آیا امام زمان (عج) ازدواج کرده‌اند و فرزند دارند یا خیر؟
جواب این پرسش نتیجه خاصی ندارد و درد کسی را دوا نمی‌کند، و بهتر است ما به دنبال کسب معرفت به امام زمان (عج) باشیم و به وظایفمان در عصر غیبت عمل نماییم. اما از نظر کنجکاوی‌های معمول دوران نوجوانی، برای خیلی از افراد مهم است و دوست دارند بدانند آیا از نظر دینی دلیلی وجود دارد که ثابت کند امام زمان (عج) ازدواج کردند یا خیر و اگر ازدواج کردند، خانواده ایشان کجا زندگی می‌کنند و آیا آن‌ها هم عمری طولانی دارند؟ نمی‌توان به این سؤال پاسخی قطعی داد و گفت: آن حضرت ازدواج کردند و فرزندانی دارند یا ازدواج نکردند، زیرا وضعیت آن حضرت وضعیتی خاص و استثنایی است و ممکن است این وضعیت ویژه، زندگی خاصی را نیز بطلبد و ایشان مأمور به انجام این سنت نبوی نباشند. از طرف دیگر، ازدواج با وجود اهمیت و جایگاهی که در فرهنگ اسلام دارد، یک تکلیف واجب نیست تا بگوییم امام زمان (عج) این امر واجب را ترک نمی‌کنند. در طول تاریخ، انبیایی بودند که به دلیل ضرورت‌های مسئولیت‌شان، هیچ گاه ازدواج نکردند. در عین حال، بر اساس برخی نشانه‌ها می‌توان به پاسخی قابل قبول رسید: 1. ازدواج واجب نیست و امری مستحب است، اما در عین حال، جزو امور مستحبی است که برکات و ثمرات بسیاری دارد تا جایی که دوری از ازدواج، امری ناپسند تلقی شده و در نتیجه اولیای خدا از این سنت مهم نبوی پیروی می‌کنند. از طرف دیگر زندگی حضرت در خفا و دارای شرایطی خاص است، اما در عین حال در روایات آمده که امام زمان (عج) همانند ما زندگی می‌کنند و در شهرها و مجالس ما رفت و آمد می‌کنند و به صورتی غیرعادی زندگی نمی‌کنند. در نتیجه بعید به نظر می‌رسد که آن بزرگوار در طول این سال‌های طولانی غیبت به این سنت عمل نکرده باشند. 2. برخی شواهد و قرائن دینی هم به نوعی تأیید می‌کند که آن حضرت برخوردار از خانواده و فرزندان است. مثلاً کنیه معروف امام زمان (عج)، اباصالح است و گفته می‌شود این کنیه به معنی پدر صالح از آن جهت به حضرت گفته شده که ایشان فرزندی به نام صالح دارند. در برخی زیارت‌های امام زمان (عج) هم آمده که ما خطاب به ایشان عرض می‌کنیم: (السلام علیک و علی آل بیتک؛ سلام بر تو و بر خانواده تو). (مفاتیح الجنان، زیارت امام زمان (عج) در روز جمعه) از این تعبیرات هم به دست می‌آید که گویا حضرت مهدی (عج) دارای خانواده و فرزندانی هستند. منبع: نشریه انتظار نوجوان، شماره 62.
عنوان سوال:

آیا امام زمان (عج) ازدواج کرده‌اند و فرزند دارند یا خیر؟


پاسخ:

جواب این پرسش نتیجه خاصی ندارد و درد کسی را دوا نمی‌کند، و بهتر است ما به دنبال کسب معرفت به امام زمان (عج) باشیم و به وظایفمان در عصر غیبت عمل نماییم. اما از نظر کنجکاوی‌های معمول دوران نوجوانی، برای خیلی از افراد مهم است و دوست دارند بدانند آیا از نظر دینی دلیلی وجود دارد که ثابت کند امام زمان (عج) ازدواج کردند یا خیر و اگر ازدواج کردند، خانواده ایشان کجا زندگی می‌کنند و آیا آن‌ها هم عمری طولانی دارند؟
نمی‌توان به این سؤال پاسخی قطعی داد و گفت: آن حضرت ازدواج کردند و فرزندانی دارند یا ازدواج نکردند، زیرا وضعیت آن حضرت وضعیتی خاص و استثنایی است و ممکن است این وضعیت ویژه، زندگی خاصی را نیز بطلبد و ایشان مأمور به انجام این سنت نبوی نباشند.
از طرف دیگر، ازدواج با وجود اهمیت و جایگاهی که در فرهنگ اسلام دارد، یک تکلیف واجب نیست تا بگوییم امام زمان (عج) این امر واجب را ترک نمی‌کنند. در طول تاریخ، انبیایی بودند که به دلیل ضرورت‌های مسئولیت‌شان، هیچ گاه ازدواج نکردند. در عین حال، بر اساس برخی نشانه‌ها می‌توان به پاسخی قابل قبول رسید:
1. ازدواج واجب نیست و امری مستحب است، اما در عین حال، جزو امور مستحبی است که برکات و ثمرات بسیاری دارد تا جایی که دوری از ازدواج، امری ناپسند تلقی شده و در نتیجه اولیای خدا از این سنت مهم نبوی پیروی می‌کنند.
از طرف دیگر زندگی حضرت در خفا و دارای شرایطی خاص است، اما در عین حال در روایات آمده که امام زمان (عج) همانند ما زندگی می‌کنند و در شهرها و مجالس ما رفت و آمد می‌کنند و به صورتی غیرعادی زندگی نمی‌کنند. در نتیجه بعید به نظر می‌رسد که آن بزرگوار در طول این سال‌های طولانی غیبت به این سنت عمل نکرده باشند.
2. برخی شواهد و قرائن دینی هم به نوعی تأیید می‌کند که آن حضرت برخوردار از خانواده و فرزندان است. مثلاً کنیه معروف امام زمان (عج)، اباصالح است و گفته می‌شود این کنیه به معنی پدر صالح از آن جهت به حضرت گفته شده که ایشان فرزندی به نام صالح دارند. در برخی زیارت‌های امام زمان (عج) هم آمده که ما خطاب به ایشان عرض می‌کنیم: (السلام علیک و علی آل بیتک؛ سلام بر تو و بر خانواده تو). (مفاتیح الجنان، زیارت امام زمان (عج) در روز جمعه)
از این تعبیرات هم به دست می‌آید که گویا حضرت مهدی (عج) دارای خانواده و فرزندانی هستند.
منبع: نشریه انتظار نوجوان، شماره 62.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین