مفاد قطعنامه 598 شورای امنیت در مورد جنگ ایران و عراق چه بود؟
به طور کلی، قطعنامه 598 شورای امنیت، برخلاف قطعنامه‌های قبلی، برای اولین بار تحت عنوان (منازعه بین ایران و عراق) صادر شده، حالت آمریت آن غالب است و مفصل‌ترین قطعنامه در مورد جنگ ایران و عراق است. در مقدمه قطعنامه از ادامه‌ی تلفات شدید انسانی و تخریب مادی ابراز نگرانی ؛ از آغاز و ادامه‌ی منازعه ابراز تأسف ؛ از بمباران مراکز مسکونی، حمله به کشتی‌ها و هواپیماها، نقض قوانین بین‌المللی انسان دوستانه و قوانین درگیری و کاربرد سلاح‌های شیمیایی ابراز تأسف؛ از احتمال تشدید و گسترش منازعه ابراز نگرانی شده و تصمیم شورا را مبنی بر خاتمه دادن به تمامی اقدامات نظامی بین ایران و عراق اعلام کرده است. در این قطعنامه شورا با حکم به اینکه در این منازعه (نقض صلح) حادث شده، بر اساس مواد 39 و 40 منشور ملل متحد، درخواست آتش بس فوری و بازگشت نیروها به مرزهای بین‌المللی، آزادی اسیران جنگی، درخواست همکاری دو طرف با دبیر کل در تلاش‌های میانجی‌گرانه، درخواست از تمامی کشورها برای احتراز از هر اقدامی که به تشدید منازعه منجر شود، درخواست از دبیر کل برای گماردن هیئتی جهت تحقیق درباره‌ی مسئولیت منازعه و همچنین هیئتی برای مطالعه‌ی موضوع بازسازی کرده است. بدین ترتیب پس از گذشت حدود هفت سال از جنگ ایران و عراق، شورای امنیت سازمان ملل در هشتمین قطعنامه خود، برای اولین بار آغاز جنگ و نقض قواعد و اصول حقوق جنگ را مورد سرزنش قرار داده و خواستار تشکیل هیئت بی‌طرف برای شناسایی مسئولیت جنگ شده است. منبع: جنگ ایران و عراق، پرسش‌ها و پاسخ‌ها، فرهاد درویشی، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ
عنوان سوال:

مفاد قطعنامه 598 شورای امنیت در مورد جنگ ایران و عراق چه بود؟


پاسخ:

به طور کلی، قطعنامه 598 شورای امنیت، برخلاف قطعنامه‌های قبلی، برای اولین بار تحت عنوان (منازعه بین ایران و عراق) صادر شده، حالت آمریت آن غالب است و مفصل‌ترین قطعنامه در مورد جنگ ایران و عراق است.
در مقدمه قطعنامه از ادامه‌ی تلفات شدید انسانی و تخریب مادی ابراز نگرانی ؛ از آغاز و ادامه‌ی منازعه ابراز تأسف ؛ از بمباران مراکز مسکونی، حمله به کشتی‌ها و هواپیماها، نقض قوانین بین‌المللی انسان دوستانه و قوانین درگیری و کاربرد سلاح‌های شیمیایی ابراز تأسف؛ از احتمال تشدید و گسترش منازعه ابراز نگرانی شده و تصمیم شورا را مبنی بر خاتمه دادن به تمامی اقدامات نظامی بین ایران و عراق اعلام کرده است.
در این قطعنامه شورا با حکم به اینکه در این منازعه (نقض صلح) حادث شده، بر اساس مواد 39 و 40 منشور ملل متحد، درخواست آتش بس فوری و بازگشت نیروها به مرزهای بین‌المللی، آزادی اسیران جنگی، درخواست همکاری دو طرف با دبیر کل در تلاش‌های میانجی‌گرانه، درخواست از تمامی کشورها برای احتراز از هر اقدامی که به تشدید منازعه منجر شود، درخواست از دبیر کل برای گماردن هیئتی جهت تحقیق درباره‌ی مسئولیت منازعه و همچنین هیئتی برای مطالعه‌ی موضوع بازسازی کرده است.
بدین ترتیب پس از گذشت حدود هفت سال از جنگ ایران و عراق، شورای امنیت سازمان ملل در هشتمین قطعنامه خود، برای اولین بار آغاز جنگ و نقض قواعد و اصول حقوق جنگ را مورد سرزنش قرار داده و خواستار تشکیل هیئت بی‌طرف برای شناسایی مسئولیت جنگ شده است.
منبع: جنگ ایران و عراق، پرسش‌ها و پاسخ‌ها، فرهاد درویشی، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین