اگر امام ولایت تکوینی دارد پس چرا در مواقع ضروری از آن استفاده نمی کند؟
برخی می گویند: اگر امام داری ولایت تکوینی و حق تصرف در نظام تکوین است ، چرا در مواقع ضرورت ، در تقدیرات الهی تصرف نمی کند تا بلا را از خود دور کرده ، دشمنان خود را ریشه کن کند و تمام امکانات را برای خود جلب نماید؟ پاسخ : اولا: قبل از هر چیز این نکته را باید ملتفت باشیم که چه بسا اموری را که گمان می کنیم برای ما ضرر دارد در حالی که خیر محض است ، و نیز به عکس چه بسا اموری که گمان می کنیم برای ما خیر است در حالی که شر محض است . ما این را نمی دانیم ، اگر چه علام الغیوب و هر که را که خداوند خواسته و او را از علم غیب مطلع ساخته است از آن اطلاع دارد. لذا نباید به ظاهر امر قضاوت کرد که چرا امام این مصیبت را از خود دور نکرد و این منفعت را برای خود تحصیل ننمود. قرآن می فرماید:کتب علیکم القتال و هو کره لکم و عسی ان تکرهوا شیئا و هو خیر لکم و عسی ان تحبوا شیئا و هو شر لکم(1) ؛((جهاد در راه خدا بر شما مقرر شد ، در حالی که برایتان ناخوشایند است . چه بسا چیزی را خوش نداشته باشید ، حال آنکه خیر شما در آن است و یا چیزی را خوش نداشته باشید ، حال آنکه خیر شما در آن است و یا چیزی را دوست داشته باشید ، حال آنکه شر شما در آن است .)) و نیز می فرماید:فعسی ان تکرهوا شیئا و یجعل الله فیه خیرا کثیرا(2) ؛((چه بسا چیزی خوشایند شما نباشد و خداوند خیر فراوانی در آن قرار می دهد.)) ثانیا: امام از آنجا که تسلیم تقدیرات الهی است در هر کاری دست به تصرف تکوینی نمی زند و خلاف اراده و تقدیر مشیت الهی گام برنداشته و اقدام عملی انجام نمی دهد. ثالثا: اراده حتمی اولی خداوند بر آن است که در این دار تکلیف هر کاری بر روال طبیعی و از اختیار انجام می گیرد و حتی الامکان از معجزه و خرق نظام طبیعت استفاده نشود. رابعا: هرگز انسان معصوم در نظام تکوین به جهت مصالح شخصی اقدام و تصرفی بر خلاف مقدرات الهی انجام نمی دهد ، و اگر معجزه و اعمال ولایتی کند به جهت مصالح نوعی بشر و عالم است که این هم مطابق اراده و خواست و مشیت خداوندی است . پی نوشتها: 1- سوره بقره ، آیه 216. 2- سوره نساء ، آیه 19. منبع : موعود شناسی وپاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی ، انتشارات مسجد مقدس جمکران
عنوان سوال:

اگر امام ولایت تکوینی دارد پس چرا در مواقع ضروری از آن استفاده نمی کند؟


پاسخ:

برخی می گویند: اگر امام داری ولایت تکوینی و حق تصرف در نظام تکوین است ، چرا در مواقع ضرورت ، در تقدیرات الهی تصرف نمی کند تا بلا را از خود دور کرده ، دشمنان خود را ریشه کن کند و تمام امکانات را برای خود جلب نماید؟
پاسخ :
اولا: قبل از هر چیز این نکته را باید ملتفت باشیم که چه بسا اموری را که گمان می کنیم برای ما ضرر دارد در حالی که خیر محض است ، و نیز به عکس چه بسا اموری که گمان می کنیم برای ما خیر است در حالی که شر محض است . ما این را نمی دانیم ، اگر چه علام الغیوب و هر که را که خداوند خواسته و او را از علم غیب مطلع ساخته است از آن اطلاع دارد. لذا نباید به ظاهر امر قضاوت کرد که چرا امام این مصیبت را از خود دور نکرد و این منفعت را برای خود تحصیل ننمود.
قرآن می فرماید:کتب علیکم القتال و هو کره لکم و عسی ان تکرهوا شیئا و هو خیر لکم و عسی ان تحبوا شیئا و هو شر لکم(1) ؛((جهاد در راه خدا بر شما مقرر شد ، در حالی که برایتان ناخوشایند است . چه بسا چیزی را خوش نداشته باشید ، حال آنکه خیر شما در آن است و یا چیزی را خوش نداشته باشید ، حال آنکه خیر شما در آن است و یا چیزی را دوست داشته باشید ، حال آنکه شر شما در آن است .))
و نیز می فرماید:فعسی ان تکرهوا شیئا و یجعل الله فیه خیرا کثیرا(2) ؛((چه بسا چیزی خوشایند شما نباشد و خداوند خیر فراوانی در آن قرار می دهد.))
ثانیا: امام از آنجا که تسلیم تقدیرات الهی است در هر کاری دست به تصرف تکوینی نمی زند و خلاف اراده و تقدیر مشیت الهی گام برنداشته و اقدام عملی انجام نمی دهد.
ثالثا: اراده حتمی اولی خداوند بر آن است که در این دار تکلیف هر کاری بر روال طبیعی و از اختیار انجام می گیرد و حتی الامکان از معجزه و خرق نظام طبیعت استفاده نشود.
رابعا: هرگز انسان معصوم در نظام تکوین به جهت مصالح شخصی اقدام و تصرفی بر خلاف مقدرات الهی انجام نمی دهد ، و اگر معجزه و اعمال ولایتی کند به جهت مصالح نوعی بشر و عالم است که این هم مطابق اراده و خواست و مشیت خداوندی است .
پی نوشتها:
1- سوره بقره ، آیه 216.
2- سوره نساء ، آیه 19.
منبع : موعود شناسی وپاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی ، انتشارات مسجد مقدس جمکران





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین