رجعت به معنی عودت، بازگشت است. در اینجا به معنی بازگشت به سوی دنیا می‌باشد و در اصطلاح معنی رجعت از نظر علما و دانشمندان شیعه چنین است که می‌گویند، پیش از قیام قیامت در ادامه حکومت حضرت مهدی(ع) به ترتیب، دوران رجعت هر یک از ائمه هدا(ع) فرا رسد و جمعی از نیکان بسیار نیک از هر دوران و هم‌چنین بدکاران بسیار بد از هر زمان به دنیا بازگردند. نیکان برای دیدن دولت کریمه اهل‌بیت و رسیدن به آرزوی حکومت عدل و داد و بدکاران از برای عقوبت و عذاب دنیا که سزای اعمال خود را در این دنیاندیده‌اند. امام صادق(ع) می‌فرماید: (ان الرجعه لیست بعامه و هی خاصه لایرجع الا من محض الایمان محضا او محض الشرک محضا؛ رجعت همگانی نیست بلکه خاص است و فقط کسانی به دنیا باز می‌گردند که مؤمن خالص یا مشرک محض باشند) (میزان‌الحکمه، ج 4، ص1984، ح 6941). در رجعت اولین کسی که زمین بر او شکافته می‌شود، امام حسین(ع) می‌باشد. امام صادق(ع) می‌فرماید: (اول من نشق الارض عنه و یرجع الی الدنیا الحسین بن علی(ع)؛ نخستین کسی که قبر به روی او شکافته می‌شود و به دنیا برمی‌گردد حسین بن علی(ع) است). همچنین در روایت آمده است که امام باقر(ع) به بکیربن اعین فرمود: رسول خدا و علی رجعت خواهند کرد، (میزان‌الحکمه، ج 4، ص 1982، ح 6932 و 6933 - سفینه ‌البحار، ج 3، ص 315). از حضرت رضا(ع) نقل شده است: مأمون به امام رضا عرض کرد: ای ابالحسن نظر شما درباره رجعت چیست. حضرت فرمود: حقیقت دارد. در میان امت‌های پیشین نیز وجود داشته است و قرآن از آن سخن به میان آورده و رسول خدا(ص) فرموده است هر چه درامت‌های گذشته بوده در میان این امت نیز عینا و مو به مو پیش خواهد آمد، (میزان‌الحکمه، ج 4، ح 6927، ص 1980). و این که در روایت وارد شده است که از عمر دنیا فقط یک روز باقی مانده باشد خدای تعالی آن روز را طولانی می‌کند تا حضرت حجت(عج) ظهور کند: اولاً، این روز از روزهای دنیا است، چون که ظهور آن حضرت و دولت کریمه اهل‌بیت(ع) قبل از قیام قیامت است. ثانیا، منظور معصوم(ع) از این سخن این است که ظهور حتمی و قطعی است و در مقام تأکید به امر ظهور این مطلب را فرموده است، بدین معنا که امام ظهور خواهند کرد و جای انکاری نیست، اگر از عمر دنیا یک روز مانده باشد. بنابراین مقصود روایت این است که ظهورامام(عج) در روز آخر دنیا اتفاق می‌افتد، بلکه صرفا در مقام بیان حتمیت ظهور آقا می‌باشد والا بنا بر روایات رجعت و روایات پیرامون وقایع بعد از ظهور امام زمان(عج) بی‌شک دوران ظهور و بعد از آن طولانی خواهد بود. خلاصه سخن : 1- رجعت از مسلمات مذهب شیعه می‌باشد و پیرامون آن دلایل متعددی وجود دارد. 2- رجعت؛ یعنی، بعضی از انسان‌هایی که قبل از ظهور امام(عج) از دنیا رفته‌اند به زندگی دنیوی باز می‌گردند، یکی از گروه‌هایی که رجعت می‌کنند، ائمه(ع) می‌باشند. برای مطالعه بیشتر ر.ک: 1- رجعت از نظر شیعه، نجم‌الدین طبسی 2- رجعت، محمد باقر بهبودی www.eporsesh.com
رجعت به معنی عودت، بازگشت است. در اینجا به معنی بازگشت به سوی دنیا میباشد و در اصطلاح معنی رجعت از نظر علما و دانشمندان شیعه چنین است که میگویند، پیش از قیام قیامت در ادامه حکومت حضرت مهدی(ع) به ترتیب، دوران رجعت هر یک از ائمه هدا(ع) فرا رسد و جمعی از نیکان بسیار نیک از هر دوران و همچنین بدکاران بسیار بد از هر زمان به دنیا بازگردند. نیکان برای دیدن دولت کریمه اهلبیت و رسیدن به آرزوی حکومت عدل و داد و بدکاران از برای عقوبت و عذاب دنیا که سزای اعمال خود را در این دنیاندیدهاند.
امام صادق(ع) میفرماید: (ان الرجعه لیست بعامه و هی خاصه لایرجع الا من محض الایمان محضا او محض الشرک محضا؛ رجعت همگانی نیست بلکه خاص است و فقط کسانی به دنیا باز میگردند که مؤمن خالص یا مشرک محض باشند) (میزانالحکمه، ج 4، ص1984، ح 6941).
در رجعت اولین کسی که زمین بر او شکافته میشود، امام حسین(ع) میباشد. امام صادق(ع) میفرماید: (اول من نشق الارض عنه و یرجع الی الدنیا الحسین بن علی(ع)؛ نخستین کسی که قبر به روی او شکافته میشود و به دنیا برمیگردد حسین بن علی(ع) است). همچنین در روایت آمده است که امام باقر(ع) به بکیربن اعین فرمود: رسول خدا و علی رجعت خواهند کرد، (میزانالحکمه، ج 4، ص 1982، ح 6932 و 6933 - سفینه البحار، ج 3، ص 315).
از حضرت رضا(ع) نقل شده است: مأمون به امام رضا عرض کرد: ای ابالحسن نظر شما درباره رجعت چیست. حضرت فرمود: حقیقت دارد. در میان امتهای پیشین نیز وجود داشته است و قرآن از آن سخن به میان آورده و رسول خدا(ص) فرموده است هر چه درامتهای گذشته بوده در میان این امت نیز عینا و مو به مو پیش خواهد آمد، (میزانالحکمه، ج 4، ح 6927، ص 1980).
و این که در روایت وارد شده است که از عمر دنیا فقط یک روز باقی مانده باشد خدای تعالی آن روز را طولانی میکند تا حضرت حجت(عج) ظهور کند:
اولاً، این روز از روزهای دنیا است، چون که ظهور آن حضرت و دولت کریمه اهلبیت(ع) قبل از قیام قیامت است.
ثانیا، منظور معصوم(ع) از این سخن این است که ظهور حتمی و قطعی است و در مقام تأکید به امر ظهور این مطلب را فرموده است، بدین معنا که امام ظهور خواهند کرد و جای انکاری نیست، اگر از عمر دنیا یک روز مانده باشد. بنابراین مقصود روایت این است که ظهورامام(عج) در روز آخر دنیا اتفاق میافتد، بلکه صرفا در مقام بیان حتمیت ظهور آقا میباشد والا بنا بر روایات رجعت و روایات پیرامون وقایع بعد از ظهور امام زمان(عج) بیشک دوران ظهور و بعد از آن طولانی خواهد بود.
خلاصه سخن :
1- رجعت از مسلمات مذهب شیعه میباشد و پیرامون آن دلایل متعددی وجود دارد.
2- رجعت؛ یعنی، بعضی از انسانهایی که قبل از ظهور امام(عج) از دنیا رفتهاند به زندگی دنیوی باز میگردند، یکی از گروههایی که رجعت میکنند، ائمه(ع) میباشند.
برای مطالعه بیشتر ر.ک:
1- رجعت از نظر شیعه، نجمالدین طبسی
2- رجعت، محمد باقر بهبودی
www.eporsesh.com
- [سایر] منظور از آیات (نسیان) که در اثبات مبدأ و معاد مورد استناد قرار می گیرد چیست؟
- [سایر] منظور از آیات «نسیان» که در اثبات مبدأ و معاد مورد استناد قرار می گیرد چیست؟
- [سایر] آیا بازگشت امامان به حیات دنیا و بحث رجعت بعد از ظهور حضرت مهدی(عج) قابل اثبات است؟ اصلاً قضیه رجعت که باید به آن معتقد باشیم چیست؟
- [سایر] چگونه میتوان با استدلال به آیه 11 سوره غافر [مؤمن] رجعت را اثبات کرد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا برای اثبات حدّ زنا میتوان به نظریّه پزشک قانونی استناد کرد؟
- [سایر] به کدام آیه قرآن استناد میشود که بدون وضو نباید به آیات قران دست بزنیم؟
- [سایر] طبق آیات قرآن امامت چگونه اثبات می شود؟
- [سایر] آیا از برخی آیات که بازگشت کافران را به دنیا نفی کرده نفی رجعت استفاده نمی شود ؟
- [سایر] با توجه به آیات قرآن، توسل چگونه اثبات می شود؟
- [سایر] در آیة 81 سورة آل عمران، مراد از وعده یاری کنید چیست و چگونه می توان این آیه را دلیل بر اثبات رجعت قرار داد؟ لطفاً توضیح دهید.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر از چیزهائی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکیاتّفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثلاً اگر خورشید بگیرد وزلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر از چیزهایی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها، یک نماز آیات بخواند؛ مثلاً اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر از چیزهائی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد؛ انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند؛ مثلا اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود؛ باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله سیستانی] اگر از چیزهایی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثلاً اگر خورشید بگیرد، و زلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله بروجردی] اگر از چیزهایی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتّفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثلاً اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله بهجت] اگر از چیزهایی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثلاً اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر در بین نماز یومیه بفهمد که وقت نماز آیات تنگ است یا نماز آیات فوری بر عهده اوست، چنانچه وقت نماز یومیه تنگ باشد، باید آن را تمام کند، بعد نماز آیات را بخواند؛ و الّا باید آن را بشکند و اول نماز آیات، بعد نماز یومیه را به جا آورد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه اموری که نماز آیات برای آنها واجب است مکرر اتفاق بیفتد واجب است برای هریک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثل این که چند بار زلزله شود، یا گرفتن خورشید با زلزله همراه گردد، اما اگر در بین نماز آیات این امور واقع شود همان یک نماز آیات کافی است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر از چیزهائی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد ، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند ، مثلاً اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود ، بایددو نمناز آیات بخواند .
- [آیت الله سبحانی] اگر از چیزهائی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثلاً اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.