آیا صحیح است که یک فرد همه جور فردی را دوست داشته باشد و نسبت هیچ کس احساس نفرت نکند ؟ توضیح دهید بهترین روش برخورد با انسانها چیست؟
انسان موجودی اجتماعی است و نیازمند است با دیگر هم‌نوعان خود معاشرت داشته باشد. لازمه اصلی معاشرت و ارتباط با دیگران داشتن احساس دوستی و محبت به آنان است. بسیاری از افراد دوست دارند در ارتباط با هم‌نوعان خویش زندگی موفقی داشته باشند. ولی به جهت ناآگاهی از چگونگی معاشرت و آداب آن و نیز رعایت نکردن آن آداب، توانایی برقراری روابط مناسب و اسلامی را از دست می‌دهند و به ناچار منزوی می‌شوند. ما در این جا خطوط کلی آداب معاشرت را برای شما بازگو می‌کنیم تا بر اساس آن رفتار خود را با دیگران تنظیم نمایید. 1 از نظر اسلام و اولیاء الهی یک انسان واقعی کسی است که نسبت به همه انسان‌ها، بلکه نسبت به همه موجودات عالم خیرخواه و با محبت باشد و اگر توان داشته باشد به آنان خدمت کند. 2 دوستی و محبت به دیگران همیشه به معنای یاری کردن مستقیم آنان نیست. چه بسا شخص گناهکاری که محبّت کردن به او در قالب مانع شدن او از ارتکاب گناه است. هر چند او از این کار ناراحت شود. اما اگر دوستی ما با افراد بد باعث تشویق آن‌ها به کارهای خلاف شود، معلوم می‌شود که به آن‌ها محبت نکرده‌ایم، بلکه به آن‌ها ضرر زده‌ایم. هر چند آن‌ها از ما راضی باشند. 3 گاهی بعضی افراد از دوستی و محبت انسان برداشت درستی ندارند و از صافی و یکرنگی او سوء استفاده می‌کنند. در این موارد نیز باید شکل دوستی را عوض کرد. در روایتی آمده است تا جایی به دیگران خدمت کنید که قدر شما را بدانند، ولی اگر احساس کردید آن‌ها می‌خواند بر شما تکبر ورزند و شما را تحقیر کنند به آنان خدمت نکنید تا از کارهایشان دست بردارند. یا در روایت دیگری آمده که با متکبر رفتار تکبرآمیز داشته باشید. بنابر این خدمت و محبت به این دو گروه از دوستان نیز لازم است. ولی شکل آن فرق می‌کند. یعنی باید به آن‌ها بی‌اعتنائی کرد تا متوجه اشتباهشان شوند. 4 دوستی و محبت به دیگران نباید به وسیله اذیت و آزار افراد دیگر باشد. چه بسا افرادی که برای کمک به فردی، حق دیگر افراد را پایمال می‌کنند و یا گناهی مرتکب می‌شوند. در پایان باز هم توجه شما را به این نکته جلب می نماییم که در عین ارتباط با مردم و دوستان و اقوام مواظب باشید تحت تأثیر محیط و افکار نادرست و عملکردهای غلط و غیر منطبق بر موازین شرعی و اخلاقی قرار نگیرید و تا جایی با محیط و اجتماع همراه و هماهنگ باشد که منافاتی با اصول و موازین نداشته باشد مثلا با دوستان می توان رفیق و دوست بود ولی باید مراقب بود اعمال آنها و جو حاکم بر خوابگاه و اطاق اگر بر خلاف احکام شرع و دستورات اسلامی بود، ما را با آنها همرنگ و هماهنگ نسازد و در این فضا، موقعیت و باورها و اصول و ارزش های خود را به دست فراموشی نسپاریم. و نیز در رابطه با اقوام و خویشان باید با آنها مرتبط و صمیمی بود ولی این بدین معنا نیست که در همه برنامه ها با آنها همراه و همگام و موافق بود. مثلا در همه مجالس آنها که احتمالا با گناه و اعمال خلاف شرع همراه است شرکت نمود، پس می توان با مردم و اجتماع ارتباط داشت ولی ارتباط کنترل شده و در چارچوب موازین و احکام شرعی. www.morsalat.com
عنوان سوال:

آیا صحیح است که یک فرد همه جور فردی را دوست داشته باشد و نسبت هیچ کس احساس نفرت نکند ؟ توضیح دهید بهترین روش برخورد با انسانها چیست؟


پاسخ:

انسان موجودی اجتماعی است و نیازمند است با دیگر هم‌نوعان خود معاشرت داشته باشد. لازمه اصلی معاشرت و ارتباط با دیگران داشتن احساس دوستی و محبت به آنان است. بسیاری از افراد دوست دارند در ارتباط با هم‌نوعان خویش زندگی موفقی داشته باشند. ولی به جهت ناآگاهی از چگونگی معاشرت و آداب آن و نیز رعایت نکردن آن آداب، توانایی برقراری روابط مناسب و اسلامی را از دست می‌دهند و به ناچار منزوی می‌شوند. ما در این جا خطوط کلی آداب معاشرت را برای شما بازگو می‌کنیم تا بر اساس آن رفتار خود را با دیگران تنظیم نمایید.

1 از نظر اسلام و اولیاء الهی یک انسان واقعی کسی است که نسبت به همه انسان‌ها، بلکه نسبت به همه موجودات عالم خیرخواه و با محبت باشد و اگر توان داشته باشد به آنان خدمت کند.

2 دوستی و محبت به دیگران همیشه به معنای یاری کردن مستقیم آنان نیست. چه بسا شخص گناهکاری که محبّت کردن به او در قالب مانع شدن او از ارتکاب گناه است. هر چند او از این کار ناراحت شود. اما اگر دوستی ما با افراد بد باعث تشویق آن‌ها به کارهای خلاف شود، معلوم می‌شود که به آن‌ها محبت نکرده‌ایم، بلکه به آن‌ها ضرر زده‌ایم. هر چند آن‌ها از ما راضی باشند.

3 گاهی بعضی افراد از دوستی و محبت انسان برداشت درستی ندارند و از صافی و یکرنگی او سوء استفاده می‌کنند. در این موارد نیز باید شکل دوستی را عوض کرد. در روایتی آمده است تا جایی به دیگران خدمت کنید که قدر شما را بدانند، ولی اگر احساس کردید آن‌ها می‌خواند بر شما تکبر ورزند و شما را تحقیر کنند به آنان خدمت نکنید تا از کارهایشان دست بردارند. یا در روایت دیگری آمده که با متکبر رفتار تکبرآمیز داشته باشید. بنابر این خدمت و محبت به این دو گروه از دوستان نیز لازم است. ولی شکل آن فرق می‌کند. یعنی باید به آن‌ها بی‌اعتنائی کرد تا متوجه اشتباهشان شوند.

4 دوستی و محبت به دیگران نباید به وسیله اذیت و آزار افراد دیگر باشد. چه بسا افرادی که برای کمک به فردی، حق دیگر افراد را پایمال می‌کنند و یا گناهی مرتکب می‌شوند.

در پایان باز هم توجه شما را به این نکته جلب می نماییم که در عین ارتباط با مردم و دوستان و اقوام مواظب باشید تحت تأثیر محیط و افکار نادرست و عملکردهای غلط و غیر منطبق بر موازین شرعی و اخلاقی قرار نگیرید و تا جایی با محیط و اجتماع همراه و هماهنگ باشد که منافاتی با اصول و موازین نداشته باشد مثلا با دوستان می توان رفیق و دوست بود ولی باید مراقب بود اعمال آنها و جو حاکم بر خوابگاه و اطاق اگر بر خلاف احکام شرع و دستورات اسلامی بود، ما را با آنها همرنگ و هماهنگ نسازد و در این فضا، موقعیت و باورها و اصول و ارزش های خود را به دست فراموشی نسپاریم.

و نیز در رابطه با اقوام و خویشان باید با آنها مرتبط و صمیمی بود ولی این بدین معنا نیست که در همه برنامه ها با آنها همراه و همگام و موافق بود. مثلا در همه مجالس آنها که احتمالا با گناه و اعمال خلاف شرع همراه است شرکت نمود، پس می توان با مردم و اجتماع ارتباط داشت ولی ارتباط کنترل شده و در چارچوب موازین و احکام شرعی.

www.morsalat.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین