منظور از درهای جهنم چیست؟
در حقیقت درهای گناهانی است که به وسیله ی آن، افراد وارد دوزخ می شوند، هر گروهی به وسیله ارتکاب گناهی و از دری وارد می شود. همانگونه که درهای بهشت، طاعات و اعمال صالح و مجاهدتهایی است که به وسیله آن بهشیان وارد آن می شوند. لذا این تعدد درها به خاطر کثرت واردان است به طوری که از یک در کوچک نتوانند وارد آن شوند و نه جنبه ی تشریفاتی دارد بلکه در حقیقت اشاره به عوامل گوناگونی است که انسان را به جهنم می کشاند و هر نوع گناهی دری محسوب می شود. لذا مرتکبین به هر گناهی از در مخصوص آن گناه (یعنی از جایگاه آن گناه) داخل جهنم می شوند و در واقع همانطور که اعمال آدمی با هم متفاوت است و اصناف مجرمان و کفّار با هم مختلفند و مجازات آنها در جهان دیگر یکسان نیست و با یکدیگر فرق دارد. نظر دیگری است در مورد درهای دوزخ که مراد از درها، طبقات دوزخ می باشد و در واقع هر یک از این درهای هفتگانه به یکی از این طبقات گشوده می شود و روایات متعددی هم تأیید این نظر را می نمایند از جمله: امام علی (ع) فرمودند: (اتدرون کیف ابواب جهنم؟ قلنا کنحو هذه الابواب قال: لا و لکنّها هکذا و وضع یده فوق یده و بسط یده علی یده): حضرت از صحابه سؤال کردند آیا می دانید درهای دوزخ چگونه است، گفتند مانند همین درها، فرمود: نه، آنها این چنین است آن گاه امام (ع) یک دست خود را بر دیگری گذاشت و آن را گشود (اشاره به اینکه طبقات روی هم قرار دارند)(1) و در حدیث دیگری از همان حضرت آمده است که فرمودند: (سبعة ابوب النّار متطابقات): هفت در، در دوزخ است که روی یکدیگر قرار دارند.(2) و در حدیث دیگری که از همان حضرت نقل شده که ایشان بعد از تفسیر درهای هفتگانه دوزخ به طبقاتی که بعضی بالای بعض دیگر قرار دارند، نامهای طبقات را چنین شمرد: از همه پایین تر (جهنم) و بالای آن (لظی) و بالای آن (حطمه) و فوق آن (سقر) و بالای آن (سعیر) و برتر از آن (هاویه) است.(3) لذا باتوجه به این روایات اخیر درهای جهنم در عرض یکدیگر نیستند بلکه در طول هم هستند و برخی بالای برخی دیگر است. پی نوشتها: 1-الدرّ المنثور، ج 4،ص99. 2-نور الثقلین، ج3، ص18، ح62. 3-نور الثقلین، ج3، ص19، ح64. منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
عنوان سوال:

منظور از درهای جهنم چیست؟


پاسخ:

در حقیقت درهای گناهانی است که به وسیله ی آن، افراد وارد دوزخ می شوند، هر گروهی به وسیله ارتکاب گناهی و از دری وارد می شود. همانگونه که درهای بهشت، طاعات و اعمال صالح و مجاهدتهایی است که به وسیله آن بهشیان وارد آن می شوند.
لذا این تعدد درها به خاطر کثرت واردان است به طوری که از یک در کوچک نتوانند وارد آن شوند و نه جنبه ی تشریفاتی دارد بلکه در حقیقت اشاره به عوامل گوناگونی است که انسان را به جهنم می کشاند و هر نوع گناهی دری محسوب می شود. لذا مرتکبین به هر گناهی از در مخصوص آن گناه (یعنی از جایگاه آن گناه) داخل جهنم می شوند و در واقع همانطور که اعمال آدمی با هم متفاوت است و اصناف مجرمان و کفّار با هم مختلفند و مجازات آنها در جهان دیگر یکسان نیست و با یکدیگر فرق دارد.
نظر دیگری است در مورد درهای دوزخ که مراد از درها، طبقات دوزخ می باشد و در واقع هر یک از این درهای هفتگانه به یکی از این طبقات گشوده می شود و روایات متعددی هم تأیید این نظر را می نمایند از جمله: امام علی (ع) فرمودند: (اتدرون کیف ابواب جهنم؟ قلنا کنحو هذه الابواب قال: لا و لکنّها هکذا و وضع یده فوق یده و بسط یده علی یده): حضرت از صحابه سؤال کردند آیا می دانید درهای دوزخ چگونه است، گفتند مانند همین درها، فرمود: نه، آنها این چنین است آن گاه امام (ع) یک دست خود را بر دیگری گذاشت و آن را گشود (اشاره به اینکه طبقات روی هم قرار دارند)(1) و در حدیث دیگری از همان حضرت آمده است که فرمودند: (سبعة ابوب النّار متطابقات): هفت در، در دوزخ است که روی یکدیگر قرار دارند.(2) و در حدیث دیگری که از همان حضرت نقل شده که ایشان بعد از تفسیر درهای هفتگانه دوزخ به طبقاتی که بعضی بالای بعض دیگر قرار دارند، نامهای طبقات را چنین شمرد: از همه پایین تر (جهنم) و بالای آن (لظی) و بالای آن (حطمه) و فوق آن (سقر) و بالای آن (سعیر) و برتر از آن (هاویه) است.(3) لذا باتوجه به این روایات اخیر درهای جهنم در عرض یکدیگر نیستند بلکه در طول هم هستند و برخی بالای برخی دیگر است.
پی نوشتها:
1-الدرّ المنثور، ج 4،ص99.
2-نور الثقلین، ج3، ص18، ح62.
3-نور الثقلین، ج3، ص19، ح64.
منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین