امام رضا(علیه ‌السلام)، نماز را وسیله نزدیکی هر انسان پارسا به خداوند می‌شمرد و می‌فرمود: (الصّلاة قربان کل تقیّ).(1) آنچه که حضرت بدان بسیار پای می‌فشرد، اهتمام به نماز اول وقت بود و تاخیر آن را بدون عذر، روا نمی‌دانست . روزی در خراسان و به هنگام نماز، امام به ابراهیم بن موسی فرمود: اذان بگو. او از امام رخصت خواست تا همراهان نیز فرا رسند! حضرت فرمود: خدا تو را بیامرزد. نماز اوّل وقت را بدون عذر تأخیر نینداز. و اوّل وقت نماز را بپا دار. بی درنگ، ابراهیم برخاست و اذان گفت و نماز اول وقت خوانده شد.(2) این رویه و سبک، فراگیر و در هر زمان و مکان جاری بود و گرماگرم گفتگوهای علمی و محافل ارشاد و وعظ نیز آن را تخصیص نمی‌زد. یکی از نشست‌های مناظره و بحث امام رضا (علیه‌السلام) با عمران صابی در حال انجام بود، او از دانشمندان بزرگی بود که درباره توحید با امام رضا(علیه‌السلام) گفتگو می‌کرد. در این جلسه که مامون نیز حضور داشت، امام، سؤال های عمران را با حوصله، متانت و بیان استدلال های روشن پاسخ می‌داد و او را به سوی توحید و یکانگی خدا رهنمون می‌شد. هنگامی که بحث و مناظره به اوج خود رسید، وقت نماز شد و حضرت رضا(علیه‌السلام) نگاهی به مامون کرد و فرمود: (الصّلاة قد حضرت؛ وقت نماز فرا رسید. عمران صابی که به حقایقی دست یافته بود، از امام درخواست چنین کرد آقای من! گفتگو و پاسخهای خویش را قطع نکن دل من آماده پذیرش سخنان شما است. حضرت رضا(علیه‌السلام)فرمود: نماز را می‌خوانیم و دوباره به گفتگو ادامه می‌دهیم. آنگاه امام و همراهان به اقامه نماز مشغول شدند و پس از نماز، حضرت به گفتگو با عمران ادامه داد.(3) پی نوشت ها: 1) عیون اخبارالرضا، ج‌2، ص 7 2) الخرائج و الجرائح، ج‌1، ص 338 ؛ بحار الأنوار، ج‌49، ص 49. 3) التوحید، ص 435. porseman.org
شیوه و نوع نماز حضرت ثامن الحجج (علیه السلام) جذاب و شنیدنی است، برای الگوگیری از آن نمونه های را بیان کنید.
امام رضا(علیه السلام)، نماز را وسیله نزدیکی هر انسان پارسا به خداوند میشمرد و میفرمود: (الصّلاة قربان کل تقیّ).(1)
آنچه که حضرت بدان بسیار پای میفشرد، اهتمام به نماز اول وقت بود و تاخیر آن را بدون عذر، روا نمیدانست .
روزی در خراسان و به هنگام نماز، امام به ابراهیم بن موسی فرمود: اذان بگو.
او از امام رخصت خواست تا همراهان نیز فرا رسند!
حضرت فرمود: خدا تو را بیامرزد. نماز اوّل وقت را بدون عذر تأخیر نینداز. و اوّل وقت نماز را بپا دار.
بی درنگ، ابراهیم برخاست و اذان گفت و نماز اول وقت خوانده شد.(2)
این رویه و سبک، فراگیر و در هر زمان و مکان جاری بود و گرماگرم گفتگوهای علمی و محافل ارشاد و وعظ نیز آن را تخصیص نمیزد.
یکی از نشستهای مناظره و بحث امام رضا (علیهالسلام) با عمران صابی در حال انجام بود، او از دانشمندان بزرگی بود که درباره توحید با امام رضا(علیهالسلام) گفتگو میکرد. در این جلسه که مامون نیز حضور داشت، امام، سؤال های عمران را با حوصله، متانت و بیان استدلال های روشن پاسخ میداد و او را به سوی توحید و یکانگی خدا رهنمون میشد. هنگامی که بحث و مناظره به اوج خود رسید، وقت نماز شد و حضرت رضا(علیهالسلام) نگاهی به مامون کرد و فرمود: (الصّلاة قد حضرت؛ وقت نماز فرا رسید.
عمران صابی که به حقایقی دست یافته بود، از امام درخواست چنین کرد
آقای من! گفتگو و پاسخهای خویش را قطع نکن دل من آماده پذیرش سخنان شما است.
حضرت رضا(علیهالسلام)فرمود: نماز را میخوانیم و دوباره به گفتگو ادامه میدهیم.
آنگاه امام و همراهان به اقامه نماز مشغول شدند و پس از نماز، حضرت به گفتگو با عمران ادامه داد.(3)
پی نوشت ها:
1) عیون اخبارالرضا، ج2، ص 7
2) الخرائج و الجرائح، ج1، ص 338 ؛ بحار الأنوار، ج49، ص 49.
3) التوحید، ص 435.
porseman.org
- [سایر] پاسخ امام رضا(ع) به علی بن جهم در مورد شبهه حضرت داود وگناه آدم چیست؟
- [سایر] آیا واقعا ما میتوانیم با مطالعه سیره حضرت امام رضا (علیه السلام)، از آن الگو بگیریم؟
- [سایر] حضرت امام رضا (علیه السلام) درباره فضیلت زیارت خود چه فرموده اند؟
- [سایر] چرا حضرت امام رضا علیه السلام با ورودش به ایران خواهران و... را با خود نیاوردند؟
- [سایر] آیا ما میتوانیم با مطالعه سیره حضرت امام رضا علیه السلام، از آن الگو بگیریم؟
- [سایر] آیا ما میتوانیم با مطالعه سیره حضرت امام رضا علیه السلام، از آن الگو بگیریم؟
- [سایر] آیا واقعا ما میتوانیم با مطالعه سیره حضرت امام رضا (علیه السلام)، از آن الگو بگیریم؟
- [سایر] سفر حضرت معصومه به ایران به دعوت امام رضا(ع) بود یا فرار از خواستگاری مامون؟
- [سایر] زمان ورود حضرت معصومه(س) به ایران امام رضا(ع) شهید شده بود یا زنده بود؟
- [سایر] علت انتخاب امام رضا (ع) به عنوان ولیعهد از جانب مامون؟علل پذیرفتن حضرت؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است، بلکه در حدیث آمده نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله نوری همدانی] نماز در حرم امامان (علیهم السلام ) مستحب ، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیر المؤمنین (علیه السلام ) برابر دویست هزار نماز است .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب بلکه بهتر از مسجد است. و نماز در حرم مطهّر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [امام خمینی] نماز در حرم امامان علیهم السلام مستحب، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز در حرم ائمه: مستحب بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیر المؤمنین علیه السلام برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله بروجردی] نماز در حرم امامان عَلَیْهمُالسَّلَام مستحب بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهّر حضرت امیرالمؤمنین عَلَیْهِ السَّلَام برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز خواندن در حرم امامان علیهم السلام مستحب است بلکه از بعضی روایات استفاده می شود که نماز در حرم مطهر حضرت امیر المومنین علیه السلام و سیدالشهداء علیه السلام افضل از مسجد است
- [آیت الله اردبیلی] نماز خواندن در حرم امامان علیهمالسلام مستحب و بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز در حرم امامان علیهمالسلام مستحب، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز در حرم امامان (ع) مستحب بلکه بهتر از مسجد است و مروی است که نماز حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین (ع) برابر دویست هزار نماز است.