آیا در شرایط خاصی می توان قطع صله ی رحم کرد؟
مقصود از صله رحم که اسلام فرموده آن است که انسان از حال خویشان مطلع باشد و اگر مشکلی دارند در حد توان حل کند و لازمه این کار این نیست که حتماً به خانه افراد بروند، بلکه اگر به وسیله تلفن و نامه و امثال ذلک هم از حال آنها با خبر شوند کافی است، لذادرحدیثی نقل شده که (صلوا ارحامکم ولو بالسلام)؛ صله رحم کنید و لو با یک سلام کردن تنها باشد). بنابراین باید سعی کرد از حال هم مطلع و صله رحم را و لو در همین حدی که گفته شد حتما انجام دهند و در صورت امکان به مناسبت های مختلف هدیه ای هر چند از نظر مالی کم ارزش تهیه نموده و هنگام دید و بازدید تقدیم نمود تا از طریق آن جلب محبت انجام گیرد. در روایات اسلامی آمده است که حق رحم را هیچ چیزی قطع نمی کند امام صادق(علیه السلام): (حق الرحم لایقطعه شیی)) ؛ (بحار، ج 74، ص 131). و همچنین آمده است که قطع رحم، باعث مرگ زود هنگام می شود و به عکس صله رحم، اجل آدمی را به تأخیر می اندازد و موجب طول عمر انسان می شود. امام صادق(علیه السلام) در این زمینه فرمودند: یکی از گناهانی که باعث مرگ زود هنگام می شود، قطع رحم است (الذنوب التی تعجل الفناء قطیعه الرحم)؛ (بحار، ج 74، ص 94)و امام باقر(علیه السلام) فرمودند: (صله ارحام، اعمال را پاکیزه می کند و اموال را فراوانی می بخشد و بلا را دفع می کند و اجل را به فراموشی می اندازد.) (بحار، ج 74، ص 111) نکته دیگر اینکه گاهی رفت و آمدها ممکن است زود به زود انجام گیرد آن هم زمان حضور در منزل فامیل طولانی می شود و یا با برخی تشریفات و خرج های غیر ضروری صورت می گیرد و نه تنها باعث شادی و خرسندی نمی شود بلکه باعث تحمیل هزینه هایی که برای آنها غیر قابل تحمل است می شود، بنابراین اگر رعایت حال افراد شود و به حداقل دید و بازدید کوتاه مدت و با فاصله زمانی بیشتر و بدون تشریفات و با ارائه هدیه ای (هر چند اندک) اکتفا شود، دیگران نیز علاقه مند می شوند و احساس راحتی می کنند. نکته دیگر آنکه فلسفه صله رحم در واقع همان زنده نگهداشتن روح مودت و دوستی و انسجام اخلاقی اجتماعی که یک نیاز اساسی است باز می گردد و در این میان خویشان و اقوام در اولویت این توجه و دوستی قرار دارند و به عبارت دیگر (صله رحم) در حقیقت برای خوش بینی و تقویت روح خیر خواهی در انسان نسبت به خویشان است که طبعاً کدورت و سوء ظن و کبر و کینه ها را نوعاً در بستر بی ارتباطی و فاصله با دیگران به ویژه اقوام پدید می آید، از بین می برد. علاوه بر آن، صله رحم ، سبب شادی روانی و نشاط اخلاقی آدمی را فراهم می سازد که از نظر روانشناسی مهم ارزیابی می شود : افزون بر آن لزوم صله رحم در اسلام ؛ نوعی پاسخ به حقوق اقوام مخصوصاً پدر و مادر و برادر و خواهر و ... است که در زندگی و پیشرفت ما نقش ایفا کرده اند. www.morsalat.com
عنوان سوال:

آیا در شرایط خاصی می توان قطع صله ی رحم کرد؟


پاسخ:

مقصود از صله رحم که اسلام فرموده آن است که انسان از حال خویشان مطلع باشد و اگر مشکلی دارند در حد توان حل کند و لازمه این کار این نیست که حتماً به خانه افراد بروند، بلکه اگر به وسیله تلفن و نامه و امثال ذلک هم از حال آنها با خبر شوند کافی است، لذادرحدیثی نقل شده که (صلوا ارحامکم ولو بالسلام)؛ صله رحم کنید و لو با یک سلام کردن تنها باشد). بنابراین باید سعی کرد از حال هم مطلع و صله رحم را و لو در همین حدی که گفته شد حتما انجام دهند و در صورت امکان به مناسبت های مختلف هدیه ای هر چند از نظر مالی کم ارزش تهیه نموده و هنگام دید و بازدید تقدیم نمود تا از طریق آن جلب محبت انجام گیرد.

در روایات اسلامی آمده است که حق رحم را هیچ چیزی قطع نمی کند امام صادق(علیه السلام): (حق الرحم لایقطعه شیی)) ؛ (بحار، ج 74، ص 131).

و همچنین آمده است که قطع رحم، باعث مرگ زود هنگام می شود و به عکس صله رحم، اجل آدمی را به تأخیر می اندازد و موجب طول عمر انسان می شود. امام صادق(علیه السلام) در این زمینه فرمودند: یکی از گناهانی که باعث مرگ زود هنگام می شود، قطع رحم است (الذنوب التی تعجل الفناء قطیعه الرحم)؛ (بحار، ج 74، ص 94)و امام باقر(علیه السلام) فرمودند: (صله ارحام، اعمال را پاکیزه می کند و اموال را فراوانی می بخشد و بلا را دفع می کند و اجل را به فراموشی می اندازد.) (بحار، ج 74، ص 111)

نکته دیگر اینکه گاهی رفت و آمدها ممکن است زود به زود انجام گیرد آن هم زمان حضور در منزل فامیل طولانی می شود و یا با برخی تشریفات و خرج های غیر ضروری صورت می گیرد و نه تنها باعث شادی و خرسندی نمی شود بلکه باعث تحمیل هزینه هایی که برای آنها غیر قابل تحمل است می شود، بنابراین اگر رعایت حال افراد شود و به حداقل دید و بازدید کوتاه مدت و با فاصله زمانی بیشتر و بدون تشریفات و با ارائه هدیه ای (هر چند اندک) اکتفا شود، دیگران نیز علاقه مند می شوند و احساس راحتی می کنند.

نکته دیگر آنکه فلسفه صله رحم در واقع همان زنده نگهداشتن روح مودت و دوستی و انسجام اخلاقی اجتماعی که یک نیاز اساسی است باز می گردد و در این میان خویشان و اقوام در اولویت این توجه و دوستی قرار دارند و به عبارت دیگر (صله رحم) در حقیقت برای خوش بینی و تقویت روح خیر خواهی در انسان نسبت به خویشان است که طبعاً کدورت و سوء ظن و کبر و کینه ها را نوعاً در بستر بی ارتباطی و فاصله با دیگران به ویژه اقوام پدید می آید، از بین می برد. علاوه بر آن، صله رحم ، سبب شادی روانی و نشاط اخلاقی آدمی را فراهم می سازد که از نظر روانشناسی مهم ارزیابی می شود : افزون بر آن لزوم صله رحم در اسلام ؛ نوعی پاسخ به حقوق اقوام مخصوصاً پدر و مادر و برادر و خواهر و ... است که در زندگی و پیشرفت ما نقش ایفا کرده اند.
www.morsalat.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین