قسمت اگر به این معنا باشد که درازدواج ،ما آدمها هیچ اختیاری از خودمان نداریم ، بعد بنشینیم توی خانه،آقا اصلا خواستگاری نرود و بگوید: ما درخانه می نشینیم تا خدا خانمی قسمت ما بکند یا خانم هیچ حرکتی برای ازدواج نکند ، مثلا خواستگاران را رد کند یا در هیچ محافلی شرکت نکند ، بعد بگوید: تا قسمت ما چی باشد ،غلط است.ما متاسفانه بعضی ها را داریم که می گویند: قسمت همین است.چرا؟ زیرا انسان اختیار ندارد و آزاد آزاد آفریده نشده است.البته آزادی ما مطلق نیست.آزادی ما منتسب به مشیت الهی است.ما اختیار داریم.معمولا حق انتخاب در طول اراده خداوند است نه در عرض آن.مثلا اگر می خواهید لامپ اتاق شما روشن شود ، لوازمی لازم است. نیروگاه برق باید باشد که برق تولید بکند ، بعد سیم کشی شده باشد ، بعد جریان برق باشد و اگر کلید را نزنیم برق روشن نمی شود.شما حرکت کنید، اقدام کنید. آقا خواستگاری برود ،خانم خواستگار قبول کند ،شما می روید در لحظات آخر ازدواج بهم می خورد.احتمالا مصلحتی در کار بوده که ما توجه ی به آن نداشته ایم و خبر نداریم . خداوند اراده خودش را براراده ما حاکم کرده است.آدم گاهی باورش نمی شود که بهم بخورد.ولی گاهی عمه خانم حرفی می زند که ازدواج بهم می خورد.می گویند قسمت نبود . ولی اگر شخص کاری بکند که بهم بخورد،مثلا مهریه را بنویسند و بعد آقا بگوید نه . من نمی توانم این مهریه را بدهم و مهریه باید نصف شود.اینها نیست اگر چیزی در حیطه اختیار آنها نبوده است،آنرا در حیطه قسمت بگذاریم. منبع: پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی.
قسمت اگر به این معنا باشد که درازدواج ،ما آدمها هیچ اختیاری از خودمان نداریم ، بعد بنشینیم توی خانه،آقا اصلا خواستگاری نرود و بگوید: ما درخانه می نشینیم تا خدا خانمی قسمت ما بکند یا خانم هیچ حرکتی برای ازدواج نکند ، مثلا خواستگاران را رد کند یا در هیچ محافلی شرکت نکند ، بعد بگوید: تا قسمت ما چی باشد ،غلط است.ما متاسفانه بعضی ها را داریم که می گویند: قسمت همین است.چرا؟ زیرا انسان اختیار ندارد و آزاد آزاد آفریده نشده است.البته آزادی ما مطلق نیست.آزادی ما منتسب به مشیت الهی است.ما اختیار داریم.معمولا حق انتخاب در طول اراده خداوند است نه در عرض آن.مثلا اگر می خواهید لامپ اتاق شما روشن شود ، لوازمی لازم است. نیروگاه برق باید باشد که برق تولید بکند ، بعد سیم کشی شده باشد ، بعد جریان برق باشد و اگر کلید را نزنیم برق روشن نمی شود.شما حرکت کنید، اقدام کنید. آقا خواستگاری برود ،خانم خواستگار قبول کند ،شما می روید در لحظات آخر ازدواج بهم می خورد.احتمالا مصلحتی در کار بوده که ما توجه ی به آن نداشته ایم و خبر نداریم . خداوند اراده خودش را براراده ما حاکم کرده است.آدم گاهی باورش نمی شود که بهم بخورد.ولی گاهی عمه خانم حرفی می زند که ازدواج بهم می خورد.می گویند قسمت نبود . ولی اگر شخص کاری بکند که بهم بخورد،مثلا مهریه را بنویسند و بعد آقا بگوید نه . من نمی توانم این مهریه را بدهم و مهریه باید نصف شود.اینها نیست اگر چیزی در حیطه اختیار آنها نبوده است،آنرا در حیطه قسمت بگذاریم.
منبع: پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی.
- [سایر] قسمت در ازدواج به چه معنا است و شما چقدر به قسمت در ازدواج اعتقاد دارید؟
- [سایر] چرا اهل تشیع اعتقاد به جواز متعه (صیغه، ازدواج موقت) دارند، در حالی که پس از رحلت پیامبر (ص) حرام اعلام شده بود؟
- [آیت الله خامنه ای] گاهی پس از ازدواج مایعی از من خارج می شد که اعتقاد به نجس بودن آن داشتم.
- [سایر] مسئله قسمت در ازدواج چه اندازه صحت دارد؟
- [سایر] اگر به اعتقاد اینکه، دختر باکره است با او ازدواج کند؛ آنگاه بعد از عقد متوجه شود که بکارتش از بین رفته؛ آیا عقد صحیح است؟
- [سایر] شما تا چه اندازه به »قسمت« و »شانس« در ازدواج معتقدید؟
- [سایر] آیا اعتقاد به وجود مصلح جهانی، مخصوص مسلمانان است یا اینکه ادیان دیگر نیز به آن اعتقاد دارند؟
- [سایر] آثار اعتقاد به مهدویت چیست؟
- [سایر] اعتقاد به منجی در تسنن
- [سایر] ضرورت اعتقاد به مهدویت چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر وارث میّت یک دائی یا یک خاله و عمو و عمّه باشد ، چنانچه عمو و عمّه پدر و مادری یا پدری باشند ، مال را سه قسمت می کنند ، یک قسمت را دائی یا خاله می برد و از بقیّه دو قسمت به عمو و یک قسمت به عمّه می دهند ، بنابر این اگ رمال را نُه قسمت کنند سه قسمت را به دائی یا خاله و چهار قسمت را به عمو و دو قسمت را به عمّه می دهند .
- [آیت الله بروجردی] اگر وارث میت یک دایی یا یک خاله و عمو و عمه باشد، چنانچه عمو و عمه پدر و مادری یا پدری باشند، مال را سه قسمت میکنند:یک قسمت را دایی یا خاله میبرد و از بقیه دو قسمت به عمو و یک قسمت به عمه میدهند، بنا بر این اگر مال را نُه قسمت کنند، سه قسمت را به دایی یا خاله و چهار قسمت را به عمو و دو قسمت را به عمه میدهند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر وارث میّت (یک دایی یا یک خاله) و (عمو) و (عمّه) باشد، چنانچه عمو و عمّه، پدر و مادری یا پدری باشند، مال را سه قسمت میکنند، یک قسمت را دایی یا خاله میبرد و از بقیّه دو قسمت به عمو و یک قسمت به عمّه میدهند؛ بنابر این اگر مال را نُه قسمت کنند، سه قسمت را به دایی یا خاله و چهار قسمت را به عمو و دو قسمت را به عمّه میدهند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر وارث میّت یک دایی یا یک خاله وعمو وعمّه باشد، چنانچه عمو وعمّه، پدر ومادری یا پدری باشند، مال را سه قسمت میکنند، یک قسمت را دایی یاخاله میبرد و از بقیّه دو قسمت به عمو ویک قسمت به عمّه میدهند، بنابراین اگر مال را نه قسمت کنند سه قسمت را به دایی یا خاله وچهار قسمت را به عمو ودو قسمت را به عمّه میدهند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر وارث میت یک دایی یا یک خاله و عمو و عمه باشد چنانچه عمو و عمه پدر و مادری یا پدری باشند مال را سه قسمت می کنند یک قسمت را دایی یا خاله می برد و از بقیه دو قسمت را به عمو و یک قسمت را به عمه می دهند بنابر این مال را نه قسمت می کنند سه قسمت را به دایی یا خاله و چهار قسمت را به عمو و دو قسمت را به عمه می دهند
- [آیت الله سبحانی] اگر وارث میت یک دائی یا یک خاله و عمو و عمه باشد، چنانچه عمو و عمه پدر و مادری یا پدری باشند، مال را سه قسمت می کنند، یک قسمت را دائی یا خاله می برد و از بقیه دو قسمت به عمو و یک قسمت به عمه می دهند، بنابراین اگر مال را نُه قسمت کنند، سه قسمت را به دائی یا خاله و چهار قسمت را به عمو و دو قسمت را به عمه می دهند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر وارث میت، یک دایی یا یک خاله و عمو و عمه باشند، چنانچه عمو و عمه پدر و مادری یا پدری باشند، مال را سه قسمت میکنند؛ یک قسمت را دایی یا خاله میبرد، و از بقیه، دو قسمت به عمو و یک قسمت به عمه میدهند. بنابراین اگر مال را نه قسمت کنند، سه قسمت آن را به دایی یا خاله، و چهار قسمت را به عمو و دو قسمت را به عمه میدهند.
- [امام خمینی] اگر وارث میت یک دایی یا یک خاله و عمو و عمّه باشد چنانچه عمو و عمّه پدر و مادری یا پدری باشند، مال را سه قسمت میکنند، یک قسمت را دایی یا خاله میبرد و از بقیه دو قسمت به عمو ویک قسمت به عمّه میدهند، بنا بر این اگر مال را نُه قسمت کنند، سه قسمت را به دایی یا خاله و چهار قسمت را به عمو و دو قسمت را به عمه میدهند.
- [آیت الله بهجت] اگر وارث میت یک دایی یا یک خاله و عمو و عمه باشد چنانچه عمو و عمه پدر و مادری یا پدری باشند، مال را سه قسمت می کنند، یک قسمت را دایی یا خاله می برد و از بقیه، دو قسمت به عمو و یک قسمت به عمه می دهند، بنابراین اگر مال را نُه قسمت کنند سه قسمت را به دایی یا خاله و چهار قسمت را به عمو و دو قسمت را به عمه می دهند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر وارث میّت فقط (پدر و مادر و یک دختر) باشد، چنانچه میّت (دو برادر) یا (چهار خواهر) یا (یک برادر و دو خواهر) پدری نداشته باشد، مال را پنج قسمت میکنند، پدر و مادر هر کدام یک قسمت و دختر سه قسمت آن را میبرد و اگر (دو برادر) یا (چهار خواهر) یا (یک برادر و دو خواهر) پدری داشته باشد، مال را شش قسمت میکنند، پدر و مادر هر کدام یک قسمت و دختر سه قسمت میبرد و یک قسمت باقیمانده را چهار قسمت میکنند، یک قسمت را به پدر و سه قسمت را به دختر میدهند؛ مثلاً اگر مال میّت را 24 قسمت کنند، 15 قسمت آن را به دختر و 5 قسمت آن را به پدر و 4 قسمت آن را به مادر میدهند.