معنی « مبارکه» که از اسم های شریف حضرت فاطمه(سلام الله علیها) است، چیست؟ روایاتی که در این زمینه آمده را بیان کنید.
(بَرَکَتْ: فایده‌ی ثابت. قاموس، (برکت) را زیادت، سعادت و (بروک) را ثبوت معنا کرده و گوید: (باِرکْ علی محمّد و آل محمّد)، یعنی شرف و کرامت آنها را همیشگی کن. در مجمع‌البیان، ذیل آیه‌ی 97 از سوره‌ی بقره گفته: اصل برکت به معنای ثبوت است گویند: (برک بروکاً)، یعنی ثابت شد، پس برکت به معنای ثبوت فایده است در اثر نمو و رشد. مجمع آب را، (بِرْکِة) گویند که آب در آن ثابت است. در مفردات گوید: برکت، یعنی ثبوت خیر خدایی در یک چیز، و مجمع آب را، برکه گویند. مبارک چیزی است که در آن فایده‌ی ثابت باشد.) (1) بِرْکِة: در لغت آبگیر را گویند، جایی که آب به مرور زمان در آن جمع می‌شود. برکة: الزیاده، افزایش و زیادت معنا می‌دهد. برکت، رشد و نمو و زیادتی در یک شی‌ء را گویند. و راغب گوید برکه به جایی اطلاق می‌گردد که خیری الهی بدون حساب و شمارش نصیب شده باشد. (2) حضرت زهراء علیهاالسلام منبع انواع برکات است: مهم ترین برکت در وجود فاطمه‌ی زهرا علیهاالسلام این است که ذریه‌ی پیامبر از نسل زهراء علیهاالسلام هستند، در حالی که با مراجعه به تاریخ روشن می‌شود که دشمنان آن حضرت با به وجود آوردن وقایع مختلف، فرزندان فاطمه‌ی زهراء علیهاالسلام را از بین می‌برده‌اند. در واقعه‌ی کربلا فقط یک فرزند برای امام حسین علیه السلام باقی ماند، آن هم امام زین‌العابدین علیه السلام. و بنابر قولی، هفت فرزند امام حسن مجتبی علیه السلام و دو فرزند حضرت زینب علیهاالسلام را نیز به قتل رساندند. و اما ام‌کلثوم علیهاالسلام، اصلا از او فرزندی متولد نشد. و در این مسیر چه وقایع دردناکی که برای ذریه فاطمه‌ی زهرا علیهاالسلام به وجود آوردند و فرزندان زهراء علیهاالسلام را از دم تیغ گذراندند. با همه‌ی آنچه که گفته شد، لکن از برکت نسل فاطمه‌ی زهراء علیهاالسلام، سادات سر تا سر جهان را نورافشانی می‌کنند. قریب به محال است جایی را بیابیم که یکی از اولاد فاطمه‌ی زهرا علیهاالسلام در آنجا نباشد. (مبارکه)، دلالت بر برکت در ذریه آن حضرت می‌کند، همچنان که کوثر بر کثرت اولاد حضرت زهراء علیهاالسلام دلالت دارد. توصیف فاطمه‌ی زهرا علیهاالسلام در انجیل: عن عبداللَّه بن سلیمان قال: (قرأت فی الإنجیل فی وصف النّبی صلی اللَّه علیه و آله نکّاح النساء، ذوالنسل القلیل، إنّما نسله من (مبارکة)، لها بیت فی الجنة، لاصخب فیه و لا نصب، یکفلها فی آخر الزمان کما کفل زکریا اُمّک، لها فرخان مستشهدان، عبداللَّه بن سلیمان می‌گوید: اوصاف پیامبر خاتم صلی اللَّه علیه و آله و سلم را در انجیل خواندم که ایشان زیاد نکاح می‌کنند و نسل کمی خواهند داشت و نسل او از (دختری مبارک) به وجود خواهد آمد که برای او خانه‌ای در بهشت آماده گشته است....) (3) پی نوشتها: 1-قاموس قرآن، ج 1، ص 189. 2-والبرکة ثبوت الخیر الإلهی فی شی‌ء، قال تعالی: (لفتحنا عیلهم برکات من السماءوالأرض) و سمی بذلک لثبوت الخیر فیه ثبوت الماء فی البرکة، والمبارک ما فیه ذلک الخیر... و لما کان الخیر الإلهی یصدر من حیث لایحس و علی وجه لایحصی و لایحصر قیل لکل شی‌ء ما یشاهد منه زیادة غیر محسوسة هو مبارک و فیه برکة. مفردات راغب، ماده‌ی برکة. 3- بحارالانوار، ج 43، ص 22، ر 14 از امالی صدوق. منبع: www.yazahra.net
عنوان سوال:

معنی « مبارکه» که از اسم های شریف حضرت فاطمه(سلام الله علیها) است، چیست؟ روایاتی که در این زمینه آمده را بیان کنید.


پاسخ:

(بَرَکَتْ: فایده‌ی ثابت. قاموس، (برکت) را زیادت، سعادت و (بروک) را ثبوت معنا کرده و گوید: (باِرکْ علی محمّد و آل محمّد)، یعنی شرف و کرامت آنها را همیشگی کن. در مجمع‌البیان، ذیل آیه‌ی 97 از سوره‌ی بقره گفته: اصل برکت به معنای ثبوت است گویند: (برک بروکاً)، یعنی ثابت شد، پس برکت به معنای ثبوت فایده است در اثر نمو و رشد. مجمع آب را، (بِرْکِة) گویند که آب در آن ثابت است. در مفردات گوید: برکت، یعنی ثبوت خیر خدایی در یک چیز، و مجمع آب را، برکه گویند. مبارک چیزی است که در آن فایده‌ی ثابت باشد.) (1)
بِرْکِة: در لغت آبگیر را گویند، جایی که آب به مرور زمان در آن جمع می‌شود. برکة: الزیاده، افزایش و زیادت معنا می‌دهد. برکت، رشد و نمو و زیادتی در یک شی‌ء را گویند. و راغب گوید برکه به جایی اطلاق می‌گردد که خیری الهی بدون حساب و شمارش نصیب شده باشد. (2)

حضرت زهراء علیهاالسلام منبع انواع برکات است:
مهم ترین برکت در وجود فاطمه‌ی زهرا علیهاالسلام این است که ذریه‌ی پیامبر از نسل زهراء علیهاالسلام هستند، در حالی که با مراجعه به تاریخ روشن می‌شود که دشمنان آن حضرت با به وجود آوردن وقایع مختلف، فرزندان فاطمه‌ی زهراء علیهاالسلام را از بین می‌برده‌اند. در واقعه‌ی کربلا فقط یک فرزند برای امام حسین علیه السلام باقی ماند، آن هم امام زین‌العابدین علیه السلام. و بنابر قولی، هفت فرزند امام حسن مجتبی علیه السلام و دو فرزند حضرت زینب علیهاالسلام را نیز به قتل رساندند. و اما ام‌کلثوم علیهاالسلام، اصلا از او فرزندی متولد نشد. و در این مسیر چه وقایع دردناکی که برای ذریه فاطمه‌ی زهرا علیهاالسلام به وجود آوردند و فرزندان زهراء علیهاالسلام را از دم تیغ گذراندند. با همه‌ی آنچه که گفته شد، لکن از برکت نسل فاطمه‌ی زهراء علیهاالسلام، سادات سر تا سر جهان را نورافشانی می‌کنند. قریب به محال است جایی را بیابیم که یکی از اولاد فاطمه‌ی زهرا علیهاالسلام در آنجا نباشد. (مبارکه)، دلالت بر برکت در ذریه آن حضرت می‌کند، همچنان که کوثر بر کثرت اولاد حضرت زهراء علیهاالسلام دلالت دارد.

توصیف فاطمه‌ی زهرا علیهاالسلام در انجیل:
عن عبداللَّه بن سلیمان قال:
(قرأت فی الإنجیل فی وصف النّبی صلی اللَّه علیه و آله نکّاح النساء، ذوالنسل القلیل، إنّما نسله من (مبارکة)، لها بیت فی الجنة، لاصخب فیه و لا نصب، یکفلها فی آخر الزمان کما کفل زکریا اُمّک، لها فرخان مستشهدان،
عبداللَّه بن سلیمان می‌گوید: اوصاف پیامبر خاتم صلی اللَّه علیه و آله و سلم را در انجیل خواندم که ایشان زیاد نکاح می‌کنند و نسل کمی خواهند داشت و نسل او از (دختری مبارک) به وجود خواهد آمد که برای او خانه‌ای در بهشت آماده گشته است....) (3)
پی نوشتها:
1-قاموس قرآن، ج 1، ص 189.
2-والبرکة ثبوت الخیر الإلهی فی شی‌ء، قال تعالی: (لفتحنا عیلهم برکات من السماءوالأرض)
و سمی بذلک لثبوت الخیر فیه ثبوت الماء فی البرکة، والمبارک ما فیه ذلک الخیر... و لما کان الخیر الإلهی یصدر من حیث لایحس و علی وجه لایحصی و لایحصر قیل لکل شی‌ء ما یشاهد منه زیادة غیر محسوسة هو مبارک و فیه برکة. مفردات راغب، ماده‌ی برکة.
3- بحارالانوار، ج 43، ص 22، ر 14 از امالی صدوق.
منبع: www.yazahra.net





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین