برخی از مورخان همانند عبدالرزاق موسوی مقرم می نویسند: پس از آن که حضرت زینب در مجلس یزید با سخنان کوبنده یزید را محکوم و مفتضح نمود و او را در اجرای نقشه های شیطانیش ناکام کرد، او دستور داد تا اسیران را از خانه ای که نزدیک قصرش بود، به خانة مخروبه ای در نقطة دورتر منتقل کنند.[1] برخی همانند شیخ صدوق از این منزل مخروبه چنین یاد کرده اند: "یزید فرمان داد تا زنان را با علی بن الحسین(ع) به زندان بردند که آنان را از گرما و سرما حفظ نمی کرد و [این ها در آن جا ماندند] تا این که صورت هایشان پوست انداخت".[2] سید بن طاووس در این باره نوشته است: یزید دستور داد اسیران را در منزلی اسکان دادند که نه از گرما مصون بودند و نه از سرما در امان. آنان هم چنان در این مکان ماندند تا سرانجام پوست صورت هایشان شکاف برداشت.[3] محمد بن حسن بن فروخ، معروف به صفار قمی در کتاب بصائر الدرجات از امام صادق(ع) روایت کرده است که در شام اسیران را در خانة ویران مسکن دادند، یکی از ایشان گفت: ما را در این خانه منزل دادند که سقف فرو افتد و ما را بکشد؟! پاسبانان گفتند: این ها را بنگرید، از خراب شدن سقف خانه می ترسند، با آن که فردا آنان را بیرون می برند و می کشند.[4] از این نقل های تاریخی روشن میشود که خرابة شام به معنای منزل مخروبه و یا زندان مخروبه ای است که به عنوان ایذاء و اهانت، اهل بیت امام حسین(ع) را در آن جا سکنی دادند. پی نوشت: 1. مقتل الحسین، ص 360. 2. امالی، مجلس 31؛ فضائلی، مرد آفرین روزگار، ص 180 و شعرانی، دمعالسجوم، ص 518. 3. ساحل خونین (ترجمة لهوف) ، ص 243. 4. دمع السجوم، ص 525. www.eporsesh.com
آیا خرابة شام که اهل بیت امام حسین(ع) مدتی را در آنجا به سر بردند، واقعاً خرابه بود یا با توجه به شأن اهل بیت خرابه محسوب می شده است؟
برخی از مورخان همانند عبدالرزاق موسوی مقرم می نویسند: پس از آن که حضرت زینب در مجلس یزید با سخنان کوبنده یزید را محکوم و مفتضح نمود و او را در اجرای نقشه های شیطانیش ناکام کرد، او دستور داد تا اسیران را از خانه ای که نزدیک قصرش بود، به خانة مخروبه ای در نقطة دورتر منتقل کنند.[1]
برخی همانند شیخ صدوق از این منزل مخروبه چنین یاد کرده اند:
"یزید فرمان داد تا زنان را با علی بن الحسین(ع) به زندان بردند که آنان را از گرما و سرما حفظ نمی کرد و [این ها در آن جا ماندند] تا این که صورت هایشان پوست انداخت".[2]
سید بن طاووس در این باره نوشته است: یزید دستور داد اسیران را در منزلی اسکان دادند که نه از گرما مصون بودند و نه از سرما در امان. آنان هم چنان در این مکان ماندند تا سرانجام پوست صورت هایشان شکاف برداشت.[3]
محمد بن حسن بن فروخ، معروف به صفار قمی در کتاب بصائر الدرجات از امام صادق(ع) روایت کرده است که در شام اسیران را در خانة ویران مسکن دادند، یکی از ایشان گفت: ما را در این خانه منزل دادند که سقف فرو افتد و ما را بکشد؟! پاسبانان گفتند: این ها را بنگرید، از خراب شدن سقف خانه می ترسند، با آن که فردا آنان را بیرون می برند و می کشند.[4]
از این نقل های تاریخی روشن میشود که خرابة شام به معنای منزل مخروبه و یا زندان مخروبه ای است که به عنوان ایذاء و اهانت، اهل بیت امام حسین(ع) را در آن جا سکنی دادند.
پی نوشت:
1. مقتل الحسین، ص 360.
2. امالی، مجلس 31؛ فضائلی، مرد آفرین روزگار، ص 180 و شعرانی، دمعالسجوم، ص 518.
3. ساحل خونین (ترجمة لهوف) ، ص 243.
4. دمع السجوم، ص 525.
www.eporsesh.com
- [سایر] اهل بیت امام حسین(علیهم السلام) چند روز در شام و چند روز در کوفه بودند؟
- [سایر] اهل بیت امام حسین(علیه السلام) چند روز در شام و چند روز در کوفه بودند؟
- [سایر] دلیل علمی گریه بر اهل بیت علیهم السّلام به خصوص امام حسین علیه السّلام چیست؟
- [سایر] چرا بسیاری از اهل بیت امام حسین (علیه السلام)مانند زینب و سکینه(علیها السلام)در سوریه مدفون اند؟
- [سایر] بعدازرحلت پیغمبر(ص)اهل بیت (ع)چطورازمرزهای اعتقادی دفاع کردندباتحلیل جامع ومعرفی کتاب درعصراهل بیت ع کوفه شام و... .
- [سایر] چرا امام حسین(ع) فامیل و اهل و عیال را با خودش بردند؟
- [سایر] امام زمان (عج) درباره اهلبیت (ع) چه فرمودهاند؟
- [سایر] شواهد موجود بر سنخیت روحی لازم امام علی(ع)، حضرت فاطمه(س)، امام حسن(ع) و امام حسین (ع) برای اهل بیت پیامبر اکرم(ص) بودن کدامند؟
- [سایر] امام زمان (عج) چگونه از دشمنان اهلبیت (ع) انتقام میگیرند؟
- [سایر] چرا به حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه زهرا (س) فقط می گویند اهل بیت پیغمبر آیا دیگر همسران پیغمبر جزء اهل بیت پیغمبر نبودند ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله جوادی آملی] .کسانی که دشمن اهل بیت(ع) هستند، ناصبی و نجساند و دست یافتن بر اموال آن ها حلال بوده و حکم غنائم جنگی را دارد و پس از پرداختن خمس، تصرف در آن جایز است.
- [آیت الله بروجردی] در آشامیدن آب چند چیز مستحب است:اوّل:آب را به طور مکیدن بیاشامد.دوم:در روز ایستاده آب بخورد.سوم:پیش از آشامیدن آب (بسم الله) و بعد از آن (الحمد لله) بگوید.چهارم:به سه نفس آب بیاشامد.پنجم:از روی میل آب بیاشامد.ششم:بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبدالله (- ع) و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] دراشامیدن اب چند چیز مستحب است اول اب رابه طور مکیدن بیاشامد دوم در روز ایستاده اب بیاشامد سوم پیش از اشامیدن اب بسم الله وبعداز ان الحمدالله بگوید چهارم به سه نفس اب بیاشامد پنجم از روی میل اب بیاشامد ششم بعداز اشامیدن اب حضرت ابی عبدالله علیه السلام و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان ان حضرت را لعنت نماید
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] آداب آشامیدن چند چیز است: اول آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوم در روز ایستاده آب بخورد. سوم پیش از آشامیدن آب بسم اللّه و بعد از آن الحمد للّه بگوید. چهارم به سه نفس آب بیاشامد. پنجم از روی میل آب بیاشامد. ششم بعد از آشامیدن آب حضرت ابی عبداللّه (ع) و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید. چیزهائی که در آشامیدن مذموم است
- [آیت الله مظاهری] رفع صفات رذیله، گرچه عملی بر طبق آن انجام ندهد، اگر قدرت بر رفع داشته باشد، واجب مؤکّد، و ترک این واجب چنانکه گفته شد از محرّمات است، و باید علاوه بر اینکه مانع سر زدن عملی از آن شود، با آن مبارزه کند تا ریشهاش را قطع کند، و این کار، گرچه مشکل است ولی از اوجب واجبات است، و ثواب این مبارزه از جهاد بالاتر است و از این رو در روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) (جهاد اکبر) نامیده شده است.
- [آیت الله نوری همدانی] نماز در حرم امامان (علیهم السلام ) مستحب ، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیر المؤمنین (علیه السلام ) برابر دویست هزار نماز است .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب بلکه بهتر از مسجد است. و نماز در حرم مطهّر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [امام خمینی] نماز در حرم امامان علیهم السلام مستحب، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله اردبیلی] چند چیز در لباس نمازگزار مکروه است که از آن جملهاند: پوشیدن لباس سیاه مگر برای عزای اهل بیت علیهمالسلام و همچنین لباس چرک و تنگ و لباس شرابخوار و لباس کسی که از نجاست پرهیز نمیکند و پوشیدن لباسی که نقش صورت دارد و نیز باز بودن دکمههای لباس و به دست کردن انگشتری که نقش صورت دارد.