شعری از ناصر خسرو است (خیال نکنید که ادبای ما به این مسائل توجّه نداشته اند و همه را دیگران گفته اند) که می گوید: چو مرد باشد پرکار و بخت باشد یار زخاک تیره نماید به خلق زرّ عیار فلک به چشم بزرگی کند نگاه در آنک بهانه هیچ نیارد ز بهر خردی کار بزرگ باش و مشو تنگدل ز خردی کار که سال تا سال آرد گلی زمانه ز خار طبیعت یک سال طول می کشد تا از یک خار، گلی به وجود آورد؛ یعنی این درس را از روزگار بیاموز. بزرگ حصنی دان دولت و دَرَش محکم به عون کوشش بر دَرَش مرد یابد بار ز هر که آید کاری در او، پدید بود چنان کز آینه پیدا بود تو را دیدار می خواهد بگوید هرکسی هنرش از چهره اش پیدا است، بعد در مذمّت بی کاری و بی عاری شعر خوبی دارد؛ می گوید: شراب و خواب و کباب و رَباب، ترّه و نان هزار کاخ فزون کرد با زمی هموار در مجله (بهداشت روانی) خواندم که پاستور، دانشمند معروف، گفته است: (بهداشت روانی انسان در لابراتوار و کتاب خانه است.) مقصودش این است که بهداشت روانی انسان به (کار) بستگی دارد و انسان بی کار خودبه خود بیمار می شود. من اینجا نوشته ام که اختصاص به لابراتوار و کتاب خانه ندارد. همه کارهایی که می تواند انسان را عمیقا جذب کند و فکر را بسازد، خوب هستند. در همان مجلّه از ولتر نقل کرده بود که می گفته است: (هر وقت احساس می کنم که درد و رنج بیماری می خواهد مرا از پای در آورد، به کار پناه می برم. کار بهترین درمان دردهای درونی من است.) در کتاب (اخلاق) ساموئل اسمایلز نوشته بود: (بعد از دیانت، مدرسه ای برای تربیت انسان بهتر از مدرسه کار ساخته نشده است.) از بنیامین فرانکلین نیز نقل کرده بود که: (عروس زندگی کار نام دارد. اگر شما بخواهید داماد این عروس بشوید [یعنی شوهر این عروس بشوید]، فرزند شما (سعادت) نام خواهد داشت. پاسکال هم گفته است: (مصدر کلّیه مفاسد فکری و اخلاقی، بی کاری است. هر کشوری که بخواهد این عیب بزرگ اجتماعی را رفع کند، باید مردم را به کار وادارد تا آن آرامش عمیق روحی که عدّه معدودی از آن آگاهند، در عرصه وجود افراد برقرار شود.) و سقراط گفته است: (کار، سرمایه سعادت و نیک بختی است). منبع : تعلیم و تربیت در اسلام، علامه شهید مرتضی مطهری(ره)، صص 428 430.
شعری از ناصر خسرو است (خیال نکنید که ادبای ما به این مسائل توجّه نداشته اند و همه را دیگران گفته اند) که می گوید:
چو مرد باشد پرکار و بخت باشد یار
زخاک تیره نماید به خلق زرّ عیار
فلک به چشم بزرگی کند نگاه در آنک
بهانه هیچ نیارد ز بهر خردی کار
بزرگ باش و مشو تنگدل ز خردی کار
که سال تا سال آرد گلی زمانه ز خار
طبیعت یک سال طول می کشد تا از یک خار، گلی به وجود آورد؛ یعنی این درس را از روزگار بیاموز.
بزرگ حصنی دان دولت و دَرَش محکم
به عون کوشش بر دَرَش مرد یابد بار
ز هر که آید کاری در او، پدید بود
چنان کز آینه پیدا بود تو را دیدار
می خواهد بگوید هرکسی هنرش از چهره اش پیدا است، بعد در مذمّت بی کاری و بی عاری شعر خوبی دارد؛ می گوید:
شراب و خواب و کباب و رَباب، ترّه و نان
هزار کاخ فزون کرد با زمی هموار
در مجله (بهداشت روانی) خواندم که پاستور، دانشمند معروف، گفته است: (بهداشت روانی انسان در لابراتوار و کتاب خانه است.) مقصودش این است که بهداشت روانی انسان به (کار) بستگی دارد و انسان بی کار خودبه خود بیمار می شود. من اینجا نوشته ام که اختصاص به لابراتوار و کتاب خانه ندارد. همه کارهایی که می تواند انسان را عمیقا جذب کند و فکر را بسازد، خوب هستند.
در همان مجلّه از ولتر نقل کرده بود که می گفته است: (هر وقت احساس می کنم که درد و رنج بیماری می خواهد مرا از پای در آورد، به کار پناه می برم. کار بهترین درمان دردهای درونی من است.) در کتاب (اخلاق) ساموئل اسمایلز نوشته بود: (بعد از دیانت، مدرسه ای برای تربیت انسان بهتر از مدرسه کار ساخته نشده است.) از بنیامین فرانکلین نیز نقل کرده بود که: (عروس زندگی کار نام دارد. اگر شما بخواهید داماد این عروس بشوید [یعنی شوهر این عروس بشوید]، فرزند شما (سعادت) نام خواهد داشت.
پاسکال هم گفته است: (مصدر کلّیه مفاسد فکری و اخلاقی، بی کاری است. هر کشوری که بخواهد این عیب بزرگ اجتماعی را رفع کند، باید مردم را به کار وادارد تا آن آرامش عمیق روحی که عدّه معدودی از آن آگاهند، در عرصه وجود افراد برقرار شود.) و سقراط گفته است: (کار، سرمایه سعادت و نیک بختی است).
منبع : تعلیم و تربیت در اسلام، علامه شهید مرتضی مطهری(ره)، صص 428 430.
- [سایر] امام باقر ع از دیدگاه بزرگان و اندیشمندان چگونه است؟
- [سایر] دیدگاه بزرگان معاصر مسلمان و غیر مسلمان در مورد عاشورا را بفرمایید؟
- [سایر] از دیدگاه وهابیت برگزاری مراسم عزاداری برای پیامبر و بزرگان چه حکمی دارد؟
- [سایر] دیدگاه اسلام درباره تبعیّت و پیروی از سخنان بزرگان چیست؟ مثلاً سخنان اشو، زرتشت، و دیگران؟
- [سایر] در مورد دوستی جنس مخالف چه دیدگاه هایی وجود دارد؟ این کار چه پیامدهایی دارد؟
- [سایر] بزرگان نصیریه را نام ببرید؟
- [سایر] نظر بزرگان علما درباره دعای ندبه چیست؟
- [سایر] رهبر معظم انقلاب از نگاه بزرگان و علما؟
- [سایر] آیا می شود به علما و بزرگان دین توسل جست؟
- [سایر] آیا بزرگان سعودی شیعه را کافر می دانند؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر در عقد شرکت شرط کنند کسی که کار میکند یا بیشتر از شریک دیگر کار میکند، بیشتر منفعت ببرد یا شرط کنند کسی که کار نمیکند یا کمتر کار میکند بیشتر منفعت ببرد، عقد و شرط صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] معاشرت و روابط بین مسلمانان باید بر اساس برادری و رعایت حقوق و حیثیّت و نوامیس یکدیگر تنظیم گردد؛ پس اموری از قبیل عدالت، احسان، صداقت، احترام، حسن ظن، فداکاری، ادای امانت، حفظ اسرار یکدیگر، اصلاح ذاتالبین، مشورت با یکدیگر و تعاون در اعمال خیر، در معاشرت با یکدیگر باید رعایت شوند، بخصوص اگر طرف معاشرت، پدر و مادر و بستگان، بزرگان دین و دانش، معلّمان و استادان، زنان و خردسالان و افراد محروم و مستضعف و سالخورده و یا مصیبتدیدگان باشند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر وکیل را عزل کند، یعنی از کار برکنار نماید، بعد از آن که خبر به او رسید نمیتواند آن کار را انجام دهد، ولی اگر پیش از رسیدن خبر آن کار را انجام داده باشد، صحیح است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر وکیل را عزل کند یعنی از کار برکنار نماید بعد از ان که خبر به او رسید نمی تواند ان کار را انجام دهد ولی اگر پیش از رسیدن خبر ان کار را انجام داده باشد صحیح است
- [آیت الله نوری همدانی] اگر وکیل را عزل کند یعنی از کار برکنار نماید ، بعد از آنکه خبر به او رسید نمی تواند آن کار را انجام دهد ، ولی اگر پیش از رسیدن خبر آن کار را انجام داده باشد ، صحیح است .
- [آیت الله سبحانی] اگر وکیل را عزل کند یعنی از کار برکنار نماید، بعد از آنکه خبر به او رسید نمی تواند آن کار را انجام دهد، ولی اگر پیش از رسیدن خبر آن کار را انجام داده باشد صحیح است.
- [آیت الله مظاهری] اگر وکیل را عزل کند، یعنی از کار برکنار نماید، بعد از آنکه خبر به او رسید نمیتواند آن کار را انجام دهد، ولی اگر پیش از رسیدن خبر آن کار را انجام داده باشد صحیح است.
- [آیت الله بروجردی] اگر وکیل را عزل کند یعنی از کار برکنار نماید، بعد از آن که خبر به او رسید نمیتواند آن کار را انجام دهد، ولی اگر پیش از رسیدن خبر آن کار را انجام داده باشد، صحیح است.
- [آیت الله خوئی] اگر وکیل را عزل کند یعنی از کار برکنار نماید بعد از آن که خبر به او رسید نمیتواند آن کار را انجام دهد. ولی اگر پیش از رسیدن خبر آن کار را انجام داده باشد صحیح است.
- [آیت الله سیستانی] اگر وکیل را عزل کند یعنی از کار بر کنار نماید بعد از آنکه خبر به او رسید نمیتواند آن کار را انجام دهد ، ولی اگر پیش از رسیدن خبر ، آن کار را انجام داده باشد ، صحیح است .