پاسخ از آیت الله العظمی مظاهری دامت برکاته: روایات متعددی در خصوص کوثر ذکر شده است(بحارج8ص16). این حوض بنابر آنچه در روایتی از نبی مکرم(ص) خطاب به امیرالمؤمنین(ع) آمده است، تحت عرش الهی جاری است و توصیفات خاصی دارد که پیامبر مکرم بیان فرموده و سپس می فرمایند: یا علی انَّ هذا الذی لی و لَکَ و لمحبیک من بعدی(بحار ج 8 ص 18). [ای علی! همانا این حوض برای من، تو و دوستان تو بعد از من است]. آنچه از مجموع این روایات به خوبی برداشت و تفسیر می شود آن است که در عالم قیامت، کسانی که بهشتی هستند، به دست ولایت، از آب آن حوض مطهر می نوسند و مورد شفاعت واقع می گردند و ساقی آن حوض امیرالمؤمنین(ع) است و حکمت این مسأله آن است که اهل بهشت با وسیله ولایت که هدایت تکوینی در دست اوست و واسطه فیض بین خدا و مخلوق است، به بهشت می روند و بدون شفاعت آن بزرگان و بدون راهنمایی و هدایت یافتن از مقام ولایت، ورود در بهشت که همان مراتب قرب الهی است، ممکن نخواهد بود و چنانچه در پاسخ سؤال قبلی گفته شد، حقیقت کوثر، وجود مقدس حضرت زهرا(س) است که تطهیر و تزکیه اهل بهشت، مرهون آن وجود طاهره مطهره است. سلام الله الزاکیات الطیبات علیها و علی ابیها و بعلها و بنیها و السرالمستودع فیها. [درودهای پاک و پاکیزه الهی بر او باد و بر پدرش و همسرش و فرزندانش ...] منبع: حضرت فاطمه(سلام الله علیها) دختری از آسمان، آقا شریفیان و احمدیان
پاسخ از آیت الله العظمی مظاهری دامت برکاته:
روایات متعددی در خصوص کوثر ذکر شده است(بحارج8ص16). این حوض بنابر آنچه در روایتی از نبی مکرم(ص) خطاب به امیرالمؤمنین(ع) آمده است، تحت عرش الهی جاری است و توصیفات خاصی دارد که پیامبر مکرم بیان فرموده و سپس می فرمایند:
یا علی انَّ هذا الذی لی و لَکَ و لمحبیک من بعدی(بحار ج 8 ص 18).
[ای علی! همانا این حوض برای من، تو و دوستان تو بعد از من است]. آنچه از مجموع این روایات به خوبی برداشت و تفسیر می شود آن است که در عالم قیامت، کسانی که بهشتی هستند، به دست ولایت، از آب آن حوض مطهر می نوسند و مورد شفاعت واقع می گردند و ساقی آن حوض امیرالمؤمنین(ع) است و حکمت این مسأله آن است که اهل بهشت با وسیله ولایت که هدایت تکوینی در دست اوست و واسطه فیض بین خدا و مخلوق است، به بهشت می روند و بدون شفاعت آن بزرگان و بدون راهنمایی و هدایت یافتن از مقام ولایت، ورود در بهشت که همان مراتب قرب الهی است، ممکن نخواهد بود و چنانچه در پاسخ سؤال قبلی گفته شد، حقیقت کوثر، وجود مقدس حضرت زهرا(س) است که تطهیر و تزکیه اهل بهشت، مرهون آن وجود طاهره مطهره است.
سلام الله الزاکیات الطیبات علیها و علی ابیها و بعلها و بنیها و السرالمستودع فیها. [درودهای پاک و پاکیزه الهی بر او باد و بر پدرش و همسرش و فرزندانش ...]
منبع: حضرت فاطمه(سلام الله علیها) دختری از آسمان، آقا شریفیان و احمدیان
- [سایر] حوض کوثر چیست و کجا قرار دارد؟
- [سایر] معنای کوثر چیست؟ و حوض کوثر دارای چه اوصافی است؟
- [سایر] حوض کوثر که در بهشت است برای چه کسانی است ؟ حوض کوثر چه کسانی را سیراب می کند؟
- [سایر] حوض کوثر چیست؟
- [سایر] کوثر چیست؟ و ساقی کوثر کیست؟
- [سایر] باسلام. امیرالمؤمنین(ع) در خطبه دهم نهج البلاغه میفرمایند حوضی برای آنان پر خواهم کرد که ساقی آن خودم باشم. در حالیکه این خطبه در مورد شیطان و یاران او میباشد. منظور حوض کوثر است یا مکان خاصی به کنایه بیان شده است؟ لطفا منظور از حوض در این خطبه را بیان فرمایید.
- [سایر] در بیان قرآن شریف: «انا اعطیناک الکوثر» [ما تو را کوثر دادیم] تفسیر این آیه چیست؟ آیا حضرت زهرا(س) یکی از مصادیق کوثر است یا حقیقت کوثر است؟
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره کوثر ارایه نمایید.
- [سایر] با توجه به اینکه فاطمه زهرا(س ) مصداق بارز کوثر است، مراد از اینکه حضرت علی (ع ) ساقی کوثر است , چیست ؟
- [سایر] نکاتی از سوره کوثر را بیان کنید؟
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که نمی خواهد در مسجدی نماز بخواند ، اگر نداند حوض آن را برای همة مردم وقف کرده اند یا برای کسانی که در آنجا نماز می خوانند نمی تواند از حوض آن وضو بگیرد ، ولی اگر معمولا کسانی هم که نمی خواهند در آنجا نماز بخوانند از حوض آن وضو می گیرند ، می تواند از حوض آن ، وضو بگیرد .
- [آیت الله بهجت] کسی که نمیخواهد در مسجدی نماز بخواند اگر نداند حوض آن را برای همه مردم وقف کردهاند یا برای کسانی که در آنجا نماز میخوانند، نمیتواند از حوض آن وضو بگیرد، ولی اگر معمولاً کسانی هم که نمیخواهند در آنجا نماز بخوانند از حوض آن وضو میگیرند، میتواند از حوض آن وضو بگیرد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] وضو گرفتن از حوض مدرسه ای که انسان نمی داند آن حوض را برای همه مردم وقف کرده اند یا برای محصلین همان مدرسه؛ در صورتی که معمولا مردم از آن حوض وضو می گیرند اشکال ندارد.
- [آیت الله سیستانی] وضو گرفتن از حوض مدرسهای که انسان نمیداند آن حوض را برای همه مردم وقف کردهاند یا برای محصّلین همان مدرسه ، در صورتی که معمولاً مردم از آن حوض وضو میگیرند و کسی منع نمیکند اشکال ندارد .
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که نمیخواهد در مسجدی نماز بخواند اگر نداند حوض آن را برای مردم وقف کردهاند یا برای کسانی که در آنجا نماز میخوانند، نمیتواند از حوض آن وضو بگیرد، ولی اگر معمولاً کسانی هم که نمیخواهند در آنجا نماز بخوانند از حوض آن وضو میگیرند، میتواند از حوض آن وضو بگیرد.
- [امام خمینی] کسی که نمیخواهد در مسجدی نماز بخواند اگر نداند حوض آن را برای هم? مردم وقف کردهاند یا برای کسانی که در آنجا نماز میخوانند، نمیتواند از حوض آن وضو بگیرد، ولی اگر معمولاً کسانی هم که نمیخواهند در آنجا نماز بخوانند از حوض آن وضو میگیرند، میتواند از حوض آن وضو بگیرد.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که نمیخواهد در مسجدی نماز بخواند، اگر نداند حوض آن را برای همه مردم وقف کردهاند یا برای کسانی که درآنجا نماز میخوانند، نمیتواند از حوض آن وضو بگیرد؛ ولی اگر معمولاً کسانی هم که نمیخواهند در آنجا نماز بخوانند از حوض آن وضو بگیرند و وضو گرفتن آنان نشانه رضایت متولّی باشد، میتواند از حوض آن وضو بگیرد.
- [آیت الله بروجردی] کسی که نمیخواهد در مسجدی نماز بخواند، اگر نداند حوض آن را برای همهی مردم وقف کردهاند یا برای کسانی که در آن جا نماز میخوانند، نمیتواند از حوض آن وضو بگیرد، ولی اگر معمولاً کسانی هم که نمیخواهند در آن جا نماز بخوانند از حوض آن وضو میگیرند، میتواند از حوض آن وضو بگیرد.
- [آیت الله سیستانی] کسی که نمیخواهد در مسجدی نماز بخواند ، اگر نداند حوض آن را برای همه مردم وقف کردهاند یا برای کسانی که در آنجا نماز میخوانند ، نمیتواند از حوض آن مسجد وضو بگیرد ، ولی اگر معمولاً کسانی هم که نمیخواهند در آنجا نماز بخوانند از آن حوض وضو میگیرند و کسی منع نمیکند ، می تواند از آن وضو بگیرد .
- [آیت الله اردبیلی] اگر آب حوض نجس باشد و باران بر آن ببارد، بنابر احتیاط به شرطی پاک میشود که آب حوض با آب باران مخلوط شود.