حکومت واتیکان، حکومتی منحصر به فرد مذهبی است که ریاست عالیه ی آن با پاپ اعظم است. در این کشور احزاب سیاسی و گروه ها فعالیت ندارند و حقّ رأی منحصر به کاردینال های زیر 80 سال است. این کاردینال ها پاپ را برای تمام عمر برمی گزینند. پاپ، پس از انتخاب، حاکم مطلق واتیکان است و قوای مقنّنه و مجریه را برمی گزیند. قوه ی مقننه ی واتیکان متشکل از مجلس اسقف های منتخب پاپ است. هم چنین پاپ ریاست اداره ی منشی گری را، که در حکم معاون رئیس قوه ی مجریه است، انتخاب می کند. کابینه شورایی است که اعضای آن را پاپ برمی گزیند.[1] در واتیکان سه نوع دادگاه و شکل هایی از دیوان عالی کشور، دادگاه استیناف و تجدید نظر، دادگاه ویژه ی روحانیت، دیوان عدالت اداری و وزارت دادگستری دیده می شود.[2] واتیکان در تعدادی از سازمان های بین المللی به صورت رسمی یا ناظر عضویت دارد. این کشور سازمان دهی چهارهزار خلیفه گری، در سراسر جهان، شامل چهارصد هزار کشیش، هشتصد هزار راهبه، پنج هزار اسقف و دویست کاردینال را بر عهده دارد. اداره ی منشی گری، نظارت بر حدود 160 سفارت خانه ی واتیکان را، که تقریباً در تمامی نقاط جهان وجود دارند، برعهده دارد.[3] دیپلمات های پاپ چشم و گوش این امپراطوری هستند، اطلاعات جمع آوری می کنند، از جانب پاپ با حکومت ها مذاکره می کنند، برکار اسقف ها و مدرسان الهیات مسیحی در همه ی جهان نظارت دارند، و به خصوص مراقب دگراندیشان مسیحی هستند. اداره ی منشی گری واتیکان در انتخاب دیپلمات هایش وسواس زیادی به خرج می دهد. این اداره کادر نخبه ی لازم برای خدمت در سراسر جهان را در آکادمی مخصوصی پرورش می دهد. تنها کشیشان برگزیده، که به لحاظ ایدئولوژیک کاملا تابع خط مشی پاپ و واتیکان باشند، امکان پذیرفته شدن در این آکادمی را دارد.[4] پی نوشتها: [1]. مصطفی بروجردی، واتیکان، ص 153. [2]. مجتبی عبدخدایی، واتیکان (کلیسای جهانی کاتولیک)، ص 151. [3]. مصطفی بروجردی، واتیکان، ص 154. [4]. همان. منبع: مسیحیت، سید محمد ادیب آل علی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم
حکومت واتیکان، حکومتی منحصر به فرد مذهبی است که ریاست عالیه ی آن با پاپ اعظم است. در این کشور احزاب سیاسی و گروه ها فعالیت ندارند و حقّ رأی منحصر به کاردینال های زیر 80 سال است. این کاردینال ها پاپ را برای تمام عمر برمی گزینند. پاپ، پس از انتخاب، حاکم مطلق واتیکان است و قوای مقنّنه و مجریه را برمی گزیند.
قوه ی مقننه ی واتیکان متشکل از مجلس اسقف های منتخب پاپ است. هم چنین پاپ ریاست اداره ی منشی گری را، که در حکم معاون رئیس قوه ی مجریه است، انتخاب می کند. کابینه شورایی است که اعضای آن را پاپ برمی گزیند.[1]
در واتیکان سه نوع دادگاه و شکل هایی از دیوان عالی کشور، دادگاه استیناف و تجدید نظر، دادگاه ویژه ی روحانیت، دیوان عدالت اداری و وزارت دادگستری دیده می شود.[2]
واتیکان در تعدادی از سازمان های بین المللی به صورت رسمی یا ناظر عضویت دارد. این کشور سازمان دهی چهارهزار خلیفه گری، در سراسر جهان، شامل چهارصد هزار کشیش، هشتصد هزار راهبه، پنج هزار اسقف و دویست کاردینال را بر عهده دارد. اداره ی منشی گری، نظارت بر حدود 160 سفارت خانه ی واتیکان را، که تقریباً در تمامی نقاط جهان وجود دارند، برعهده دارد.[3]
دیپلمات های پاپ چشم و گوش این امپراطوری هستند، اطلاعات جمع آوری می کنند، از جانب پاپ با حکومت ها مذاکره می کنند، برکار اسقف ها و مدرسان الهیات مسیحی در همه ی جهان نظارت دارند، و به خصوص مراقب دگراندیشان مسیحی هستند. اداره ی منشی گری واتیکان در انتخاب دیپلمات هایش وسواس زیادی به خرج می دهد. این اداره کادر نخبه ی لازم برای خدمت در سراسر جهان را در آکادمی مخصوصی پرورش می دهد. تنها کشیشان برگزیده، که به لحاظ ایدئولوژیک کاملا تابع خط مشی پاپ و واتیکان باشند، امکان پذیرفته شدن در این آکادمی را دارد.[4]
پی نوشتها:
[1]. مصطفی بروجردی، واتیکان، ص 153.
[2]. مجتبی عبدخدایی، واتیکان (کلیسای جهانی کاتولیک)، ص 151.
[3]. مصطفی بروجردی، واتیکان، ص 154.
[4]. همان.
منبع: مسیحیت، سید محمد ادیب آل علی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم
- [سایر] درباره جغرافیای سیاسی واتیکان توضیحاتی بدهید.
- [سایر] ساختار سیاسی در دوره پهلوی دوم و به ویژه در آستانه وقوع انقلاب اسلامی چگونه بود؟
- [سایر] ساختار سیاسی در دوره پهلوی دوم و به ویژه در آستانه وقوع انقلاب اسلامی چگونه بود؟
- [سایر] از انجایی که عربستان قانون اساسی ندارد ساختار سیاسی این کشور به چه صورتی است؟
- [سایر] چه نسبتی بین مردمسالاری دینی و فقه سیاسی اسلام وجود دارد؟ آیا دموکراسی دینی در حال حاضر بهترین ساختار حکومتی موجود است؟
- [سایر] اوضاع اقتصادی واتیکان چگونه است؟
- [سایر] سیاست خارجی واتیکان چیست؟
- [سایر] وضعیت و عملکرد فرهنگی و آموزشی واتیکان را چگونه ارزیابی می کنید؟
- [سایر] ساختار حکومت انگلیس و دولت در بریتانیا چگونه است؟
- [سایر] تقابل انقلاب اسلامی با نظام بینالمللی و ساختار نظام بینالملل؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در روابط سیاسی بین دولتها ی اسلامی ودُوَل اجانب ، خوف آن باشد که اجانب بر ممالک اسلامی ، تسلّط پیدا کنند اگر چه تسلّط سیاسی واقتصادی باشد لازم است بر مسلمانان که با این نحو روابط مخالفت کنند ، و دوَل اسلامی را الزام کنند به قطع این گونه روابط .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در روابط سیاسی بین دولتهای اسلامی و دول اجانب، خوف آن باشد که اجانب بر ممالک اسلامی، تسلط پیدا کنند اگر چه تسلط سیاسی و اقتصادی باشد، لازم است بر مسلمانان که با این نحو روابط مخالفت کنند، و دول اسلامی را الزام کنند به قطع این گونه روابط.
- [امام خمینی] اگر در روابط سیاسی بین دولتهای اسلامی و دول اجانب، خوف آن باشد که اجانب بر ممالک اسلامی، تسلط پیدا کنند اگر چه تسلط سیاسی و اقتصادی باشد، لازم است بر مسلمانان که با این نحو روابط مخالفت کنند، و دول اسلامی را الزام کنند به قطع این گونه روابط.
- [آیت الله اردبیلی] اگر در روابط سیاسی بین دولتهای اسلامی و سایر دولتها، خوف آن باشد که بیگانگان بر ممالک اسلامی تسلّط پیدا کنند چه تسلّط سیاسی و چه اقتصادی باشد لازم است بر مسلمانان که با این نحو روابط مخالفت کنند و دول اسلامی را به قطع این گونه روابط الزام کنند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مبارزه با نفوذ اقتصادی و فکری و سیاسی بیگانگان، در بلاد اسلام، بر هر مسلمان واجب است و کمک کردن به آن حرام است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر به واسطه توسعه نفوذ سیاسی یا اقتصادی و تجاری بیگانگان، خوف آن باشد که آنها بر ممالک اسلامی تسلط پیدا کنند، بر همه واجب است که از نفوذ آنان جلوگیری نموده، ایادی آنها را قطع کنند، همچنین در مورد برقرار ساختن روابط سیاسی با دولتهای غیر اسلامی باید طوری باشد که موجب ضعف و ناتوانی مسلمین یا اسارت آنها در چنگال بیگانگان یا وابستگی اقتصادی و تجاری نگردد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر به واسطة توسعة نفوذ سیاسی یا اقتصادی وتجاری اجانب خوف آن باشد که تسلّط بر بلاد مسلمین پیداکنند ، واجب است بر مسلمانان ، دفاع به هر نحوکه ممکن است ، وقطع ایادی اجانب چه عمّال داخلی باشند یا خارجی .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بواسطه نفوذ سیاسی یا اقتصادی و تجاری اجانب خوف آن باشد که تسلط بر بلاد مسلمین پیدا کنند، واجب است بر مسلمانان، دفاع به هر نحو که ممکن است، و قطع ایادی اجانب. چه عمال داخلی باشند یا خارجی.
- [آیت الله اردبیلی] بر مسلمانان واجب است نقشههایی را که بیگانگان برای سلطه بر کشورهای اسلامی یا سلطه سیاسی اقتصادی، نظامی و یا فرهنگی بر آنان کشیدهاند، برهم زده و از سلطه آنان پیشگیری کنند.
- [آیت الله نوری همدانی] شایسته است امام خطیب در خطبة نماز جمعه مصالح دین و دنیای مسلمین را تَذکّر دهد ومردم را در جریان مسائل زیانبار و سودمند کشورهای اسلامی وغیر اسلامی قرار دهد ونیازهای مسلمین را در اَمر معاد ومعاش تذکر دهد و از امور سیاسی واقتصادی آنچه را که در استقلال وکیان مسلمین نقش مُهِمّی دارد گوشزد کند وکیفیّت روابط آنان را با سائر مِلَل بیان نماید ومردم را از دخالتهای دُوَل ستمگر و اِسْتعمارگر در امور سیاسی واقتصادی مسلمین که مُنْجَرْ به استعمارو استثمار آنها می شود بر حَذَرْ دارد . خلاصه نماز جمعه ودو خطبة آن ، نظیر حجّ ومراکز تجمّع آن ونماز های عید فطر وقربان وغیره ، از سنگرهای بزرگی است که مُتأسِّفانه مسلمانان از وظائف مُهمّ سیاسی خود در آن غافل مانده اند ، چنانچه از سایر پایگاه های عظیم سیاست اسلامی هم غافلند .اسلام دین سیاست ، آن هم در همة شئون آن است وکسی که در احکام قضائی ، سیاسی ، اجتماعی واقتصادی اسلام اندکی تَأمّل کند مُتوجّه این معنی می شود .هر کس گمان کند دین از سیاست جدا است ، جاهلی است که نه اسلام را می شناسد ونه سیاست را.