در تعالیم اسلامی به انتخاب کفش راحت و مناسب اهمیت داده شده و حتی آن را یکی از عوامل مؤر در سلامتی بدن برشمرده است. از همین رو رسول خدا صلی الله علیه و آله به خرید کفش مناسب تأکید نموده و فرموده است: (هر کس کفشی می خرد، باید کفش خوب بخرد)1. براساس همین رویکرد در تعالیم اسلام راجع به کفش مناسب توصیه ظریف و زیبایی ذکر گردیده است و آن تاکید بر راحت بودن کفش است؛ زیرا استفاده از کفش های تنگ که امروزه به حسب مد در کشور ما نیز رواج یافته و افراد زیادی از آن استفاده می نمایند. از نظر سلامت و بهداشت به هیچ عنوان مناسب نیست؛ زیرا موجب فشردگی انگشتان پا گردیده و در نتیجه باعث فرو رفتن ناخن در گوشت و ایجاد عفونت و عوارض دیگری می گردد. حتّی ممکن است انگشتان پا به مرور زمان و در نتیجه فشار وارده روی هم قرار گرفته و از حالت طبیعی خارج شود.2 پوشیدن کفش های راحت از سنت های ثابت معصومین علیهماالسلام بوده است. یکی از یاران امام صادق علیه السلام که به کفش دوزی اشتغال داشته، نقل می کند: (برای امام صادق علیه السلام نعلینی دوختم مطابق نمونه ای که فرستاده بود، و آن نمونه ظریف و کم رویه بود)3. نیز در خصوص سیره پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله در مورد استفاده از کفش آمده است: (نعلین پیغمبر صلی الله علیه و آله دو بند داشت که بین انگشتان قرار می گرفت، و کمر نعلین باریک بود که به طرف پاشنه به طوری زیبا باریک می شد و نوک تیز نبود)4. پی نوشت: 1. مشکاة الأنوار فی غرر الأخبار، ص 263. 2. آیین بهزیستی در اسلام، ج4، ص 114. 3. مکارم الأخلاق، ص122. 4. همان، ص 37. منبع: پرسمان
آیا اسلام درباره مدل کفش هم نظر خاصی دارد؟
در تعالیم اسلامی به انتخاب کفش راحت و مناسب اهمیت داده شده و حتی آن را یکی از عوامل مؤر در سلامتی بدن برشمرده است. از همین رو رسول خدا صلی الله علیه و آله به خرید کفش مناسب تأکید نموده و فرموده است: (هر کس کفشی می خرد، باید کفش خوب بخرد)1.
براساس همین رویکرد در تعالیم اسلام راجع به کفش مناسب توصیه ظریف و زیبایی ذکر گردیده است و آن تاکید بر راحت بودن کفش است؛ زیرا استفاده از کفش های تنگ که امروزه به حسب مد در کشور ما نیز رواج یافته و افراد زیادی از آن استفاده می نمایند. از نظر سلامت و بهداشت به هیچ عنوان مناسب نیست؛ زیرا موجب فشردگی انگشتان پا گردیده و در نتیجه باعث فرو رفتن ناخن در گوشت و ایجاد عفونت و عوارض دیگری می گردد. حتّی ممکن است انگشتان پا به مرور زمان و در نتیجه فشار وارده روی هم قرار گرفته و از حالت طبیعی خارج شود.2
پوشیدن کفش های راحت از سنت های ثابت معصومین علیهماالسلام بوده است. یکی از یاران امام صادق علیه السلام که به کفش دوزی اشتغال داشته، نقل می کند: (برای امام صادق علیه السلام نعلینی دوختم مطابق نمونه ای که فرستاده بود، و آن نمونه ظریف و کم رویه بود)3.
نیز در خصوص سیره پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله در مورد استفاده از کفش آمده است: (نعلین پیغمبر صلی الله علیه و آله دو بند داشت که بین انگشتان قرار می گرفت، و کمر نعلین باریک بود که به طرف پاشنه به طوری زیبا باریک می شد و نوک تیز نبود)4.
پی نوشت:
1. مشکاة الأنوار فی غرر الأخبار، ص 263.
2. آیین بهزیستی در اسلام، ج4، ص 114.
3. مکارم الأخلاق، ص122.
4. همان، ص 37.
منبع: پرسمان
- [سایر] نظر مرحوم علامه طباطبایی(ره) در مورد حکومت بر اساس اسلام و به طور خاص مدل فعلی حکومت (جمهوری اسلامی ایران) و (ولایت فقیه) چه بوده است؟ آیا درست است که ایشان مخالف این مدل بوده اند؟
- [سایر] آیا از نظر دین مقدس اسلام، معیار خاصی برای نامگذاری کودک وجود دارد؟
- [سایر] آیا از نظر دین مقدس اسلام، معیار خاصی برای نامگذاری کودک وجود دارد؟
- [سایر] آیا اسلام سن خاصی را برای بارداری توصیه می کند؟
- [سایر] آیا اسلام, نظام تربیتی, سیاسی, اقتصادی و اجتماعی خاصی دارد؟
- [سایر] مهم ترین مدل های دموکراسی کدام اند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] نگه داشتن ریش مدل پروفسوری چگونه است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] تجارت با غیر مسلمان چه حکمی دارد، گوشتها و کفش چرمی یا لبنیاتی که از کشورهای غیر مسلمان وارد میشود آیا محکوم به نجاست است؟
- [سایر] مدل بانکداری اسلامی منطبق بر فقه شیعه کدام است؟
- [سایر] آیا در اسلام محدود نمودن بعضی از حقوق شهروندان در شرایط خاصی ممکن است؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر کفش او را ببرند و کفش دیگری به جای آن بگذارند؛ چنانچه بداند کفشی که مانده مال کسی است که کفش او را برده و راضی است که کفشش را عوض کفشی که برده است بردارد؛ می تواند به جای کفش خودش بردارد. و همچنین است اگر بداند که کفش او را به طور ناحق و ظلم برده است؛ ولی در این فرض باید قیمت آن از کفش خودش بیشتر نباشد و الا حکم مجهول المالک نسبت به زیادی قیمت جاری است و در غیر این دو صورت حکم مجهول المالک بر آن کفش جاری خواهد بود مگر آنکه بداند صاحب او از آن کفش اعراض کرده.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر کفش شخصی را ببرند و کفش دیگری به جای ان بگذارند چنانچه بداند یا از قراین اطمینان کند کفشی که مانده مال کسی است که کفش او را برده و راضی است که کفشش را عوض کفشی که برده است بردارد می تواند به جای کفش خودش بردارد و همچنین است اگر بداند که کفش او را به طور ناحق و ظلم برده است ولی در این فرض باید قیمت ان از کفش خودش بیشتر نباشد وگرنه نسبت به زیادی قیمت حکم مجهول المالک جاری است ودر غیر این دو صورت حکم مجهول المالک بر ان کفش جاری خواهد بود
- [آیت الله سیستانی] اگر کفش او را ببرند و کفش دیگری بجای آن بگذارند ، چنانچه بداند کفشی که مانده مال کسی است که کفش او را برده و راضی است که کفشش را عوض کفشی که برده است بردارد ، میتواند بجای کفش خودش بردارد ، و همچنین است اگر بداند که کفش او را به طور ناحق و ظلم برده است ، ولی در این فرض باید قیمت آن از کفش خودش بیشتر نباشد ، و الاّ حکم مجهول المالک نسبت به زیادیِ قیمت جاری است ، ودر غیر این دو صورت حکم مجهول المالک بر آن کفش جاری خواهد بود .
- [آیت الله خوئی] اگر کفش شخصی را ببرند و کفش دیگری بهجای آن بگذارند، چناچه بداند کفشی که مانده مال کسی است که کفش او را برده و راضی است که کفشش را عوض کفشی که برده است بردارد، میتواند بهجای کفش خودش بردارد. و همچنین اگر بداند که کفش او را به طور ناحق و ظلم برده است ولی در این فرض باید قیمت آن از کفش خودش بیشتر نباشد، والا حکم مجهولالمالک نسبت به زیادی قیمت جاری است و در غیر این دو صورت حکم مجهولالمالک بر آن کفش جاری خواهد بود.
- [آیت الله سیستانی] مسح کردن از روی جوراب و کفش باطل است ، ولی اگر بواسطه سرمای شدید یا ترس از دزد و درنده و مانند اینها نتواند کفش یا جوراب را بیرون آورد ، احتیاط واجب آن است که مسح بر جوراب و کفش نموده و تیمم نیز نماید ، و اگر تقیه در بین باشد مسح بر جوراب و کفش کفایت میکند .
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کفش او را ببرند و کفش دیگری به جای آن بگذارند، چنانچه بداند کفشی که مانده مال کسیست که کفش او را برده و نتواند کفش خود را به دست آورد، میتواند کفشی را که مانده به جای کفش خودش بردارد، ولی اگر قیمت آن از کفش خودش بیشتر باشد، باید هر وقت صاحب آن پیدا شد زیادی قیمت را به او بدهد و چنانچه از پیدا شدن او ناامید شود، باید با اجازه حاکم شرع زیادی قیمت را صدقه بدهد و اگر احتمال دهد کفشی که مانده مال کسی نیست که کفش او را برده در صورتی که قیمت آن از یک درهم کمتر باشد، میتواند برای خود بردارد و اگر بیشتر باشد، باید تا یک سال اعلان کند و بعد از یک سال احتیاطاً صدقه بدهد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کفش او را اشتباها ببرند و کفش دیگری به جای آن بگذارند، چنانچه بداند کفشی که مانده مالِ کسی است که کفش او را برده و قیمت آن از کفش خودش بیشتر نباشد، در صورتی که از پیدا شدن صاحب آن مأیوس شود و یا برای او مشقّت داشته باشد، میتواند آن را به جای کفش خودش بردارد، ولی اگر قیمت آن از کفش خودش بیشتر باشد، باید هر وقت صاحب آن پیدا شد زیادی قیمت را به او بدهد و چنانچه از پیدا شدن او ناامید شود، باید با اجازه حاکم شرع زیادی قیمت را از طرف صاحب آن صدقه بدهد و اگر احتمال بدهد کفشی که مانده مالِ کسی نیست که کفش او را برده، باید با آن معامله مجهول المالک نماید، یعنی از صاحب آن جستجو و تحقیق کند و چنانچه از پیدا کردن او مأیوس شود، از طرف او به فقیر صدقه بدهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] مسح کردن از روی جوراب و کفش باطل ولی اگر به واسطه سرمایشدید یا ترس از دزد و درنده و مانند اینها نتواند کفش یا جوراب را بیرون آورد، مسح کردن بر آنها اشکال ندارد و اگر روی کفش نجس باشد احوط آن است که چیز پاکی بر آن بیندازد وبر آن چیز مسح کند و احتیاط واجب آن است که تیمّم هم بنماید.
- [آیت الله مظاهری] مسح کردن از روی جوراب و کفش باطل است، ولی اگر به واسطه سرمای شدید یا ترس از دزد و درنده و مانند اینها نتواند کفش یا جوراب را بیرون آورد، مسح کردن بر آنها اشکال ندارد، و اگر روی کفش نجس باشد باید چیز پاکی بر آن بیندازد و بر آن چیز مسح کند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مسح کردن از روی جوراب و کفش باطل است؛ ولی اگر به واسطه سرمای شدید یا ترس از دزد و درنده و مانند اینها نتواند کفش یا جوراب را بیرون آورد؛ تیمم نماید. و اگر تقیه در بین باشد؛ با مسح بر جوراب و کفش تیمم نیز بنماید.