شرح پرسش: این که می‌گویند: امام زمان (عج) در همه جا حضور دارد، چگونه ممکن است؟ با توجه به این که ایشان اکنون در عالم دنیا و دارای بدنی مادی هستند؟ پاسخ: ظاهرا تلقی نادرست از مطلب موجب طرح این سؤال شده و در واقع دو مسأله با هم خلط شده است. یک مسأله، مسأله ولایت و واسطه‌ی فیض بودن ائمه (ع) است. این، نه تنها درباره‌ی امام زمان (ع)، بلکه درباره‌ی سایر ائمه (ع) و پیامبر اکرم (ص) نیز مصداق داشت و اصلا به این معنا نبوده که ایشان با بدن مادی در همه جا حضور داشته باشند اما در خصوص امام زمان (عج) این مسأله مطرح است که ایشان در میان مردم هستند، ولی مردم ایشان را نمی‌شناسند. لذا ایشان در هر جایی ممکن است حضور داشته باشد؛ یعنی حتی ممکن است همان رهگذری باشد که امروز از کنار ما عبور کرده است. این بدان معنی نیست که در آن واحد با بدن جسمانی خود در همه‌ی مکان‌ها حضور داشته باشد. ضمنا ایشان از طریق علمی الهی به همه‌ی امور مردم عالم هستند؛ چنان که خود فرمودهاند: (فانا نحیط علما بأنبائکم و لا یعزب عنا شیئا من اخبارکم؛(1) ما به احوال شما آگاهیم و هیچ چیزی از اوضاع شما بر ما پوشیده نیست.) اما لازمه‌ی این علم، حضور جسمانی در همه جا نیست؛ بلکه این، علمی افاضی است. پی نوشت: 1. الاحتجاج طبرسی، ج 2، ص 319؛ به نقل از کلمة الامام المهدی، ص 190
شرح پرسش:
این که میگویند: امام زمان (عج) در همه جا حضور دارد، چگونه ممکن است؟ با توجه به این که ایشان اکنون در عالم دنیا و دارای بدنی مادی هستند؟
پاسخ:
ظاهرا تلقی نادرست از مطلب موجب طرح این سؤال شده و در واقع دو مسأله با هم خلط شده است. یک مسأله، مسأله ولایت و واسطهی فیض بودن ائمه (ع) است. این، نه تنها دربارهی امام زمان (ع)، بلکه دربارهی سایر ائمه (ع) و پیامبر اکرم (ص) نیز مصداق داشت و اصلا به این معنا نبوده که ایشان با بدن مادی در همه جا حضور داشته باشند اما در خصوص امام زمان (عج) این مسأله مطرح است که ایشان در میان مردم هستند، ولی مردم ایشان را نمیشناسند. لذا ایشان در هر جایی ممکن است حضور داشته باشد؛ یعنی حتی ممکن است همان رهگذری باشد که امروز از کنار ما عبور کرده است. این بدان معنی نیست که در آن واحد با بدن جسمانی خود در همهی مکانها حضور داشته باشد.
ضمنا ایشان از طریق علمی الهی به همهی امور مردم عالم هستند؛ چنان که خود فرمودهاند: (فانا نحیط علما بأنبائکم و لا یعزب عنا شیئا من اخبارکم؛(1) ما به احوال شما آگاهیم و هیچ چیزی از اوضاع شما بر ما پوشیده نیست.) اما لازمهی این علم، حضور جسمانی در همه جا نیست؛ بلکه این، علمی افاضی است.
پی نوشت:
1. الاحتجاج طبرسی، ج 2، ص 319؛ به نقل از کلمة الامام المهدی، ص 190
- [سایر] عوامل و آثار غفلت از حضور امام زمان (عج) چیست؟
- [سایر] آیا امام زمان ( عج ) در اجتماعات ما حضور جسمی دارند یا خیر ؟
- [سایر] چگونه ممکن است امام زمان (عج) در همه جا حضور داشته باشند؟
- [سایر] چرا مردم از فیض حضور امام زمان (عج) محروم شدهاند؟
- [سایر] چگونه امام زمان (عج) در یک زمان میتواند در چند مکان حضور داشته باشد؟
- [سایر] چگونه نسبت به وجود امام زمان (عج) یقین کرده و حضور وی را درک کنیم؟
- [سایر] چگونه میتوان در عصر غیبت، حضور امام زمان (عج) را درک کرد؟
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [سایر] حضرت مهدی (عج) دارای چه خوصیاتی است؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [آیت الله نوری همدانی] اذان هیجده جمله است : اللهً اکبرُ چهار مرتبه اشهدً ان لا الهَ الا اللهً ، اشهدً انّ محّمداً رسولً اللهِ ، حیّ علی الصلاهِ، حیَّ علی الفلاحِ ، حیّ علی خیرِ العملِ ، الله اکبرُ ، لا الهَ الا اللهً هر یک دو مرتبه ، و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه الله اکبرُ از اول اذان و یک مرتبه لا اِلَه الّا اللهً از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن حیّ علی خیرِ العملِ باید دو مرتبه قد قامتِ الصلاهً اضافه نمود .
- [آیت الله سبحانی] اذان هیجده جمله است: اللّهُ أَکْبَر چهار مرتبه. أَشْهَدُ أَنْ لا اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ، أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللّهِ، حَیَّ عَلَی الصَّلاَةِ، حَیَّ عَلَی الفَلاَح، حَیَّ عَلَی خَیْرِ العَمَلِ، اللّهُ أَکْبَر، لاَ اِلهَ اِلاَّ اللّهُ هر یک دو مرتبه. و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه اللّهُ أَکْبَر از اول اذان و یک مرتبه لاَ اِلهَ اِلاَّ اللّهُ از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن حَیَّ عَلَی خَیْرِ العَمَلِ باید دو مرتبه قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ اضافه نمود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اذان هیجده جمله است: "اللهُ أکْبَرُ" چهار مرتبه؛ "أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ اللهُ" "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله" "حَیَّ عَلی الصّلاة" "حَیَّ عَلَی الْفَلاَح" "حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل" "اللهُ أَکْبَرُ" "لاَ إِلَهَ إِلاَّ الله" هر یک دو مرتبه. اقامه هفده جمله است یعنی: دو مرتبه "اللهُ أکْبَرُ" از اول اذان و یک مرتبه "لا إِلَهَ إِلاَّ الله" از آخر آن کم می شود وبعد از گفتن "حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل"باید دو مرتبه "قَدْ قامَتِ الصَّلاة" اضافه نمود.