رفتار دستگاه یزید با خاندان امام حسین(علیه السلام) پس از واقعه عاشورا چگونه بود؟
اگر منظور شما دوران اسارت است، به نکات زیر اشاره می کنم : 1.میان کوفه و شام (از عراق تا سوریه فعلی) 14 منزل یا موقف بود، که اهل بیت را در حال اسارت از آنها عبور دادند. سرهای 78 نفر از شهدا نیز بین قبایل تقسیم شد و هر قبیله چند سر را حمل می کرد.(1) هدف یزید از گرداندن اهل بیت در شهرها، برای ترساندن مردم و جلوگیری از شورش بود، اما حضرت زینب( و امام سجاد( با خطبه هایی که در منزلهای مختلف و برای مردم شهرها ایراد می کردند، مردم را دربارة آنچه روی داده بود آگاه می کردند و از تحریف واقعیت جلوگیری می کردند. حتی خطبة امام سجاد( در شام بقدری تأثیر گذار بود که یزید تصمیم به قتل ایشان گرفت، اما با دخالت حضرت زینب(سلام الله علیها) از این کار منصرف شد. و از سال بعد شورشهای فراوان در سرتاسر جهان اسلام روی داد، که از دلایل ضعف و سقوط بنی امیه است. 2.اصولاً اسیر گرفتن مسلمان بویژه اسیر کردن زن مسلمان طبق قوانین اسلام جایز نیست، و این کار یزید نقض قوانین اسلام بود. 3.تعداد این افراد مختلف نقل شده، اما گویا 8 مرد و 17 زن بوده اند که به ترتیب به کوفه و سپس شام منتقل شدند و از آنجا به مدینه برگشت داده شدند،که بیشتر آنان از بنی هاشم بودند. و کسانیکه از خانوادة شهدا و غیر بنی هاشم بودند بیشترشان با وساطت بستگان خود از اسارت رها شدند و در کوفه ماندند. در میان اسراء امام سجاد(علیه السلام) ، امام باقر(علیه السلام) ، حضرت زینب(سلام الله علیها) و 5 دختر دیگر امیرمؤمنان(علیه السلام) و ... حضور داشتند.(2) بنابر نقل تاریخ دستهای امام سجاد( را با زنجیر به گردن ایشان بسته بودند و از آن خون جاری بوده است. 4.سخت ترین مرحله برای کاروان اسراء گویا شام بوده است، در شام شهر را آذین بستند و اهل بیت(علیهم السلام) را از کوچه ها و بازار عبور دادند و مردم در حالیکه آنان با زنجیر، غل و طناب بسته بودند شادی می کردند، بعد از تمام شدن مجلس شادی که در کاخ یزید صورت گرفت، اهل بیت را سه روز در خرابه ای بی سقف جا دادند که به خرابة شام معروف شد. 5.اسراء به هنگام بازگشت در 20 صفر، چهل روز پس از حادثه همان سال یا سال بعد به کربلا بازگشتند و پس از آن به مدینه بازگشتند. 6.از جمله منابع بسیار خوب دربارة حوادث بعد از عاشورا، کتاب زندگانی علی بن حسین(علیهما السلام) ، تألیف استاد دکتر سید جعفر شهیدی است، که ضمن بررسی زندگانی امام چهارم(علیه السلام) به وقایع دوران اسارت نیز پرداخته است. پی نوشتها: 1.فرهنگ عاشورا، جواد محدثی،ص35 2.همان، ص53 www. eporsesh.com
عنوان سوال:

رفتار دستگاه یزید با خاندان امام حسین(علیه السلام) پس از واقعه عاشورا چگونه بود؟


پاسخ:

اگر منظور شما دوران اسارت است، به نکات زیر اشاره می کنم :
1.میان کوفه و شام (از عراق تا سوریه فعلی) 14 منزل یا موقف بود، که اهل بیت را در حال اسارت از آنها عبور دادند. سرهای 78 نفر از شهدا نیز بین قبایل تقسیم شد و هر قبیله چند سر را حمل می کرد.(1) هدف یزید از گرداندن اهل بیت در شهرها، برای ترساندن مردم و جلوگیری از شورش بود، اما حضرت زینب( و امام سجاد( با خطبه هایی که در منزلهای مختلف و برای مردم شهرها ایراد می کردند، مردم را دربارة آنچه روی داده بود آگاه می کردند و از تحریف واقعیت جلوگیری می کردند. حتی خطبة امام سجاد( در شام بقدری تأثیر گذار بود که یزید تصمیم به قتل ایشان گرفت، اما با دخالت حضرت زینب(سلام الله علیها) از این کار منصرف شد. و از سال بعد شورشهای فراوان در سرتاسر جهان اسلام روی داد، که از دلایل ضعف و سقوط بنی امیه است.
2.اصولاً اسیر گرفتن مسلمان بویژه اسیر کردن زن مسلمان طبق قوانین اسلام جایز نیست، و این کار یزید نقض قوانین اسلام بود.
3.تعداد این افراد مختلف نقل شده، اما گویا 8 مرد و 17 زن بوده اند که به ترتیب به کوفه و سپس شام منتقل شدند و از آنجا به مدینه برگشت داده شدند،که بیشتر آنان از بنی هاشم بودند. و کسانیکه از خانوادة شهدا و غیر بنی هاشم بودند بیشترشان با وساطت بستگان خود از اسارت رها شدند و در کوفه ماندند. در میان اسراء امام سجاد(علیه السلام) ، امام باقر(علیه السلام) ، حضرت زینب(سلام الله علیها) و 5 دختر دیگر امیرمؤمنان(علیه السلام) و ... حضور داشتند.(2) بنابر نقل تاریخ دستهای امام سجاد( را با زنجیر به گردن ایشان بسته بودند و از آن خون جاری بوده است.
4.سخت ترین مرحله برای کاروان اسراء گویا شام بوده است، در شام شهر را آذین بستند و اهل بیت(علیهم السلام) را از کوچه ها و بازار عبور دادند و مردم در حالیکه آنان با زنجیر، غل و طناب بسته بودند شادی می کردند، بعد از تمام شدن مجلس شادی که در کاخ یزید صورت گرفت، اهل بیت را سه روز در خرابه ای بی سقف جا دادند که به خرابة شام معروف شد.
5.اسراء به هنگام بازگشت در 20 صفر، چهل روز پس از حادثه همان سال یا سال بعد به کربلا بازگشتند و پس از آن به مدینه بازگشتند.
6.از جمله منابع بسیار خوب دربارة حوادث بعد از عاشورا، کتاب زندگانی علی بن حسین(علیهما السلام) ، تألیف استاد دکتر سید جعفر شهیدی است، که ضمن بررسی زندگانی امام چهارم(علیه السلام) به وقایع دوران اسارت نیز پرداخته است.
پی نوشتها:
1.فرهنگ عاشورا، جواد محدثی،ص35
2.همان، ص53
www. eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین