پاسخ از آیت الله جوادی آملی: روایات فراوانی دربارة دوستی و محبت نسبت به پیامبر و عترت طاهرین(ع) رسیده است که در اینجا برخی از آنها نقل میشود: 1 اَنَس میگوید: مردی بادیه نشین از پیامبر گرامی(ص) پرسید: رستاخیز چه روزی فرا میرسد؟ همزمان با این پرسش هنگام نماز شد. حضرت رسول(ص) پس از نماز، آن مرد را به حضور طلبیده و فرمود: برای آن روز چه ذخیرهای فراهم کردهای؟ (فما أعددت لها؟). عرض کرد: سوگند به خداوند که نماز و روزه فراوانی برای قیامت ذخیره نکردهام، ولی خدا و پیامبرش را دوست میدارم. آنگاه پیامبر اکرم(ص) فرمود: انسان با محبوبش محشور میشود: (المرء مع من أحب). انس میگوید: مسلمانان را پس از رهایی از جاهلیت و نیل به اسلام ندیدم به چیزی به این اندازه خوشحال شده باشند.(بحار 17/13) 2 رسول اکرم(ص) دربارة دوستی با خدا و رسول و عترت او(ع) فرمود: خدا را دوست بدارید؛ زیرا غذای جسم و جان شما را فراهم میکند و برای رضای خداوند به من علاقهمند باشید زیرا من مجرای فیض او هستم و به خاطر من دوستدار خاندانم باشید زیرا آنها رابط میان من و شما هستند : (أحبوا الله لما یغذوکم به من نعمه و أحبونی لله عزّو جلّ و أحبوا قرابتی لی)؛ (بحار 17/14) 3 در حدیث دیگری که به نوبة خود سلسلة الذهب است، امیرالمؤمنین امام علی(ع) میفرماید: مردی از انصار به حضور رسول اکرم(ص) شرفیاب شد و گفت: من توان تحمل فراق و هجران شما را ندارم؛در منزل یا محل کار هرگاه به یاد شما میافتم دست از کار میکشم و به دیدارتان میشتابم؛ این از آن روست که شما را دوست دارم؛ اکنون به این فکر افتادهام که روز قیامت که شما وارد بهشت شده و به اعلی علیین عروج کردید، من چه کنم؟ در این هنگام این آیة شریفه نازل شد: (و مَن یُطع الله و الرَسول فأولئک مَع الذین أَنْعَمَ الله علیهم مِن النبیین و الصدیقین و الشُهداء و الصالِحینَ و حَسُنَ أولئک رَفیقا) نساء/69؛ پیروان خدا و پیامبر، با انبیا و صدیقان و شاهدان و صالحان محشور میشوند و آنها رفقای خوبی هستند؛ زیرا خستهدلان قافله را پشت سر نمیگذارند، بلکه تا مرز امکان آنها را همراه خود میبرند. سپس پیامبر گرامی(ص) آن مرد را به حضور طلبید و این آیه را بر وی تلاوت کرد و به او بشارت داد. (بحار 8/188) 4 در حدیث دیگری پیامبر اکرم(ص) فرمود: ایمان بندهای کامل نمیشود مگر اینکه من پیش او محبوبتر از خود او باشم (علاقهاش به من بیشتر از خودش باشد) و عترت من نزد او محبوبتر از خویشان خودش و اهل بیت من در نظر او محبوبتر از خاندان خودش و ذات من پیش او، محبوبتر از ذات خودش باشد: (لایؤمن عبد حتی أکون أحب إلیه من نفسه و یکون عترتی أحب إلیه من عترته و یکون أهلی أحب إلیه من أهله و یکون ذاتی أحب إلیه من ذاته)؛ (بحار 17/13) نکته شایان ذکر اینکه، زیارت قبور اهل بیت عصمت و طهارت(ع) مظهری از محبت و گوشهای از وظایف مؤمنان نسبت به این خاندان است. اگر چه بهرة این عمل، نصیب خود مؤمنان میشود: (قل لا أسألکم أجرا إلا المودة فی القربی)شوری/23 (ما سألتکم من أجر فهو لکم).سبأ/47 منبع: www.payambarazam.ir
پاسخ از آیت الله جوادی آملی:
روایات فراوانی دربارة دوستی و محبت نسبت به پیامبر و عترت طاهرین(ع) رسیده است که در اینجا برخی از آنها نقل میشود:
1 اَنَس میگوید: مردی بادیه نشین از پیامبر گرامی(ص) پرسید: رستاخیز چه روزی فرا میرسد؟ همزمان با این پرسش هنگام نماز شد. حضرت رسول(ص) پس از نماز، آن مرد را به حضور طلبیده و فرمود: برای آن روز چه ذخیرهای فراهم کردهای؟ (فما أعددت لها؟). عرض کرد: سوگند به خداوند که نماز و روزه فراوانی برای قیامت ذخیره نکردهام، ولی خدا و پیامبرش را دوست میدارم. آنگاه پیامبر اکرم(ص) فرمود: انسان با محبوبش محشور میشود: (المرء مع من أحب). انس میگوید: مسلمانان را پس از رهایی از جاهلیت و نیل به اسلام ندیدم به چیزی به این اندازه خوشحال شده باشند.(بحار 17/13)
2 رسول اکرم(ص) دربارة دوستی با خدا و رسول و عترت او(ع) فرمود: خدا را دوست بدارید؛ زیرا غذای جسم و جان شما را فراهم میکند و برای رضای خداوند به من علاقهمند باشید زیرا من مجرای فیض او هستم و به خاطر من دوستدار خاندانم باشید زیرا آنها رابط میان من و شما هستند :
(أحبوا الله لما یغذوکم به من نعمه و أحبونی لله عزّو جلّ و أحبوا قرابتی لی)؛ (بحار 17/14)
3 در حدیث دیگری که به نوبة خود سلسلة الذهب است، امیرالمؤمنین امام علی(ع) میفرماید: مردی از انصار به حضور رسول اکرم(ص) شرفیاب شد و گفت: من توان تحمل فراق و هجران شما را ندارم؛در منزل یا محل کار هرگاه به یاد شما میافتم دست از کار میکشم و به دیدارتان میشتابم؛ این از آن روست که شما را دوست دارم؛ اکنون به این فکر افتادهام که روز قیامت که شما وارد بهشت شده و به اعلی علیین عروج کردید، من چه کنم؟
در این هنگام این آیة شریفه نازل شد: (و مَن یُطع الله و الرَسول فأولئک مَع الذین أَنْعَمَ الله علیهم مِن النبیین و الصدیقین و الشُهداء و الصالِحینَ و حَسُنَ أولئک رَفیقا) نساء/69؛ پیروان خدا و پیامبر، با انبیا و صدیقان و شاهدان و صالحان محشور میشوند و آنها رفقای خوبی هستند؛ زیرا خستهدلان قافله را پشت سر نمیگذارند، بلکه تا مرز امکان آنها را همراه خود میبرند. سپس پیامبر گرامی(ص) آن مرد را به حضور طلبید و این آیه را بر وی تلاوت کرد و به او بشارت داد. (بحار 8/188)
4 در حدیث دیگری پیامبر اکرم(ص) فرمود: ایمان بندهای کامل نمیشود مگر اینکه من پیش او محبوبتر از خود او باشم (علاقهاش به من بیشتر از خودش باشد) و عترت من نزد او محبوبتر از خویشان خودش و اهل بیت من در نظر او محبوبتر از خاندان خودش و ذات من پیش او، محبوبتر از ذات خودش باشد:
(لایؤمن عبد حتی أکون أحب إلیه من نفسه و یکون عترتی أحب إلیه من عترته و یکون أهلی أحب إلیه من أهله و یکون ذاتی أحب إلیه من ذاته)؛ (بحار 17/13)
نکته شایان ذکر اینکه، زیارت قبور اهل بیت عصمت و طهارت(ع) مظهری از محبت و گوشهای از وظایف مؤمنان نسبت به این خاندان است. اگر چه بهرة این عمل، نصیب خود مؤمنان میشود: (قل لا أسألکم أجرا إلا المودة فی القربی)شوری/23 (ما سألتکم من أجر فهو لکم).سبأ/47
منبع: www.payambarazam.ir
- [سایر] چگونه میتوان محب اهلبیت(ع) شد؟ کسی که هیچ محبتی از کودکی نسبت به اهلبیت نداشته، حالا چگونه میتواند محبت آنها را در دل احساس کند؟
- [سایر] امام زمان (عج) چه سفارشی درباره محبت و دوستی اهل بیت (ع) نمودند؟
- [سایر] امام زمان (عج) چه مبنایی برای محبت و دوستی اهل بیت (ع) بیان نمودند؟
- [سایر] شرایط محبت اهل بیت علیهم السلام چیست؟
- [سایر] آیا امکان دارد روایاتی از ائمه (ع) در خصوص ثواب لعن دشمنان اهل بیت را برایم بگویید؟
- [سایر] جایگاه محبت اهل بیت(ع) چیست؟
- [سایر] آیات و روایاتی دربارة لعن بر دشمنان ائمّة اهل بیت علیهم السلام وجود دارد بیان بفرمایید؟
- [سایر] روایاتی درباره اینکه علم قرآن نزد اهل بیت علیهم السلام است بفرمایید؟
- [سایر] به نام خدا با سلام از شما سوالی داشتم و ان اینکه چکار کنم تا محبت و عشقم نسبت به اهل بیت (علیهم السلام) زیاد شود؟
- [سایر] چطور می توان به محبت اهل بیت(ع) نایل شد؟
- [آیت الله بروجردی] در آشامیدن آب چند چیز مستحب است:اوّل:آب را به طور مکیدن بیاشامد.دوم:در روز ایستاده آب بخورد.سوم:پیش از آشامیدن آب (بسم الله) و بعد از آن (الحمد لله) بگوید.چهارم:به سه نفس آب بیاشامد.پنجم:از روی میل آب بیاشامد.ششم:بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبدالله (- ع) و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله سیستانی] اگر بخواهد خبری را که دلیلی بر حجیت او ندارد و نمیداند راست است یا دروغ نقل کند بنا بر احتیاط واجب باید به نحو نقل بگوید، و آن را به پیامبر و ائمه علیهم السلام مستقیماً نسبت ندهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی پناه بر خدا به خدا، یا پیامبر(صلی الله علیه وآله) یا یکی از ائمه معصومین(علیهم السلام) یا فاطمه زهرا(علیهم السلام) دشنام و ناسزا گوید یا عداوت داشته باشد، کافراست.
- [آیت الله وحید خراسانی] دراشامیدن اب چند چیز مستحب است اول اب رابه طور مکیدن بیاشامد دوم در روز ایستاده اب بیاشامد سوم پیش از اشامیدن اب بسم الله وبعداز ان الحمدالله بگوید چهارم به سه نفس اب بیاشامد پنجم از روی میل اب بیاشامد ششم بعداز اشامیدن اب حضرت ابی عبدالله علیه السلام و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان ان حضرت را لعنت نماید
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] آداب آشامیدن چند چیز است: اول آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوم در روز ایستاده آب بخورد. سوم پیش از آشامیدن آب بسم اللّه و بعد از آن الحمد للّه بگوید. چهارم به سه نفس آب بیاشامد. پنجم از روی میل آب بیاشامد. ششم بعد از آشامیدن آب حضرت ابی عبداللّه (ع) و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید. چیزهائی که در آشامیدن مذموم است
- [آیت الله مظاهری] کسی که وضو ندارد، حرام است اسم خداوند متعال و اسم مبارک پیامبراکرم صلی الله علیه وآله وسلم و ائمّه طاهرین علیهم السلام و حضرت زهرا علیها السلام را به هر زبانی که نوشته شده باشد اگر هتک و بیاحترامی باشد مس نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه روزه دار دروغی به خدا و پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) و جانشینان معصوم او(علیهم السلام) نسبت دهد خواه با گفتن باشد، یا نوشتن، یا اشاره و مانند آن، بنابراحتیاط واجب روزه اش باطل می شود، هر چند بلافاصله توبه کند. دروغ بستن به سایر انبیا و فاطمه زهرا(علیها السلام) نیز همین حکم را دارد.
- [آیت الله مظاهری] از گناهان بزرگ در اسلام کوتاهی در حقوق فرزند است، زیرا همانطور که پدر و مادر در اسلام حقوقی دارند فرزندان نیز چنین هستند، و اگر پدر و مادر آن حقوق را مراعات نکنند، از نظر قرآن موجب خسران در قیامت است. حقوقی که فرزندان بر پدر و مادر دارند چند چیز است: الف) تربیت صحیح اسلامی (آشنا نمودن فرزند با احکام اسلام از اصول و فروع و اخلاق و مقیّد نمودن او به ظواهر شرع از اهمیّت دادن به واجبات و اجتناب از گناهان خصوصاً گناهان بزرگ) و اگر کوتاهی کنند، شریک در جرایم فرزند میباشند. ب) تربیت فرزند به آداب و رسوم اجتماعی و به عبارت دیگر به او ادب آموختن. ج) آموختن دانش در حدّ خوب خواندن و خوب نوشتن. د) فراهم نمودن راهی برای زندگی متوسّط و پرهیزدادن او از تنبلی و بیکاری. ه) فراهم کردن مقدّمات ازدواج برای فرزند خصوصاً اگر دختر باشد که در روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) برای ازدواج دختر بیشتر سفارش و تأکید شده است. و) گذاشتن اسم اسلامی که سفارش در نامهای پیامبر گرامی و اهلبیت او(سلاماللهعلیهم) زیاد شده است، و شیعه باید از انتخاب نامهای غیر اسلامی برای فرزندان خود پرهیز کند و سزاوار نیست که با وجود اسمهای اهلبیت(سلاماللهعلیهم) برای فرزند خود نام دیگری را انتخاب کند.
- [آیت الله اردبیلی] چند چیز در لباس نمازگزار مکروه است که از آن جملهاند: پوشیدن لباس سیاه مگر برای عزای اهل بیت علیهمالسلام و همچنین لباس چرک و تنگ و لباس شرابخوار و لباس کسی که از نجاست پرهیز نمیکند و پوشیدن لباسی که نقش صورت دارد و نیز باز بودن دکمههای لباس و به دست کردن انگشتری که نقش صورت دارد.