چه ضرورتی داشت که پیامبر صلی الله علیه و آله کسی را به عنوان جانشین خود تعیین و معرفی نماید؟
تعیین و نصب جانشین پیامبر به دلایل مختلفی لازم و اجتناب ناپذیر بوده است. راز این مسأله در گرو بررسی ضرورت و کارکرد امامت در جامعه اسلامی است که پیش از این بررسی شد. آنچه اکنون به اختصار یاد می‌شود عبارت است از: 1. امام و جانشین پیامبر، تبیین گر معصومانه دین پس از پیامبر و بازدارنده از انحراف، تحریف و کژفهمی در دین است. 2. امام به لحاظ درک معصومانه از دین، یگانه مرجع حل اختلاف در عرصه فهم و عمل دینی و حافظ انسجام جامعه و بازدارنده از تشتت‌ها و پراگندگی های زیان بار است. 3. حکومت و سیاست در اسلام حکومتی دینی است و کمال دینی بودن آن در گرو رهبری کسانی است که در فهم آموزه های اسلام و التزام به آن در عالی‌ترین سطح، یعنی در حد عصمت باشند. از طرف دیگر شناخت معصوم امری عرفی و عادی نیست و تنها با معرفی از سوی خدا امکان پذیر است. از این رو لازم بود که پیامبر صلی الله علیه و آله امر الهی را در این باره به امت گوشزد نماید و کسانی را که دارای شایستگی‌های لازم اند به امت معرفی و نصب الهی آنان را ابلاغ کند. از دیگر سو، چنان که در مباحث پیشین گذشت پیامبر صلی الله علیه و آله در این مسأله اختیاری از خود نداشته‌اند. خداوند متعال با توجه به اهمیت فراوان این مسأله، تعیین جانشینی مناسب و ادامه دهنده راه پیامبر را عنصر نهایی اکمال دین و فقدان آن را مساوی با عدم انجام رسالت الهی قلمداد کرده و پیامبر را مأمور به ابلاغ آن نموده است. منبع: porseman.org
عنوان سوال:

چه ضرورتی داشت که پیامبر صلی الله علیه و آله کسی را به عنوان جانشین خود تعیین و معرفی نماید؟


پاسخ:

تعیین و نصب جانشین پیامبر به دلایل مختلفی لازم و اجتناب ناپذیر بوده است. راز این مسأله در گرو بررسی ضرورت و کارکرد امامت در جامعه اسلامی است که پیش از این بررسی شد.
آنچه اکنون به اختصار یاد می‌شود عبارت است از:
1. امام و جانشین پیامبر، تبیین گر معصومانه دین پس از پیامبر و بازدارنده از انحراف، تحریف و کژفهمی در دین است.
2. امام به لحاظ درک معصومانه از دین، یگانه مرجع حل اختلاف در عرصه فهم و عمل دینی و حافظ انسجام جامعه و بازدارنده از تشتت‌ها و پراگندگی های زیان بار است.
3. حکومت و سیاست در اسلام حکومتی دینی است و کمال دینی بودن آن در گرو رهبری کسانی است که در فهم آموزه های اسلام و التزام به آن در عالی‌ترین سطح، یعنی در حد عصمت باشند.
از طرف دیگر شناخت معصوم امری عرفی و عادی نیست و تنها با معرفی از سوی خدا امکان پذیر است. از این رو لازم بود که پیامبر صلی الله علیه و آله امر الهی را در این باره به امت گوشزد نماید و کسانی را که دارای شایستگی‌های لازم اند به امت معرفی و نصب الهی آنان را ابلاغ کند.
از دیگر سو، چنان که در مباحث پیشین گذشت پیامبر صلی الله علیه و آله در این مسأله اختیاری از خود نداشته‌اند. خداوند متعال با توجه به اهمیت فراوان این مسأله، تعیین جانشینی مناسب و ادامه دهنده راه پیامبر را عنصر نهایی اکمال دین و فقدان آن را مساوی با عدم انجام رسالت الهی قلمداد کرده و پیامبر را مأمور به ابلاغ آن نموده است.
منبع: porseman.org





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین