(شأن نبی) آن است که راه را بر مردم آشکار کند امّا بر امام است که مردم را به پیمودن راه وادارد. براین اساس مقام امامت از نبوت بالاتر است و به همین دلیل، ابراهیم خلیل، مدت‌ها پس از آن‌که به پیامبری رسید و پس از پیروزی در امتحان‌های متعدد، به مقام امامت نایل آمد.(1) باید توجه داشت که برتر بودن مقام امامت از مقام نبوت، به معنای آن نیست که شخص (امام)، از شخص (نبی) برتر و بالاتر است زیرا بسیاری از پیامبران- از جمله پیامبر اسلام- علاوه بر مقام (نبوت)، دارای مقام (امامت) نیز بوده‌اند. (امام) کسی است که از وجودی برتر، در عصر خود برخوردار بوده، در نقطه اوج و قله هرم هستی قراردارد. به همین جهت باطن امام، همانند باطن پیامبر، با نور ولایت حق روشن بوده، با عالم حقایق و معانی غیبی ارتباط دارد. امام، همانند پیامبر، واسطه فیض میان خلق و حق، عامل ارتباط خلق با حق و حافظ حریم وحی و شریعت است. امّا پیامبر نیست یعنی، مقام و شأن و مسؤولیت نبوّت و رسالت را به او نداده‌اند و به آن صورت که بر پیامبران وحی می‌شده است به آنان آموزه‌های غیب ابلاغ نشده‌است. براساس روایات، امامان دست‌آموز (الهام غیبی) اند. آنان صدای غیب را می‌شنوند، اما فرشته را نمی‌بینند به خلاف پیامبر که سخن فرشته را می‌شنود و گاه خود ملک را می‌بیند، نه این که تنها صدا را بشنود.(2) پی‌نوشت‌ (1) نگا: بقره (2)، آیه 124. (2) نگا: اصول کافی، روایات شماره 507، 607، 435.
تفاوت پیامبر با امام در چه مواردی میباشد؟
(شأن نبی) آن است که راه را بر مردم آشکار کند امّا بر امام است که مردم را به پیمودن راه وادارد. براین اساس مقام امامت از نبوت بالاتر است و به همین دلیل، ابراهیم خلیل، مدتها پس از آنکه به پیامبری رسید و پس از پیروزی در امتحانهای متعدد، به مقام امامت نایل آمد.(1)
باید توجه داشت که برتر بودن مقام امامت از مقام نبوت، به معنای آن نیست که شخص (امام)، از شخص (نبی) برتر و بالاتر است زیرا بسیاری از پیامبران- از جمله پیامبر اسلام- علاوه بر مقام (نبوت)، دارای مقام (امامت) نیز بودهاند.
(امام) کسی است که از وجودی برتر، در عصر خود برخوردار بوده، در نقطه اوج و قله هرم هستی قراردارد. به همین جهت باطن امام، همانند باطن پیامبر، با نور ولایت حق روشن بوده، با عالم حقایق و معانی غیبی ارتباط دارد. امام، همانند پیامبر، واسطه فیض میان خلق و حق، عامل ارتباط خلق با حق و حافظ حریم وحی و شریعت است. امّا پیامبر نیست یعنی، مقام و شأن و مسؤولیت نبوّت و رسالت را به او ندادهاند و به آن صورت که بر پیامبران وحی میشده است به آنان آموزههای غیب ابلاغ نشدهاست. براساس روایات، امامان دستآموز (الهام غیبی) اند. آنان صدای غیب را میشنوند، اما فرشته را نمیبینند به خلاف پیامبر که سخن فرشته را میشنود و گاه خود ملک را میبیند، نه این که تنها صدا را بشنود.(2)
پینوشت
(1) نگا: بقره (2)، آیه 124.
(2) نگا: اصول کافی، روایات شماره 507، 607، 435.
- [سایر] تفاوت پیامبر با امام در چه مواردی میباشد؟
- [سایر] تفاوت پیامبر با امام در چه مواردی است؟
- [سایر] تفاوت پیامبر با امام در چه مواردی است؟
- [سایر] تفاوت پیامبر با امام در چه مواردی است؟
- [سایر] فرق نبوت، امامت و رسالت چیست؟
- [سایر] بین امامت و نبوت چه تفاوتی وجود دارد؟ آیا امامت بالاتر از نبوت است؟
- [سایر] بین امامت و نبوت چه تفاوتی وجود دارد؟ آیا امامت بالاتر از نبوت است؟
- [سایر] آیا بالاتر بودن امام از پیامبر، به معنای پیامبر بودن امام نیست؟
- [سایر] اگر امامت نباشد چرا رسالت پیامبر ناقص است؟
- [سایر] نبوت و امامت و رسالت چه تفاوتی با یکدیگر دارند ؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام علیهالسلام واجب است و باید به جماعت خوانده شود و در زمان ما که امام علیهالسلام غایب هستند، مستحب میباشد و بنا بر احتیاط، آن را به جماعت نخوانند. (برخی از مسائل آینده که درباره جماعت است، بر فرض مشروعیت جماعت میباشد).
- [آیت الله خوئی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام (علیه السلام) واجب است و باید به جماعت خوانده شود، و در زمان ما که امام (علیه السلام) غایب است مستحب میباشد و میشود آن را به جماعت یا فرادی خواند.
- [آیت الله بروجردی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام واجب است و باید به جماعت خوانده شود و در زمان ما که امام غائب است مستحب میباشد و میشود آن را به جماعت یا فُرادی خواند.
- [آیت الله مظاهری] اگر موقعی که امام در رکوع است اقتدا کند و به رکوع امام برسد، گرچه ذکر امام تمام شده باشد نمازش به طور جماعت صحیح است و یک رکعت حساب میشود، امّا اگر به مقدار رکوع خم شود و به رکوع امام نرسد یا شک کند که به رکوع امام رسیده یا نه، نمازش به طور فرادی صحیح میباشد و یک رکعت حساب میشود ولی میتواند آن را بشکند و در رکعت بعد اقتدا کند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر قبل از امام به رکوع یا سجده برود، در مواردی که لازم است برگردد و در مسائل قبل گفته شد بنابر احتیاط باید قبل از سر برداشتن ذکر رکوع یا سجده را حتی به مقدار یک (سبحان اللّه) بگوید و اگر با گفتن یک (سبحان اللّه) نیز به امام نمیرسد، میتواند ذکر نگوید و از امام متابعت نماید و یا نیّت فرادی کند و ذکر بگوید و نماز را تمام کند.
- [آیت الله بهجت] نماز خواندن جلوتر یا مساوی قبر پیامبر صلیاللهعلیهوآله و امام علیهالسلام در صورتی که بیادبی نسبت به آنها نباشد، بنابر اظهر مکروه است، ولی احتیاط مستحب این است که بهطور کلی از این کار مخصوصاً از جلوتر ایستادن اجتناب شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بخواهد خبری را که نمیداند راست است یا دروغ، نقل کند، بنا بر احتیاط نباید به خداوند یا پیامبر صلی الله علیه و آله یا امام علیهالسلام نسبت دهد، بلکه باید مثلاً چنین بگوید: چنین روایت شده است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر از قول خدا یا پیغمبر یا امام حرف راستی را بگوید، بعد بگوید: دروغ گفتم، یا در شب دروغی را به آنان نسبت دهد و فردای آن که روزه میباشد بگوید: آنچه دیشب گفتم راست است، روزهاش باطل میشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] هنگامی که انسان خوابش میآید و نیز هنگام خودداری کردن از بول و غائط مکروه است نماز بخواند و همچنین نماز خواندن با جوراب تنگ که پا را فشار دهد مکروه میباشد و غیر از اینها مکروهات دیگری هم در کتابهای مفصّل گفته شده است. مواردی که میشود نماز واجب را شکست
- [آیت الله سیستانی] موقعی که انسان خوابش میآید ، و نیز موقع خودداری کردن از بول وغائط ، مکروه است نماز بخواند ، و همچنین پوشیدن جوراب تنگ که پا رافشار دهد در نماز مکروه میباشد . و غیر از اینها مکروهات دیگری هم در کتابهای مفصّل گفته شده است . مواردی که میشود نماز واجب را شکست