چرا امام حسین(علیه السلام) را ثارالله (خون خدا) گفته اند؟
"ثار" به معنای خونخواهی ، خون و قیام برای خونخواهی است. ثارالله از القاب امام علی(ع) و امام حسین(ع) است. در زیارت عاشورا خطاب به سیدالشهداء آمده است:‌ "السلام علیک یا ثارالله وابن ثاره؛ سلام بر تو ای ثار خدا و پسر ثار خدا". به این جهت که امام زمان(ع) در پی خوانخواهی بر می آید به وی گفته اند "منتقم" که در دعای ندبه آمده است: " این الطالب بدم المقتول بکربلا؛ آن که منتقم خون مقتول کربلا است، کجا است؟ ". حال چرا خون امام حسین(ع) را به خدا نسبت داده اند؟ این به جهت شدت همبستگی و پیوند سیدالشهدا با خدا است، به گونه ای که شهادتش همانند ریخته شدن خونی از قبیلة خون خدا می ماند که جز با انتقام گیری و خونخواهی اولیای خدا، تقاص نخواهد شد. چنانچه به حضرت علی عین الله و ید الله نیز می گویند، چون بر اثر ارتباط شدید چشم علی جز در راه رضای او حرکت نمی کند. القاب دیگری همانند "قتیل الله؛کشته شدة خدا" برای امام حسین(ع) مؤیّد این سخن است. در معنای "ثار" یکی از نویسندگان معاصر چنین توضیح می دهد: " ... بزرگ ترین لقب آن [= حضرت مهدی (عج)] نجات دهندة‌آخرین انسان از این رابطة ثار ... "منتقم" است. انتقام چه چیز را می گیرد؟ همه می گویند انتقام قاتلین سید الشهدا، نه! انتقام ثاری که به گردن بنی هابیل است... اگر غیرت و آگاهی وجود داشته باشد، تمام فضای تاریخ ما پر از ضجّه و دعوت خون خواهی ثار ها است. امّا این ثارها، ثارهای قبیله ای نیست، ثارالله است. این ها "ثارالله" هستند که باید از قاتلین بنی طاغوت گرفته شوند. حسین(ع) وارث یکی از ورثه است که خودش به صورت یک ثار در آمد و فرزندش و بابایش، این ها همه ثارهای خدا هستند و پدر ثارهای خدا و پسر ثارهای خدا است... هدف انتقام کشیدن از بنی قابیل است که آن همه دستش به خون ثارهای عزیز ما آغشته است، "... یا ثارالله وابن ثاره".1 پی نوشتها: 1 جواد محدثی، فرهنگ عاشورا، ص 125. www. eporsesh.com
عنوان سوال:

چرا امام حسین(علیه السلام) را ثارالله (خون خدا) گفته اند؟


پاسخ:

"ثار" به معنای خونخواهی ، خون و قیام برای خونخواهی است.
ثارالله از القاب امام علی(ع) و امام حسین(ع) است. در زیارت عاشورا خطاب به سیدالشهداء آمده است:‌ "السلام علیک یا ثارالله وابن ثاره؛ سلام بر تو ای ثار خدا و پسر ثار خدا". به این جهت که امام زمان(ع) در پی خوانخواهی بر می آید به وی گفته اند "منتقم" که در دعای ندبه آمده است: " این الطالب بدم المقتول بکربلا؛ آن که منتقم خون مقتول کربلا است، کجا است؟ ".
حال چرا خون امام حسین(ع) را به خدا نسبت داده اند؟ این به جهت شدت همبستگی و پیوند سیدالشهدا با خدا است، به گونه ای که شهادتش همانند ریخته شدن خونی از قبیلة خون خدا می ماند که جز با انتقام گیری و خونخواهی اولیای خدا، تقاص نخواهد شد. چنانچه به حضرت علی عین الله و ید الله نیز می گویند، چون بر اثر ارتباط شدید چشم علی جز در راه رضای او حرکت نمی کند. القاب دیگری همانند "قتیل الله؛کشته شدة خدا" برای امام حسین(ع) مؤیّد این سخن است.
در معنای "ثار" یکی از نویسندگان معاصر چنین توضیح می دهد: " ... بزرگ ترین لقب آن [= حضرت مهدی (عج)] نجات دهندة‌آخرین انسان از این رابطة ثار ... "منتقم" است. انتقام چه چیز را می گیرد؟ همه می گویند انتقام قاتلین سید الشهدا، نه! انتقام ثاری که به گردن بنی هابیل است... اگر غیرت و آگاهی وجود داشته باشد، تمام فضای تاریخ ما پر از ضجّه و دعوت خون خواهی ثار ها است.
امّا این ثارها، ثارهای قبیله ای نیست، ثارالله است. این ها "ثارالله" هستند که باید از قاتلین بنی طاغوت گرفته شوند. حسین(ع) وارث یکی از ورثه است که خودش به صورت یک ثار در آمد و فرزندش و بابایش، این ها همه ثارهای خدا هستند و پدر ثارهای خدا و پسر ثارهای خدا است...
هدف انتقام کشیدن از بنی قابیل است که آن همه دستش به خون ثارهای عزیز ما آغشته است، "... یا ثارالله وابن ثاره".1
پی نوشتها:
1 جواد محدثی، فرهنگ عاشورا، ص 125.
www. eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین