توسل به بزرگان دین و علما و مومنین نه تنها اشکالی ندارد بلکه از مواردی است که حتی قرآن کریم هم به درستی آن تصریح دارد مثلا قرآن کریم در مورد دعای مؤمن در حق مؤمن می فرماید: وَ الّذِینَ جاءوا مِنْ بَعْدِهِمْ یَقُولُونَ رَبَّنا اغْفِر لَنا وَلإِخْواننا الَّذِینَ سَبَقُونا بالإِیمان وَلاتَجْعل فی قُلُوبِنا غِلاًّ لِلَّذینَ آمَنُوا رَبَّنا إِنَّک َ رَؤوفٌ رَحیم;( سوره حشر، آیه 10.) و نیز کسانی که بعد از آنان (مهاجران و انصار) آمدند می گویند: پروردگارا، بر ما و بر آن برادرانمان که در ایمان آوردن بر ما پیشی گرفتند ببخشای، و در دل های ما نسبت به کسانی که ایمان آوردند (هیچ گونه) کینه ای مگذار! پروردگارا، تو حقّاً رئوف و مهربانی. بنابراین، دعای مؤمنان در حق افراد با ایمان مؤثر است. پس انسان می تواند به یک مومن و عالم وارسته ای توسل جوید و از وی بخواهد که به خاطر آبرویی که او نزد خداوند دارد با دعای او به حاجات خود برسد. جالب اینجاست که این مطلب اختصاص به شیعیان ندارد و اهل سنت نیز به بزرگان خود متوسل می شوند به طور نمونه خطیب بغدادی در تاریخ خود از شافعی نقل می کند: من به مزار ابوضیفه تبرّک جسته و همه روزه آن را زیارت می کنم و چون مرا حاجتی رسد دو رکعت نماز گزارده و در کنار قبر او آمده و از خداوند حاجتم را می خواهم که هنوز دور نشده روا می شود. (تاریخ بغداد،ج 1/ ص123) در پایان توجه به یک نکته خالی از لطف نمی باشد و آن اینکه در زندگی روز مره ما مکررا اتفاق می افتد که در بعضی از مسائل دچار مشکلاتی می شویم، برای حل این مشکلات بسته به بزرگی و اهمیتی که دارند سعی می کنیم از راههای متفاوتی برای حل آن استفاده کنیم که یکی از مهمترین آنها واسطه قرار دادن برخی افراد مهم و ذی نفوذ برای حل مشکلات می باشد که در این صورت هر چه قدر این افراد مهمتر و مقرب تر باشند نتیجه نهایی برای ما بهتر و آسانتر می شود. حال شما فکر کنید در پیشگاه خداوند تبارک وتعالی برخی افراد هستند که بسیار ذی نفوذ و مقرب هستند و خداوند تبارک و تعالی هم مکررا از آنها در کتب ادیان الهی که در حقیقت کلام خود خدا می باشد به نیکی یاد کرده و آنها را عزیزترین مخلوقات خود خوانده است، در حالی که ما یقین داریم که در میان این افراد جایی نداریم چراکه با گناهانی که طول عمر خود مرتکب شده ایم دیگر جایی برای قرار گرفتن در این جمع برای ما وجود ندارد، حال چه باید بکنیم، به یقین انسانی که زرنگ و باهوش باشد سعی می کند به نحوی رضایت خداوند را سریع تر به دست آورده و زودتر توبه کرده و به مقصود خود برسد، پس بهترین کار این است که یک واسطه قوی و مطمئن پیدا کرده و به وسیله آن و با آبرویی که وی در نزد خدا دارد در طلب بر آمدن حاجت خود و یا توبه و استغفار باشیم چرا که قطعا اگر خود ما به تنهایی بخواهیم اقدامی صورت بدهیم به جهت اینکه سوابق ما خراب است کمتر احتمال موفقیت سریع وجود دارد ولی با واسطه قرار دادن اولیاء الهی و انبیا و اهل بیت عصمت و طهارت و بزرگان و علمای وارسته قطعا با آبرو و تقربی که آنها نزد خداوند دارند اگر آنها توجهی نمایند ما سریعتر و مطمئن تر به حوائج خود خواهیم رسید. پس انسان عاقل و باهوش هیچگاه چنین فرصتی را از دست نمی دهد
توسل به بزرگان دین و علما و مومنین نه تنها اشکالی ندارد بلکه از مواردی است که حتی قرآن کریم هم به درستی آن تصریح دارد مثلا قرآن کریم در مورد دعای مؤمن در حق مؤمن می فرماید:
وَ الّذِینَ جاءوا مِنْ بَعْدِهِمْ یَقُولُونَ رَبَّنا اغْفِر لَنا وَلإِخْواننا الَّذِینَ سَبَقُونا بالإِیمان وَلاتَجْعل فی قُلُوبِنا غِلاًّ لِلَّذینَ آمَنُوا رَبَّنا إِنَّک َ رَؤوفٌ رَحیم;( سوره حشر، آیه 10.)
و نیز کسانی که بعد از آنان (مهاجران و انصار) آمدند می گویند: پروردگارا، بر ما و بر آن برادرانمان که در ایمان آوردن بر ما پیشی گرفتند ببخشای، و در دل های ما نسبت به کسانی که ایمان آوردند (هیچ گونه) کینه ای مگذار! پروردگارا، تو حقّاً رئوف و مهربانی.
بنابراین، دعای مؤمنان در حق افراد با ایمان مؤثر است. پس انسان می تواند به یک مومن و عالم وارسته ای توسل جوید و از وی بخواهد که به خاطر آبرویی که او نزد خداوند دارد با دعای او به حاجات خود برسد.
جالب اینجاست که این مطلب اختصاص به شیعیان ندارد و اهل سنت نیز به بزرگان خود متوسل می شوند به طور نمونه خطیب بغدادی در تاریخ خود از شافعی نقل می کند: من به مزار ابوضیفه تبرّک جسته و همه روزه آن را زیارت می کنم و چون مرا حاجتی رسد دو رکعت نماز گزارده و در کنار قبر او آمده و از خداوند حاجتم را می خواهم که هنوز دور نشده روا می شود. (تاریخ بغداد،ج 1/ ص123)
در پایان توجه به یک نکته خالی از لطف نمی باشد و آن اینکه در زندگی روز مره ما مکررا اتفاق می افتد که در بعضی از مسائل دچار مشکلاتی می شویم، برای حل این مشکلات بسته به بزرگی و اهمیتی که دارند سعی می کنیم از راههای متفاوتی برای حل آن استفاده کنیم که یکی از مهمترین آنها واسطه قرار دادن برخی افراد مهم و ذی نفوذ برای حل مشکلات می باشد که در این صورت هر چه قدر این افراد مهمتر و مقرب تر باشند نتیجه نهایی برای ما بهتر و آسانتر می شود. حال شما فکر کنید در پیشگاه خداوند تبارک وتعالی برخی افراد هستند که بسیار ذی نفوذ و مقرب هستند و خداوند تبارک و تعالی هم مکررا از آنها در کتب ادیان الهی که در حقیقت کلام خود خدا می باشد به نیکی یاد کرده و آنها را عزیزترین مخلوقات خود خوانده است، در حالی که ما یقین داریم که در میان این افراد جایی نداریم چراکه با گناهانی که طول عمر خود مرتکب شده ایم دیگر جایی برای قرار گرفتن در این جمع برای ما وجود ندارد، حال چه باید بکنیم، به یقین انسانی که زرنگ و باهوش باشد سعی می کند به نحوی رضایت خداوند را سریع تر به دست آورده و زودتر توبه کرده و به مقصود خود برسد، پس بهترین کار این است که یک واسطه قوی و مطمئن پیدا کرده و به وسیله آن و با آبرویی که وی در نزد خدا دارد در طلب بر آمدن حاجت خود و یا توبه و استغفار باشیم چرا که قطعا اگر خود ما به تنهایی بخواهیم اقدامی صورت بدهیم به جهت اینکه سوابق ما خراب است کمتر احتمال موفقیت سریع وجود دارد ولی با واسطه قرار دادن اولیاء الهی و انبیا و اهل بیت عصمت و طهارت و بزرگان و علمای وارسته قطعا با آبرو و تقربی که آنها نزد خداوند دارند اگر آنها توجهی نمایند ما سریعتر و مطمئن تر به حوائج خود خواهیم رسید. پس انسان عاقل و باهوش هیچگاه چنین فرصتی را از دست نمی دهد
- [سایر] نظر بزرگان علما درباره دعای ندبه چیست؟
- [سایر] در کجا و چطور میتوان از توسل استفاده کرد؟ و آیا برای همهی کارها حتی رفع نیازهای روزمره هم میتوان از توسل بهره جست ؟
- [سایر] رهبر معظم انقلاب از نگاه بزرگان و علما؟
- [سایر] علما و بزرگان در مورد مقام معظم رهبری چه دیدگاهی دارند؟
- [سایر] اعتبار دعای ندبه چگونه است و نظر بزرگان علما دربارهی آن چیست؟
- [سایر] چرا حضرت یوسف در زندان به غیر خدا توسل جست ؟ یعنی به دوست زندانی اش گفت که سفارش من را به پادشاه بکن . راهنمایی بفرماییید .
- [آیت الله بهجت] آیا فحاشی به انسان های معمولی یا علما و بزرگان، حق اللّه است یا حق النّاس؟
- [سایر] چگونه توسل به کودک شش ماهه ممکن است؟ در حالیکه رشد روحی در برزخ که مورد تأیید همه علما نیست.
- [سایر] آیا بزرگان اهل سنت مثل بخاری و نیز ائمه اهل سنت مثل احمدبن حنبل به جواز توسل در کتبشان اشاره کرده اند؟
- [سایر] آثار و مشکلات فاصله گرفتن از قرآن را بیان کنید؟ راه علاج این مشکلات چیست ؟ وظیفه علما و بزرگان و نخبگان دنیای اسلام در این خصوص چیست ؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نبش قبر امامزاده ها و شهدا و علما و صلحا اگرچه سالها بر آن گذشته باشد حرام است.
- [آیت الله سبحانی] نبش قبر امامزاده ها و شهدا و علما و صلحا اگرچه سال ها بر آن گذشته باشد حرام است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نبش قبر امامزاده ها و شهدا و علما و صلحا اگرچه سالها بر آن گذشته باشد حرام است.
- [آیت الله بروجردی] نبش قبر امامزادهها و شهدا و علما و صلحا اگر چه سالها بر آن گذشته باشد حرام است.
- [آیت الله خوئی] نبش قبر امامزادهها و شهدا و علما و صلحا اگرچه سالها بر آن گذشته باشد حرام است.
- [آیت الله اردبیلی] معاشرت و روابط بین مسلمانان باید بر اساس برادری و رعایت حقوق و حیثیّت و نوامیس یکدیگر تنظیم گردد؛ پس اموری از قبیل عدالت، احسان، صداقت، احترام، حسن ظن، فداکاری، ادای امانت، حفظ اسرار یکدیگر، اصلاح ذاتالبین، مشورت با یکدیگر و تعاون در اعمال خیر، در معاشرت با یکدیگر باید رعایت شوند، بخصوص اگر طرف معاشرت، پدر و مادر و بستگان، بزرگان دین و دانش، معلّمان و استادان، زنان و خردسالان و افراد محروم و مستضعف و سالخورده و یا مصیبتدیدگان باشند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نبش قبری که باعث هتک حرمت فرد مسلمان میگردد؛ مانند امامزادهها و شهدا و علما و صلحا، اگر چه سالها بر آن گذشته باشد حرام است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اعانت ظلمه و کسانی که با دین و احکام دین، ضدیت و معاندت دارند، تجاوز به حریم دین و حرام است.
- [آیت الله نوری همدانی] مرتبة سوّم توّسل به زور وجبر است ، پس اگر بداند یا اطمینان داشته باشد که ترک منکر نمی کند یا واجب را بجا نمی آورد مگر با اعمال زور وجبر ، واجب است لکن باید تجاوز از قدر لازم نکند .