ویژگیهایی جهان آخرت از این قرار است : الف - نخستین ویژگی آخرت که بخصوص از برهان اول بدست آمد , این است که بایدابدی و جاودانه باشد , زیرا در آن برهان بر امکان حیات ابدی و میل فطری انسان به چنین حیاتی تاکید شده و تحقق آن , مقتضای حکمت الهی دانسته شد و الا وجود میل فطری انسان به حیات ابدی لغو و بیهوده خواهد بود و خداوند متعال از خلق چیز لغوو بیهوده منزه است . ب - ویژگی دیگری که از هر دو برهان بدست می آید و در ذیل برهان اول ( حکمت )اشاره شد , این است که باید نظام عالم آخرت به گونه ای باشد که نعمت و رحمت خالص و بدون شائبه رنج و زحمت , در آن تحقق یابد تا کسانی که به اوج کمال انسانی رسیده اند و هیچ گونه آلودگی به گناه و انحرافی پیدا نکرده اند از چنین سعادتی برخوردار شوند , بر خلاف دنیا که چنین سعادت مطلقی را ممکن نمی سازد , بلکه سعادتهای دنیانسبی و منسوب به سختیها و رنجهاست . ج - ویژگی سوم این است که باید جهان آخرت , دست کم دارای دو بخش مجزا برای رحمت و عذاب باشد تا نیکوکاران و تبهکاران از یکدیگر تفکیک شوند و هر کدام به نتیجه اعمال خودشان برسند و این دو بخش همان است که در لسان شرع به نام بهشت و دوزخ نامیده می شود . د - ویژگی چهارم که بخصوص از برهان عدالت به دست می آید , این است که جهان آخرت باید از چنان وسعتی برخوردار باشد که گنجایش پاداش و کیفر همه انسانها را باهرگونه عمل نیک و بدی داشته باشد و مثلا اگر کسی میلیونها انسان را بناحق به قتل رسانیده است , امکان کیفر او در آن باشد و متقابلا اگر کسی وسیله حیات میلیونهانفر را فراهم کرده است , پاداش درخوری برای وی ممکن باشد . ه - ویژگی بسیار مهم دیگری که از همین برهان عدالت بدست می آید این است که بایدجهان آخرت دار جزاء باشد نه دار تکلیف . توضیح آنکه : زندگی دنیا به گونه ای است که انسان میلها و رغبتهای متضاد و متزاحم پیدا می کند و همواره بر سردوراههایی واقع می شود که ناچار است یکی از آنها را انتخاب کند و همین امر ,زمینه تکلیف را فراهم می سازد و تکلیفی که تا آخرین لحظات عمرش ادامه می یابد وحکمت و عدالت الهی اقتضاء دارد که عمل کنندگان به تکالیف , به پاداش شایسته وسرپیچی کنندگان , به کیفر درخوری برسند , اکنون اگر فرض کنیم که همین زمینه های تکلیف و مجال گزینش راه , در عالم آخرت هم فراهم باشد , مقتضای رحمت وجود وفیاضیت الهی , آن است که مانع انجام تکلیف و انتخاب راه نشود . و بدین ترتیب عالم دیگری برای پاداش و کیفر لازم می شود و در حقیقت عالمی که آن را آخرت فرض کرده بودیم دنیای دیگری به حساب می آید , و عالم آخرت حقیقی , همان عالم آخرین و نهائی خواهد بود که دیگر جای تکلیف و آزمایش و زمینه آن دو ( یعنی تضادو تزاحم خواسته ها ) نباشد . و از همین جا یکی از فرقهای مهم بین دنیا و آخرت روشن می شود . یعنی عالم دنیا عالمی است که زمینه انتخاب و گزینش و آزمایش دارد و عالم آخرت عالمی است که تنها سرای تحقق پاداشها و کیفرها و نتایج ابدی اعمال نیک و بدی است که در دنیا انجام گرفته است . و ان الیوم عمل و لا حساب وغداحساب و لا عمل ( نهج البلاغه / خطبه 42 )ترجمه : همانا امروز ( دنیا ) روز عمل است بدون حساب و فردا ( آخرت ) روز حساب است بدون عمل . منبع: آموزش عقاید، آیت الله محمد تقی مصباح یزدی
ویژگیهایی جهان آخرت از این قرار است :
الف - نخستین ویژگی آخرت که بخصوص از برهان اول بدست آمد , این است که بایدابدی و جاودانه باشد , زیرا در آن برهان بر امکان حیات ابدی و میل فطری انسان به چنین حیاتی تاکید شده و تحقق آن , مقتضای حکمت الهی دانسته شد و الا وجود میل فطری انسان به حیات ابدی لغو و بیهوده خواهد بود و خداوند متعال از خلق چیز لغوو بیهوده منزه است . ب - ویژگی دیگری که از هر دو برهان بدست می آید و در ذیل برهان اول ( حکمت )اشاره شد , این است که باید نظام عالم آخرت به گونه ای باشد که نعمت و رحمت خالص و بدون شائبه رنج و زحمت , در آن تحقق یابد تا کسانی که به اوج کمال انسانی رسیده اند و هیچ گونه آلودگی به گناه و انحرافی پیدا نکرده اند از چنین سعادتی برخوردار شوند , بر خلاف دنیا که چنین سعادت مطلقی را ممکن نمی سازد , بلکه سعادتهای دنیانسبی و منسوب به سختیها و رنجهاست . ج - ویژگی سوم این است که باید جهان آخرت , دست کم دارای دو بخش مجزا برای رحمت و عذاب باشد تا نیکوکاران و تبهکاران از یکدیگر تفکیک شوند و هر کدام به نتیجه اعمال خودشان برسند و این دو بخش همان است که در لسان شرع به نام بهشت و دوزخ نامیده می شود . د - ویژگی چهارم که بخصوص از برهان عدالت به دست می آید , این است که جهان آخرت باید از چنان وسعتی برخوردار باشد که گنجایش پاداش و کیفر همه انسانها را باهرگونه عمل نیک و بدی داشته باشد و مثلا اگر کسی میلیونها انسان را بناحق به قتل رسانیده است , امکان کیفر او در آن باشد و متقابلا اگر کسی وسیله حیات میلیونهانفر را فراهم کرده است , پاداش درخوری برای وی ممکن باشد . ه - ویژگی بسیار مهم دیگری که از همین برهان عدالت بدست می آید این است که بایدجهان آخرت دار جزاء باشد نه دار تکلیف . توضیح آنکه : زندگی دنیا به گونه ای است که انسان میلها و رغبتهای متضاد و متزاحم پیدا می کند و همواره بر سردوراههایی واقع می شود که ناچار است یکی از آنها را انتخاب کند و همین امر ,زمینه تکلیف را فراهم می سازد و تکلیفی که تا آخرین لحظات عمرش ادامه می یابد وحکمت و عدالت الهی اقتضاء دارد که عمل کنندگان به تکالیف , به پاداش شایسته وسرپیچی کنندگان , به کیفر درخوری برسند , اکنون اگر فرض کنیم که همین زمینه های تکلیف و مجال گزینش راه , در عالم آخرت هم فراهم باشد , مقتضای رحمت وجود وفیاضیت الهی , آن است که مانع انجام تکلیف و انتخاب راه نشود . و بدین ترتیب عالم دیگری برای پاداش و کیفر لازم می شود و در حقیقت عالمی که آن را آخرت فرض کرده بودیم دنیای دیگری به حساب می آید , و عالم آخرت حقیقی , همان عالم آخرین و نهائی خواهد بود که دیگر جای تکلیف و آزمایش و زمینه آن دو ( یعنی تضادو تزاحم خواسته ها ) نباشد . و از همین جا یکی از فرقهای مهم بین دنیا و آخرت روشن می شود . یعنی عالم دنیا عالمی است که زمینه انتخاب و گزینش و آزمایش دارد و عالم آخرت عالمی است که تنها سرای تحقق پاداشها و کیفرها و نتایج ابدی اعمال نیک و بدی است که در دنیا انجام گرفته است . و ان الیوم عمل و لا حساب وغداحساب و لا عمل ( نهج البلاغه / خطبه 42 )ترجمه : همانا امروز ( دنیا ) روز عمل است بدون حساب و فردا ( آخرت ) روز حساب است بدون عمل .
منبع: آموزش عقاید، آیت الله محمد تقی مصباح یزدی
- [سایر] ویژگیهای روش تبلیغ پیامبران از دیدگاه قرآن چیست؟
- [سایر] ویژگیهای روش تبلیغ پیامبران از دیدگاه قرآن چیست؟
- [سایر] عالم عقل چیست؟ عقول مجره چیست و چه تفاوتی با عالم عقل دارد؟ آیا قیامت از سنخ عالم عقل است؟ آیا در روایات به این عوالم اشاره شده است؟
- [سایر] آیا منظور از دنیا و آخرت این عالم و عالم قیامت است؟
- [سایر] دیدگاه اهل حدیث درباره عقل چیست؟
- [سایر] فلسفهی وجود عالم برزخ )عالم میان دنیا و آخرت( چیست؟
- [سایر] فلسفه ی وجود عالم برزخ (عالم میان دنیا و آخرت) چیست؟
- [سایر] رابطه نظام عالم و معجزه را شرح دهید؟
- [سایر] ویژگی های منجی عالم بشریت از دیدگاه مسیحیت چیست؟
- [سایر] چرا ما نمی توانیم شناخت دقیق و کاملی از عالم , آخرت داشته باشیم ؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] روزه آن است که انسان برای انجام فرمان خداوند عالم از اذان صبح تا مغرب از چیزهائی که روزه را باطل می کند و شرح آن بعداً گفته می شود خودداری نماید. نیّت
- [امام خمینی] تعریف روزه - روزه آن است که انسان برای انجام فرمان خداوند عالم از اذان صبح تا مغرب از چیزهایی که روزه را باطل می کند و شرح آنها بعدا گفته می شود، خودداری نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] گفته شد شرح دهند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هشت چیز وضورا باطل می کند: 1 خارج شدن بول. 2 غائط. 3 بادی که از مخرج غائط خارج شود. 4 خوابی که بر عقل غلبه کند و به واسطه آن چشم نبیند و گوش نشنود، ولی اگر چشم نبیند و گوش بشنود وضو باطل نمی شود. 5 کلیه اموری که عقل را از بین می برد مانند مستی، بیهوشی و دیوانگی (بنابر احتیاط واجب). 6 استحاضه زنان که شرح آن در جای خود می آید. 7 کاری که برای آن باید غسل کرد، مانند جنابت. 8 مس میت انسان.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است دایهای که برای طفل میگیرند شیعه و مؤمن و دارای عقل و عفّت و صورت نیکو باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (تبعیت) آن است که چیزی به تبع چیز دیگری پاک شود که شرح آن در مسائل آینده خواهد آمد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است دایهای که برای طفل میگیرند، دوازده امامی، و دارای عقل و عفت و صورت نیکو باشد، و مکروه است کم عقل یا غیر دوازده امامی یا بد صورت، یا بدخلق، یا زنازاده باشد، و نیز مکروه است دایهای بگیرند که شیرش از بچهای است که از زنا به دنیا آمده باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است دایه ای که برای طفل می گیرند دوازده امامی و دارای عقل و عفت و صورت نیکو باشد و مکروه است کم عقل یا بد صورت یا بد خلق یا زنا زاده باشد و نیز مکروه است دایه ای بگیرند که بچه ای که دارد از زنا بدنیا امده باشد
- [آیت الله نوری همدانی] مستحّب است دایه ای که برای طفل می گیرند ، دارای عقل و عفّت و صورت نیکو باشد و مکروه است کم عقل یا بد صورت ، یا بد خُلق ، یا زنازاده باشد و نیز مکروه است زنی را دایه بگیرند که شیرش از بچّه ای است که از زنا به دنیا آمده است . مسائل متفرقه شیر دادن :
- [آیت الله بروجردی] مستحب است دایهای که برای طفل میگیرند، دوازده امامی و دارای عقل و عفّت و صورت نیکو باشد و مکروه است کم عقل، یا غیر دوازده امامی، یا بد صورت، یا بد خلق، یا زنا زاده باشد و نیز مکروه است دایهای بگیرند که بچهای که دارد از زنا به دنیا آمده باشد.