شرح پرسش: آیا امام زمان (عج) زن و فرزند دارند؟ اگر دارند، کجا اقامت دارند و آیا شناخته شده‌اند و یا به طور ناشناس زندگی می‌کنند؟ پاسخ: آیت الله صافی گلپایگانی در این زمینه می‌فرماید: باید متذکر بود که خفاء امر امام زمان (عج)، در پاسخ این سؤال نیز تأثیر می‌گذارد و لذا به طور یقین نمی‌توان به آن پاسخ داد؛ زیرا در این زمینه، احادیث و روایات اطمینان بخشی در دست نداریم. بعضی از روایاتی هم که در دسترس است، با چشم پوشی از وضع سند و متون آن‌ها، یا از جهت اختلاف نسخه یا غرابت متن، ضعف دارند. از حیث اختلاف نسخه، مثلا روایتی را شیخ طوسی (ره) به این صورت از امام صادق (ع) نقل کرده است: (لا یطلع علی موضعه احد من ولده و لا غیره؛(1) از مکان ایشان هیچ کس اطلاعی ندارد؛ حتی احدی از فرزندانش) که ظاهر آن بر وجود فرزندانی برای ایشان دلالت می‌کند. اما این روایت در کتاب (الغیبة) نعمانی چنین آمده است: (لا یطلع علی موضعه احد من ولی و لا غیرهم؛ و با وجود این اختلاف، استناد به جمله‌ی اول برای اثبات فرزند داشتن امام زمان (عج)، استناد صحیحی نیست؛ به ویژه که جمله‌ی دوم از برخی جهات - مانند علو سند و لفظ حدیث - معتبرتر به نظر می‌رسد. از حیث غرابت متن، می‌توان به خبر کمال الدین انبازی و خبر زین الدین مازندرانی اشاره کرد که به خاطر ضعف ظاهری که در متن آن‌هاست، قابل استناد نمی‌باشند. برخی دیگر، همچون فقرات برخی از ادعیه و زیارات نیز صراحت ندارند و قابل حمل بر عصر ظهور می‌باشند. علاوه بر این، با فرض این که دلالتی هم در این زمینه داشته باشند، حداکثر اصل متزوج بودن و فرزند داشتن ایشان را بیان می‌کنند و متعرض خصوصیات و تفصیلات نمی‌باشند. خلاصه این که، اگر چه همسر و فرزند داشتن ایشان محتمل است، اما در بررسی اخبار و احادیث به حدیث معتبری که موجب اطمینان و به ویژه متضمن تفاصیل این موضوع باشد، نرسیدیم و دنبال کردن این موضوع، ضرورتی هم ندارد. چنان که وضع حضرت خضر (ع) نیز که به اتفاق شیعه و سنی در حیات است، از این جهات بر ما نامعلوم است. همچنین وضع حضرت عیسی (ع) با این که زنده است، در این امور عادی از جهات متعدد نامعلوم می‌باشد. پی نوشت: 1. الغیبة، ص 102. منبع: پاسخ به ده پرسش،آیت الله صافی گلپایگانی، صص 53 - 55؛ با اندکی تلخیص
شرح پرسش:
آیا امام زمان (عج) زن و فرزند دارند؟ اگر دارند، کجا اقامت دارند و آیا شناخته شدهاند و یا به طور ناشناس زندگی میکنند؟
پاسخ:
آیت الله صافی گلپایگانی در این زمینه میفرماید:
باید متذکر بود که خفاء امر امام زمان (عج)، در پاسخ این سؤال نیز تأثیر میگذارد و لذا به طور یقین نمیتوان به آن پاسخ داد؛ زیرا در این زمینه، احادیث و روایات اطمینان بخشی در دست نداریم. بعضی از روایاتی هم که در دسترس است، با چشم پوشی از وضع سند و متون آنها، یا از جهت اختلاف نسخه یا غرابت متن، ضعف دارند. از حیث اختلاف نسخه، مثلا روایتی را شیخ طوسی (ره) به این صورت از امام صادق (ع) نقل کرده است: (لا یطلع علی موضعه احد من ولده و لا غیره؛(1) از مکان ایشان هیچ کس اطلاعی ندارد؛ حتی احدی از فرزندانش) که ظاهر آن بر وجود فرزندانی برای ایشان دلالت میکند. اما این روایت در کتاب (الغیبة) نعمانی چنین آمده است: (لا یطلع علی موضعه احد من ولی و لا غیرهم؛ و با وجود این اختلاف، استناد به جملهی اول برای اثبات فرزند داشتن امام زمان (عج)، استناد صحیحی نیست؛ به ویژه که جملهی دوم از برخی جهات - مانند علو سند و لفظ حدیث - معتبرتر به نظر میرسد. از حیث غرابت متن، میتوان به خبر کمال الدین انبازی و خبر زین الدین مازندرانی اشاره کرد که به خاطر ضعف ظاهری که در متن آنهاست، قابل استناد نمیباشند.
برخی دیگر، همچون فقرات برخی از ادعیه و زیارات نیز صراحت ندارند و قابل حمل بر عصر ظهور میباشند. علاوه بر این، با فرض این که دلالتی هم در این زمینه داشته باشند، حداکثر اصل متزوج بودن و فرزند داشتن ایشان را بیان میکنند و متعرض خصوصیات و تفصیلات نمیباشند.
خلاصه این که، اگر چه همسر و فرزند داشتن ایشان محتمل است، اما در بررسی اخبار و احادیث به حدیث معتبری که موجب اطمینان و به ویژه متضمن تفاصیل این موضوع باشد، نرسیدیم و دنبال کردن این موضوع، ضرورتی هم ندارد. چنان که وضع حضرت خضر (ع) نیز که به اتفاق شیعه و سنی در حیات است، از این جهات بر ما نامعلوم است. همچنین وضع حضرت عیسی (ع) با این که زنده است، در این امور عادی از جهات متعدد نامعلوم میباشد.
پی نوشت:
1. الغیبة، ص 102.
منبع: پاسخ به ده پرسش،آیت الله صافی گلپایگانی، صص 53 - 55؛ با اندکی تلخیص
- [سایر] آیا امام زمان(عج) زن و فرزند دارد؟
- [سایر] آیا امام زمان(عج) زن و فرزند دارند؟
- [سایر] آیا حضرت مهدی عج فرزند یا فرزندانی دارند؟
- [سایر] آیا امام زمان (عج) همسر و فرزند دارند؟
- [سایر] آیا امام زمان (عج) ازدواج کرده و صاحب فرزند میباشد؟
- [سایر] آیا امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف)زن و فرزند دارد؟
- [سایر] آیا امام زمان علیه السلام دارای زن و فرزند هستند؟
- [سایر] آیا امام زمان (علیه السلام) زن و فرزند دارد؟
- [سایر] آیا امام زمان دارای زن و فرزند هستند ؟
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله سبحانی] اگر صیغه عقد دائم را خود زن و مرد بخوانند و اول زن بگوید: (زَوَّجْتُکَ نَفْسِی عَلَی الصَّداقِ المَعْلُوم) (یعنی خود را زن تو نمودم، به مهری که معیّن شده). پس از آن بدون فاصله مرد بگوید: (قَبِلْتُ التَّزْوِیجَ علی الصَّداقِ المعلومِ) (یعنی قبول کردم ازدواج را با همان مهر معلوم) عقد صحیح است و اگر دیگری را وکیل کنند که از طرف آنها صیغه عقد را بخواند چنانچه مثلاً اسم مرد احمد و اسم زن فاطمه باشد و وکیل زن بگوید: (زَوَّجْتُ مُوَکِّلَتِی فاطِمَةَ مُوَکِّلِکَ اَحْمَدَ عَلَی الصَّداقِ المَعْلُومِ). پس بدون فاصله وکیل مرد بگوید: (قَبِلْتُ التَّزویج لِمُوَکِّلِی اَحْمَدَ عَلَی الصَّداقِ الْمَعْلُومِ) صحیح می باشد. دستور خواندن عقد موقت
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله علوی گرگانی] مردی که دو زن دارد، اگر یکی از آن دو زن، فرزند عموی زن دیگر را شیر دهد، زنی که فرزند عموی او شیر خورده، به شوهر خود حرام نمیشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مردی که دو زن دارد، اگر یکی از آن دو زن، فرزند عموی زن دیگر را شیر دهد، زنی که فرزند عموی او شیر خورده، به شوهر خود حرام نمیشود.
- [امام خمینی] مردی که دو زن دارد اگر یکی از آن دو زن فرزند عموی زن دیگر را شیر دهد زنی که فرزند عموی او شیر خورده به شوهر خود حرام نمیشود.