دلیلی وجود ندارد که پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله حتماً می‌بایست مانند دیگران پیش از بعثت، از آیین مسیح پیروی کندرحمة الله زیرا برحسب برخی از شواهد، آن حضرت پیش از رسالت نیز از سوی خدا تأیید شده بودرحمة الله یعنی به گونه‌ای هرچند به صورت الهام و یا در خواب حقایق غیبی به او وحی می‌شد و روح‌القدس همراه وی بوده است و براساس، وظایف خاصی که خداوند از وی می‌خواست، عمل می‌کردرحمة الله اما در چهل سالگی به صلی الله وعلیه وسلم‌رسالت‌رحمهما الله مبعوث شدرحمة الله یعنی فرشته وحی و پیک الهی بر وی فرود آمد و تکلیف تبلیغ و دعوت اجتماعی به سوی آیین جدید الهی را بر دوش او نهاد. حضرت علی علیه‌السلام در خطبه قاصعه فرمودعلیهم‌السلام صلی الله وعلیه وسلم‌و لقد قرن الله به صلی الله علیه و آله من لدن ان کان فطیما اعظم ملک من ملائکته یسلک به طریق المکارم و محاسن اخلاق العالم لیله و نهاره...رحمة الله خداوند از آن زمان که حضرت محمد از شیر گرفته شد، بزرگ‌ترین فرشته از فرشتگان خود را همنشین او ساخت و این فرشته، شب و روز آن حضرت را به مکارم و اخلاق خوب جهانی هدایت می‌کردرحمهما الله.1 بچه‌ای که از دوران کودکی تحت تربیت بزرگ‌ترین فرشته قرار بگیرد به بالاترین مقامات الهی نایل می‌گردد و کسی که به آن مقامات رسید، حقایق غیبی برای او مانند محسوسات این جهان، محسوس و مکشوف می‌شود. علامه مجلسی می‌گویدعلیهم‌السلام از آن زمانی که حضرت محمد به رشد عقلی رسید، پیامبر بود و از جانب خدا توسط فرشته‌ای به نام روح القدس مورد تأیید بود. آن حضرت در همان زمان و قبل از بعثت، صدای فرشته را می‌شنید و خداوند با آن حضرت سخن می‌گفت و پس از آن که به چهل سالگی رسید، مبعوث گردید و پس از آن، فرشته را می‌دید و قرآن بر او نازل شد.2 میرزای قمی در کتاب صلی الله وعلیه وسلم‌قوانین‌رحمهما الله می‌گویدعلیهم‌السلام قول حق این است که پیامبر اسلام پیش از بعثت بر اساس دین خودش عبادت می‌کردرحمة الله چون آن حضرت از همه پیامبران برتر است و اگر پیامبر اسلام تا چهل سالگی پیامبر نباشد، در این صورت، حضرت عیسی و حضرت یحیی از آن حضرت برتر خواهند بودرحمة الله چون حضرت عیسی و حضرت یحیی در کودکی پیامبر بودند.3 ابن ابی الحدید در شرح نهج البلاغه می‌گویدعلیهم‌السلام‌ حضرت امام باقر علیه‌السلام فرمودعلیهم‌السلام خداوند با همه پیامبران خود فرشتگانی را همراه ساخت. مأموریت این فرشته‌ها، محافظت از اعمال آنها و تبلیغ رسالت می‌باشد. خداوند از آن زمان که حضرت محمد از شیر گرفته شد، فرشته بزرگی وی را همراهی می‌کرد. این فرشته، آن حضرت را به سوی خیر و اخلاق خوب هدایت می‌کرد و از بدی‌ها و اخلاق بد باز می‌داشت و همین فرشته بود که پیش از آن که آن حضرت به درجه رسالت برسد، او را با صلی الله وعلیه وسلم‌السلام علیک یا رسول الله‌رحمهما الله صدا می‌کرد و پیامبر هنوز جوان بود که با این جمله صدا زده می‌شد.4 برای اطلاعات بیشتر به بحارالانوار، ج علیهماالسلام‌قدس سره، قوانین الاصول و الصحیح من سیرةالنبی، ج قدس سره، مراجعه کنید. پی‌نوشت: 1. نهج‌البلاغه، ترجمه فیض الاسلام، ص 811. 2. بحارالانوار، ج 18، ص 271. 3. قوانین الاصول، چاپ سنگی، ج اول، ص 255.‌
دلیلی وجود ندارد که پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآله حتماً میبایست مانند دیگران پیش از بعثت، از آیین مسیح پیروی کندرحمة الله زیرا برحسب برخی از شواهد، آن حضرت پیش از رسالت نیز از سوی خدا تأیید شده بودرحمة الله یعنی به گونهای هرچند به صورت الهام و یا در خواب حقایق غیبی به او وحی میشد و روحالقدس همراه وی بوده است و براساس، وظایف خاصی که خداوند از وی میخواست، عمل میکردرحمة الله اما در چهل سالگی به صلی الله وعلیه وسلمرسالترحمهما الله مبعوث شدرحمة الله یعنی فرشته وحی و پیک الهی بر وی فرود آمد و تکلیف تبلیغ و دعوت اجتماعی به سوی آیین جدید الهی را بر دوش او نهاد.
حضرت علی علیهالسلام در خطبه قاصعه فرمودعلیهمالسلام صلی الله وعلیه وسلمو لقد قرن الله به صلی الله علیه و آله من لدن ان کان فطیما اعظم ملک من ملائکته یسلک به طریق المکارم و محاسن اخلاق العالم لیله و نهاره...رحمة الله خداوند از آن زمان که حضرت محمد از شیر گرفته شد، بزرگترین فرشته از فرشتگان خود را همنشین او ساخت و این فرشته، شب و روز آن حضرت را به مکارم و اخلاق خوب جهانی هدایت میکردرحمهما الله.1
بچهای که از دوران کودکی تحت تربیت بزرگترین فرشته قرار بگیرد به بالاترین مقامات الهی نایل میگردد و کسی که به آن مقامات رسید، حقایق غیبی برای او مانند محسوسات این جهان، محسوس و مکشوف میشود.
علامه مجلسی میگویدعلیهمالسلام از آن زمانی که حضرت محمد به رشد عقلی رسید، پیامبر بود و از جانب خدا توسط فرشتهای به نام روح القدس مورد تأیید بود. آن حضرت در همان زمان و قبل از بعثت، صدای فرشته را میشنید و خداوند با آن حضرت سخن میگفت و پس از آن که به چهل سالگی رسید، مبعوث گردید و پس از آن، فرشته را میدید و قرآن بر او نازل شد.2
میرزای قمی در کتاب صلی الله وعلیه وسلمقوانینرحمهما الله میگویدعلیهمالسلام قول حق این است که پیامبر اسلام پیش از بعثت بر اساس دین خودش عبادت میکردرحمة الله چون آن حضرت از همه پیامبران برتر است و اگر پیامبر اسلام تا چهل سالگی پیامبر نباشد، در این صورت، حضرت عیسی و حضرت یحیی از آن حضرت برتر خواهند بودرحمة الله چون حضرت عیسی و حضرت یحیی در کودکی پیامبر بودند.3 ابن ابی الحدید در شرح نهج البلاغه میگویدعلیهمالسلام
حضرت امام باقر علیهالسلام فرمودعلیهمالسلام خداوند با همه پیامبران خود فرشتگانی را همراه ساخت. مأموریت این فرشتهها، محافظت از اعمال آنها و تبلیغ رسالت میباشد. خداوند از آن زمان که حضرت محمد از شیر گرفته شد، فرشته بزرگی وی را همراهی میکرد. این فرشته، آن حضرت را به سوی خیر و اخلاق خوب هدایت میکرد و از بدیها و اخلاق بد باز میداشت و همین فرشته بود که پیش از آن که آن حضرت به درجه رسالت برسد، او را با صلی الله وعلیه وسلمالسلام علیک یا رسول اللهرحمهما الله صدا میکرد و پیامبر هنوز جوان بود که با این جمله صدا زده میشد.4
برای اطلاعات بیشتر به بحارالانوار، ج علیهماالسلامقدس سره، قوانین الاصول و الصحیح من سیرةالنبی، ج قدس سره، مراجعه کنید.
پینوشت:
1. نهجالبلاغه، ترجمه فیض الاسلام، ص 811.
2. بحارالانوار، ج 18، ص 271.
3. قوانین الاصول، چاپ سنگی، ج اول، ص 255.
- [سایر] پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) قبل از بعثت و در میان مردم مشرک عربستان، از چه دینی پی روی می کرده است؟
- [سایر] هدف از بعثت حضرت خاتم الانبیاء (صلی الله علیه و آله و سلم ) چیست ؟
- [سایر] معراج حضرت رسول (ص) در سال چندم بعثت بود؟
- [سایر] پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) پیش از بعثت، از کدام شریعت پیروی می کرد؟
- [سایر] دین رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) قبل از بعثت چه بوده است؟
- [سایر] دلایل اثبات مصلح بودن پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله قبل از بعثت چیست؟
- [سایر] پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله پیش از بعثت بر چه آئینی بودند؟
- [سایر] پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم قبل از بعثت مطابق چه آیینی عمل می کرد؟
- [سایر] پیامبر اسلام (ص) قبل از بعثت دارای چه اعتقاداتی بوده است؟
- [سایر] پیامبر اسلام (ص) قبل از بعثت دارای چه اعتقاداتی بوده است؟
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أَتَاکَ المُسیءُ وقَدْ أَمَرْتَ المُحْسِنَ أَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ، أَنْتَ المُحْسِنُ وأَنا المُسِیءُ، بحقِّ مُحمَّدٍ و آل محمّد صَلِّ علی مُحمَّدٍ و آلِ مُحمَّدٍ وتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سرزده بگذر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام به قصد رجاء این دعا را بخوانند: (یا محْسن قدْ اتاک الْمسیء و قدْ أمرْت الْمحْسن انْ یتجاوز عن الْمسیئ انت الْمحْسن و أنا الْمسیئ بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوزْ عنْ قبیح ما تعْلم منی. یعنی: (ای خدای نیکوکار! بنده گنهکارت به در خانه تو آمده است تو امر کرده ای که نکوکار از گنهکار بگذرد،تو نیکو کاری و من گنهکارم، به حق محمد و آل محمد رحمتت را بر محمد و آل محمد بفرست و از کارهای زشتی که می دانی از من سرزده بگذر!)
- [آیت الله سیستانی] خوب است قبل از تکبیرة الاحرام به قصد رجأ بگوید : (یا مُحْسِنُ قَدْ اَتاکَ المُسِیءُ ، وَقَدْ اَمَرْتَ الُمحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ ، اَنْتَ الُمحْسِنُ وَاَنَا المُسِیءُ ، بِحَقّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحمَّدٍ ، وَتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی : ای خدائی که به بندگان احسان میکنی ، بنده گنهکار به درِ خانه تو آمده ، و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد ، تو نیکوکاری و من گناهکار ، بحق محمّد و آل محمّد ، رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست ، و از بدیهائی که میدانی از من سر زده بگذر .
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است بعد از تکبیرْ الاحرام بگوید: )یا مُحْسِنُ قَدْ أتاکَ المُسِئُ وَقَدْ أمَرْتَ المُحْسِنَ أنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِئ أنْتَ المُحْسِنُ وَأنَا المُسِئُ بِحَقِّ مُحَمَّدً وَآلِ مُحَمَّدً صَلِّ عَلَی مُحَمَّدً وَآلِ مُحَمَّدً وَتَجاوَز عَنْ قَبیحِ ماتَعْلَمُ مِنّی(، یعنیای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار بدر خانه تو آمده وتو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، بحقّ محمّد وآل محمّد رحمت خود را بر محمّد وآل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید: یا محسن قد اتاک المسیء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن وا نا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی؛ بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گناهکار بگذرد؛ تو نیکوکاری و من گناهکار؛ به حق محمد و آل محمد (ص) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهائی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله بروجردی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:(یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِییءُ وَ قَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَ اَنا المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ تَجاوَز عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی)؛یعنی؛ ای خدایی که به بندگان احسان میکنی، بندهی گنهکار به در خانهی تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گنهکار، به حق محمّد و آل محمّد / رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است بعد از تکبیرةالاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أتاکَ الْمُسیءُ وَقَدْ أمَرْتَ الْمُحْسِنَ أنْ یَتَجَاوَزَ عَنِ الْمُسیءِ، أنْتَ الْمُحْسِنُ وَأنَا الْمُسیءُ، بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی: (ای خدایی که به بندگان احسان میکنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حقّ محمّد و آل محمّد صلیاللهعلیهوآلهوسلم رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده درگذر.)