در نگرش پیامبر خدا کسب حلال، برترین عبادت است چنانکه ایشان به نقل از خداوند میفرمودند: (عبادت را ده جزء است که نه (9) جزء آن طلب حلال است).[1] همچنین آن حضرت، کسی که شب را در جستجوی حلال به صبح آورد مشمول غفران میدانست[2] و میفرمود: (خداوند دوست دارد بندهاش را در زحمت طلب حلال مشاهده کند).[3] حضرت طلب حلال را بر هر زن و مرد مسلمان واجب میدانست.[4] از جمله نمونههای عملی که از اهتمام پیامبر اکرم(ص) بر خوردن مال حلال و پرهیز از خوراک حرام حکایت دارد جریان میهمان شدن آن حضرت نزد گروهی از انصار است. هنگامی که آنان گوشت گوسفندی بریان شده را در برابر آن حضرت نهادند، پیامبر اکرم(ص) لقمهای در دهان نهاده و جوید اما فرو نداد و بیرون آورد و فرمود: این گوسفند به من خبر میدهد که به طور ناحق تهیه شده است. آنان ضمن تصدیق سخن پیامبر اکرم(ص) گفتند: چون در بازار، گوسفندی برای کشتن و دعوت کردن شما نیافتیم – بدون اجازه- گوسفند یکی از همسایگان را گرفتیم و –بعداً- بهای آن را خواهیم پرداخت. پیامبر اکرم(ص) نیز فرمود که آن را – به عنوان صدقه- به اسیران بدهند.[5] از بیانات اثر گذار پیامبر اکرم(ص) در زمینه پرهیز از لقمه حرام، شرح مشاهدات آن حضرت در شب معراج نسبت به حرامخواران است. در آن شب، پیامبر اکرم(ص) در چهره باطنی عالم ماده، مردم حرامخوار را چنین دیده (به گروهی برخوردم که در مقابل ایشان هم گوشت طیب و حلال و هم گوشت ناپاک و حرام بود اما آنان گوشت ناپاک را خورده و گوشت پاک و طیب را وا مینهادند!) هنگامی که پیامبر اکرم(ص) از جبرئیل میپرسد: (اینان کیستند؟ پاسخ میگوید: اینان کسانیاند که حرامخواری کرده و حلال را وا مینهند.)[6] پی نوشت: [1] . (... یَا أَحْمَدُ إِنَّ الْعِبَادَةَ عَشَرَةُ أَجْزَاءٍ تِسْعَةٌ مِنْهَا طَلَبُ الْحَلَال...‌) (دیلمی، ارشاد القلوب، ج1، ص203؛ حر عاملی، الجواهر السنیة فی الاحادیث القدسیة، ص197). [2] . ( ... قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص مَنْ بَاتَ کَالًّا مِنْ طَلَبِ الْحَلَالِ بَاتَ مَغْفُوراً لَه‌) (شیخ صدوق، الامالی، ص364، ح9). [3] . (ان الله یحب ان یری عبده تعبا فی طلب الحلال) (سیوطی، الجامع الصغیر، ج1، ص287). [4] . (طَلَبُ الْحَلَالِ فَرِیضَةٌ عَلَی کُلِّ مُسْلِمٍ وَ مُسْلِمَة) (شعیری، جامع الاخبار، ص139؛ مجلسی، بحار الانوار، ج100، ص9). [5] . حلی، تذکرة الفقهاء، ج2، ص392؛ مقدسی، شرح الکبیر، ج5، ص395. [6] . (قَالَ ثُمَّ مَضَیْتُ فَإِذَا أَنَا بِقَوْمٍ بَیْنَ أَیْدِیهِمْ- مَوَائِدُ مِنْ لَحْمٍ طَیِّبٍ وَ لَحْمٍ خَبِیثٍ یَأْکُلُونَ الْخَبِیثَ وَ یَدَعُونَ الطَّیِّبَ، فَقُلْتُ مَنْ هَؤُلَاءِ یَا جَبْرَئِیلُ فَقَالَ هَؤُلَاءِ الَّذِینَ یَأْکُلُونَ الْحَرَامَ- وَ یَدَعُونَ الْحَلَالَ وَ هُمْ مِنْ أُمَّتِکَ یَا مُحَمَّد) (قمی، تفسیر القمی، ج2، ص6؛ مجلسی، بحار الانوار، ج16، ص219). منبع:سایت انوار طاها
در نگرش پیامبر خدا کسب حلال، برترین عبادت است چنانکه ایشان به نقل از خداوند میفرمودند: (عبادت را ده جزء است که نه (9) جزء آن طلب حلال است).[1]
همچنین آن حضرت، کسی که شب را در جستجوی حلال به صبح آورد مشمول غفران میدانست[2] و میفرمود: (خداوند دوست دارد بندهاش را در زحمت طلب حلال مشاهده کند).[3]
حضرت طلب حلال را بر هر زن و مرد مسلمان واجب میدانست.[4] از جمله نمونههای عملی که از اهتمام پیامبر اکرم(ص) بر خوردن مال حلال و پرهیز از خوراک حرام حکایت دارد جریان میهمان شدن آن حضرت نزد گروهی از انصار است. هنگامی که آنان گوشت گوسفندی بریان شده را در برابر آن حضرت نهادند، پیامبر اکرم(ص) لقمهای در دهان نهاده و جوید اما فرو نداد و بیرون آورد و فرمود: این گوسفند به من خبر میدهد که به طور ناحق تهیه شده است. آنان ضمن تصدیق سخن پیامبر اکرم(ص) گفتند: چون در بازار، گوسفندی برای کشتن و دعوت کردن شما نیافتیم – بدون اجازه- گوسفند یکی از همسایگان را گرفتیم و –بعداً- بهای آن را خواهیم پرداخت. پیامبر اکرم(ص) نیز فرمود که آن را – به عنوان صدقه- به اسیران بدهند.[5]
از بیانات اثر گذار پیامبر اکرم(ص) در زمینه پرهیز از لقمه حرام، شرح مشاهدات آن حضرت در شب معراج نسبت به حرامخواران است. در آن شب، پیامبر اکرم(ص) در چهره باطنی عالم ماده، مردم حرامخوار را چنین دیده (به گروهی برخوردم که در مقابل ایشان هم گوشت طیب و حلال و هم گوشت ناپاک و حرام بود اما آنان گوشت ناپاک را خورده و گوشت پاک و طیب را وا مینهادند!) هنگامی که پیامبر اکرم(ص) از جبرئیل میپرسد: (اینان کیستند؟ پاسخ میگوید: اینان کسانیاند که حرامخواری کرده و حلال را وا مینهند.)[6]
پی نوشت:
[1] . (... یَا أَحْمَدُ إِنَّ الْعِبَادَةَ عَشَرَةُ أَجْزَاءٍ تِسْعَةٌ مِنْهَا طَلَبُ الْحَلَال...) (دیلمی، ارشاد القلوب، ج1، ص203؛ حر عاملی، الجواهر السنیة فی الاحادیث القدسیة، ص197).
[2] . ( ... قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص مَنْ بَاتَ کَالًّا مِنْ طَلَبِ الْحَلَالِ بَاتَ مَغْفُوراً لَه) (شیخ صدوق، الامالی، ص364، ح9).
[3] . (ان الله یحب ان یری عبده تعبا فی طلب الحلال) (سیوطی، الجامع الصغیر، ج1، ص287).
[4] . (طَلَبُ الْحَلَالِ فَرِیضَةٌ عَلَی کُلِّ مُسْلِمٍ وَ مُسْلِمَة) (شعیری، جامع الاخبار، ص139؛ مجلسی، بحار الانوار، ج100، ص9).
[5] . حلی، تذکرة الفقهاء، ج2، ص392؛ مقدسی، شرح الکبیر، ج5، ص395.
[6] . (قَالَ ثُمَّ مَضَیْتُ فَإِذَا أَنَا بِقَوْمٍ بَیْنَ أَیْدِیهِمْ- مَوَائِدُ مِنْ لَحْمٍ طَیِّبٍ وَ لَحْمٍ خَبِیثٍ یَأْکُلُونَ الْخَبِیثَ وَ یَدَعُونَ الطَّیِّبَ، فَقُلْتُ مَنْ هَؤُلَاءِ یَا جَبْرَئِیلُ فَقَالَ هَؤُلَاءِ الَّذِینَ یَأْکُلُونَ الْحَرَامَ- وَ یَدَعُونَ الْحَلَالَ وَ هُمْ مِنْ أُمَّتِکَ یَا مُحَمَّد) (قمی، تفسیر القمی، ج2، ص6؛ مجلسی، بحار الانوار، ج16، ص219).
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] اگر خداوند معنوی است، به نظر میرسد انسان هم باید کار معنوی کند. پس چرا گفته میشود 69 جزء از 70 جزء عبادت، مربوط به کسب روزی حلال است؟ مگر روزی حلال از جنس ماده نیست؟
- [سایر] خداوند میفرماید: «... روزی طلبان را یکسان در کسب روزی گردانید.»[1] با وجود تساوی تلاشهای انسانها در کسب روزی، تفاوت درآمدها، ناشی از چیست؟
- [سایر] در مورد کسب روزی حلال و تأثیر آن در صالح بودن فرزند لطفاً توضیح دهید؟
- [سایر] سیره حضرت پیامبر(ص) را توضیح دهید؟
- [سایر] حدیث سیره هزار نبی در علی(ع) را بیان کنید؟
- [سایر] فایده شناخت سیره انبیا و سر گذشت امتها چیست؟
- [سایر] آیا در سیره پیامبر ص تاکیدی بر عزاداری دیده می شود؟
- [سایر] با توجه به منابع اهل سنت، توسل در سیره انبیا چه جایگاهی دارد؟
- [سایر] برخورد با توطئه گران در سیره ی پیامبر (ص) و ائمه(ع) چگونه بوده است؟
- [سایر] آیا در سیره پیامبر شناسایی سپاه دشمن قبل از آغاز عملیات نظامی مرسوم بوده است؟
- [آیت الله سیستانی] در هفت چیز خمس واجب میشود : اول : منفعت کسب . دوم : معدن . سوم : گنج . چهارم : مال حلال مخلوط به حرام . پنجم : جواهری که بواسطه غواصی یعنی فرو رفتن در دریا بدست میآید . ششم : غنیمت جنگ . هفتم : بنابر مشهور زمینی که کافر ذمّی از مسلمان بخرد . واحکام اینها مفصلاً گفته خواهد شد . 1 منفعت کسب :
- [آیت الله سبحانی] در هفت چیز خمس واجب می شود: اول: منفعت کسب دوم: معدن سوم: گنج چهارم: مال حلال مخلوط به حرام پنجم: جواهری که به واسطه غوّاصی یعنی فرو رفتن در دریا به دست می آید ششم: غنیمت جنگ هفتم: زمینی که کافر ذمّی از مسلمان بخرد و احکام اینها مفصّلاً گفته خواهد شد. 1 منفعت کسب
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در هفت چیز خمس واجب می شود اوّل: منفعت کسب. دوّم: معدن. سوّم: گنج. چهارم: مال حلال مخلوط به حرام. پنجم: جواهری که بواسطه غوّاصی یعنی فرو رفتن در دریا بدست می آید. ششم: غنیمت جنگ. هفتم: زمینی که کافر ذمّی از مسلمان بخرد. و احکام اینها مفصّلا گفته خواهد شد. 1 منفعت کسب
- [آیت الله جوادی آملی] .کسب حلال جهت هزینه خود و عیال در صورت نداشتن مال دیگر, واجب است و در صورت داشتن مال دیگر , جهت انجام دادن کارهای خیر; نیز تأمین رفاه بیشتر افراد خانواده و جامعه, مستحب است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسب مال باید از راه حلال و مشروع باشد و از راه های حرام، مثل قمار و دزدی و ربا و غنا و مسابقه های جدیده محرمه، حرام است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مسلمانی منکر خدا یا پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم شود یا حکم ضروری دین یعنی حکمی که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند، مثل واجب بودن نماز و روزه را انکار کند، در صورتی که انکار آن حکم به انکار خدا یا پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم برگردد و با توجه به این موضع آن را انکار کند، (مرتدّ) است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر دو نفر حیوانی را شکار کنند، و یکی از آنان مسلمان و دیگری کافر باشد آن حیوان حلال نیست، و اگر هر دو مسلمان باشند و یکی از آن دو نام خدا را ببرد و دیگری عمداً نام خدا را نبرد آن حیوان حلال نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر دو نفر حیوانی را شکار کنند، و یکی از آنان مسلمان و دیگری کافر باشد، آن حیوان حلال نیست؛ و اگر هر دو مسلمان باشند و یکی از آن دو نام خدا را ببرد، و دیگری عمداً نام خدا را نبرد، آن حیوان بنابر احتیاط لازم حلال نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی پناه بر خدا به خدا، یا پیامبر(صلی الله علیه وآله) یا یکی از ائمه معصومین(علیهم السلام) یا فاطمه زهرا(علیهم السلام) دشنام و ناسزا گوید یا عداوت داشته باشد، کافراست.
- [آیت الله اردبیلی] اگر دو نفر حیوانی را شکار کنند و یکی از آنان مسلمان و دیگری کافر باشد، یا یکی از آن دو نام خدا را ببرد و دیگری عمدا نام خدا را نبرد، آن حیوان حلال نیست.