پاسخ از آیت الله العظمی مظاهری دامت برکاته: فدک، واگذار شده به حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) بوده است که در قرآن و روایات به آن (فیء) گفته شده و تحت مالکیت نبی مکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) بوده است و آن حضرت به امر خداوند سبحان به حضرت زهرا(سلام الله علیها) واگذار فرموده اند و شاید بتوان از قرآن کریم، استفاده کرد که این واگذاری برای آن حقی بوده است که حضرت خدیجه (سلام الله علیها) به اسلام عزیز داشته اند. [فی ء، به هر مال و زمینی که بدون قهر، غلبه و لشکر کشی به دست آید می گویند، فی ء، ملک شخصی پیامبر بوده و از آن نوغ زمینها، خیبر و فدک است. زمانی که پیامبر سرزمینهای مذکور را تصرف نمودند، مردم عرض کردند این زمینها را نیز مانند غنایم تقسیم نمایید. اینجا بود که آیه ششم سوره حشر نازل شد که خداوند فرمود: آن چیزهایی را که خدا به پیامبرش می بخشد و شما هم سختی و جنگ و لشکرکشی را برای به دست آوردن آنها متحمل نشده اند، آنها مال خصوصی پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) می باشد.] منبع: حضرت فاطمه(سلام الله علیها) دختری از آسمان، آقا شریفیان و احمدیان
پاسخ از آیت الله العظمی مظاهری دامت برکاته:
فدک، واگذار شده به حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) بوده است که در قرآن و روایات به آن (فیء) گفته شده و تحت مالکیت نبی مکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) بوده است و آن حضرت به امر خداوند سبحان به حضرت زهرا(سلام الله علیها) واگذار فرموده اند و شاید بتوان از قرآن کریم، استفاده کرد که این واگذاری برای آن حقی بوده است که حضرت خدیجه (سلام الله علیها) به اسلام عزیز داشته اند.
[فی ء، به هر مال و زمینی که بدون قهر، غلبه و لشکر کشی به دست آید می گویند،
فی ء، ملک شخصی پیامبر بوده و از آن نوغ زمینها، خیبر و فدک است. زمانی که پیامبر سرزمینهای مذکور را تصرف نمودند، مردم عرض کردند این زمینها را نیز مانند غنایم تقسیم نمایید. اینجا بود که آیه ششم سوره حشر نازل شد که خداوند فرمود: آن چیزهایی را که خدا به پیامبرش می بخشد و شما هم سختی و جنگ و لشکرکشی را برای به دست آوردن آنها متحمل نشده اند، آنها مال خصوصی پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) می باشد.]
منبع: حضرت فاطمه(سلام الله علیها) دختری از آسمان، آقا شریفیان و احمدیان
- [سایر] آیا فدک ارث حضرت زهرا(س) بود؟
- [سایر] چرا حضرت فاطمه(س) فاطمه نامیده شده است؟
- [سایر] حکمت بخشش فدک به حضرت فاطمه (سلام الله علیها) چیست؟
- [سایر] منبع دقیق این روضه که مداحان در مجالس میخوانند کجا است؛ ماجرای کوچه بنیهاشم و حضرت زهرا(س) و اینکه عمر نوشتهای درباره فدک را میگیرد و پاره میکند و سیلی به صورت حضرت فاطمه(س) میزنند و....
- [سایر] چرا قبر مطهر حضرت زهرا(س) مخفی است؟ چرا حضرت زهرا(س) وصیت کردند که ایشان را شبانه دفن کنند؟
- [سایر] مگر فدک متعلق به عموم مسلمین نبود که پیامبر(ص) آن را به حضرت زهرا(س) بخشید؟
- [سایر] چرا حضرت فاطمه معصومه(س) ازدواج نکردند؟
- [سایر] پیامبر مکرم اسلام(ص) در چه روزی از ماههای قمری باغ فدک را به حضرت زهرا(س) اعطا نمودند؟
- [سایر] اگر فدک حق حضرت زهرا (س) بود، چرا بعد خلافت حضرت علی(ع) آن را پس نگرفتند؟
- [سایر] قضیه فدک چه بود و عمر چگونه با حضرت زهرا(سلام الله علیها) برخورد کرد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر شوهر بخواهد خود صیغه طلاق را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد، میگوید: (زَوْجَتِی فاطِمَةُ خالَعْتُها عَلی ما بَذَلَتْ، هِیَ طالِقٌ) یعنی: (زنم فاطمه را در مقابل آنچه بخشید طلاق خلع دادم، او رهاست).
- [آیت الله بهجت] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق خُلع را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد میگوید: (زَوْجَتِی فاطِمَةُ خالَعْتُها عَلی ما بَذَلَتْ هِی طالِق)؛ یعنی: (زنم فاطمه را طلاق خُلع دادم، او رهاست).
- [آیت الله بروجردی] اگر شوهر بخواهد صیغهی طلاق را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد، میگوید:(زَوجَتی فاطِمَةَ خالَعْتُها علی ما بَذَلَتْ هی طالِقٌ). (یعنی زنم فاطمه را طلاق خلع دادم او رها است. )
- [امام خمینی] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق خلع را بخواند، چنانچه اسم زن مثلا فاطمه باشد می گوید: "زوجتی فاطمة خالعتها علی ما بذلت هی طالق" یعنی زنم فاطمه را طلاق خلع دادم او رها است.
- [امام خمینی] طلاق باید به صیغه عربی صحیح خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند و اسم زن او مثلا فاطمه باشد،باید بگوید: "زوجتی فاطمة طالق" زن من فاطمه رها است، و اگر دیگری را وکیل کند،آن وکیل باید بگوید: "زوجة موکلی فاطمة طالق".
- [آیت الله بهجت] اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند، چنانچه مثلاً اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید: (بارَأتُ زَوْجَتِی فاطِمَةَ عَلی مَهرِها فَهِی طالِق)، یعنی: (مبارات کردم زنم فاطمه را در مقابل مهر او، پس او رهاست)، و اگر دیگری را وکیل کند، وکیل باید بگوید: (بارَأْتُ زَوْجَةَ مُوَکِّلی فاطِمَةَ عَلی مَهرِها فَهِی طالِق).
- [آیت الله نوری همدانی] طلاق باید به صیغة عربی صحیح خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغة طلاق را بخواند و اسم زن او مثلاً فاطمه باشد باید بگوید : زَوْجَتی فاطِمَهُ طالِقٌ یعنی زن من فاطمه رها است و اگر دیگری را وکیل کند که آن وکیل باید بگوید : زَوْجَهُ مُوَکِلی فاطِمَهُ طالِقٌ .
- [آیت الله سبحانی] طلاق باید به صیغه عربی صحیح خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند و اسم زن او مثلاً فاطمه باشد، باید بگوید: زَوْجَتِی فاطِمَهُ طالِق یعنی زن من فاطمه رها است و اگر دیگری را وکیل کند آن وکیل باید بگوید: زَوْجَةُ مَوَکِّلِی فاطِمَةُ طالِق.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] طلاق باید به صیغه عربی صحیح و به کلمه (طالق) خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند و اسم زن او مثلا فاطمه باشد باید بگوید: (زَوْجَتی فاطِمَة طالقٌ); یعنی: زن من فاطمه رها است و اگر دیگری را وکیل کند آن وکیل باید بگوید: (زَوْجَةُ مُوکِّلِی فاطِمَةُ طالِقٌ).
- [آیت الله بروجردی] طلاق باید به صیغهی عربی صحیح خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغهی طلاق را بخواند و اسم زن او مثلاً فاطمه باشد، باید بگوید:(زَوْجَتی فاطِمَةَ طالِقٌ)؛ یعنی:زن من فاطمه رهاست و اگر دیگری را وکیل کند، آن وکیل باید بگوید:(زَوْجَةَ مُوَکِّلِی فاطِمَةَ طالِقٌ).