رسول اکرم(ص) بیش از دیگران ازقیامت هراس داشت، زیرا اندازه گریز یا گرایش هر فرد، به نسبت شناخت اوست. به همین دلیل حوادث هولناک و سهمگین قیامت باعث پیری زودرس پیامبر شد، از این رو در پاسخ مردی که به آن حضرت عرض کرد: ای رسول خدا! چه زود پیر شده‌اید؛ فرمود: (شیّبتنی هود و الواقعة)؛ (نور الثقلین5/203). این سخن به تعبیر استاد علامه طباطبایی(رحمة الله علیه) ناظر به یادِ قیامت است(المیزان11/66)، گرچه برخی از بزرگان گفته‌اند: علت این که رسول اکرم(ص) فرمود: (سوره هود مرا پیر کرد)، امر به استقامت آن حضرت و همراهان اوست که در این سوره مبارکه آمده است: (فاستقِم کما أُمرت و مَن تاب مَعک) (هود/112؛مجمع البیان5/304). لیکن چون در بعضی از روایات، سوره هود و سوره واقعه در کنار هم ذکر شده است و قدر مشترک این دو سوره، تبیین مسئله قیامت است و یکی از اوصاف معاد نیز پیرکردن نوسالان می‌باشد: (یوماً یجَعل الوِلدان شیباً) مزّمّل/17 و این وصف هولناک یا برای طولانی بودن آن روز است و یا برای سوانح سنگین و توانفرسای آن، از این رو رسول گرامی(ص) که با عین الیقین بلکه برتر از آن، قیامت و مواقف آن را مشاهده می‌کرد، مبتلای به پیروی زودرس شده است. نکته درخور ذکر این که گرچه یاد معاد، در دنیا چنان تأثیری در جسم انسان کامل دارد، لیکن از ثمرات اخروی تأثیر هراس از عذاب الهی در سیره علمی و عملی اولیای خداوند این است که باعث می‌شود آنان در قیامت عذاب جهنّم را حس نکنند و شعله‌های آن را نبیینند و صدای زفیر و شهیق آن را نشنوند: (اِنّ الذین سَبقت لَهم مِنّا الحُسنی أُولئک عنها مُبعَدون لا یسمعون حَسیسها وهُمْ فی ما اشتهت أنفسهم خالدون لا یَحزنهم الفَزعَ الأکبر) انبیاء/103. در سخنان نورانی حضرت امیرالمؤمنین(ع) نیز آمده است که خدای سبحان گوشهای آنها را گرامی داشت و کرامتی بخشید که صدای جهنّم را نمی‌شنوند: (أکرم أَسماعهم أَن تسَمع حَسیس نارٍ أبداً)؛ (نهج البلاغه/خطبه183). پی نوشت: 1.آیت الله جوادی آملی،تفسیر موضوعی قرآن کریم ج 9 (سیره رسول اکرم(ص) در قرآن) منبع: www.payambarazam.ir
رسول اکرم(ص) بیش از دیگران ازقیامت هراس داشت، زیرا اندازه گریز یا گرایش هر فرد، به نسبت شناخت اوست. به همین دلیل حوادث هولناک و سهمگین قیامت باعث پیری زودرس پیامبر شد، از این رو در پاسخ مردی که به آن حضرت عرض کرد: ای رسول خدا! چه زود پیر شدهاید؛ فرمود:
(شیّبتنی هود و الواقعة)؛ (نور الثقلین5/203). این سخن به تعبیر استاد علامه طباطبایی(رحمة الله علیه) ناظر به یادِ قیامت است(المیزان11/66)، گرچه برخی از بزرگان گفتهاند:
علت این که رسول اکرم(ص) فرمود: (سوره هود مرا پیر کرد)، امر به استقامت آن حضرت و همراهان اوست که در این سوره مبارکه آمده است: (فاستقِم کما أُمرت و مَن تاب مَعک) (هود/112؛مجمع البیان5/304).
لیکن چون در بعضی از روایات، سوره هود و سوره واقعه در کنار هم ذکر شده است و قدر مشترک این دو سوره، تبیین مسئله قیامت است و یکی از اوصاف معاد نیز پیرکردن نوسالان میباشد: (یوماً یجَعل الوِلدان شیباً) مزّمّل/17 و این وصف هولناک یا برای طولانی بودن آن روز است و یا برای سوانح سنگین و توانفرسای آن، از این رو رسول گرامی(ص) که با عین الیقین بلکه برتر از آن، قیامت و مواقف آن را مشاهده میکرد، مبتلای به پیروی زودرس شده است.
نکته درخور ذکر این که گرچه یاد معاد، در دنیا چنان تأثیری در جسم انسان کامل دارد، لیکن از ثمرات اخروی تأثیر هراس از عذاب الهی در سیره علمی و عملی اولیای خداوند این است که باعث میشود آنان در قیامت عذاب جهنّم را حس نکنند و شعلههای آن را نبیینند و صدای زفیر و شهیق آن را نشنوند: (اِنّ الذین سَبقت لَهم مِنّا الحُسنی أُولئک عنها مُبعَدون لا یسمعون حَسیسها وهُمْ فی ما اشتهت أنفسهم خالدون لا یَحزنهم الفَزعَ الأکبر) انبیاء/103. در سخنان نورانی حضرت امیرالمؤمنین(ع) نیز آمده است که خدای سبحان گوشهای آنها را گرامی داشت و کرامتی بخشید که صدای جهنّم را نمیشنوند:
(أکرم أَسماعهم أَن تسَمع حَسیس نارٍ أبداً)؛ (نهج البلاغه/خطبه183).
پی نوشت:
1.آیت الله جوادی آملی،تفسیر موضوعی قرآن کریم ج 9 (سیره رسول اکرم(ص) در قرآن)
منبع: www.payambarazam.ir
- [سایر] راز استغفار پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) و ائمه معصومین(علیهم السلام) چیست؟
- [سایر] راز عبودیت پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله چه بود؟
- [سایر] هدف از بعثت حضرت خاتم الانبیاء (صلی الله علیه و آله و سلم ) چیست ؟
- [سایر] مراحل سهگانه عصمت علمی پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) در قرآن چگونه است؟
- [سایر] قرآن برای چه بر پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
- [سایر] داستان معراج پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) در کدام سوره میباشد؟
- [سایر] آیا پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم شهید شدند؟
- [سایر] معراج پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) چگونه بوده است؟
- [سایر] دین رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) قبل از بعثت چه بوده است؟
- [سایر] نام های حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) در قرآن چیست؟
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [امام خمینی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مستحب است صلوات را هم بنویسد. و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند صلوات بفرستد
- [آیت الله نوری همدانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مستحب است صلوات را هم بنویسد . و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند ، صلوات بفرستد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] صلوات بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و آل او از مستحبات مؤکد است و هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد یا لقب یا کنیه آن جناب؛ مثل مصطفی و ابو القاسم، را بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله خوئی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [امام خمینی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله نوری همدانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مانند محمد و احمد ، یا لقب و کنیة آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم ، بگوید یا بشنود ، اگر چه در نماز باشد ، مستحب است صلوات بفرست .
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.