هدف اساسی بعثت انبیا چه بوده؟ و دیدگاه قرآن در این باره چیست؟
دو هدف اساسی بوده، یکی از این دو هدف، برقراری ارتباط صحیح میان بنده و خالق خودش، میان بنده و خداست، و به تعبیر دیگر منع بشر از پرستش هر موجودی غیر از خالق خودش، که در کلمة طیّبة (لا الهَ الَّا اللهُ) خلاصه می شود. هدف دومی که برای بعثت پیامبران عظام از طرف خداوند متعال هست، برقراری روابط حسنه و صالحه میان افراد بشر، بعضی با بعضی دیگر، بر اساس عدالت و صلح و صفا و تعاون و احسان و عاطفه و خدمت به یکدیگر است. قرآن کریم این دو مطلب را به عنوان دو هدف برای انبیاء در کمال صراحت ذکر کرده است. راجع به هدف اول، دربارة خاتم الانبیاء می فرماید: (یا ایُّها النَّبیُّ انّا ارسلناک شاهداً و مبشِّراً و نذیراً. و داعیاً الی الله باذنه و سراجاً منیراً)(1) و دربارة هدف دوم می فرماید: (لقد ارسلنا رسلنا بالبیِّنات و انزلنا معهم الکتاب و المیزان لیقوم النّاس بالقسط)(2) ببینید قرآن با چه صراحتی عنایت انبیاء و بلکه مأموریت و رسالت انبیاء برای برقراری عدل در میان بشر را بیان می کند. در این آیه می فرماید: ما فرستادگان خودمان را با دلایل روشن فرستادیم و همراه آنها کتاب و دستور و نوشته فرستادیم با میزان، یعنی قوانین و مقررات عادلانه، برای چه؟ (لیقوم النّاس بالقسط) برای اینکه همة افراد بشر به عدالت رفتار کنند و اصل عدالت در میان افراد بشر برقرار گردد. بنابراین مسألة برقراری عدالت، آنهم با مقیاس بشریت، هدف اصلی و عمومی همة انبیاء بوده است یعنی انبیاء که آمدهاند، یک کار، یک وظیفه، یک مأموریت و یک رسالتی که داشتهاند، به نصّ قرآن مجید عدالت بوده است. پی‌نوشت‌ (1) احزاب/ 54، 64 (2) حدید/ 25 مجموعه آثار شهید مطهری ج 18 سیری در سیره ائمه اطهار (ع)، شهید مطهری
عنوان سوال:

هدف اساسی بعثت انبیا چه بوده؟ و دیدگاه قرآن در این باره چیست؟


پاسخ:

دو هدف اساسی بوده، یکی از این دو هدف، برقراری ارتباط صحیح میان بنده و خالق خودش، میان بنده و خداست، و به تعبیر دیگر منع بشر از پرستش هر موجودی غیر از خالق خودش، که در کلمة طیّبة (لا الهَ الَّا اللهُ) خلاصه می شود. هدف دومی که برای بعثت پیامبران عظام از طرف خداوند متعال هست، برقراری روابط حسنه و صالحه میان افراد بشر، بعضی با بعضی دیگر، بر اساس عدالت و صلح و صفا و تعاون و احسان و عاطفه و خدمت به یکدیگر است.
قرآن کریم این دو مطلب را به عنوان دو هدف برای انبیاء در کمال صراحت ذکر کرده است. راجع به هدف اول، دربارة خاتم الانبیاء می فرماید: (یا ایُّها النَّبیُّ انّا ارسلناک شاهداً و مبشِّراً و نذیراً. و داعیاً الی الله باذنه و سراجاً منیراً)(1) و دربارة هدف دوم می فرماید: (لقد ارسلنا رسلنا بالبیِّنات و انزلنا معهم الکتاب و المیزان لیقوم النّاس بالقسط)(2) ببینید قرآن با چه صراحتی عنایت انبیاء و بلکه مأموریت و رسالت انبیاء برای برقراری عدل در میان بشر را بیان می کند. در این آیه می فرماید: ما فرستادگان خودمان را با دلایل روشن فرستادیم و همراه آنها کتاب و دستور و نوشته فرستادیم با میزان، یعنی قوانین و مقررات عادلانه، برای چه؟ (لیقوم النّاس بالقسط) برای اینکه همة افراد بشر به عدالت رفتار کنند و اصل عدالت در میان افراد بشر برقرار گردد. بنابراین مسألة برقراری عدالت، آنهم با مقیاس بشریت، هدف اصلی و عمومی همة انبیاء بوده است یعنی انبیاء که آمدهاند، یک کار، یک وظیفه، یک مأموریت و یک رسالتی که داشتهاند، به نصّ قرآن مجید عدالت بوده است.
پی‌نوشت‌
(1) احزاب/ 54، 64
(2) حدید/ 25
مجموعه آثار شهید مطهری ج 18 سیری در سیره ائمه اطهار (ع)، شهید مطهری





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین