خداوند با توجه به آیات قران کریم،در صدد گزینش مرد به عنوان جنسیت برتر نبوده و برتری نزد خداوند به اموری دیگر است نه جنسیت.در یک دیدگاه کلی ، مدیریت در زندگی خانوادگی ایجاب می کند که زن و مرد تکالیفی داشته باشند و حقوقی ،تا از ورای انجام تکالیف و ادای حقوق ، زندگی ، گذران متعادلی داشته باشد وتقسیم وظایف نیز از این باب است.حال این تکالیف و حقوق را به دو شکل می شود اجرایی نمود ، یکی قانون مدارانه و دیگری اخلاق مدارانه ، لذا هر زن و مردی می توانند به هر یک از دو شکل موجود ، ادای وظیفه نمایند.اشکال اساسی از آنجا آغاز می شود که در برخورد با دستوراتی که برای یک طرف - مثلا زن - وارد شده ، طرف دیگر ا کان لم یکن تلقی می کنیم و تصور می کنیم که برای فرد مقابل تکلیفی دراین زمینه لحاظ نشده و این نا برابری در تکالیف به همراه عدم نگرش کلی به بحثهای مدیریتی خانواده ، جز یک برداشت و آن هم گزینش جنسیتی در قران کریم یا روایات را نتیجه نخواهد داد.البته در بحثهای روایی باید به متن وسند و دلالت روایات توجه نمود و بحث جعل احادیث را نباید از نظر دور داشت و باید در این زمینه نیز برای یافتن حقیقت تلاش نمود.صرفا در روایات محدوده جهاد زن و وظایف او نیست که تبیین شده است بلکه در روایات درباره همسرداری نیکو - در خصوص هر یک از دو همسر - روایات یکسان داریم که عدم توجه به این تاکیدات یکسان و دستورات دو طرفه ، و تصور یک طرفه بودن این فرامین،نتیجه ای جز انتساب دیدگاه گزینش جنسیتی به اسلام و قران در پی ندارد.نمونه هایی از این دست توصیه ها فراوانند:رسول خدا (ص) فرمود:هر چه ایمان انسان کامل تر باشد به‌ همسرش بیشتر اظهار محبت می نماید.(1).حضرت زهرا سلام الله علیها فرمودند:بهترین شما کسی است که در برخوردبا مردم نرم تر و مهربان تر باشد وارزشمندترین مردم کسانی هستند که باهمسرانشان مهربان و بخشنده اند. (2).امام صادق (ع) فرمودند:اَلکادُّ عَلََی عِیالِهِ کَالْمُجاهِدِ فی سَبیلِ اللهِ .کسی که خود را برای روزی خانوادهاش به زحمت میاندازد و کار میکند مانند رزمنده است که در راه خدا میجنگد.امام محمد باقر (ع) فرمودند: جهاد زن مواظبت مراقبت و نگهداری شوهر است.(3).لذا روایات در این خصوص دو طرفه است و نباید تصورنمود که معصومین (ع) مسئولیتهای زندگی مشترک را یک سویه بیان نموده اند . پی نوشتها: 1- بحار جلد 103 ص 228 2- دلائل الامامه و کنزالعمال ، ج 7، ص 225 3- به نقل از رساله امام سجاد علیه السلام ، شرح نراقی منبع:سایت انوار طاها
خداوند با توجه به آیات قران کریم،در صدد گزینش مرد به عنوان جنسیت برتر نبوده و برتری نزد خداوند به اموری دیگر است نه جنسیت.در یک دیدگاه کلی ، مدیریت در زندگی خانوادگی ایجاب می کند که زن و مرد تکالیفی داشته باشند و حقوقی ،تا از ورای انجام تکالیف و ادای حقوق ، زندگی ، گذران متعادلی داشته باشد وتقسیم وظایف نیز از این باب است.حال این تکالیف و حقوق را به دو شکل می شود اجرایی نمود ، یکی قانون مدارانه و دیگری اخلاق مدارانه ، لذا هر زن و مردی می توانند به هر یک از دو شکل موجود ، ادای وظیفه نمایند.اشکال اساسی از آنجا آغاز می شود که در برخورد با دستوراتی که برای یک طرف - مثلا زن - وارد شده ، طرف دیگر ا کان لم یکن تلقی می کنیم و تصور می کنیم که برای فرد مقابل تکلیفی دراین زمینه لحاظ نشده و این نا برابری در تکالیف به همراه عدم نگرش کلی به بحثهای مدیریتی خانواده ، جز یک برداشت و آن هم گزینش جنسیتی در قران کریم یا روایات را نتیجه نخواهد داد.البته در بحثهای روایی باید به متن وسند و دلالت روایات توجه نمود و بحث جعل احادیث را نباید از نظر دور داشت و باید در این زمینه نیز برای یافتن حقیقت تلاش نمود.صرفا در روایات محدوده جهاد زن و وظایف او نیست که تبیین شده است بلکه در روایات درباره همسرداری نیکو - در خصوص هر یک از دو همسر - روایات یکسان داریم که عدم توجه به این تاکیدات یکسان و دستورات دو طرفه ، و تصور یک طرفه بودن این فرامین،نتیجه ای جز انتساب دیدگاه گزینش جنسیتی به اسلام و قران در پی ندارد.نمونه هایی از این دست توصیه ها فراوانند:رسول خدا (ص) فرمود:هر چه ایمان انسان کامل تر باشد به همسرش بیشتر اظهار محبت می نماید.(1).حضرت زهرا سلام الله علیها فرمودند:بهترین شما کسی است که در برخوردبا مردم نرم تر و مهربان تر باشد وارزشمندترین مردم کسانی هستند که باهمسرانشان مهربان و بخشنده اند. (2).امام صادق (ع) فرمودند:اَلکادُّ عَلََی عِیالِهِ کَالْمُجاهِدِ فی سَبیلِ اللهِ .کسی که خود را برای روزی خانوادهاش به زحمت میاندازد و کار میکند مانند رزمنده است که در راه خدا میجنگد.امام محمد باقر (ع) فرمودند: جهاد زن مواظبت مراقبت و نگهداری شوهر است.(3).لذا روایات در این خصوص دو طرفه است و نباید تصورنمود که معصومین (ع) مسئولیتهای زندگی مشترک را یک سویه بیان نموده اند .
پی نوشتها:
1- بحار جلد 103 ص 228
2- دلائل الامامه و کنزالعمال ، ج 7، ص 225
3- به نقل از رساله امام سجاد علیه السلام ، شرح نراقی
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] دیدگاه اهل بیت در مواجه با اماکن تاریخی چیست؟آیا قول معتبر یا سند قوی در باب تخریب اماکن تاریخی توسط اهل بیت وجود دارد؟
- [سایر] دیدگاه وهابیت در مورد اهل بیت به خصوص امیرمونان و حضرت زهرا و امام زمان(علیهم السلام) چیست؟
- [سایر] امام مهدی(عج) از دیدگاه روایات اهل بیت(ع) چه خصوصیات و اوصافی دارد؟
- [سایر] امام مهدی (عج) از دیدگاه روایات اهل بیت (ع) چه خصوصیّات و اوصافی دارد؟
- [سایر] امام مهدی (عج) از دیدگاه روایات اهل بیت (ع) چه خصوصیات و اوصافی دارد؟
- [سایر] دیدگاه مکتب اهل بیت ع در مورد فتوای تخریب کلیساها از مفتی ها چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا ذاکر اهل بیت می تواند برای ذکر فضائل و مصائب اهل بیت(علیهم السلام)اجرت طی کند؟
- [سایر] در رجعت اهل بیت تکلیف قبور و بارگاه و زیارت آنها چه می شود؟
- [سایر] مأموریت اهل البیت (علیهم السلام) چیست؟
- [سایر] شرایط محبت اهل بیت علیهم السلام چیست؟
- [آیت الله جوادی آملی] .کسانی که دشمن اهل بیت(ع) هستند، ناصبی و نجساند و دست یافتن بر اموال آن ها حلال بوده و حکم غنائم جنگی را دارد و پس از پرداختن خمس، تصرف در آن جایز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله مظاهری] زن باید تمام بدن خود را از نامحرم بپوشاند، ولی نپوشانیدن صورت و کف دستها و روی آنها تا نرسیده به مچ، اگر شهوتانگیز یا فتنهانگیز و یا جالب نباشد، جائز است، گرچه پوشانیدن آنها برای یک زن با عفّت بسیار خوب است و بهخوبی از قرآن و روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) و سیره آن بزرگواران استفاده میشود که روگرفتن زن، یک شعار اسلامی است و باید همه ما به شعارهای اسلامی و مذهبی اهمیّت خاصّی بدهیم.
- [آیت الله وحید خراسانی] دراشامیدن اب چند چیز مستحب است اول اب رابه طور مکیدن بیاشامد دوم در روز ایستاده اب بیاشامد سوم پیش از اشامیدن اب بسم الله وبعداز ان الحمدالله بگوید چهارم به سه نفس اب بیاشامد پنجم از روی میل اب بیاشامد ششم بعداز اشامیدن اب حضرت ابی عبدالله علیه السلام و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان ان حضرت را لعنت نماید
- [آیت الله اردبیلی] گریختن از صحنه جهاد جایز نیست، مگر این که ترک صحنه =============================================================================== 1 وسائل الشیعة، چاپ آل البیت، کتاب الجهاد، باب 1 از (أبواب جهاد العدوّ و ما یناسبه)،ح13،ج15،ص14. جهاد به منظور جا به جایی از جبههای به جبهه دیگر یا برای تدارک نیروی بیشتر باشد.
- [آیت الله بروجردی] در آشامیدن آب چند چیز مستحب است:اوّل:آب را به طور مکیدن بیاشامد.دوم:در روز ایستاده آب بخورد.سوم:پیش از آشامیدن آب (بسم الله) و بعد از آن (الحمد لله) بگوید.چهارم:به سه نفس آب بیاشامد.پنجم:از روی میل آب بیاشامد.ششم:بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبدالله (- ع) و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله اردبیلی] چند چیز در لباس نمازگزار مکروه است که از آن جملهاند: پوشیدن لباس سیاه مگر برای عزای اهل بیت علیهمالسلام و همچنین لباس چرک و تنگ و لباس شرابخوار و لباس کسی که از نجاست پرهیز نمیکند و پوشیدن لباسی که نقش صورت دارد و نیز باز بودن دکمههای لباس و به دست کردن انگشتری که نقش صورت دارد.
- [آیت الله اردبیلی] در آشامیدن آب چند چیز مستحب است: اوّل:آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوم:در روز ایستاده آب بخورد.سوم:پیش از آشامیدن آب (بسم اللّه) و بعد از آن (الحمداللّه) بگوید.چهارم: به سه نفس آب بیاشامد. پنجم:از روی میل آب بیاشامد.ششم:بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبداللّه علیهالسلام و اهل بیت و یاران ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در آشامیدن آب، چند چیز مستحب است: اول آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوم در روز، ایستاده آب بخورد. سوم پیش از آشامیدن آب (بِسْمِ الله) و بعد از آن (اَلْحَمْدُ لله) بگوید. چهارم به سه نفس آب بیاشامد. پنجم از روی میل آب بیاشامد. ششم بعد از آشامیدن آب، حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام و اهل بیت بزرگوارش را یاد کند، و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله مظاهری] شش کار در آشامیدن آب مستحب است: اوّل: آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوّم: در روز ایستاده آب بخورد. سوّم: پیش از آشامیدن آب بسم اللَّه و بعد از آن الحمدللَّه بگوید. چهارم: به سه نفس آب بیاشامد. پنجم: از روی میل آب بیاشامد. ششم: بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبداللَّهعلیه السلام و اهلبیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.