آیات و روایات مربوط به رجعت و بازگشت مردم به دنیا، بیانگر زندگی دوباره برای همه مردم نیست بلکه گروهی دوباره بازمیگردند. خداوند در آیهی هشتاد و سوم از سورهی نمل میفرماید: "آن روز، از هر امتی، گروهی را محشور میکنیم". همچنین از امام صادق(ع) نقل شده است: "رجعت عمومی نیست بلکه جنبه خصوصی دارد. باز نمیگردند مگر افرادی که ایمان خالص و خوب داشته باشند یا شرک و کفر خالص داشته باشند".(بحار الانوار، ج53، ح39)، البته بازگشت هر کدام علت و حکمت خاص خود را دارد. باید توجه داشت هر چند با تکیه بر آیات و روایات رجعت امری پذیرفتنی است اما بسیاری از جزئیات آن برای ما روشن نیست و ما نمی توانیم به درستی پیرامون آنها اظهار نظر کنیم. از جمله این امور، اختیاری بودن رجعت برای رجعت کنندگان است. شاید بتوان گفت: رجعت برای مؤمنان به صورت اختیاری است. بدین معنا که هنگام ظهور مؤمنانی که امکان رجعت برای آنان فراهم است اگر بخواهند می توانند به دنیا برگردند. در این زمینه روایتی نیز نقل شده است که مفضل می گوید: نام قائم(ع) برده شد و کسانی از اصحاب که مردند در حالی که منتظر(ظهور) او بودند. امام صادق(ع) به ما فرمودند: هنگامی که قیام کند، می آید مؤمن را در قبرش [مأموران الهی به نزد او می روند] پس به او گفته می شود: ای فلان، به درستی که صاحب (و امام) تو ظاهر شد، پس اگر می خواهی به او ملحق شوی پس ملحق شو و اگر می خواهی در نعمت و عنایت پروردگارت باقی بمانی پس بمان.(بحار الانوار، ج53، ص91، ح98) طبق این روایت بازگشت به دنیا برای مؤمن حالت اختیاری دارد. البته به نظر می آید بازگشت کافران اختیاری نمی باشد زیرا یکی از آثار و حکمتهای بازگشت آنان به دنیا چشیدن عذاب دنیوی نیز میباشد ، و طبیعی است که چنین امری مطلوب آنان نخواهد بود. www.mahdi313.ir
آیات و روایات مربوط به رجعت و بازگشت مردم به دنیا، بیانگر زندگی دوباره برای همه مردم نیست بلکه گروهی دوباره بازمیگردند. خداوند در آیهی هشتاد و سوم از سورهی نمل میفرماید: "آن روز، از هر امتی، گروهی را محشور میکنیم". همچنین از امام صادق(ع) نقل شده است: "رجعت عمومی نیست بلکه جنبه خصوصی دارد. باز نمیگردند مگر افرادی که ایمان خالص و خوب داشته باشند یا شرک و کفر خالص داشته باشند".(بحار الانوار، ج53، ح39)، البته بازگشت هر کدام علت و حکمت خاص خود را دارد.
باید توجه داشت هر چند با تکیه بر آیات و روایات رجعت امری پذیرفتنی است اما بسیاری از جزئیات آن برای ما روشن نیست و ما نمی توانیم به درستی پیرامون آنها اظهار نظر کنیم. از جمله این امور، اختیاری بودن رجعت برای رجعت کنندگان است. شاید بتوان گفت: رجعت برای مؤمنان به صورت اختیاری است. بدین معنا که هنگام ظهور مؤمنانی که امکان رجعت برای آنان فراهم است اگر بخواهند می توانند به دنیا برگردند. در این زمینه روایتی نیز نقل شده است که مفضل می گوید: نام قائم(ع) برده شد و کسانی از اصحاب که مردند در حالی که منتظر(ظهور) او بودند. امام صادق(ع) به ما فرمودند: هنگامی که قیام کند، می آید مؤمن را در قبرش [مأموران الهی به نزد او می روند] پس به او گفته می شود: ای فلان، به درستی که صاحب (و امام) تو ظاهر شد، پس اگر می خواهی به او ملحق شوی پس ملحق شو و اگر می خواهی در نعمت و عنایت پروردگارت باقی بمانی پس بمان.(بحار الانوار، ج53، ص91، ح98) طبق این روایت بازگشت به دنیا برای مؤمن حالت اختیاری دارد. البته به نظر می آید بازگشت کافران اختیاری نمی باشد زیرا یکی از آثار و حکمتهای بازگشت آنان به دنیا چشیدن عذاب دنیوی نیز میباشد ، و طبیعی است که چنین امری مطلوب آنان نخواهد بود.
www.mahdi313.ir
- [سایر] آیا رجعت اختیاری است ؟
- [سایر] رجعت کنندگان چند دسته اند و آیا رجعت آنها اختیاری است یا اجباری؟
- [سایر] رجعت چیست؛ آیا تمام انسان ها رجعت دارند؟
- [سایر] رجعت یعنی چه؟رجعت معصومین به چه صورت می باشد؟
- [سایر] در موقع رجعت اهل بیت، آیا حضرت زهرا(س) هم رجعت می فرمایند؟ به چه ترتیب؟
- [سایر] منظور از رجعت چیست؟آیا پیامبر اسلام هم رجعت می کنند؟
- [سایر] رجعت چیست؟
- [سایر] رجعت در دوران امام مهدی(علیه السلام) چگونه است؟ ارتباط رجعت ( شباهت و تفاوت ) با قیامت چیست؟
- [سایر] "رجعت" چیست؟ با تشکر
- [سایر] رجعت از دیدگاه شیعه چیست ؟
- [آیت الله سیستانی] در غیر نماز ، مستحب است جواب سلام را بهتر از سلام بگوید ، مثلاً اگر کسی گفت (سلام علیکم) در جواب بگوید (سلام علیکم و رحمة اللّه) . هفتم : از مبطلات نماز ، خنده با صدا و عمدی است ، هر چند بدون اختیار باشد اگر مقدماتش اختیاری باشد ، بلکه بنابر احتیاط واجب هر چند هم مقدماتش اختیاری نباشد در صورتی که وقت برای اعاده باشد باید آن را اعاده کند ، ولی اگر عمداً بی صدا ، یا سهواً با صدا بخندد ، نمازش اشکال ندارد .
- [آیت الله جوادی آملی] .شنیدن اختیاری آیه سجده, از کسی که قصد خواندن قرآن ندارد، سجده ندارد; نیز گوش فرا دادن به ضبط صوت، موجب سجده نمیشود؛ ولی گوش دادن به صدای قاری قرآن که مستقیم از رسانه پخش میشود، سجده دارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر چیزی غیر از گل ندارد که عورت خود را با ان بپوشاند بنابر احتیاط واجب بین نماز اختیاری با پوشاندن عورت به گل و نماز اضطراری عریان جمع کند
- [آیت الله اردبیلی] اگر پزشک نسخه نوشته و دستور مصرف دارو دهد به گونهای که بیمار از خود اختیاری نداشته و به واسطه اعتماد به دستور پزشک دارو را مصرف نماید، چنانچه در معالجه خطا کرده و به بیمار ضرری برسد یا بمیرد، ضامن خواهد بود.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر در بین روزهایی که باید پی در پی روزه بگیرد، عذری غیر اختیاری پیدا شود مثل حیض، یا نفاس، یا سفری که در رفتن آن مجبور است برایاو پیش آید، بعد از برطرف شدن عذر واجب نیست روزها را از سر بگیرد بلکه بقیّه را بعد از برطرف شدن عذر بجا میآورد.
- [آیت الله مظاهری] اگر فراموش کند که روزه است و جماع نماید یا مسئله را نداند یا او را به جماع مجبور نمایند، به طوری که از خود اختیاری نداشته باشد روزه او باطل نمیشود ولی چنانچه در بین جماع یادش بیاید، یا دیگر مجبور نباشد باید فوراً از حال جماع خارج شود و اگر خارج نشود روزه او باطل است. 5 - استمناء:
- [آیت الله مظاهری] اگر روزهدار در ماه رمضان زن خود را مجبور به جماع کند مرد باید دو کفّاره بدهد و بر زن کفّاره واجب نیست، حتّی اگر زن در بین جماع راضی شود، ولی روزه او باطل میشود مگر اینکه به طوری مجبور شده باشد که از خود اختیاری نداشته باشد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر روزه دار در ماه رمضان ، با زن خود که روزه دار است جماع کند چنانچه به طوری زن را مجبور کرده باشد که از خود اختیاری نداشته باشد و در بین جماع زن راضی شود ، باید مرد دو کفاره بدهد و اگر با اراده و اختیار عمل را انجام دهد اگر چه مجبورش کرده باشد مرد باید کفارة خودش و زن را بدهد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسانی که خود مستطیع هستند تا حج خود را بجا نیاوردهاند، نباید در انجام حجّ نایب دیگری بشوند و اگر انجام بدهند، ظاهراً حجّ آنها باطل است و برای خودشان نیز واقع نمیشود. کسانی که نمازشان صحیح نیست یا توانایی انجام اعمال اختیاری عمره یا حجّ را ندارند (مثلاً نمیتوانند رمی جمرات نمایند) در حج واجب نیابتشان باطل است، هر چند مجّانی باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر در بین روزهایی که باید پی درپی روزه بگیرد عذری غیر اختیاری مثل حیض یا نفاس یا مرضی برای او پیش اید بعد از بر طرف شدن عذر واجب نیست روزه ها را از سر بگیرد بلکه بقیه را بعد از بر طرف شدن عذر به جا اورد