پاسخ – در اینجا دو تا نظریه وجود دارد. یکی اینکه خود حضرت یوسف گفت که وساطت من را پیش پادشاه بکن و تفسیر دیگر این است که یکی از یاران حضرت یوسف این را گفتند نه خود حضرت یوسف . توسل به امور مادی حرام نیست ولی اگر حضرت یوسف این حرف را زده باشد ، این یک ترک اولی است که با موقعیت حضرت یوسف نمی سازد که در ا ین امور به وسایل مادی توسل بکند . بخاطر همین ترک اولی ، خدا زندانی یوسف را تمدید کرد . خوردن نوشابه حرام نیست ولی اگر یک روحانی در کنار خیابان نوشابه بخورد چون این کار با منزلت او سازگار نیست ، این مورد توبیخ است . نظام جهان ، نظام علت و معلولی است واین یک اصل مسلم است . امیرالمومنین می فرمایند :نظام عالم ، نظام سبب است و این روایت از امام زمان (عج) هم نقل شده است . هر کاری را باید با سبب هایش انجام داد . گاهی توسل مادی وعادی است و گاهی توسل معنوی است . در داستان یوسف شاید توسل باید به خدا می بود نه به شخص دیگری .
چرا حضرت یوسف در زندان به غیر خدا توسل جست ؟ یعنی به دوست زندانی اش گفت که سفارش من را به پادشاه بکن . راهنمایی بفرماییید .
پاسخ – در اینجا دو تا نظریه وجود دارد. یکی اینکه خود حضرت یوسف گفت که وساطت من را پیش پادشاه بکن و تفسیر دیگر این است که یکی از یاران حضرت یوسف این را گفتند نه خود حضرت یوسف . توسل به امور مادی حرام نیست ولی اگر حضرت یوسف این حرف را زده باشد ، این یک ترک اولی است که با موقعیت حضرت یوسف نمی سازد که در ا ین امور به وسایل مادی توسل بکند . بخاطر همین ترک اولی ، خدا زندانی یوسف را تمدید کرد . خوردن نوشابه حرام نیست ولی اگر یک روحانی در کنار خیابان نوشابه بخورد چون این کار با منزلت او سازگار نیست ، این مورد توبیخ است .
نظام جهان ، نظام علت و معلولی است واین یک اصل مسلم است . امیرالمومنین می فرمایند :نظام عالم ، نظام سبب است و این روایت از امام زمان (عج) هم نقل شده است . هر کاری را باید با سبب هایش انجام داد . گاهی توسل مادی وعادی است و گاهی توسل معنوی است . در داستان یوسف شاید توسل باید به خدا می بود نه به شخص دیگری .
- [سایر] ماجرای زندانی شدن یوسف را تا خروج او از زندان با نگاه تطبیقی میان قرآن و تورات توضیح دهید؟
- [سایر] توسل و تبرک در سوره یوسف را توضیح دهید؟
- [سایر] با توجه به سوره یوسف تفاوت توسل و شرک چیست؟
- [سایر] چرا خواندن سوره یوسف برای خانمها نیکو نیست و سوره نور سفارش شده است؟
- [سایر] براساس آیه 29 سوره یوسف، عزیز مصر از پاکی او اطلاع یافت. با اینحال؛ چگونه در آیه 52، یوسف در زندان به دنبال اعاده حیثیت است برای اینکه پاک بودن خود را برای عزیز ثابت کند؟
- [سایر] اگر سجده برای غیر خداوند شرک است پس چرا در آیه 100 از سوره یوسف، از سجده به حضرت یوسف(ع) یاد شده است؟
- [سایر] در داستان حضرت موسی و هارون(ع)؛ چرا در مورد تعیین وزیر، موسی برای خدا تعیین تکلیف میکند که حتماً هارون وزیر من باشد؟! در صورتی که بهتر بود میگفت: خدایا برای من وزیر قرار ده؟ یعنی نعوذ بالله خدا نمیدانست چه کسی برای وزارت موسی بهتر است؟ مثل اشتباه یوسف(ع) در وقتی که با مکر زنان روبرو شد، از خدا زندان را خواست؟
- [سایر] خداوند سبحان در کتاب نورانی خویش در سوره یوسف(ع) آیه 24 در ماجرای درخواست زلیخا از یوسف(ع) برای گرفتن کام از یوسف میفرماید: (اگر برهان و دلیل پروردگار خویش را نمیدید به زلیخا تمایل پیدا میکرد)؛ حال سؤال این است که؛ الف. آن دلیل و برهانی که یوسف(ع) از پروردگار خویش مشاهده کرد چه بود و چگونه اتفاق افتاد؟ ب. مقصود از (هَمّ) یوسف(ع) چیست؟
- [سایر] حضرت یوسف(ع) چه خصوصیتی داشت تا خدا به او علم حکمت را عطا کرد؟
- [سایر] خداوند حضرت یوسف(ع) را در برابر زلیخا یک بار مورد امتحان قرار داد، جوانان امروز مداوم مورد امتحان قرار میگیرند، چرا تفاوت وجود دارد؟