در حقیقت درهای گناهانی است که به وسیله ی آن، افراد وارد دوزخ می شوند، هر گروهی به وسیله ارتکاب گناهی و از دری وارد می شود. همانگونه که درهای بهشت، طاعات و اعمال صالح و مجاهدتهایی است که به وسیله آن بهشیان وارد آن می شوند. لذا این تعدد درها به خاطر کثرت واردان است به طوری که از یک در کوچک نتوانند وارد آن شوند و نه جنبه ی تشریفاتی دارد بلکه در حقیقت اشاره به عوامل گوناگونی است که انسان را به جهنم می کشاند و هر نوع گناهی دری محسوب می شود. لذا مرتکبین به هر گناهی از در مخصوص آن گناه (یعنی از جایگاه آن گناه) داخل جهنم می شوند و در واقع همانطور که اعمال آدمی با هم متفاوت است و اصناف مجرمان و کفّار با هم مختلفند و مجازات آنها در جهان دیگر یکسان نیست و با یکدیگر فرق دارد. نظر دیگری است در مورد درهای دوزخ که مراد از درها، طبقات دوزخ می باشد و در واقع هر یک از این درهای هفتگانه به یکی از این طبقات گشوده می شود و روایات متعددی هم تأیید این نظر را می نمایند از جمله: امام علی (ع) فرمودند: (اتدرون کیف ابواب جهنم؟ قلنا کنحو هذه الابواب قال: لا و لکنّها هکذا و وضع یده فوق یده و بسط یده علی یده): حضرت از صحابه سؤال کردند آیا می دانید درهای دوزخ چگونه است، گفتند مانند همین درها، فرمود: نه، آنها این چنین است آن گاه امام (ع) یک دست خود را بر دیگری گذاشت و آن را گشود (اشاره به اینکه طبقات روی هم قرار دارند)(1) و در حدیث دیگری از همان حضرت آمده است که فرمودند: (سبعة ابوب النّار متطابقات): هفت در، در دوزخ است که روی یکدیگر قرار دارند.(2) و در حدیث دیگری که از همان حضرت نقل شده که ایشان بعد از تفسیر درهای هفتگانه دوزخ به طبقاتی که بعضی بالای بعض دیگر قرار دارند، نامهای طبقات را چنین شمرد: از همه پایین تر (جهنم) و بالای آن (لظی) و بالای آن (حطمه) و فوق آن (سقر) و بالای آن (سعیر) و برتر از آن (هاویه) است.(3) لذا باتوجه به این روایات اخیر درهای جهنم در عرض یکدیگر نیستند بلکه در طول هم هستند و برخی بالای برخی دیگر است. پی نوشتها: 1-الدرّ المنثور، ج 4،ص99. 2-نور الثقلین، ج3، ص18، ح62. 3-نور الثقلین، ج3، ص19، ح64. منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
در حقیقت درهای گناهانی است که به وسیله ی آن، افراد وارد دوزخ می شوند، هر گروهی به وسیله ارتکاب گناهی و از دری وارد می شود. همانگونه که درهای بهشت، طاعات و اعمال صالح و مجاهدتهایی است که به وسیله آن بهشیان وارد آن می شوند.
لذا این تعدد درها به خاطر کثرت واردان است به طوری که از یک در کوچک نتوانند وارد آن شوند و نه جنبه ی تشریفاتی دارد بلکه در حقیقت اشاره به عوامل گوناگونی است که انسان را به جهنم می کشاند و هر نوع گناهی دری محسوب می شود. لذا مرتکبین به هر گناهی از در مخصوص آن گناه (یعنی از جایگاه آن گناه) داخل جهنم می شوند و در واقع همانطور که اعمال آدمی با هم متفاوت است و اصناف مجرمان و کفّار با هم مختلفند و مجازات آنها در جهان دیگر یکسان نیست و با یکدیگر فرق دارد.
نظر دیگری است در مورد درهای دوزخ که مراد از درها، طبقات دوزخ می باشد و در واقع هر یک از این درهای هفتگانه به یکی از این طبقات گشوده می شود و روایات متعددی هم تأیید این نظر را می نمایند از جمله: امام علی (ع) فرمودند: (اتدرون کیف ابواب جهنم؟ قلنا کنحو هذه الابواب قال: لا و لکنّها هکذا و وضع یده فوق یده و بسط یده علی یده): حضرت از صحابه سؤال کردند آیا می دانید درهای دوزخ چگونه است، گفتند مانند همین درها، فرمود: نه، آنها این چنین است آن گاه امام (ع) یک دست خود را بر دیگری گذاشت و آن را گشود (اشاره به اینکه طبقات روی هم قرار دارند)(1) و در حدیث دیگری از همان حضرت آمده است که فرمودند: (سبعة ابوب النّار متطابقات): هفت در، در دوزخ است که روی یکدیگر قرار دارند.(2) و در حدیث دیگری که از همان حضرت نقل شده که ایشان بعد از تفسیر درهای هفتگانه دوزخ به طبقاتی که بعضی بالای بعض دیگر قرار دارند، نامهای طبقات را چنین شمرد: از همه پایین تر (جهنم) و بالای آن (لظی) و بالای آن (حطمه) و فوق آن (سقر) و بالای آن (سعیر) و برتر از آن (هاویه) است.(3) لذا باتوجه به این روایات اخیر درهای جهنم در عرض یکدیگر نیستند بلکه در طول هم هستند و برخی بالای برخی دیگر است.
پی نوشتها:
1-الدرّ المنثور، ج 4،ص99.
2-نور الثقلین، ج3، ص18، ح62.
3-نور الثقلین، ج3، ص19، ح64.
منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] نامهای درهای جهنم را با ذکر منبع مطرح بفرمایید. و آیا مقصود از درهای جهنم و بهشت، همان طبقه است یا خیر؟
- [سایر] تعداد درهای جهنم چندتا می باشد؟
- [سایر] چرا تعداد درهای بهشت بیشتر از جهنم است؟
- [سایر] منظور از درهای بهشت چیست؟
- [سایر] تعداد و نامهای درهای بهشت و دوزخ را ذکر کنید. (از اذن ورود)
- [سایر] از دیدگاه قرآن و روایات نام های طبقات و درهای دوزخ چیست؟
- [سایر] منظور از تکوینی بودن عذاب جهنم چیست؟
- [سایر] عرضه کردن جهنم در قیامت به کافران به چه منظور است؟
- [سایر] منظور از آتش جهنم چه می باشد چه سنخیت با آتش دنیوی دارد؟
- [سایر] منظور از جمله (هیزمهای جهنم راصخره ها و انسانها تشکیل می دهند)در قرآن چیست ؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در یک زمین جو و گندم و چیزی مثل برنج و لوبیا که زکات آن واجب نیست بکارد، چنانچه بر حسب معمول استفاده از هر دو جنس در موقع کشت منظور باشد، مخارج به نسبت مداخل تقسیم میشود، و اگر فایده یکی از آنها به قدری کم باشد که در موقع کشت منظور نباشد، مخارج از چیزی محسوب میشود که منظور باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ربنا آتنا فی الدنْیا حسنةً و فی الاْخرة حسنةً و قنا عذاب النار: خداوندا در دنیا و درسرای دیگر به ما نیکی مرحمت فرما و ما را از عذاب دوزخ نگاه دار!
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در یک زمین جو و گندم و چیزی مثل برنج و لوبیا که زکات آن واجب نیست بکارد چنان چه بر حسب معمول استفاده از هر دو جنس در موقع کشت منظور باشد مخارج به نسبت مداخل تقسیم می شود و اگر فایده یکی از آنها به قدری کم باشد که در موقع کشت منظور نباشد مخارج از چیزی محسوب می شود که منظور باشد.
- [آیت الله اردبیلی] جهاد از واجبات دین و دری از درهای بهشت است که خداوند آن را برای اولیای خود گشوده است(1) و در جهت حفظ کیان اسلام و امنیت مسلمانان و دفاع در مقابل هجوم کافران و ناپاکان و یاری مستضعفان، مورد تأکید قرآن و معصومان علیهمالسلام قرار گرفته است. امّتی که از جهاد روی گردانند، جامه ذلّت و خواری و ردای بلا و گرفتاری بپوشند و با حقارت و پستی از انصاف و عدالت محروم شوند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه غذایی را که در ظرف طلا یا نقره است به منظور پرهیز از حرام در ظرف دیگری بریزند این استعمال جایز است، ولی اگر به این منظور نباشد حرام است، اما به هر حال خوردن آن غذا از ظرف دوم که طلا و نقره نیست، اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نگاه کردن مرد به زنی که می خواهد با او ازدواج کند به منظور آگاه شدن از حسن و عیب او جایز است حتی اگر با یک بار نگاه کردن این منظور حاصل نشود می تواند چند بار در چند مجلس نگاه کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] چند چیز است که سفر را قطع می کند و باید نماز را تمام خواند: اول رسیدن به (وطن) منظور از وطن چیست منظور از وطن محلی است که انسان آن را برای اقامت و زندگی خود انتخاب کرده، خواه در آنجا متولد شده باشد یا نه و خواه وطن پدر و مادرش باشد یا خودش آنجا را انتخاب کرده است.
- [آیت الله مظاهری] تزریق خون انسانی به انسان دیگر جایز است، خواه خون مسلمان باشد یا کافر، مرد باشد یا زن، و خرید و فروش خون برای این منظور مانعی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] منظور از عرق جنب از حرام عرقی است که در آن حال یا بعد از آن، پیش از آن که غسل کند از بدن او بیرون می آید.
- [آیت الله مظاهری] منظور از شراب هر مایع مست کنندهای است نظیر عرق و آبجو و مانند اینها و نوشیدن آن حتّی یک قطره و کمتر از آن نیز حرام است.