زرتشت واژهای است آریایی که در اصل (زراتشتر) بوده که گویند جزء اخیر آن (اشترا) به معنای شتر است. برای این تسمیه وجوه مختلف ذکر کردهاند که از آن جمله (دارای زرد اشتران)یا (صاحب کهن اشتران) میباشد.[1] تاریخ تولد زرتشت بسیار مجهول است برخی از محققین تولد وی را حدود 660 سال قبل از میلاد میدانند و برخی دیگر با قراین و دلایل موجه، برآنند که زمان ظهور زرتشت قدیمتر از آن تاریخ بوده و او در حدود هزار سال قبل از میلاد میزیسته، و حتی برخی از پژوهشگران زمان تولد او را دو هزار سال قبل از میلاد دانستهاند، مستشرقین بطور کلی زمان تولد وی را بین قرون ششم تا دهم قبل از میلاد میدانند.[2] روایات باستانی بر آن است که زرتشت در پانزده سالگی نزد آموزگار تعلیم یافت و در سن بیست سالگی پدر و مادر و همسر خود را رها کرده ، برای یافتن اسرار مذهبی و پاسخ مشکلات روحانی که ضمیر او را پیوسته مشوش میداشت در اطراف جهان سرگردان شد. از دیدگاه پیروان زرتشت او چون به سن سی سالگی رسید، مکاشفاتی بر او پدیدار شد و گویا به پیامبری رسید، سپس به تبلیغ آیین خویش پرداخت و از جمله کسانی که به آیین او گروید، پادشاهی بنام(ویشتاسب) بود که با خلوص نیت، دین زرتشت را پذیرفت و در تبلیغ و ترویج آن سعی فراوان نمود. درزمان ساسانیان آیین زرتشت مذهب رسمی ایرانیان بوده و هیچ مذهبی غیر از آن، رسمیت نداشته است.[3] در این دوره قوّت دین زرتشت به درجهای رسید که در میان دو قوم یهود و اعراب جاهلیت نیز نفوذ فراوان کرد تا اینکه نوبت به اسلام رسید، مکتب اسلام که از شهر مکه طلوع کرد، در تمام عالم پرتو افکند و نه تنها آیین یهودیت و کیش مسیحیت را متزلزل کرد، بلکه اساس دین زرتشتی را نیز تقریباً مضمحل و متلاشی نمود. هنوز یکصد سال از غلبه اسلام نگذشته بود که جمعی کثیر از پیروان زرتشت به جلای وطن مصمم شده ایران ترک کردند. آنها به طرف سواحل خلیج فارس آمده و سپس به خاک گجرات (هند غربی) مهاجرت کردند و در هندوستان ساکن شدند. عدهای که در ایران باقی ماندند همگی اسلام را قبول کردند و شما اندکی از آنها دست از آیین خویش برنداشتند و مسلمانان هم آنان را مانند مسیحیان و یهودیان به عنوان کافر ذمی پذیرفتند، و تا کنون میتوانند اعمال و مراسم مذهبی خویش را آزادانه بجا آورند.[4] به موجب استفساری که از انجمن زرتشتیان در تهران به عمل آمده، شمار زرتشتیان ایران در سال 1366 بین 30 تا40 هزار تن بوده است، تعداد زرتشتیان در خارج ایران که عمدة آنان در هند به سر میبرند نیز افزون بر صد هزار نفر برآورد شده است. بنابر این جایگاه اصلی زرتشتیان، سرزمین ایران میباشد ولکن عدة زیادی از آنها از ایران بسوی هند در سالهای قبل مهاجرت نموده و آنجا ساکن شده و به آیین خویش باقی ماندهاند. در کشورهای اروپایی و امریکایی نیز تعدادی از آنها وجود دارند که بسیار اندک میباشند. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. زرتشت، جلالالدین همایی. 2. چهره زرتشت در تاریخ، داود الهامی. [1] . جان بی ناس، تاریخ جامع ادیان، تهران، آموزش انقلاب اسلامی، اول، 1382، ص453. [2] . عبدالغفار شریف اف، دائرةالمعارف تاجیک، مقاله زرتشت. [3] . مطهری، مرتضی، مجموعه آثار، تهران، صدرا، بیتا، ج14، ص178. [4] . جان بی ناس، تاریخ جامع ادیان، ص478. ( اندیشه قم )
زرتشت واژهای است آریایی که در اصل (زراتشتر) بوده که گویند جزء اخیر آن (اشترا) به معنای شتر است. برای این تسمیه وجوه مختلف ذکر کردهاند که از آن جمله (دارای زرد اشتران)یا (صاحب کهن اشتران) میباشد.[1]
تاریخ تولد زرتشت بسیار مجهول است برخی از محققین تولد وی را حدود 660 سال قبل از میلاد میدانند و برخی دیگر با قراین و دلایل موجه، برآنند که زمان ظهور زرتشت قدیمتر از آن تاریخ بوده و او در حدود هزار سال قبل از میلاد میزیسته، و حتی برخی از پژوهشگران زمان تولد او را دو هزار سال قبل از میلاد دانستهاند، مستشرقین بطور کلی زمان تولد وی را بین قرون ششم تا دهم قبل از میلاد میدانند.[2]
روایات باستانی بر آن است که زرتشت در پانزده سالگی نزد آموزگار تعلیم یافت و در سن بیست سالگی پدر و مادر و همسر خود را رها کرده ، برای یافتن اسرار مذهبی و پاسخ مشکلات روحانی که ضمیر او را پیوسته مشوش میداشت در اطراف جهان سرگردان شد. از دیدگاه پیروان زرتشت او چون به سن سی سالگی رسید، مکاشفاتی بر او پدیدار شد و گویا به پیامبری رسید، سپس به تبلیغ آیین خویش پرداخت و از جمله کسانی که به آیین او گروید، پادشاهی بنام(ویشتاسب) بود که با خلوص نیت، دین زرتشت را پذیرفت و در تبلیغ و ترویج آن سعی فراوان نمود.
درزمان ساسانیان آیین زرتشت مذهب رسمی ایرانیان بوده و هیچ مذهبی غیر از آن، رسمیت نداشته است.[3] در این دوره قوّت دین زرتشت به درجهای رسید که در میان دو قوم یهود و اعراب جاهلیت نیز نفوذ فراوان کرد تا اینکه نوبت به اسلام رسید، مکتب اسلام که از شهر مکه طلوع کرد، در تمام عالم پرتو افکند و نه تنها آیین یهودیت و کیش مسیحیت را متزلزل کرد، بلکه اساس دین زرتشتی را نیز تقریباً مضمحل و متلاشی نمود.
هنوز یکصد سال از غلبه اسلام نگذشته بود که جمعی کثیر از پیروان زرتشت به جلای وطن مصمم شده ایران ترک کردند. آنها به طرف سواحل خلیج فارس آمده و سپس به خاک گجرات (هند غربی) مهاجرت کردند و در هندوستان ساکن شدند. عدهای که در ایران باقی ماندند همگی اسلام را قبول کردند و شما اندکی از آنها دست از آیین خویش برنداشتند و مسلمانان هم آنان را مانند مسیحیان و یهودیان به عنوان کافر ذمی پذیرفتند، و تا کنون میتوانند اعمال و مراسم مذهبی خویش را آزادانه بجا آورند.[4]
به موجب استفساری که از انجمن زرتشتیان در تهران به عمل آمده، شمار زرتشتیان ایران در سال 1366 بین 30 تا40 هزار تن بوده است، تعداد زرتشتیان در خارج ایران که عمدة آنان در هند به سر میبرند نیز افزون بر صد هزار نفر برآورد شده است.
بنابر این جایگاه اصلی زرتشتیان، سرزمین ایران میباشد ولکن عدة زیادی از آنها از ایران بسوی هند در سالهای قبل مهاجرت نموده و آنجا ساکن شده و به آیین خویش باقی ماندهاند. در کشورهای اروپایی و امریکایی نیز تعدادی از آنها وجود دارند که بسیار اندک میباشند.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. زرتشت، جلالالدین همایی.
2. چهره زرتشت در تاریخ، داود الهامی.
[1] . جان بی ناس، تاریخ جامع ادیان، تهران، آموزش انقلاب اسلامی، اول، 1382، ص453.
[2] . عبدالغفار شریف اف، دائرةالمعارف تاجیک، مقاله زرتشت.
[3] . مطهری، مرتضی، مجموعه آثار، تهران، صدرا، بیتا، ج14، ص178.
[4] . جان بی ناس، تاریخ جامع ادیان، ص478.
( اندیشه قم )
- [سایر] فرق کلمه ی پندار در دین زرتشت با نیت در دین اسلام چیست؟ و شعار دین اسلام درمقابل شعار دین زرتشت چیست؟
- [سایر] دین زرتشت چگونه دینی است؟ لطفاً اشکالاتی که در مورد زرتشت و دین او وجود دارد، بیان کنید.
- [سایر] آیا آیین زرتشت دین الهی بوده است؟
- [سایر] آیا آیین زرتشت دین الاهی بوده است؟
- [سایر] اسلام چه برتری بر دین زرتشت دارد؟
- [سایر] آیا زرتشت دین الهی بوده است؟
- [سایر] آیاشراب خواری در دین زرتشت حرام بوده؟
- [سایر] دین زرتشت چگونه دینی است؟ در دانشگاه ما یکی از دانشجویان شدیداً از حقانیت زرتشت دفاع میکند. لطفاً اشکالاتی که در مورد زرتشت و دین او وجود دارد، بیان کنید.
- [سایر] آیا دین زرتشت، دین الهی و توحیدی بوده است؟
- [سایر] آیا دین زرتشت، دین الهی و توحیدی بوده است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] سلت که دانهای است به نرمی گندم وخاصیّت جو دارد و علس که مثل گندم است وخوراک مردمان صنعا میباشد، زکاتشان بنابر احتیاط واجب باید داده شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در اصول دین انسان باید یقین و اعتقاد جزمی داشته باشد و این یقین از هر دلیل و طریقی حاصل شود کفایت می کند. چه به واسطه استدلال و برهان باشد یا از گفته والدین و مبلّغین. هر چند نتواند استدلال کند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] سلت که دانه ای است به نرمی گندم و خاصیت جو دارد و علس که مثل گندم است و خوراک مردمان صنعا می باشد؛ بنابراحتیاط واجب باید از آنها زکاه داده شود. شرایط واجب شدن زکاه
- [آیت الله صافی گلپایگانی] سلت که دانه ایست به نرمی گندم و خاصیت جو دارد و علس که مثل گندم است و خوراک مردمان صنعا می باشد، زکاتشان بنابر احتیاط واجب باید داده شود.
- [آیت الله بروجردی] سُلْت که دانهایست به نرمی گندم و خاصیت جو دارد و عَلَس که مثل گندم است و خوراک مردمان صنعا میباشد، زکاتشان بنا بر احتیاط واجب باید داده شود.شرایط واجب شدن زکات
- [امام خمینی] سلت که دانه ای است به نرمی گندم و خاصیت جو دارد زکات ندارد،ولی علس که مثل گندم است و خوراک مردمان صنعا می باشد، زکاتش بنابر احتیاط واجب باید داده شود
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اعانت ظلمه و کسانی که با دین و احکام دین، ضدیت و معاندت دارند، تجاوز به حریم دین و حرام است.
- [آیت الله بهجت] اگر با اعتقاد به اینکه زن از خون حیض پاک است طلاقش دهد، بعد معلوم شود که موقع طلاق در حال حیض بوده، طلاق او باطل است و اگر با اعتقاد به اینکه در حال حیض است طلاقش دهد، بعد معلوم شود پاک بوده، طلاق او صحیح است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] شخص مسلمان باید به اصول دین از روی دلیل اعتقاد پیدا کند و نمی تواند در اصول دین تقلید نماید؛ یعنی بدون سؤال از دلیل گفته کسی را قبول کند. ولی در احکام دین در غیر ضروریات باید مجتهد باشد که بتواند احکام را از روی دلیل به دست آورد؛ یا از مجتهد تقلید کند؛ یعنی به دستور او رفتار نماید؛ یا از راه احتیاط طوری به وظیفه خود عمل نماید که یقین کند تکلیف خود را انجام داده است؛ مثلا اگر عده ای از مجتهدین عملی را حرام می دانند و عده دیگر می گویند حرام نیست؛ آن عمل را انجام ندهد و اگر عملی را بعضی واجب و بعضی مستحب می دانند؛ آن را به جا آورد. پس کسانی که مجتهد نیستند و نمی توانند به احتیاط عمل کنند؛ لازم است از مجتهد تقلید نمایند.
- [آیت الله خوئی] شخص مسلمان باید به اصول دین از روی دلیل اعتقاد کند و نمیتواند در اصول دین تقلید نماید، یعنی بدون سؤال از دلیل، گفتة کسی را قبول کند. ولی در احکام دین در غیر ضروریات و قطعیات باید یا مجتهد باشد که بتواند احکام را از روی دلیل بهدست آورد، یا از مجتهد تقلید کند یعنی بدون سؤال از دلیل بهدستور او رفتار نماید، یا از راه احتیاط طوری به وظیفة خود عمل نماید، که یقین کند تکلیف خود را انجام داده است مثلًا اگر عدهای از مجتهدین عملی را حرام میدانند و عده دیگر میگویند حرام نیست، آن عمل را انجام ندهد و اگر عملی را بعضی واجب و بعضی مستحب میدانند آن را بهجا آورد. پس کسانی که مجتهد نیستند و نمیتوانند به احتیاط عمل کنند، واجب است از مجتهد تقلید نمایند.