هر چند انتظار می رفت که پیروان آیین مسیحیّت به تأسّی از پیامبر بزرگ خدا حضرت مسیح(علیه السلام) و الهام از دستورهای او، رویه ی سازش و تسلیم را پیشه سازند و مزاحمتی برای پیروان دیگر ادیان الهی فراهم نکنند، متأسفانه از همان آغاز یعنی اوّلین زمانی که این آیین در دربار روم نفوذ یافت و قیصر روم (کنستانتین) بدان گروید این آیین تحت تأثیر اوضاع سیاسی قرا گرفت و محدودیت های زیادی برای پیروان دیگر مذاهب، به خصوص یهودیان فراهم آورد; زیرا معتقد بودند که یهودیان در اعدام عیسی(علیه السلام) نقش عمده ای داشته اند، و قبلاً گروه هایی از مسیحیان را در آتش سوزانده اند. هنگامی که قدرت در اختیار مسیحیان قرار گرفت آنان نیز همین روش را برای خود برگزیدند و بسیاری از یهودیان و غیریهودیان را در دوران قدرت کلیسا (ده قرن) در آتش سوزاندند. جنگ های صلیبی (و نهضت انگیزیسیون) نمونه ای از این درگیری های مذهبی پیروان مسیح با دیگر ادیان الهی است. در جنگ های صلیبی، تنها مسلمانان مورد تجاوز سربازان پاپ واقع نشدند، بلکه یهودیان نیز قتل عام گردیدند. در تاریخ یهود چنین می خوانیم: با به قدرت رسیدن اولین امپراطوری مسیحی (کنستانتین) فشار بر یهودیان شروع شد. یهود که هنوز از مخاطرات و مظالم بت پرستان بابل و... نفس راحتی نکشیده بود، باردیگر دچار همان بت پرستان که به لباس جدیدی درآمده بودند شد. آری مذهب آنان عوض شده بود، ولی معتقدات ملی و رسومات اجدادی آنها که یهودیان را به چشم برده و اسیر و مغلوب می نگریستند، باقی مانده بود و بدین طریق، قدرت جدید در مسیحیّت کوشش نمود که آثار باقی مانده ی فرهنگ یهود در یهودیه را نابود سازد. در اواسط جنگ های صلیبی، یکی از روحانیون مسیحی به لویی هفتم نوشت: چه حاجت است که ما برای سرکوبی دشمنان مسیحیّت به ممالک دور برویم، در حالی که یهودیان در میان ما راحت اند و به عقاید مقدّس ما می خندند. در سال 1451 پاپ نیکولای پنجم فرمان داد که هر شخص مظنون به انجام آداب مذهبی یهود به محکمه ی انگیزیسیون جلب شود و بدین ترتیب 000/300 یهودی قتل عام و بقیه به ایتالیا گریختند و از آن جا نیز مجبور به مهاجرت به ممالک دولت عثمانی شدند. تنها از زمان پیدایش پروتستان و خروج قدرت از دست کاتولیک ها و به رسمیّت شناخته شدن پروتستان ها، فشار بر اقلیّت ها کم شد و مقدّمات شکل گرفتن حقوق بشر و اقدام به حقوق اقلیّت ها فراهم گردید. رهبران حرکت پروتستان و بسیاری از دانشمندان اروپا مانند لوتر، ولتر، روسو و...دراین گرایش قبل از همه چیز متأثّر از مکتب اسلام بوده اند.[1] پی نوشت: [1]. ر.ک: محمد ابراهیمی، مجله ی نور علم، دوره ی سوّم، ش 9، ص 154. برای آگاهی بیش تر: ر. ک: ویل دورانت، تاریخ تمدن، ج 6. منبع: اسلام و اقلیّت های مذهبی، محمد باقر طاهری، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1384).
هر چند انتظار می رفت که پیروان آیین مسیحیّت به تأسّی از پیامبر بزرگ خدا حضرت مسیح(علیه السلام) و الهام از دستورهای او، رویه ی سازش و تسلیم را پیشه سازند و مزاحمتی برای پیروان دیگر ادیان الهی فراهم نکنند، متأسفانه از همان آغاز یعنی اوّلین زمانی که این آیین در دربار روم نفوذ یافت و قیصر روم (کنستانتین) بدان گروید این آیین تحت تأثیر اوضاع سیاسی قرا گرفت و محدودیت های زیادی برای پیروان دیگر مذاهب، به خصوص یهودیان فراهم آورد; زیرا معتقد بودند که یهودیان در اعدام عیسی(علیه السلام) نقش عمده ای داشته اند، و قبلاً گروه هایی از مسیحیان را در آتش سوزانده اند. هنگامی که قدرت در اختیار مسیحیان قرار گرفت آنان نیز همین روش را برای خود برگزیدند و بسیاری از یهودیان و غیریهودیان را در دوران قدرت کلیسا (ده قرن) در آتش سوزاندند. جنگ های صلیبی (و نهضت انگیزیسیون) نمونه ای از این درگیری های مذهبی پیروان مسیح با دیگر ادیان الهی است.
در جنگ های صلیبی، تنها مسلمانان مورد تجاوز سربازان پاپ واقع نشدند، بلکه یهودیان نیز قتل عام گردیدند.
در تاریخ یهود چنین می خوانیم:
با به قدرت رسیدن اولین امپراطوری مسیحی (کنستانتین) فشار بر یهودیان شروع شد. یهود که هنوز از مخاطرات و مظالم بت پرستان بابل و... نفس راحتی نکشیده بود، باردیگر دچار همان بت پرستان که به لباس جدیدی درآمده بودند شد. آری مذهب آنان عوض شده بود، ولی معتقدات ملی و رسومات اجدادی آنها که یهودیان را به چشم برده و اسیر و مغلوب می نگریستند، باقی مانده بود و بدین طریق، قدرت جدید در مسیحیّت کوشش نمود که آثار باقی مانده ی فرهنگ یهود در یهودیه را نابود سازد.
در اواسط جنگ های صلیبی، یکی از روحانیون مسیحی به لویی هفتم نوشت:
چه حاجت است که ما برای سرکوبی دشمنان مسیحیّت به ممالک دور برویم، در حالی که یهودیان در میان ما راحت اند و به عقاید مقدّس ما می خندند.
در سال 1451 پاپ نیکولای پنجم فرمان داد که هر شخص مظنون به انجام آداب مذهبی یهود به محکمه ی انگیزیسیون جلب شود و بدین ترتیب 000/300 یهودی قتل عام و بقیه به ایتالیا گریختند و از آن جا نیز مجبور به مهاجرت به ممالک دولت عثمانی شدند.
تنها از زمان پیدایش پروتستان و خروج قدرت از دست کاتولیک ها و به رسمیّت شناخته شدن پروتستان ها، فشار بر اقلیّت ها کم شد و مقدّمات شکل گرفتن حقوق بشر و اقدام به حقوق اقلیّت ها فراهم گردید. رهبران حرکت پروتستان و بسیاری از دانشمندان اروپا مانند لوتر، ولتر، روسو و...دراین گرایش قبل از همه چیز متأثّر از مکتب اسلام بوده اند.[1]
پی نوشت:
[1]. ر.ک: محمد ابراهیمی، مجله ی نور علم، دوره ی سوّم، ش 9، ص 154. برای آگاهی بیش تر: ر. ک: ویل دورانت، تاریخ تمدن، ج 6.
منبع: اسلام و اقلیّت های مذهبی، محمد باقر طاهری، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1384).
- [سایر] آیا اسلام نسبت به اقلیّت های مذهبی برخورد خشونت آمیز دارد؟
- [سایر] اگر شیعه حق است , چرا در اقلیت است و اکثر مسلمانان جهان , آن رانپذیرفته اند ؟
- [سایر] اگر روزی اکثر مردم اسلام را نخواهند حکم اسلام برای اقلیت و حکام جامعه چیست؟
- [آیت الله سبحانی] در صورتی که فرد مسیحی یک نفر مسیحی را بکشد آیا قصاص می شود؟
- [آیت الله نوری همدانی] 1- تعداد زیادی از خانوادهها بدون هیچ گونه عقد شرعی در کنار هم زندگی میکنند و الان دارای چندین فرزند میباشند، و گمان آنان این بوده است که رضایت طرفین کفایت میکند، با این گونه موارد چه باید کرد. 2- افراد زیادی با اینکه معتقد بودند با مسیحی نمیشو ازدواج کرد در عین حال با دختران مسیحی با هم بدون هیچ گونه عقد دائم و موقت زندگی میکنند و چندین اولاد مشترک دارند با این افراد چگونه باید برخورد نمود؟
- [سایر] در تشخیص حق، آیا برای اکثریت یا اقلیت جایگاهی متصور هست؟
- [سایر] طبق کدام دستور قرآنی، اقلیت های مقیم ایران ملزم به رعایت حجاب هستند؟
- [سایر] دیدگاه قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، در مورد نحوه رفتار با اقلیت های غیر مسلمان چیست؟
- [سایر] اگر شیعه حق است، چرا در اقلیّت میباشد و اکثریت، مذهب تسنّن را پذیرفتهاند؟
- [سایر] اگر شیعه حق است چرا مسلمانان آن را نپذیرفته اند و در اقلیت است؟
- [آیت الله جوادی آملی] .آب جاری, هر چند کمتر از کُر باشد با برخورد شیء نجس، نجس نمیشود, مگر آنکه بو یا رنگ یا مزّه آن, به سبب برخورد با نجس، دگرگون شود.
- [آیت الله جوادی آملی] .آبی که روی زمین جریان دارد, ولی نه از زمین جوشید, نه به برف انبوه اتصال دارد، چنانچه کمتر از کُر باشد, با برخورد شیء نجس، نجاست میپذیرد, مگر آنکه با فشار از بالا به پایین بریزد که در این صورت، اگر شیء نجس به پایین آن برخورد کند, بالای آن نجس نمیشود و اگر از پایین به بالا, همانند فواره, با فشار حرکت میکند، بخش بالای آن, با برخورد نجس نجاست میپذیرد و پایین آن پاک است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کافر ذمّی، یعنی کافری ذمّی، یعنی کافری که به صورت یک اقلّیّت سالم در کنار مسلمانان زندگی می کند و شرائط ذمّه را پذیرفته است، زمینی را از مسلمان بخرد باید زکات محصولات آن را دوبرابر (یعنی به جای نصف خمس، یک خمس) بپردازد.
- [آیت الله اردبیلی] زن مسلمان نمیتواند به عقد کافر درآید، مرد مسلمان هم نمیتواند با زنهای کافر غیر اهل کتاب یهودی، مسیحی و زرتشتی ازدواج کند، ولی ازدواج دائم یا موقّت با زنهای اهل کتاب مانعی ندارد؛ البته چنانچه مردی همسر مسلمان داشته باشد، بدون اجازه او نمیتواند با زن کتابی ازدواج نماید مگر آن که او را متعه نماید و مدّت ازدواجش بسیار کوتاه باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .آبی که کنار آب جاری بدون حرکت ایستاده است و با آب جاری اتصال دارد، آب جاری به حساب میآید و با برخورد به شیء نجس، نجاست نمیپذیرد, مگر آنکه در یکی از اوصاف سهگانهّ یادشده، متغیّر شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . دو چیزی که انسان نمی داند کدام پاک و کدام نجس است، اگر چیز پاکی با رطوبت به یکی از آنها برسد نجس نمی شود. ولی اگر به هر دو برسد محل برخورد نجس می شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] به طور کلّی برخورد با عین نجس در داخل دهان موجب نجس شدن غذا، دندان مصنوعی و مسواک و آب دهان نمی شود و با زوال عین نجاست غذا و دندان پاک است و نیاز به تطهیر ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .آب چشمهای که جریان ندارد, ولی اگر از آن بردارند, باز میجوشد، با برخورد شیء نجس، نجس نمیشود, مگر آنکه در یکی از اوصاف (بو، رنگ و مزه) متغیّر شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در جایی که به واسطه احتمال باد و باران یا فشار جمعیت و مانند آن اطمینان ندارد که بتواند نماز را تمام کند اگر به امید تمام کردن شروع کند و به مانعی برخورد ننماید نمازش صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است مسلمان هنگام برخورد با مسلمان دیگر سلام کند و نسبت به سلام کردنِ (سواره به پیاده) و (ایستاده به نشسته) و (کوچکتر به بزرگتر) زیاد سفارش شده است.