انس و الفت با همسر در گرو رعایت اموری است: 1. خوش رویی؛ امام علی(ع) میفرماید: (خوش رویی ریسمان مهر و مودّت است).[1] 2. به اسم خوب صدا زدن؛ هر یک از زن و شوهر باید همسر خود را به نامی صدا کند که بیشتر دوست دارد. پیامبر اکرم(ص) میفرماید: (سه چیز است که دوستی مسلمان را با مسلمان دیگر، خالص میکند: الف: هنگامی که او را ملاقات می کند، با خوش رویی با وی برخورد نماید. ب: زمانی که خواست کنارش بنشیند، برای او جا باز کند. ج: به بهترین نامی که دوست دارد، او را صدا زند)[2] 3. احترام به پدر و مادر و خواهر و برادر همسر، و توصیه احسان به آنان در ازدیاد محبت مؤثر است. 4. اظهار محبت؛ امام صادق(ع) میفرماید: (وقتی کسی را دوست داری، به او بگو، که این کار موجب ثبات بیشتر محبت بین شما خواهد بود).[3] محبت قلبی هر چند لازم است، اما کافی نیست. برای انس و الفت بیشتر باید محبت را اظهار کرد. پیامبر اکرم(ص) میفرماید: (سخن مرد که به همسرش میگوید: واقعاً تو را دوست دارم، هرگز از قلبش خارج نخواهد شد).[4] 5. سلام کردن: امام صادق(ع) میفرماید: (وقتی شوهر به خانه وارد می شود، باید به خانواده اش سلام کند و او را از آمدنش مطّلع سازد).[5] 6. احسان کردن: از آنجا که انسان بنده احسان است، یکی از شیوه های تحکیم روابط حسنه و ایجاد الفت احسان کردن به همسر میباشد یاری کردن بانوان در کارهای خانه یک نوع احسان است و محبت را بیشتر میکند. یکی از مصادیق احسان، هدیه دادن است. امام باقر(ع) میفرماید: (برای یکدیگر هدیه ببرید که هدیه بردن کینه ها را از دل ها بیرون می برد و انتقام و دشمنی و کینه توزی را بر طرف می سازد).[6] زن و شوهر سعی کنند در ولادت ها و سالگرد ازدواج و هفته زن و در بازگشت از مسافرت ها هدیه ای تقدیم یکدیگر نمایند. 7. درک متقابل زن و شوهر: اگر سطح توقع زنان از مردان و بالعکس بیش از حد توان باشد و انتظارات با مقدورات نخواند، محبت و سازش و صفای محیط زندگی کاهش خواهد یافت. اگر زن و شوهر یکدیگر را درک کنند، همواره سازگاری و صمیمیت حاکم خواهد گشت. 8. عدم نزاع و کشمکش پی نوشتها: [1]. غررالحکم، ج 5، ص 24. [2]. اصول کافی، ج 4، ص 457. [3]. وسائل الشیعه،ج 8، ص435 [4]. شافی، ج 2، ص 138. [5]. بحارالأنوار، ج 73، ص 11. [6]. الکافی، ج 5، ص 143. منبع:سایت انوار طاها
انس و الفت با همسر در گرو رعایت اموری است:
1. خوش رویی؛ امام علی(ع) میفرماید: (خوش رویی ریسمان مهر و مودّت است).[1]
2. به اسم خوب صدا زدن؛ هر یک از زن و شوهر باید همسر خود را به نامی صدا کند که بیشتر دوست دارد. پیامبر اکرم(ص) میفرماید: (سه چیز است که دوستی مسلمان را با مسلمان دیگر، خالص میکند:
الف: هنگامی که او را ملاقات می کند، با خوش رویی با وی برخورد نماید.
ب: زمانی که خواست کنارش بنشیند، برای او جا باز کند.
ج: به بهترین نامی که دوست دارد، او را صدا زند)[2]
3. احترام به پدر و مادر و خواهر و برادر همسر، و توصیه احسان به آنان در ازدیاد محبت مؤثر است.
4. اظهار محبت؛ امام صادق(ع) میفرماید: (وقتی کسی را دوست داری، به او بگو، که این کار موجب ثبات بیشتر محبت بین شما خواهد بود).[3]
محبت قلبی هر چند لازم است، اما کافی نیست. برای انس و الفت بیشتر باید محبت را اظهار کرد. پیامبر اکرم(ص) میفرماید: (سخن مرد که به همسرش میگوید: واقعاً تو را دوست دارم، هرگز از قلبش خارج نخواهد شد).[4]
5. سلام کردن: امام صادق(ع) میفرماید: (وقتی شوهر به خانه وارد می شود، باید به خانواده اش سلام کند و او را از آمدنش مطّلع سازد).[5]
6. احسان کردن: از آنجا که انسان بنده احسان است، یکی از شیوه های تحکیم روابط حسنه و ایجاد الفت احسان کردن به همسر میباشد یاری کردن بانوان در کارهای خانه یک نوع احسان است و محبت را بیشتر میکند. یکی از مصادیق احسان، هدیه دادن است. امام باقر(ع) میفرماید: (برای یکدیگر هدیه ببرید که هدیه بردن کینه ها را از دل ها بیرون می برد و انتقام و دشمنی و کینه توزی را بر طرف می سازد).[6]
زن و شوهر سعی کنند در ولادت ها و سالگرد ازدواج و هفته زن و در بازگشت از مسافرت ها هدیه ای تقدیم یکدیگر نمایند.
7. درک متقابل زن و شوهر: اگر سطح توقع زنان از مردان و بالعکس بیش از حد توان باشد و انتظارات با مقدورات نخواند، محبت و سازش و صفای محیط زندگی کاهش خواهد یافت. اگر زن و شوهر یکدیگر را درک کنند، همواره سازگاری و صمیمیت حاکم خواهد گشت.
8. عدم نزاع و کشمکش
پی نوشتها:
[1]. غررالحکم، ج 5، ص 24.
[2]. اصول کافی، ج 4، ص 457.
[3]. وسائل الشیعه،ج 8، ص435
[4]. شافی، ج 2، ص 138.
[5]. بحارالأنوار، ج 73، ص 11.
[6]. الکافی، ج 5، ص 143.
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] برای انس و الفت بیشتر با همسر چه باید کرد؟
- [سایر] راه انس با قرآن چیست؟
- [سایر] هدف از آفرینش انس و جن چیست؟
- [سایر] شیطان انس چیست؟
- [سایر] شیطان انس چیست؟
- [سایر] چگونه میتوانیم با امام زمان علیه السلام انس داشته باشیم؟
- [سایر] چه کنیم تا با قرآن انس بگیریم؟
- [سایر] با چه زبانی با قرآن انس بگیرم؟
- [سایر] منظور از وسوسههای جن و انس چیست؟
- [سایر] چرا امام علی (ع) فرمود: به خدا قسم اُنس پسر ابی طالب به مرگ از اُنس طفل به پستان مادر بیشتر است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر وارث همسر و چند عمو و عمه باشند همسر اگر شوهر باشد 21 و اگر زن باشد 41 ارث می برد و بقیه مال به ترتیبی که در مسائل قبل گفته شد بین عمو و عمه تقسیم می شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر همسر میت با چند دایی و خاله وارث باشند: همسر اگر شوهر باشد 21 و اگر زن باشد 41 مال به او می رسد و بقیه مال طبق مسائل گذشته بین دایی و خاله تقسیم می شود.
- [آیت الله مظاهری] اگر مرد یا زن مسلمانی کافر شود و دوباره مسلمان شود میتواند با همان همسر اوّلی به عقد جدید ازدواج کند گرچه آن زن هنوز در عدّه باشد، چنانکه میتوانند همسر جدید انتخاب کنند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مردی که دو همسر دارد اگر یکی از آن دو همسر، فرزند عموی زن دیگر را شیردهد زنی که فرزند عموی او شیر خورده به شوهر خود حرام نمی شود.
- [آیت الله مظاهری] لازم است مخصوصاً بر پدر و مادر که برای پسران و دختران خود که احتیاج به همسر دارند، همسر انتخاب کنند و در روایات ما ثواب فراوانی بر این کار مترتّب شده است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر علاوه بر اجداد وبرادر همسر میت هم باشد همسر سهم خود را می برد یعنی اگر زن باشد 41 واگر شوهر باشد 21 و بقیه بین اجداد و خواهر و برادر میت طبق مسأله سابق تقسیم می شود.
- [آیت الله اردبیلی] انسان میتواند با عمّه یا خاله همسر خود بدون اجازه او ازدواج نماید.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که به واسطه نداشتن همسر به حرام میافتد، واجب است ازدواج کند.
- [آیت الله اردبیلی] شوهر نمیتواند بیش از چهار ماه، آمیزش با همسر دائمی خود را ترک کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] بازی کردن با همسر در حال حیض، حرام نیست و کفاره هم ندارد.