خدیجه دختر خویلد از قبیله بنی‌اسد است که یکی از قبایل قریش بود. نام مادرش فاطمه بود.(1) از دوران کودکی و نوجوانی ایشان اطلاع زیادی در دست نیست. از مسائل مهم در دوران جوانی حضرت خدیجه، مسئله ازدواج‌های او است. مشهور آن است که او پیش از رسول خداصلی الله علیه وآله دو شوهر دیگر به نام‌های ابوهاله تمیمی و عتیق بن عائذ مخزونی داشت(2) و عمده مال و ثروت خود را از آن دو به ارث برده بود. برخی از محققان معاصر- با تکیه بر شواهد و قرائن مختلف سعی بر آن‌دارند که اثبات کنند خدیجه‌علیها السلام در هنگام ازدواج با پیامبراکرم‌صلی الله علیه وآله باکره و سن او حدود 28 سال بوده است. فرزندانی هم که به آن بزرگوار نسبت داده شده (مانند رقیه، هند و ام‌کلثوم) از او نبوده بلکه فرزندان خواهرش بوده‌اند و آنان که به نام شوهر او معروف شده‌اند، در حقیقت شوهران خواهرش بوده‌اند و حضرت خدیجه‌علیها السلام پس از وفات خواهرش، سرپرستی آن فرزندان را به عهده گرفته بود.(3) آن حضرت‌علیها السلام در جاهلیت، با لقب (طاهره) معروف بود(4) و این نشانگر پاکدامنی او در هنگام بی‌همسری‌اش در آن محیط فاسد و آلوده است. گفته می‌شود که پدر آن بزرگوار در دوران جاهلیت، در جنگ‌های (فجّار) کشته شد.(5) پی‌نوشت‌ (1) الاصابة، ج 8، ص 99. (2) اسدالغابة، ج 5، ص 434 الاصابة، ج 8، ص 99. (3) ر. ک: الصحیح من سیرة النبی‌صلی الله علیه وآله، ج 2، صص 134- 121 بنات النبی‌صلی الله علیه وآله ام ربائبه. (4) الاصابة، ج 8، ص 99. (5) اسد الغابة، ج 5، ص 434.
در مورد تاریخچه زندگانی حضرت خدیجهعلیها السلام قبل از ازدواج با پیامبرصلی الله علیه وآله توضیحاتی بیان کنید؟
خدیجه دختر خویلد از قبیله بنیاسد است که یکی از قبایل قریش بود. نام مادرش فاطمه بود.(1) از دوران کودکی و نوجوانی ایشان اطلاع زیادی در دست نیست.
از مسائل مهم در دوران جوانی حضرت خدیجه، مسئله ازدواجهای او است. مشهور آن است که او پیش از رسول خداصلی الله علیه وآله دو شوهر دیگر به نامهای ابوهاله تمیمی و عتیق بن عائذ مخزونی داشت(2) و عمده مال و ثروت خود را از آن دو به ارث برده بود.
برخی از محققان معاصر- با تکیه بر شواهد و قرائن مختلف سعی بر آندارند که اثبات کنند خدیجهعلیها السلام در هنگام ازدواج با پیامبراکرمصلی الله علیه وآله باکره و سن او حدود 28 سال بوده است. فرزندانی هم که به آن بزرگوار نسبت داده شده (مانند رقیه، هند و امکلثوم) از او نبوده بلکه فرزندان خواهرش بودهاند و آنان که به نام شوهر او معروف شدهاند، در حقیقت شوهران خواهرش بودهاند و حضرت خدیجهعلیها السلام پس از وفات خواهرش، سرپرستی آن فرزندان را به عهده گرفته بود.(3)
آن حضرتعلیها السلام در جاهلیت، با لقب (طاهره) معروف بود(4) و این نشانگر پاکدامنی او در هنگام بیهمسریاش در آن محیط فاسد و آلوده است. گفته میشود که پدر آن بزرگوار در دوران جاهلیت، در جنگهای (فجّار) کشته شد.(5)
پینوشت
(1) الاصابة، ج 8، ص 99.
(2) اسدالغابة، ج 5، ص 434 الاصابة، ج 8، ص 99.
(3) ر. ک: الصحیح من سیرة النبیصلی الله علیه وآله، ج 2، صص 134- 121 بنات النبیصلی الله علیه وآله ام ربائبه.
(4) الاصابة، ج 8، ص 99.
(5) اسد الغابة، ج 5، ص 434.
- [سایر] در مورد تاریخچه زندگانی حضرت خدیجه علیها السلام قبل از ازدواج با پیامبر صلی الله علیه و آله توضیحاتی بیان کنید؟
- [آیت الله نوری همدانی] نشان دادن چهره کامل پیامبرصلی الله وعلیه وآله وسلم و حضرت زهراعلیهاالسلام و سایر ائمه علیهم السلام در حالات زیر چه حکمی دارد؟
- [سایر] درباره شهادت مظلومانه امام حسن مجتبیعلیه السلام و جلوگیری از دفن ایشان در کنار مرقد شریف پیامبرصلی الله علیه وآله توضیح دهید.
- [سایر] تاریخ زندگانی حضرت خدیجه- علیها السلام-را بنویسید.
- [سایر] در مورد زندگانی امام حسن(ع) به طور خلاصه توضیحاتی ذکر کنید؟
- [سایر] آیا شب قدر قبل از اسلام نیز وجود داشته است یا بعد از پیامبرصلی الله علیه وآله ادامه دارد؟
- [آیت الله بهجت] در بعضی از روایات اسلامی، از ازدواج های فامیلی نزدیک نهی شده است، با توجه به این مطلب، ازدواج حضرت علی علیه السّلام با حضرت فاطمه علیهاالسّلام که با موافقت پیامبر صلّی اللّه علیه وآله وسلّم بود، چه توجیهی دارد؟
- [سایر] نظر و دیدگاه علی (علیه السلام) درباره جانشین پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) چه بوده است؟
- [سایر] در مورد فرزندان پیامبر(صلی الله علیه وآله)، به جز حضرت فاطمه(علیها السلام)،توضیح دهید.
- [آیت الله بهجت] خوردن تربت رسول اکرم صلّی اللّه علیه وآله وسلّم و ائمه علیهم السّلام ، همانند تربت امام حسین علیه السّلام جایز است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی پناه بر خدا به خدا، یا پیامبر(صلی الله علیه وآله) یا یکی از ائمه معصومین(علیهم السلام) یا فاطمه زهرا(علیهم السلام) دشنام و ناسزا گوید یا عداوت داشته باشد، کافراست.
- [آیت الله مظاهری] کسانی که به دستور پیامبرصلی الله علیه وآله وسلم یا امام معصومعلیه السلام یا نایب خاص یا عام او در میدانهای جهاد شرکت نموده و به شهادت میرسند، غسل و کفن و حنوط آنها واجب نیست بلکه باید با همان لباسهایشان بعد از خواندن نماز، دفن شوند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] صلوات بر پیغمبر(صلی الله علیه وآله) و آل او(علیهم السلام) بعد از نماز، یا در حال نماز و همچنین در سایر حالات از مستحبات مؤکد است و نیز مستحب است هر موقع نام مبارک حضرت رسول(صلی الله علیه وآله) خواه محمد باشد یا احمد و همچنین لقب و کنیه آن جناب را مانند مصطفی و ابوالقاسم بشنود صلوات بفرستد، حتی اگر در نماز باشد، همچنین اگر خودش این نامهای مقدس را بر زبان جاری کند صلوات بفرستد.
- [آیت الله سبحانی] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق خلع را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد می گوید: زَوْجَتِی فاطِمَةُ خلعتها عَلی ما بَذَلَتْ هِیَ طالِق (یعنی زنم فاطمه را طلاق خلع دادم او رها است).
- [آیت الله اردبیلی] اگر شوهر بخواهد خود صیغه طلاق را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد، میگوید: (زَوْجَتِی فاطِمَةُ خالَعْتُها عَلی ما بَذَلَتْ، هِیَ طالِقٌ) یعنی: (زنم فاطمه را در مقابل آنچه بخشید طلاق خلع دادم، او رهاست).
- [آیت الله بهجت] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق خُلع را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد میگوید: (زَوْجَتِی فاطِمَةُ خالَعْتُها عَلی ما بَذَلَتْ هِی طالِق)؛ یعنی: (زنم فاطمه را طلاق خُلع دادم، او رهاست).
- [امام خمینی] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق خلع را بخواند، چنانچه اسم زن مثلا فاطمه باشد می گوید: "زوجتی فاطمة خالعتها علی ما بذلت هی طالق" یعنی زنم فاطمه را طلاق خلع دادم او رها است.
- [آیت الله بهجت] اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند، چنانچه مثلاً اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید: (بارَأتُ زَوْجَتِی فاطِمَةَ عَلی مَهرِها فَهِی طالِق)، یعنی: (مبارات کردم زنم فاطمه را در مقابل مهر او، پس او رهاست)، و اگر دیگری را وکیل کند، وکیل باید بگوید: (بارَأْتُ زَوْجَةَ مُوَکِّلی فاطِمَةَ عَلی مَهرِها فَهِی طالِق).
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.