جواب این پرسش نتیجه خاصی ندارد و درد کسی را دوا نمیکند، و بهتر است ما به دنبال کسب معرفت به امام زمان (عج) باشیم و به وظایفمان در عصر غیبت عمل نماییم. اما از نظر کنجکاویهای معمول دوران نوجوانی، برای خیلی از افراد مهم است و دوست دارند بدانند آیا از نظر دینی دلیلی وجود دارد که ثابت کند امام زمان (عج) ازدواج کردند یا خیر و اگر ازدواج کردند، خانواده ایشان کجا زندگی میکنند و آیا آنها هم عمری طولانی دارند؟ نمیتوان به این سؤال پاسخی قطعی داد و گفت: آن حضرت ازدواج کردند و فرزندانی دارند یا ازدواج نکردند، زیرا وضعیت آن حضرت وضعیتی خاص و استثنایی است و ممکن است این وضعیت ویژه، زندگی خاصی را نیز بطلبد و ایشان مأمور به انجام این سنت نبوی نباشند. از طرف دیگر، ازدواج با وجود اهمیت و جایگاهی که در فرهنگ اسلام دارد، یک تکلیف واجب نیست تا بگوییم امام زمان (عج) این امر واجب را ترک نمیکنند. در طول تاریخ، انبیایی بودند که به دلیل ضرورتهای مسئولیتشان، هیچ گاه ازدواج نکردند. در عین حال، بر اساس برخی نشانهها میتوان به پاسخی قابل قبول رسید: 1. ازدواج واجب نیست و امری مستحب است، اما در عین حال، جزو امور مستحبی است که برکات و ثمرات بسیاری دارد تا جایی که دوری از ازدواج، امری ناپسند تلقی شده و در نتیجه اولیای خدا از این سنت مهم نبوی پیروی میکنند. از طرف دیگر زندگی حضرت در خفا و دارای شرایطی خاص است، اما در عین حال در روایات آمده که امام زمان (عج) همانند ما زندگی میکنند و در شهرها و مجالس ما رفت و آمد میکنند و به صورتی غیرعادی زندگی نمیکنند. در نتیجه بعید به نظر میرسد که آن بزرگوار در طول این سالهای طولانی غیبت به این سنت عمل نکرده باشند. 2. برخی شواهد و قرائن دینی هم به نوعی تأیید میکند که آن حضرت برخوردار از خانواده و فرزندان است. مثلاً کنیه معروف امام زمان (عج)، اباصالح است و گفته میشود این کنیه به معنی پدر صالح از آن جهت به حضرت گفته شده که ایشان فرزندی به نام صالح دارند. در برخی زیارتهای امام زمان (عج) هم آمده که ما خطاب به ایشان عرض میکنیم: (السلام علیک و علی آل بیتک؛ سلام بر تو و بر خانواده تو). (مفاتیح الجنان، زیارت امام زمان (عج) در روز جمعه) از این تعبیرات هم به دست میآید که گویا حضرت مهدی (عج) دارای خانواده و فرزندانی هستند. منبع: نشریه انتظار نوجوان، شماره 62.
جواب این پرسش نتیجه خاصی ندارد و درد کسی را دوا نمیکند، و بهتر است ما به دنبال کسب معرفت به امام زمان (عج) باشیم و به وظایفمان در عصر غیبت عمل نماییم. اما از نظر کنجکاویهای معمول دوران نوجوانی، برای خیلی از افراد مهم است و دوست دارند بدانند آیا از نظر دینی دلیلی وجود دارد که ثابت کند امام زمان (عج) ازدواج کردند یا خیر و اگر ازدواج کردند، خانواده ایشان کجا زندگی میکنند و آیا آنها هم عمری طولانی دارند؟
نمیتوان به این سؤال پاسخی قطعی داد و گفت: آن حضرت ازدواج کردند و فرزندانی دارند یا ازدواج نکردند، زیرا وضعیت آن حضرت وضعیتی خاص و استثنایی است و ممکن است این وضعیت ویژه، زندگی خاصی را نیز بطلبد و ایشان مأمور به انجام این سنت نبوی نباشند.
از طرف دیگر، ازدواج با وجود اهمیت و جایگاهی که در فرهنگ اسلام دارد، یک تکلیف واجب نیست تا بگوییم امام زمان (عج) این امر واجب را ترک نمیکنند. در طول تاریخ، انبیایی بودند که به دلیل ضرورتهای مسئولیتشان، هیچ گاه ازدواج نکردند. در عین حال، بر اساس برخی نشانهها میتوان به پاسخی قابل قبول رسید:
1. ازدواج واجب نیست و امری مستحب است، اما در عین حال، جزو امور مستحبی است که برکات و ثمرات بسیاری دارد تا جایی که دوری از ازدواج، امری ناپسند تلقی شده و در نتیجه اولیای خدا از این سنت مهم نبوی پیروی میکنند.
از طرف دیگر زندگی حضرت در خفا و دارای شرایطی خاص است، اما در عین حال در روایات آمده که امام زمان (عج) همانند ما زندگی میکنند و در شهرها و مجالس ما رفت و آمد میکنند و به صورتی غیرعادی زندگی نمیکنند. در نتیجه بعید به نظر میرسد که آن بزرگوار در طول این سالهای طولانی غیبت به این سنت عمل نکرده باشند.
2. برخی شواهد و قرائن دینی هم به نوعی تأیید میکند که آن حضرت برخوردار از خانواده و فرزندان است. مثلاً کنیه معروف امام زمان (عج)، اباصالح است و گفته میشود این کنیه به معنی پدر صالح از آن جهت به حضرت گفته شده که ایشان فرزندی به نام صالح دارند. در برخی زیارتهای امام زمان (عج) هم آمده که ما خطاب به ایشان عرض میکنیم: (السلام علیک و علی آل بیتک؛ سلام بر تو و بر خانواده تو). (مفاتیح الجنان، زیارت امام زمان (عج) در روز جمعه)
از این تعبیرات هم به دست میآید که گویا حضرت مهدی (عج) دارای خانواده و فرزندانی هستند.
منبع: نشریه انتظار نوجوان، شماره 62.
- [سایر] آیا امام زمان (عج) ازدواج کرده و صاحب فرزند میباشد؟
- [سایر] آیا امام زمان (عج) زن و فرزند دارند؟
- [سایر] آیا حضرت مهدی عج فرزند یا فرزندانی دارند؟
- [سایر] آیا امام زمان (عج) همسر و فرزند دارند؟
- [سایر] آیا امام زمان(عج) زن و فرزند دارد؟
- [سایر] آیا امام زمان(عج) زن و فرزند دارند؟
- [سایر] امام زمان (عج) ازدواج کرده اند یا نه؟ اگر ازدواج کرده اند آیا فرزند ایشان امام محسوب میشو د؟
- [سایر] آیا کتاب کافی بر امام زمان (عج) عرضه شده و ایشان آن را تأیید کردهاند؟
- [سایر] آیا مولفان در مورد ولادت حضرت مهدی (عج) به هر روایتی تمسک کردهاند؟
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند چنانچه مثلا اسم زن فاطمه باشد بگوید بارات زوجتی فاطمه علی ما بذلت فهی طالق یعنی من و زنم فاطمه در مقابل انچه او بذل کرده از هم جدا شدیم پس او رها است و اگر دیگری را وکیل کند وکیل باید بگوید بارات زوجه موکلی فاطمه علی ما بذلت فهی طالق یا بگوید عن قبل موکلی بارات زوجته فاطمه علی ما بذلت فهی طالق و لزوم گفتن فهی طالق در صیغه های ذکر شده مبنی بر احتیاط واجب است و اگر به جای علی ما بذلت بما بذلت بگوید اشکال ندارد
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند باید زن را به گونهای مشخّص کند، مثلاً چنانچه اسم زن فاطمه باشد و مالی را به شوهرش بخشیده تا طلاقش دهد، شوهر او میگوید: (بارَأْتُ زَوْجَتی فاطِمَةَ عَلی ما بَذَلَتْ) (یعنی من از زنم فاطمه در مقابل مالی که او بذل کرده جدا میشوم) و اگر دیگری را وکیل کند، وکیل میگوید: (عَنْ قِبَلِ مُوَکِّلی بارَأْتُ زَوْجَتُهُ فاطِمَةَ عَلی ما بَذَلَتْ) و در هر دو صورت پس از صیغه مبارات بنا بر احتیاط واجب صیغه طلاق را نیز بگوید، مثلاً بگوید: (هِیَ طالِقٌ) یا (فَهِیَ طالِقٌ) و اگر به جای کلمه (عَلی ما بَذَلَتْ) (بِما بَذَلَتْ) بگوید اشکال ندارد.
- [آیت الله بروجردی] پدر و جد پدری میتوانند برای فرزند نابالغ، یا دیوانهی خود که به حال دیوانگی بالغ شده است ازدواج کنند و بعد از آن که آن طفل بالغ شد، یا دیوانه عاقل گردید، اگر ازدواجی که برای او کردهاند مفسدهای نداشته، نمیتوانند آن را به هم بزند و اگر مفسدهای داشته میتواند آن را به هم بزند.
- [امام خمینی] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق خلع را بخواند، چنانچه اسم زن مثلا فاطمه باشد می گوید: "زوجتی فاطمة خالعتها علی ما بذلت هی طالق" یعنی زنم فاطمه را طلاق خلع دادم او رها است.
- [آیت الله علوی گرگانی] پدر وجدّ پدری میتوانند برای فرزند نابالغ یا دیوانه خود که بحال دیوانگی بالغ شده است ازدواج کنند و بعد از آن که آن طفل بالغ شد یادیوانه عاقل گردید، اگر ازدواجی که برای او کردهاند مفسدهای نداشته،نمیتواند آن را بههمبزند و اگر مفسدهای داشته، میتواند آن را به همبزند.