چه مقدار روایت از اهل بیت (ع) در مورد امام مهدی (عج) به دست ما رسیده است؟
اوّلا، اخبار مربوط به ظهور امام مهدی (علیه السلام) از دید اهل سنّت، به حدّ تواتر رسیده و اصل مسلّمی به شمار می‌آید و نزد شیعه نیز این احادیث فراتر از حدّ تواتر است، به گونه‌ای که آیت الله العظمی صافی در کتاب منتخب الاثر می‌نویسد: بر هر کسی که توجّه به تاریخ و احادیث داشته باشد، معلوم است که بشارت‌های نقل شده از پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) و اهل بیت (علیهم السلام) و اصحاب آن حضرت در مورد ظهور امام مهدی (علیه السلام) به تواتر رسیده است.[1] ثانیاً، باید گفت، تاکنون استقرای کاملی در مورد تمام احادیث مربوط به امام مهدی (علیه السلام) صورت نگرفته است، ولی در این مورد می‌توان به کتاب‌هایی اشاره کرد که سعی کرده‌اند بخشی از احادیث مربوط به آن حضرت را گردآورند: 1. مرحوم شیخ الطائفه، محمّد طوسی در کتاب الغیبة بخش مهمّی از احادیث مربوط به امام مهدی (علیه السلام) را گردآورده است. 2. مرحوم نعمانی نیز در کتاب الغیبة بخشی از این احادیث را نقل کرده است. 3. علامه مجلسی، جلدهای پنجاه و یکم و پنجاه و دوم و پنجاه و سوم کتاب بحارالأنوار را به تاریخ امام مهدی (علیه السلام) اختصاص داده است. 4. از علمای معاصر نیز آیت الله العظمی صافی گلپایگانی در کتاب منتخب الاثر احادیث مربوط به امام مهدی (علیه السلام) را گردآورده است. ایشان، مجموع احادیث مربوط به آن حضرت را که در کتاب‌های مختلف و معتبر اهل سنّت و شیعه ذکر شده، حدود شش هزار و سیصد و سی و هشت روایت می‌دانند و در کتاب مذکور، با حذف احادیث مکرر، نهصد و بیست و نه حدیث را نقل کرده است. پی‌نوشت: [1]. لطف الله صافی گلپایگانی، منتخب الأثر، مقدمه، ص 2. منبع: امام مهدی(عج)، رسول رضوی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه (1384).
عنوان سوال:

چه مقدار روایت از اهل بیت (ع) در مورد امام مهدی (عج) به دست ما رسیده است؟


پاسخ:

اوّلا، اخبار مربوط به ظهور امام مهدی (علیه السلام) از دید اهل سنّت، به حدّ تواتر رسیده و اصل مسلّمی به شمار می‌آید و نزد شیعه نیز این احادیث فراتر از حدّ تواتر است، به گونه‌ای که آیت الله العظمی صافی در کتاب منتخب الاثر می‌نویسد:
بر هر کسی که توجّه به تاریخ و احادیث داشته باشد، معلوم است که بشارت‌های نقل شده از پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) و اهل بیت (علیهم السلام) و اصحاب آن حضرت در مورد ظهور امام مهدی (علیه السلام) به تواتر رسیده است.[1]

ثانیاً، باید گفت، تاکنون استقرای کاملی در مورد تمام احادیث مربوط به امام مهدی (علیه السلام) صورت نگرفته است، ولی در این مورد می‌توان به کتاب‌هایی اشاره کرد که سعی کرده‌اند بخشی از احادیث مربوط به آن حضرت را گردآورند:

1. مرحوم شیخ الطائفه، محمّد طوسی در کتاب الغیبة بخش مهمّی از احادیث مربوط به امام مهدی (علیه السلام) را گردآورده است.

2. مرحوم نعمانی نیز در کتاب الغیبة بخشی از این احادیث را نقل کرده است.

3. علامه مجلسی، جلدهای پنجاه و یکم و پنجاه و دوم و پنجاه و سوم کتاب بحارالأنوار را به تاریخ امام مهدی (علیه السلام) اختصاص داده است.

4. از علمای معاصر نیز آیت الله العظمی صافی گلپایگانی در کتاب منتخب الاثر احادیث مربوط به امام مهدی (علیه السلام) را گردآورده است. ایشان، مجموع احادیث مربوط به آن حضرت را که در کتاب‌های مختلف و معتبر اهل سنّت و شیعه ذکر شده، حدود شش هزار و سیصد و سی و هشت روایت می‌دانند و در کتاب مذکور، با حذف احادیث مکرر، نهصد و بیست و نه حدیث را نقل کرده است.

پی‌نوشت:
[1]. لطف الله صافی گلپایگانی، منتخب الأثر، مقدمه، ص 2.

منبع: امام مهدی(عج)، رسول رضوی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه (1384).





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین