مسیحی‌ها می‌گویند مسعودی در مروج الذهب نوشته است: علی علیه السلام در جنگ صفین در یک شبانه‌روز 525 نفر کشت آیا این، سخن دروغ است؟
ابوالحسن علی ابن الحسین مسعودی، در کتاب مروج الذهب از صفحه 731 تا صفحه 762، به ذکر واقعه صفین پرداخته است. مسعودی در صفحه 746 سطر 14 می‌نویسد: (... و این شب جمعه بود و آن را (لیلة الهریر) گفتند، تعداد کسانی که علی علیه السلام در آن شب و روز به دست خود کشته بود، پانصد و بیست و سه کس بود، که بیشترشان در روز کشته شده بودند، زیرا وی وقتی یکی را می‌کشت، به هنگام ضربت زدن الله اکبر می‌گفت و ضربت او خطا نمی‌کرد و یکی را می‌کشت، این را کسانی که در جنگ‌ها همراه وی بوده‌اند، یعنی فرزندانش و کسانی دیگر نقل کرده‌اند.)[1] بلاذری می‌نویسد: (در یکی از آخرین روزهای جنگ، نبرد چنان سخت شد که از نماز صبح آغاز شد و تا نیمه شب ادامه داشت. در تمام این مدت، اشتر به کار تحریک و تحریض سپاه مشغول بود این شب را (لیلة الهریر) نامیده‌اند. مجدداً جنگ از نیمه آن شب آغاز شد و تا ظهر فردا ادامه داشت. امام ضمن خطبه‌ای فرمود: جز یک نفس از دشمن نمانده است. فردای (لیلة الهریر) جنگ تا ظهر آن ادامه داشت.[2] پس نتیجتاً امام با دست خالی نمی‌جنگیده و برای کشتن دشمن ضربت می‌زده و در جنگ معمولاً به وسیلة شمشیر ضربت می‌زنند و تعداد کشته شدگان توسط حضرت علی علیه السلام 523 نفر بوده و این مطلب از نظر عقلی هم به سه دلیل ممکن است. 1. اینکه همگان به شجاعت و توان بالای نظامی حضرت علی علیه السلام معترفند که هیچ کس به مانند علی علیه السلام در غزوات پیامبر فعالیّت‌ و تلاش ننموده است به گونه‌ای که در جنگ بدر از هفتاد نفری که از مشرکان کشته شدند تقریباً نیمی از آنها به دست علی(ع) به قتل رسیدند و در جنگ احد با وجود زخم‌های زیاد بر بدن مبارکش هنوز می‌جنگیده و در غزوه احزاب در سن 23 سالگی پهلوان بزرگ عرب عمر ابن عبدود را کشت و پیروزی بدست آن حضرت واقع شد و... که بیانگر شجاعت و بی‌باکی امیرالمؤمنین علی علیه السلام است. 2. لشکر شام کاملاً ضعیف شده بودند و روحیة خود را از دست داده بودند به گونه‌ای که امام در روز (لیلة الهریر) فرمودند: (جز یک نفس از دشمن نمانده است.) 3. جنگ در (لیلة الهریر) طولانی بوده، از اذان صبح تا نیمه شب و از نیمه شب تا ظهر که حداقل 35 ساعت می‌شود بطول انجامیده و امام علی علیه السلام با آن شجاعت بی‌نظیر و ضعف دشمن و فرصت و وقت طولانی می‌توانسته این تعداد از نفرات دشمن را به هلاکت برساند. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. الفتوح: ابن اعثم کوفی. 2. وقعه صفین: سفر بن مزاحم منقری. 3. مممروج الذهب: مسعودی. 4. داستان تحکیم: یعقوب جعفری. 5. پیکار صفین: محمد حسین روحانی. -------------------------------------------------------------------------------- [1] . مسعودی، ابوالحسن علی ابن الحسین، مروج الذهب، ترجمه ابوالقاسم پاینده، تهران، شرکت انتشارات علمی و فرهنگی وابسته به وزارت فرهنگ و آموزش عالی، چاپ سوم، 1365، ج1، ص 746. [2] . البلاذری، احمد ابن یحیی، فتوح البلدان، تحقیق علامه شیخ محمد باقر محمودی، بیروت، 1397، ج2، ص323.
عنوان سوال:

مسیحی‌ها می‌گویند مسعودی در مروج الذهب نوشته است: علی علیه السلام در جنگ صفین در یک شبانه‌روز 525 نفر کشت آیا این، سخن دروغ است؟


پاسخ:

ابوالحسن علی ابن الحسین مسعودی، در کتاب مروج الذهب از صفحه 731 تا صفحه 762، به ذکر واقعه صفین پرداخته است.
مسعودی در صفحه 746 سطر 14 می‌نویسد: (... و این شب جمعه بود و آن را (لیلة الهریر) گفتند، تعداد کسانی که علی علیه السلام در آن شب و روز به دست خود کشته بود، پانصد و بیست و سه کس بود، که بیشترشان در روز کشته شده بودند، زیرا وی وقتی یکی را می‌کشت، به هنگام ضربت زدن الله اکبر می‌گفت و ضربت او خطا نمی‌کرد و یکی را می‌کشت، این را کسانی که در جنگ‌ها همراه وی بوده‌اند، یعنی فرزندانش و کسانی دیگر نقل کرده‌اند.)[1]
بلاذری می‌نویسد: (در یکی از آخرین روزهای جنگ، نبرد چنان سخت شد که از نماز صبح آغاز شد و تا نیمه شب ادامه داشت. در تمام این مدت، اشتر به کار تحریک و تحریض سپاه مشغول بود این شب را (لیلة الهریر) نامیده‌اند. مجدداً جنگ از نیمه آن شب آغاز شد و تا ظهر فردا ادامه داشت. امام ضمن خطبه‌ای فرمود: جز یک نفس از دشمن نمانده است. فردای (لیلة الهریر) جنگ تا ظهر آن ادامه داشت.[2]
پس نتیجتاً امام با دست خالی نمی‌جنگیده و برای کشتن دشمن ضربت می‌زده و در جنگ معمولاً به وسیلة شمشیر ضربت می‌زنند و تعداد کشته شدگان توسط حضرت علی علیه السلام 523 نفر بوده و این مطلب از نظر عقلی هم به سه دلیل ممکن است.
1. اینکه همگان به شجاعت و توان بالای نظامی حضرت علی علیه السلام معترفند که هیچ کس به مانند علی علیه السلام در غزوات پیامبر فعالیّت‌ و تلاش ننموده است به گونه‌ای که در جنگ بدر از هفتاد نفری که از مشرکان کشته شدند تقریباً نیمی از آنها به دست علی(ع) به قتل رسیدند و در جنگ احد با وجود زخم‌های زیاد بر بدن مبارکش هنوز می‌جنگیده و در غزوه احزاب در سن 23 سالگی پهلوان بزرگ عرب عمر ابن عبدود را کشت و پیروزی بدست آن حضرت واقع شد و... که بیانگر شجاعت و بی‌باکی امیرالمؤمنین علی علیه السلام است.
2. لشکر شام کاملاً ضعیف شده بودند و روحیة خود را از دست داده بودند به گونه‌ای که امام در روز (لیلة الهریر) فرمودند: (جز یک نفس از دشمن نمانده است.)
3. جنگ در (لیلة الهریر) طولانی بوده، از اذان صبح تا نیمه شب و از نیمه شب تا ظهر که حداقل 35 ساعت می‌شود بطول انجامیده و امام علی علیه السلام با آن شجاعت بی‌نظیر و ضعف دشمن و فرصت و وقت طولانی می‌توانسته این تعداد از نفرات دشمن را به هلاکت برساند.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. الفتوح: ابن اعثم کوفی.
2. وقعه صفین: سفر بن مزاحم منقری.
3. مممروج الذهب: مسعودی.
4. داستان تحکیم: یعقوب جعفری.
5. پیکار صفین: محمد حسین روحانی.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] . مسعودی، ابوالحسن علی ابن الحسین، مروج الذهب، ترجمه ابوالقاسم پاینده، تهران، شرکت انتشارات علمی و فرهنگی وابسته به وزارت فرهنگ و آموزش عالی، چاپ سوم، 1365، ج1، ص 746.
[2] . البلاذری، احمد ابن یحیی، فتوح البلدان، تحقیق علامه شیخ محمد باقر محمودی، بیروت، 1397، ج2، ص323.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین