معنای آزادی در اسلام چیست ؟
آزادی در اسلام یعنی رهایی از بندگی غیر خدا . این جمله گرچه بسیار کوتاه است اما معنای آن بی اندازه وسیع است . غیر خدا یعنی هواهای نفسانی خود انسان یاانسان های دیگر که به صورت استعمار و استحمار ظهور و بروز می کند . اما آزادی به معنایی که امروزه در غرب رایج است هیچ گاه مطلوب اسلام نیست . حتی کسانی که آیه شریفه لا اکراه فی الدین را به آزادی عقیده تفسیر نموده اند , درست نیست . زیرا اساس همه جوامع و عقاید اسلامی توحید است و با این وجود چگونه ممکن است اسلام آزادی عقیده را تجویز و تشریع نماید . آیا میان آزادی عقیده و توحید تناقض آشکار وجود ندارد ؟ به عبارت دیگر عقیده به معنای حصول ادراک تصدیقی امری اختیاری نیست تا از آن منع شود یا آزاد شمرده شود . آنچه منع و الزام می پذیردملتزم شدن به لوازم عقیده است . لوازمی از قبیل عمل و دعوت و احتجاج و استدلال بر عقیده از طریق گفتار و نوشتار , و فاسد کردن عقاید مردم 000 طبیعی است که هیچ اجتماعی و هیچ قانونی چنین اجازه ای به کسی نخواهد داد . البته آزادی اظهارنظر و عقیده در بحث مساله دیگری است که در جای خود باید به آن پرداخت . منبع : تفسیر المیزان ج 4 ص 116
عنوان سوال:

معنای آزادی در اسلام چیست ؟


پاسخ:

آزادی در اسلام یعنی رهایی از بندگی غیر خدا . این جمله گرچه بسیار کوتاه است اما معنای آن بی اندازه وسیع است . غیر خدا یعنی هواهای نفسانی خود انسان یاانسان های دیگر که به صورت استعمار و استحمار ظهور و بروز می کند . اما آزادی به معنایی که امروزه در غرب رایج است هیچ گاه مطلوب اسلام نیست . حتی کسانی که آیه شریفه لا اکراه فی الدین را به آزادی عقیده تفسیر نموده اند , درست نیست . زیرا اساس همه جوامع و عقاید اسلامی توحید است و با این وجود چگونه ممکن است اسلام آزادی عقیده را تجویز و تشریع نماید . آیا میان آزادی عقیده و توحید تناقض آشکار وجود ندارد ؟
به عبارت دیگر عقیده به معنای حصول ادراک تصدیقی امری اختیاری نیست تا از آن منع شود یا آزاد شمرده شود . آنچه منع و الزام می پذیردملتزم شدن به لوازم عقیده است . لوازمی از قبیل عمل و دعوت و احتجاج و استدلال بر عقیده از طریق گفتار و نوشتار , و فاسد کردن عقاید مردم 000 طبیعی است که هیچ اجتماعی و هیچ قانونی چنین اجازه ای به کسی نخواهد داد . البته آزادی اظهارنظر و عقیده در بحث مساله دیگری است که در جای خود باید به آن پرداخت .
منبع : تفسیر المیزان ج 4 ص 116





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین