نخست وزیر مورد سوال جنابعالی امیر عباس هویدا است که حدود سیزده سال نخست وزیر محمد رضا پهلوی بود یعنی از بهمن 1343 تا مرداد ماه 1356 به موجب اسناد باقی مانده از ساواک مختصری از نسب و عقیده وی در ذیل می آید: پدربزرگ هویدا میرزا رضا قناد از بهائیان مخلص و فداکار و مجذوب عباس افندی بود او به واسطه نزدیکی با عباس افندی از غضب مردم مسلمان بیم و هراس داشت و از اقامت در ایران نگران بود لذا به عکا رفت و مستخدم و نوکر دستگاه عباس افندی شد و به لحاظ تعصب و علاقه ای که به بهائیت داشت مورد لطف و محبت خاص او قرار گرفت... امیر عباس به پیروی مسلک و عقیده پدر خویش با سران بهائی نزدیک شد و از هیچ گونه خدمتگذاری در راه ترویج مسلک بهائی فروگذاری نمی کرد.[1] در دوران صدارت هویدا تعلّق او به بهائیت شهرت وسیع یافت. در زمینه ارتباطات هویدا با فرقه ضالّه بهائیت و کمک به ترویج این فرقه به ذکر یک سند اکتفا می کنیم: سند مربوط به گزارش ساواک از جلسه بهائیان ناحیه 2 شیراز مورخ 19/5/1350 می باشد: (جلسه ای با شرکت 12 نفر از بهائیان ناحیه 2 شیراز در منزل آقای هوشمند و زیر نظر آقای فرهنگی تشکیل گردید. پس از قرائت مناجات شروع و خاتمه و قرائت صفحاتی از کتاب (لوح احد و ایقان)، آقایان فرهنگی و محمد علی هوشمند پیرامون اوضاع اقتصادی بهائیان در ایران صحبت کردند. فرهنگی اظهار داشت: بهائیان در کشورهای اسلامی پیروز هستند و می توانند امتیاز هر چیزی را که می خواهند بگیرند. تمام سرمایه های بانکی و ادارات و رواج پول در اجتماع ایران مربوط به بهائیان و کلیمیان می باشد. تمام آسمان خراش های تهران، شیراز و اصفهان مال بهائیان است چرخ اقتصاد این مملکت به دست بهائیان و کلیمیان می چرخد، شخص هویدا بهائی زاده است، عده ای از مأمورین مخفی ایران که در دربار شاهنشاهی می باشند می خواهند هویدا را محکوم کنند ولی او یکی از خادمین امر الله است و امسال مبلغ 15 هزار تومان به محفل ها کمک نمود است. آقایان بهائیان نگذارند کمر مسلمانان راست شود)[2]،[3] وابستگی و ارتباط هویدا با بهائیت به گونه ای بود که طبق گفتههای آیتالله خلخالی پس از اعدام ، جسد هویدا را به فرانسه بردند و از آنجا به اسرائیل حمل کردند و در شهر عکا در گورستان بهاییان در کنار پدرش دفن کردند .[4] پاورقی ها: [1] . خاطرات ارتشبد سابق، حسین فردوست، ظهور و سقوط سلطنت پهلوی، تهران، انتشارات اطلاعات، 1371، ج 2، ص 375. [2] . همان، ص 385. [3] . دلدم، اسکندر، زندگی و خاطرات امیر عباس هویدا، تهران، نشر گلفام، 1372، ص 23. [4] عاقلی، شرح حال رجال سیاسی و نظامی ایران، ج 3، ص 1801؛ روزنامه کیهان، خاطرات آیتالله خلخالی، 8/7/1358.
نخست وزیر مورد سوال جنابعالی امیر عباس هویدا است که حدود سیزده سال نخست وزیر محمد رضا پهلوی بود یعنی از بهمن 1343 تا مرداد ماه 1356
به موجب اسناد باقی مانده از ساواک مختصری از نسب و عقیده وی در ذیل می آید:
پدربزرگ هویدا میرزا رضا قناد از بهائیان مخلص و فداکار و مجذوب عباس افندی بود او به واسطه نزدیکی با عباس افندی از غضب مردم مسلمان بیم و هراس داشت و از اقامت در ایران نگران بود لذا به عکا رفت و مستخدم و نوکر دستگاه عباس افندی شد و به لحاظ تعصب و علاقه ای که به بهائیت داشت مورد لطف و محبت خاص او قرار گرفت... امیر عباس به پیروی مسلک و عقیده پدر خویش با سران بهائی نزدیک شد و از هیچ گونه خدمتگذاری در راه ترویج مسلک بهائی فروگذاری نمی کرد.[1]
در دوران صدارت هویدا تعلّق او به بهائیت شهرت وسیع یافت. در زمینه ارتباطات هویدا با فرقه ضالّه بهائیت و کمک به ترویج این فرقه به ذکر یک سند اکتفا می کنیم:
سند مربوط به گزارش ساواک از جلسه بهائیان ناحیه 2 شیراز مورخ 19/5/1350 می باشد:
(جلسه ای با شرکت 12 نفر از بهائیان ناحیه 2 شیراز در منزل آقای هوشمند و زیر نظر آقای فرهنگی تشکیل گردید. پس از قرائت مناجات شروع و خاتمه و قرائت صفحاتی از کتاب (لوح احد و ایقان)، آقایان فرهنگی و محمد علی هوشمند پیرامون اوضاع اقتصادی بهائیان در ایران صحبت کردند. فرهنگی اظهار داشت: بهائیان در کشورهای اسلامی پیروز هستند و می توانند امتیاز هر چیزی را که می خواهند بگیرند. تمام سرمایه های بانکی و ادارات و رواج پول در اجتماع ایران مربوط به بهائیان و کلیمیان می باشد. تمام آسمان خراش های تهران، شیراز و اصفهان مال بهائیان است چرخ اقتصاد این مملکت به دست بهائیان و کلیمیان می چرخد، شخص هویدا بهائی زاده است، عده ای از مأمورین مخفی ایران که در دربار شاهنشاهی می باشند می خواهند هویدا را محکوم کنند ولی او یکی از خادمین امر الله است و امسال مبلغ 15 هزار تومان به محفل ها کمک نمود است. آقایان بهائیان نگذارند کمر مسلمانان راست شود)[2]،[3]
وابستگی و ارتباط هویدا با بهائیت به گونه ای بود که طبق گفتههای آیتالله خلخالی پس از اعدام ، جسد هویدا را به فرانسه بردند و از آنجا به اسرائیل حمل کردند و در شهر عکا در گورستان بهاییان در کنار پدرش دفن کردند .[4]
پاورقی ها:
[1] . خاطرات ارتشبد سابق، حسین فردوست، ظهور و سقوط سلطنت پهلوی، تهران، انتشارات اطلاعات، 1371، ج 2، ص 375.
[2] . همان، ص 385.
[3] . دلدم، اسکندر، زندگی و خاطرات امیر عباس هویدا، تهران، نشر گلفام، 1372، ص 23.
[4] عاقلی، شرح حال رجال سیاسی و نظامی ایران، ج 3، ص 1801؛ روزنامه کیهان، خاطرات آیتالله خلخالی، 8/7/1358.
- [سایر] کدام نخست وزیر ایران بود که بهائیت را ترویج می داد؟
- [سایر] در مدل حکومتی که نخست وزیر نقش اصلی را ایفا می کند، مثل انگلستان، رئیس جمهور چه نقشی دارد، مانند سالهایی که ایران نخست وزیر داشت؟
- [سایر] در مدل حکومتی که نخست وزیر نقش اصلی را ایفا می کند، مثل انگلستان، رئیس جمهور چه نقشی دارد، مانند سالهایی که ایران نخست وزیر داشت؟
- [سایر] انقلاب اسلامی چه پیشرفتی در زمینه ترویج اخلاق و آموزههای دینی داشته است؟
- [سایر] انقلاب اسلامی چه پیشرفتی در زمینه ترویج اخلاق و آموزههای دینی داشته است؟
- [سایر] حمایت ما از بحرینیها به معنای کشورگشایی و برنامه و نیت ایران در ترویج مذهب شیعه در منطقه معنا نمی شود؟
- [آیت الله خامنه ای] ترویج موسیقی
- [سایر] آیا ترویج فرهنگ شهید و شهادت منجر به ترویج فرهنگ خشونت در جامعه نمی شود؟
- [سایر] مدگرایی به چه انگیزهای ترویج میشود؟
- [آیت الله خامنه ای] ترویج فرهنگ بیگانه در پوشش و آرایش
- [آیت الله اردبیلی] کاری که برای آن وصیّت میکند، باید جایز و حلال باشد، پس اگر وصیّت کند پولی را صرف کمک به ظالم یا ترویج باطل نمایند، وصیّت او صحیح نیست.
- [آیت الله اردبیلی] وسایل ارتباط جمعی باید در جهت اشاعه مکارم اخلاق و خصال پسندیده انسانی و اشاعه فرهنگ اسلامی قرار گیرند و در این زمینه از اندیشههای متفاوت بهره جویند و از ترویج فرهنگ ضد اسلامی و بیبندوباری به شدّت پرهیز نمایند.
- [آیت الله علوی گرگانی] نشستن روبروی خورشید وماه در موقع تخلّی مکروه است، ولی اگر عورت خود را بوسیلهای بپوشاند مکروه نیست، و نیز در موقع تخلّی نشستن روبروی باد و در جاده وخیابان وکوچه ودرب خانه وزیر درختی که میوه میدهد وچیز خوردن وتوقف زیاد وتطهیر کردن بادست راست مکروه میباشد، و همچنین حرف زدن در حال تخلّی، ولی اگر ناچار باشد یاذکر خدا بگوید اشکال ندارد.
- [امام خمینی] کسانی که ترویج مقاصد ظلمه را میکنند و کمک به جشنها و معاصی و ظلم آنها میکنند از قبیل بعض تجار و کسبه، لازم است بر مسلمانان که آنها را نهی کنند، و اگر تأثیر نکرد، از آنها اعراض کنند و با آنها معاشرت و معامله نکنند.
- [آیت الله اردبیلی] مصرفی که ملک را برای آن وقف میکند، باید معیّن و حلال باشد، بنابر این اگر ملک خود را برای یکی از چند مسجد، بدون تعیین آن وقف نماید یا آن را برای ترویج باطل و نظایر آن وقف کند، صحیح نیست.
- [آیت الله اردبیلی] پوشیدن لباس مخصوص کفار و یا آویختن صلیب و مانند آن و نیز لباسی که ترویج کننده یک نوع فرهنگ یا اندیشه ضد اخلاقی و یا بیبندوباری باشد، جایز نیست و تولید کنندگان و فروشندگان لباس نیز باید از تولید و فروش چنین پوشاکی پرهیز کنند.
- [آیت الله وحید خراسانی] انسان می تواند برای رفتن به حج و زیارت و مانند اینها از سهم سبیل الله زکات بگیرد اگر چه فقیر نباشد یا این که فقیر باشد و به مقدار مخارج سالش زکات گرفته باشد و بنابر احتیاط واجب معتبر است که این امور علاوه بر این که طاعت هستند دارای مصلحت عمومی نیز باشند مانند تعظیم شعایر و ترویج دین
- [آیت الله مظاهری] اگر در شهری اوّل ماه ثابت شود در هر جایی هم که افقش با آنجا نزدیک باشد نظیر همه شهرهای ایران، اوّل ماه برای همه ثابت میشود.
- [آیت الله اردبیلی] به طور کلّی سرگرمیهای گوناگون اگر همراه با کار حرام یا مستلزم حرام نباشند، اشکال ندارد؛ بنابر این گوشدادن و دیدن برنامههای سینما، تئاتر، رادیو، تلویزیون، ماهواره و مانند آن، چنانچه مستلزم فساد افکار و اخلاق فرد یا جامعه و یا ترویج باطل نباشد، اشکال ندارد؛ ولی باید مواظب باشند مانع از کارهای واجب و مهم نشود و مخصوصا نسبت به کودکان دقّت بیشتری اعمال گردد.
- [آیت الله اردبیلی] معاشرت سالم با کفّاری که در حال جنگ با مسلمانان نیستند و ایجاد روابط فرهنگی، سیاسی، تجاری و اقتصادی با آنها از طرف دولت اسلامی یا اشخاص، تا زمانی که خوف تقویت کفر و ترویج فساد و انحراف فکری یا عملی و ایجاد سلطه از ناحیه آنان بر مسلمانان و کشور اسلامی در بین نباشد، اشکال ندارد؛ ولی رابطه با کفّاری که در حال جنگ با مسلمانان میباشند، مخصوصا اگر موجب تقویت آنان شود، جایز نیست.