آیاشراب خواری در دین زرتشت حرام بوده؟ خمر و شراب، در همه ادیان الهی حرام بوده، و هیچ آیینی که از تحریف بشر مصون مانده باشد، شرب خمر را جایز نمیداند. در حدیثی از امام صادق علیه السلام نقل شده است که فرمودند:( ما بعث الله نبیا قط الا بتحریم الخمر و أن یقر لله بالبداء. خداوند هیچ پیغمبری را نفرستاد جز این که حرمت شراب جزء برنامه رسالت بود و شراب از اوّل حرام بود. )(1) و به همین مضمون از پیامبر اسلام صل الله علیه و آله و امام رضا علیه السلام نقل شده و بیان گر این نکته است که خوردن مشروبات الکلی از زمان حضرت آدم علیه السلام تحریم شده و در هیچ عصری و از سوی هیچ پیامبری مجاز شمرده نشده است . لذا تاریخچه شراب خوری به زمان های بسیار دور باز می گردد، یکی از قدیمی ترین شرابها که در بسیاری از ادیان رواج داشته شرابی است در آیین میترائیسم، نام این شراب در بسیاری از ادیان و مذاهب دیده می شود. این شراب نخستین بار در آئین ودائی و سپس در برخی ادیان ایرانی مطرح شده است. این شراب از گیاه مخصوصی تهیه می شد. در آئین مهرپرستی این شراب به (هوم) یا (هائوما) معروف است که از گیاه مقدسی گرفته می شد. مهرپرستان معتقد بودند که با نوشیدن این شراب ، حالت روحانی یافته و بر اسرار غیبی دست می یابند. این شراب به مذهب (زرتشت) نیز راه یافت ، آن گونه که به (مسیحیت) هم سرایت کرد و نان فطیر و شراب را پدید آورد. ریشه تاریخی عقیدتی این شراب به مذهب ودائی می رسد.(2) پی نوشت ها: 1- مرحوم کلینی، کافی(8 جلدی)، تحقیق: علی اکبر غفاری، چاپ حیدری، انتشارات دارالکتب الاسلامیة، ج1، ص148. / حر عاملی، وسائل الشیعه، ج 17، تحقیق: شیخ محمد رازی، انتشارات دار إحیاء العربی، بیروت، ص 237. 2- عبد الله مبلغی آبادانی، تاریخ ادیان و مذاهب جهان از 35 هزار سال قبل تا کنون، انتشارات منطق( سینا)، چاپ اول 1373، ج1، ص 314.
آیاشراب خواری در دین زرتشت حرام بوده؟
آیاشراب خواری در دین زرتشت حرام بوده؟
خمر و شراب، در همه ادیان الهی حرام بوده، و هیچ آیینی که از تحریف بشر مصون مانده باشد، شرب خمر را جایز نمیداند. در حدیثی از امام صادق علیه السلام نقل شده است که فرمودند:( ما بعث الله نبیا قط الا بتحریم الخمر و أن یقر لله بالبداء. خداوند هیچ پیغمبری را نفرستاد جز این که حرمت شراب جزء برنامه رسالت بود و شراب از اوّل حرام بود. )(1) و به همین مضمون از پیامبر اسلام صل الله علیه و آله و امام رضا علیه السلام نقل شده و بیان گر این نکته است که خوردن مشروبات الکلی از زمان حضرت آدم علیه السلام تحریم شده و در هیچ عصری و از سوی هیچ پیامبری مجاز شمرده نشده است .
لذا تاریخچه شراب خوری به زمان های بسیار دور باز می گردد، یکی از قدیمی ترین شرابها که در بسیاری از ادیان رواج داشته شرابی است در آیین میترائیسم، نام این شراب در بسیاری از ادیان و مذاهب دیده می شود. این شراب نخستین بار در آئین ودائی و سپس در برخی ادیان ایرانی مطرح شده است. این شراب از گیاه مخصوصی تهیه می شد. در آئین مهرپرستی این شراب به (هوم) یا (هائوما) معروف است که از گیاه مقدسی گرفته می شد. مهرپرستان معتقد بودند که با نوشیدن این شراب ، حالت روحانی یافته و بر اسرار غیبی دست می یابند. این شراب به مذهب (زرتشت) نیز راه یافت ، آن گونه که به (مسیحیت) هم سرایت کرد و نان فطیر و شراب را پدید آورد. ریشه تاریخی عقیدتی این شراب به مذهب ودائی می رسد.(2)
پی نوشت ها:
1- مرحوم کلینی، کافی(8 جلدی)، تحقیق: علی اکبر غفاری، چاپ حیدری، انتشارات دارالکتب الاسلامیة، ج1، ص148. / حر عاملی، وسائل الشیعه، ج 17، تحقیق: شیخ محمد رازی، انتشارات دار إحیاء العربی، بیروت، ص 237.
2- عبد الله مبلغی آبادانی، تاریخ ادیان و مذاهب جهان از 35 هزار سال قبل تا کنون، انتشارات منطق( سینا)، چاپ اول 1373، ج1، ص 314.
- [سایر] فرق کلمه ی پندار در دین زرتشت با نیت در دین اسلام چیست؟ و شعار دین اسلام درمقابل شعار دین زرتشت چیست؟
- [سایر] دین زرتشت چگونه دینی است؟ لطفاً اشکالاتی که در مورد زرتشت و دین او وجود دارد، بیان کنید.
- [سایر] آیا آیین زرتشت دین الهی بوده است؟
- [سایر] آیا آیین زرتشت دین الاهی بوده است؟
- [سایر] اسلام چه برتری بر دین زرتشت دارد؟
- [سایر] آیا زرتشت دین الهی بوده است؟
- [سایر] دین زرتشت چگونه دینی است؟ در دانشگاه ما یکی از دانشجویان شدیداً از حقانیت زرتشت دفاع میکند. لطفاً اشکالاتی که در مورد زرتشت و دین او وجود دارد، بیان کنید.
- [سایر] آیا دین زرتشت، دین الهی و توحیدی بوده است؟
- [سایر] آیا دین زرتشت، دین الهی و توحیدی بوده است؟
- [سایر] علل انحراف در دین زرتشت چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] جهاد از واجبات دین و دری از درهای بهشت است که خداوند آن را برای اولیای خود گشوده است(1) و در جهت حفظ کیان اسلام و امنیت مسلمانان و دفاع در مقابل هجوم کافران و ناپاکان و یاری مستضعفان، مورد تأکید قرآن و معصومان علیهمالسلام قرار گرفته است. امّتی که از جهاد روی گردانند، جامه ذلّت و خواری و ردای بلا و گرفتاری بپوشند و با حقارت و پستی از انصاف و عدالت محروم شوند.
- [آیت الله سیستانی] پوشیدن لباسی که پارچه یا رنگ یا دوخت آن برای کسی که میخواهد آن را بپوشد معمول نیست ، در صورتی که موجب هتک حرمت و خواری او باشد حرام است . ولی اگر با آن لباس نماز بخواند هرچند ساترش فقط آن باشد نمازش صحیح است .
- [آیت الله علوی گرگانی] مزد گرفتن برای یاد دادن واجبات نماز حرام است ولی برای مستحبّات آن اشکال ندارد.
- [آیت الله بروجردی] مزد گرفتن برای یاد دادن واجباتِ نماز حرام است، ولی برای مستحبات آن اشکال ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اعانت ظلمه و کسانی که با دین و احکام دین، ضدیت و معاندت دارند و همراهی نمودن با آنها در ظلم و ستم، تجاوز به حریم دین و حرام است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مزد گرفتن برای یاد دادن واجبات نماز بنا بر احتیاط حرام است ولی برای مستحبات آن اشکال ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مزد گرفتن برای یاد دادن واجبات نماز حرام است بنابر احتیاط واجب. ولی برای مستحبات آن اشکال ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر به واسطة شیر دادن ، حقِّ شوهر از بین نرود ، زن می تواند بدون اجازة شوهر ؛ بچة کسِ دیگر را شیر دهد ، ولی جایز نیست بچّه ای را شیر دهد که به واسطة شیر دادن به آن بچّه به شوهر خود حرام شود . مثلاً اگر شوهر او دختر شیر خواری را برای خود عقد کرده باشد ، زن نباید آن دختر را شیر دهد ، چون اگر آن دختر را شیر دهد ، خودش مادر زن شوهر می شود و بر او حرام می گردد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بواسطه شیر دادن، حق شوهر از بین نرود، زن می تواند بدون اجازه شوهر، بچه کس دیگر را شیر دهد، ولی جایز نیست بچه ای را شیر دهد که بواسطه شیر دادن به آن بچه به شوهر خود حرام شود. مثلا اگر شوهر او دختر شیر خواری را برای خود عقد کرده باشد زن نباید آن دختر را شیر دهد، چون اگر آن دختر را شیر دهد خودش مادر زن شوهر می شود و بر او حرام می گردد.
- [آیت الله بروجردی] اگر به واسطهی شیر دادن حق شوهر از بین نرود، زن میتواند بدون اجازهی شوهر بچهی کس دیگر را شیر دهد، ولی جایز نیست بچهای را شیر دهد که به واسطهی شیر دادن به آن بچّه به شوهر خود حرام شود، مثلاً اگر شوهر او دختر شیر خواری را برای خود عقد کرده باشد، زن نباید آن دختر را شیر دهد، چون اگر آن دختر را شیر دهد، خودش مادر زن شوهر میشود و بر او حرام میگردد.