یکی از بارزترین صفات پسندیده پیامبر اعظم (ص )، آراستگی ظاهری و نظافت ایشان بود. حضرت نه تنها برای خانواده بلکه خارج از خانه برای اصحاب و مردم نیز خود را می آراست . قبل از بیرون آمدن از منزل به آینه و چه بسا - در نبود آینه – به آب نگاه می کرد و موی سر را شانه می زد.[1] کوتاه کردن ناخن و موی شارب (سبیل) به گونهای که خط لبها آشکار شود،[2] از جمله برنامههای حضرت در روزهای جمعه بود.[3] و دو لباس مخصوص روز جمعه داشت [4] تا در این روز که عید مسلمانان شناخته میشود با پوششی متمایز و آراسته تر به چشم آید. بیشتر لباس های حضرت سفید رنگ بود، [5]البته به لباس سبز رنگ نیز علاقه خاصی داشت.[6] می فرمود: زنده های خود را سفید بپوشانید و مرده های خود را با آن دفن کنید.[7] از پوشیدن چیزی که رنگ سیاه داشته باشد کراهت داشت مگر کفش، عمامه و عبا.[8] پی نوشت: [1] . (وَ کَانَ ص یَنْظُرُ فِی الْمِرْآةِ وَ یُرَجِّلُ جُمَّتَهُ وَ یَتَمَشَّطُ وَ رُبَّمَا نَظَرَ فِی الْمَاءِ وَ سَوَّی جُمَّتَهُ فِیهِ وَ لَقَدْ کَانَ یَتَجَمَّلُ لِأَصْحَابِهِ فَضْلًا عَنْ تَجَمُّلِهِ لِأَهْلِهِ) (حسن بن فضل طبرسی، مکارم الاخلاق، (قم، شریف رضی، چ12، 1412ق)، ص34؛ حر عاملی، وسائل الشیعه، (قم، آل البیت، 1409ق)، ج5، ص11). [2] . (قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص إِنَّ مِنَ السُّنَّةِ أَنْ تَأْخُذَ مِنَ الشَّارِبِ حَتَّی یَبْلُغَ الْإِطَار) (کلینی، الکافی (تهران، دار الکتب الاسلامیة، چ4، 1407ق )، ج6، ص487) [3] . البته روایاتی نیز آمده است که روزهای شنبه و 5شنبه را مورد تأکید قرار داده است به عنوان نمونه: (قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص مَنْ قَلَّمَ أَظْفَارَهُ یَوْمَ السَّبْتِ وَ یَوْمَ الْخَمِیسِ- وَ أَخَذَ مِنْ شَارِبِهِ عُوفِیَ مِنْ وَجَعِ الضِّرْسِ وَ وَجَعِ الْعَیْن‌) (صدوق، من لا یحضره الفقیه، (قم، جامعه مدرسین، 1413ق) ج1، ص28). [4] . (وَ کَانَ لَهُ ص ثَوْبَانِ لِلْجُمُعَةِ خَاصَّةً سِوَی ثِیَابِهِ فِی غَیْرِ الْجُمُعَة) (طبرسی، مکارم الاخلاق، ص36). [5] . (وَ أَکْثَرُ ثِیَابِهِ الْبَیَاض‌) (ابن شهرآشوب، مناقب آل ابیطالب، (قم، انتشارات علامه، 1379ش) ، ج1، ص146. [6] . (و کان یعجبه الثیاب الخضر) (غزالی، احیاء العلوم الدین، (بیروت، دار المعرفه، بیتا)ج2، ص374 ). [7] . (قَالَ النَّبِیُّ ص لَیْسَ مِنْ لِبَاسِکُمْ شَیْ‌ءٌ أَحْسَنَ مِنَ الْبَیَاضِ فَأَلْبِسُوهُ وَ کَفِّنُوا فِیهِ مَوْتَاکُم‌) (کلینی، الکافی، ج3، ص148). [8] . (کَانَ رَسُولُ اللَّهِ ص یَکْرَهُ السَّوَادَ إِلَّا فِی ثَلَاثٍ الْخُفِّ وَ الْعِمَامَةِ وَ الْکِسَاء) (کلینی، الکافی، ج6، ص449) منبع:سایت انوار طاها
یکی از بارزترین صفات پسندیده پیامبر اعظم (ص )، آراستگی ظاهری و نظافت ایشان بود. حضرت نه تنها برای خانواده بلکه خارج از خانه برای اصحاب و مردم نیز خود را می آراست . قبل از بیرون آمدن از منزل به آینه و چه بسا - در نبود آینه – به آب نگاه می کرد و موی سر را شانه می زد.[1] کوتاه کردن ناخن و موی شارب (سبیل) به گونهای که خط لبها آشکار شود،[2] از جمله برنامههای حضرت در روزهای جمعه بود.[3] و دو لباس مخصوص روز جمعه داشت [4] تا در این روز که عید مسلمانان شناخته میشود با پوششی متمایز و آراسته تر به چشم آید. بیشتر لباس های حضرت سفید رنگ بود، [5]البته به لباس سبز رنگ نیز علاقه خاصی داشت.[6] می فرمود: زنده های خود را سفید بپوشانید و مرده های خود را با آن دفن کنید.[7] از پوشیدن چیزی که رنگ سیاه داشته باشد کراهت داشت مگر کفش، عمامه و عبا.[8]
پی نوشت:
[1] . (وَ کَانَ ص یَنْظُرُ فِی الْمِرْآةِ وَ یُرَجِّلُ جُمَّتَهُ وَ یَتَمَشَّطُ وَ رُبَّمَا نَظَرَ فِی الْمَاءِ وَ سَوَّی جُمَّتَهُ فِیهِ وَ لَقَدْ کَانَ یَتَجَمَّلُ لِأَصْحَابِهِ فَضْلًا عَنْ تَجَمُّلِهِ لِأَهْلِهِ) (حسن بن فضل طبرسی، مکارم الاخلاق، (قم، شریف رضی، چ12، 1412ق)، ص34؛ حر عاملی، وسائل الشیعه، (قم، آل البیت، 1409ق)، ج5، ص11).
[2] . (قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص إِنَّ مِنَ السُّنَّةِ أَنْ تَأْخُذَ مِنَ الشَّارِبِ حَتَّی یَبْلُغَ الْإِطَار) (کلینی، الکافی (تهران، دار الکتب الاسلامیة، چ4، 1407ق )، ج6، ص487)
[3] . البته روایاتی نیز آمده است که روزهای شنبه و 5شنبه را مورد تأکید قرار داده است به عنوان نمونه: (قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص مَنْ قَلَّمَ أَظْفَارَهُ یَوْمَ السَّبْتِ وَ یَوْمَ الْخَمِیسِ- وَ أَخَذَ مِنْ شَارِبِهِ عُوفِیَ مِنْ وَجَعِ الضِّرْسِ وَ وَجَعِ الْعَیْن) (صدوق، من لا یحضره الفقیه، (قم، جامعه مدرسین، 1413ق) ج1، ص28).
[4] . (وَ کَانَ لَهُ ص ثَوْبَانِ لِلْجُمُعَةِ خَاصَّةً سِوَی ثِیَابِهِ فِی غَیْرِ الْجُمُعَة) (طبرسی، مکارم الاخلاق، ص36).
[5] . (وَ أَکْثَرُ ثِیَابِهِ الْبَیَاض) (ابن شهرآشوب، مناقب آل ابیطالب، (قم، انتشارات علامه، 1379ش) ، ج1، ص146.
[6] . (و کان یعجبه الثیاب الخضر) (غزالی، احیاء العلوم الدین، (بیروت، دار المعرفه، بیتا)ج2، ص374 ).
[7] . (قَالَ النَّبِیُّ ص لَیْسَ مِنْ لِبَاسِکُمْ شَیْءٌ أَحْسَنَ مِنَ الْبَیَاضِ فَأَلْبِسُوهُ وَ کَفِّنُوا فِیهِ مَوْتَاکُم) (کلینی، الکافی، ج3، ص148).
[8] . (کَانَ رَسُولُ اللَّهِ ص یَکْرَهُ السَّوَادَ إِلَّا فِی ثَلَاثٍ الْخُفِّ وَ الْعِمَامَةِ وَ الْکِسَاء) (کلینی، الکافی، ج6، ص449)
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] حضرت علی(ع) در صفین اسلام ظاهری معاویه را نپذیرفت . اما پیامبر اسلام (ص)ظاهری ابوسفیان را پذیرفت . تفاوت کار آنها چیست؟
- [سایر] اگر حضرت علی ع جانشین پیامبر ص میشد، وضعیت امت اسلام پس از پیامبر (ص) چگونه رقم می خورد؟
- [سایر] قبل از بعثت پیامبر (ص) خطبه عقد وصلت پیامبر(ص) کیفیتش چگونه بوده است و چه کسی قرائت کرد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا مقام پیامبر(ص) بالات از حضرت ابراهیم (ع) است؟ به چه دلایلی پیامبر(ص) مقام امامت هم داشت؟
- [سایر] آیا ابوبکر و عمر اسلام ظاهری داشتند (به ظاهر اسلام آورده بودند) و ایمان در قلبشان داخل نشده بود و همیشه در برابر پیامبر(ص) کارشکنی میکردند. اگر ایمان نیاورده بودند چرا خداوند در آیه 2 سوره حجرات (که در برابر پیامبر صدایشان بلند کرده بودند) با عنوان (یا ایها الذین آمنوا) مورد خطاب قرار میدهد؟
- [سایر] عقیده شیعه در مسئله خلافت و جانشینی بعد از پیامبر(ص) چیست، آیا آنان علی(ع) را خلیفه بلافصل پیامبر(ص) میدانند و خلفای دیگر را که صحابه پیامبر(ص) بودند قبول ندارند؟
- [سایر] احکام اختصاصی پیامبر(ص) چیست؟
- [سایر] احادیث زیادی پیرامون محبت پیامبر (ص) نسبت به امام حسن و حسین (ع) بیان شده که بیانگر علاقه وافر پیامبر (ص) به ایشان است اما حدیثی شبیه به این در مورد محبت پیامبر(ص) به حضرت زینب (س) نشنیده ام چرا؟ آیا حضرت زینب (س) بعد از وفات حضرت پیامبر (ص) به دنیا آمده است؟
- [سایر] آیا پیامبر(ص)در40سالگی به پیامبری رسیدند یا قبل از اون به پیامبری رسیده بودند؟ آیا پیامبر (ص)مثل شیوه ای که ما نماز می خوانیم قبل از 40سالگی نماز می خوندند؟ لطفا طبق آیات و روایات پاسخ بدید
- [سایر] آراستگی در ملاقات ها چه ارزشی دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در سجده واجب قرآن باید طوری عمل کند که بگویند سجده کرد یعنی نیّت و صورت ظاهری سجده کفایت می کند.
- [آیت الله جوادی آملی] .اقامه نماز در مکان خاص که مستلزم معصیت باشد , حرام است؛ ولی نماز باطل نیست; مثلاً اگر اقامه نماز جلوتر از قبر پیامبر(ص) و امام معصوم(ع) به فاصله کم , موجب هتک حرمت آن ذوات قدسی شود, حرام است؛ ولی نماز باطل نیست و اقامه نماز در مکان محاذی و همسطح با قبر معصوم(ع) حرام نیست.
- [آیت الله اردبیلی] پس از پاک کردن میت از نجاست ظاهری، واجب است میّت را سه غسل بدهند؛ بار اوّل با آبی که با سِدر مخلوط باشد، بار دوم با آبی که با کافور مخلوط باشد و بار سوم با آب خالص.
- [آیت الله سبحانی] اگر از زخمی که توی دهان و بینی و مانند اینها است، خونی به بدن یا لباس برسد، حکم زخم ظاهری دارد، و نظیر آن خون بواسیر است خواه دانه های آن در داخل بدن باشد یا خارج آن.
- [آیت الله وحید خراسانی] فروختن چیز پاکی که نجس شده و اب کشیدن ان ممکن است اشکال ندارد ولی اگر مشتری ان چیز را برای صرف در مثل خوردن و اشامیدن بخواهد یا برای عملی که طهارت ظاهری برای صحت ان کافی نیست مثل ان که اب را برای وضو گرفتن و غسل کردن بخواهد نجاست ان را باید به او بگوید و همچنین بنابر احتیاط واجب اگر لباس است و مشتری می خواهد با لباس پاک واقعی نماز بخواند هر چند که در نماز طهارت ظاهری بدن و لباس برای جاهل کفایت می کند
- [آیت الله شبیری زنجانی] مسلمانی که منکر خدا یا یگانگی خداوند یا رسالت پیامبر صلی الله علیه و آله شود مرتدّ میشود و انکار حکم ضروری دین (یعنی حکمی که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند مثل واجب بودن نماز و روزه) با اعتراف به توحید و رسالت سبب ارتداد نیست، هر چند ضروری بودن آن را بداند، ولی در مسأله 1107 اشاره شد که کسی که یکی از ضروریات دین را انکار میکند و شبههای در حق وی نباشد و شک داریم که به دو اصل توحید و رسالت ایمان قلبی دارد، شرعاً کافر بشمار میآید، هر چند ضروری بودن آن حکم را نداند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] فروختن چیز پاکی که نجس شده و آب کشیدن آن ممکن است اشکال ندارد، و اگر مشتری بخواهد آن چیز را بخورد باید فروشنده نجس بودن آن را به او بگوید. ولی اگر لباس است لازم نیست به او بگوید، اگر چه مشتری با آن نماز بخواند زیرا که در نماز طهارت ظاهری بدن و لباس کافی است.
- [آیت الله مظاهری] سپردههای کوتاه مدّت و دراز مدّت در بانکها و سودی که بانک به آن میدهد اگر مطابق موازین شرعی باشد از قبیل مضاربه و شرکت و امثال آن، حلال است، ولی اگر یقین دارد که این امور جنبه ظاهری و صوری دارد آن سود حرام است.
- [آیت الله مظاهری] آنچه اشخاص از بانکها میگیرند اگر به عنوان قرض الحسنه باشد مانعی ندارد و اضافهای که به بانکها میپردازند اگر مطابق موازین شرعی باشد، از قبیل کارمزد، شرکت و یا مضاربه، حلال است و اگر یقین دارد که این امور جنبه ظاهری و صوری دارد گرفتن پول از بانک حرام است و سودی که میدهد نیز حرام است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر زن را از خون حیض پاک بداند و او را طلاق بدهد و بعد معلوم شود که هنگام طلاق در حال حیض بوده، طلاق او باطل است و اگر او را در حیض بداند و طلاقش دهد و بعد معلوم شود پاک بوده، در صورتی که جدّا بتواند قصد طلاق بکند، طلاق او صحیح است، وگرنه صورت ظاهری طلاق کافی نیست.