ازدواج و تشکیل زندگی از مهمترین و حساس ترین فصل های زندگی انسان است. هدف ازدواج انتخاب یک همسفر و همراه و یاوری است که به وسیله او به کمال برسیم همان طور که امام علی(ع) درباره ازدواجش با حضرت فاطمه(س) فرمود: (نعم العون علی طاعه ا...؛ همسرم فاطمه یاور خوبی برای من در اطاعت و عبادت خداست). اگر بخواهیم به چنین هدفی نائل شویم باید برای انتخاب همسر ملاک های خاصی در نظر بگیریم که در جای خود بیان شده است .پس از در نظر گرفتن معیارها و پیدا کردن شخصی بر اساس این معیارها ، نوبت به خواستگاری می رسد. خواستگاری نیز در فرهنگ جامعه ما به این گونه است که افراد با تجربه تر و بزرگتر قبل از اینکه دختر و پسر خودشان اقدام کنند به خواستگاری می روند و سپس منتظر واکنش خانواده آنها هستند در صورت پاسخ مثبت نوبت به مرحله بعدی می رسد. در این مرحله باید دختر و پسر با نظارت خانواده هایشان جلسات گفتگو با یکدیگر داشته باشند و از نزدیک با افکار و نظرات و بطور کلی نگرش هم دیگر آگاه شوند. در این مرحله هر دو نفر (دختر و پسر) باید احساسات خود را کنترل کنند و معقولانه تصمیم بگیرند و از عجله و شتابزدگی اجتناب کنند زیرا ازدواج یکی از مهمترین مسائل زندگی است که نقش تعیین کننده ای در سرنوشت آنها دارد. حتما لازم وضروری است که دو طرف گفتگوی مستقیم با یکدیگر داشته باشند بین تصمیم گفتگو وانجام آن فاصله باشد تا بتوانند خود را آماده کرده وآنچه را می خواهند مطرح کنند، یادداشت نمایند .اگر این مذاکرات چند جلسه وبا فاصله زمانی بین جلسات باشد بهتر است .یکی از فایده های مهم این گفتگو ها این است که از سخنان شخص وصحبت با او می توان مقدار زیادی به مکنونات درونی اش پی برد واز احوال وصفاتش آگاه شد موضوعات مورد گفتگو می تواند موارد زیر باشد: 1-بیان خط مشی کلی زندگی آینده 2-گفتگو در باره اهداف آینده 3-بیان صادقانه صفات واخلاق وخصوصیات خود 4-بیان خواسته هاوانتظارات طرفین از یکدیگر 5-بیان نظرات خود درباره چگونگی برخورد ،رفتار ورابطه با خانواده وبستگان وخویشان با یکدیگر 6-طرح نظرات خود درباره شیوه تربیتی فرزندان آینده . 7-بیان عیب ها ونواقص وبیماریهای خود (1) مراسم خواستگاری باید خیلی خصوصی و محرمانه باشد ، زیرا ممکن است خدای نکرده بعداً به هم بخورد و بهتر است در این مراسم خانواده دو طرف حضور داشته باشند . در این باره پیامبر می فرمایند :"اظهرو النکاح و اخفوا الخطبه"(2) (3) پی نوشت: 1- جوانان وانتخاب همسر نوشته علی اکبر مظاهری ص192-196 2-ترجمه میزان الحکمه ج5ص2272ح7923 3- راهنمای ازدواج ، امیر ملک محمودی ص184 www.morsalat.com
ازدواج و تشکیل زندگی از مهمترین و حساس ترین فصل های زندگی انسان است. هدف ازدواج انتخاب یک همسفر و همراه و یاوری است که به وسیله او به کمال برسیم همان طور که امام علی(ع) درباره ازدواجش با حضرت فاطمه(س) فرمود: (نعم العون علی طاعه ا...؛ همسرم فاطمه یاور خوبی برای من در اطاعت و عبادت خداست).
اگر بخواهیم به چنین هدفی نائل شویم باید برای انتخاب همسر ملاک های خاصی در نظر بگیریم که در جای خود بیان شده است .پس از در نظر گرفتن معیارها و پیدا کردن شخصی بر اساس این معیارها ، نوبت به خواستگاری می رسد. خواستگاری نیز در فرهنگ جامعه ما به این گونه است که افراد با تجربه تر و بزرگتر قبل از اینکه دختر و پسر خودشان اقدام کنند به خواستگاری می روند و سپس منتظر واکنش خانواده آنها هستند در صورت پاسخ مثبت نوبت به مرحله بعدی می رسد. در این مرحله باید دختر و پسر با نظارت خانواده هایشان جلسات گفتگو با یکدیگر داشته باشند و از نزدیک با افکار و نظرات و بطور کلی نگرش هم دیگر آگاه شوند. در این مرحله هر دو نفر (دختر و پسر) باید احساسات خود را کنترل کنند و معقولانه تصمیم بگیرند و از عجله و شتابزدگی اجتناب کنند زیرا ازدواج یکی از مهمترین مسائل زندگی است که نقش تعیین کننده ای در سرنوشت آنها دارد.
حتما لازم وضروری است که دو طرف گفتگوی مستقیم با یکدیگر داشته باشند بین تصمیم گفتگو وانجام آن فاصله باشد تا بتوانند خود را آماده کرده وآنچه را می خواهند مطرح کنند، یادداشت نمایند .اگر این مذاکرات چند جلسه وبا فاصله زمانی بین جلسات باشد بهتر است .یکی از فایده های مهم این گفتگو ها این است که از سخنان شخص وصحبت با او می توان مقدار زیادی به مکنونات درونی اش پی برد واز احوال وصفاتش آگاه شد موضوعات مورد گفتگو می تواند موارد زیر باشد:
1-بیان خط مشی کلی زندگی آینده
2-گفتگو در باره اهداف آینده
3-بیان صادقانه صفات واخلاق وخصوصیات خود
4-بیان خواسته هاوانتظارات طرفین از یکدیگر
5-بیان نظرات خود درباره چگونگی برخورد ،رفتار ورابطه با خانواده وبستگان وخویشان با یکدیگر
6-طرح نظرات خود درباره شیوه تربیتی فرزندان آینده .
7-بیان عیب ها ونواقص وبیماریهای خود (1)
مراسم خواستگاری باید خیلی خصوصی و محرمانه باشد ، زیرا ممکن است خدای نکرده بعداً به هم بخورد و بهتر است در این مراسم خانواده دو طرف حضور داشته باشند . در این باره پیامبر می فرمایند :"اظهرو النکاح و اخفوا الخطبه"(2) (3)
پی نوشت:
1- جوانان وانتخاب همسر نوشته علی اکبر مظاهری ص192-196
2-ترجمه میزان الحکمه ج5ص2272ح7923
3- راهنمای ازدواج ، امیر ملک محمودی ص184
www.morsalat.com
- [سایر] سلام می خواستم به طور کلی در رابطه با شیوه ی خواستگاری سنتی بپرسم و این که وقتی یک نفر را برای اولین بار و آن هم از طریق واسطه در مجلس خواستگاری می بینیم چگونه می توانیم به او اعتماد کنیم؟ اگر اعتماد کردیم چگونه می توانیم مطمئن باشیم که در چند ساعتی که خواستگاری برگزار می شود او را به درستی شناخته ایم؟ آیا شیوه هایی که در آن ها دختر و پسر همدیگر را از قبل می شناسند مطمئن تر نیست؟ با تشکر
- [سایر] از دیدگاه حقوق اساسی تطبیقی، شیوه عزل رهبری در ایران چه امتیازاتی بر شیوه عزل بالاترین مقامات سایر کشورها دارد؟
- [سایر] از دیدگاه حقوق اساسی تطبیقی، شیوه عزل رهبری در ایران چه امتیازاتی بر شیوه عزل بالاترین مقامات سایر کشورها دارد؟
- [سایر] نماز شب، شیوه ی کیست؟
- [سایر] شیوه تبلیغ اسلام چگونه بوده است؟
- [سایر] شیوه مناسب برخورد والدین با کودکان چیست؟
- [سایر] لطفا شیوه درمان واریکوسل را بگویید.با تشکر
- [سایر] سلام . درباره هگل و شیوه تفکر و نظریات سیاسی وی توضیح دهید . مقایسه ای بین شیوه تفکر سیاسی هگل و تفکر آنارشیستی داشته باشید . با تشکر
- [سایر] شیوه تبلیغ دین اسلام چگونه بوده است؟
- [سایر] برخی شیوه های عبادت کدام اند؟
- [آیت الله سبحانی] کسی که مالی را پیدا کرده، اگر عمداً به شیوه ای که گفته شد اعلان نکند، گذشته از اینکه معصیت کرده، باز هم واجب است اعلان کند.
- [آیت الله سبحانی] اگر حیوان حلال گوشت را به شیوه ای که بعداً گفته می شود سر ببرند: چه وحشی باشد و چه اهلی، بعد از جان دادن، گوشت آن حلال و بدن آن پاک است، ولی چهارپائی که انسان با آن نزدیکی کرده و حیوانی که نجاستخوار شده، و گوسفندی که شیر خوک خورده اگر به شیوه ای که شرع معین نموده است آن را استبراء نکرده باشند; بعد از سر بریدن گوشت آن حلال نیست.
- [آیت الله سبحانی] روزه داری که محتلم شده، می تواند بول کند و به شیوه ای که قبلاً گفته شد، استبراء نماید، اگر چه بداند به واسطه بول یا استبراء کردن باقی مانده منی از مجرا بیرون می آید.
- [آیت الله اردبیلی] سزاوار است هر یک از زن و مرد قبل از وصلت یا قبل از پاسخ به خواستگاری، آزمایشات پزشکی مربوطه را انجام دهند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر گناه از اموری است که جلوگیری از آن در نظر شارعمقدس از اهمیت ویژهای برخوردار است وگناهکار به هیچوجه حاضر به رها کردن گناه نیست، جلوگیری از آن به هر شیوه ممکن جایز بلکه واجب است. مثلاً اگر کسی قصد جان فردی را نماید که ریختن خون او جایز نیست، باید به هر شیوه ممکن از او جلوگیری شود; گرچه به کشتهشدن مهاجم منتهی شود; ودراین مورد اجازه حاکم شرع لازم نیست. ولی درصورتی که جلوگیری بهغیر از قتل مهاجم امکانپذیر است، باید بههمان اکتفا نماید; ودرهرحال اگر از حد لازم تجاوز کند معصیتکار است واحکام متجاوز بر او جاری میشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر وارث میّت یک یا چند دایی یا خاله (همه دایی یا همه خاله یا برخی دایی و برخی خاله) به همراه یک یا چند عمو یا عمّه باشند، سهم داییها یا خالهها 13 و بقیّه سهم عموها یا عمّهها میباشد، شیوه تقسیم مال بین هر گروه در مسائل آینده توضیح داده میشود.
- [آیت الله سبحانی] هر گاه انسان از تجارت یا صنعت; یا کسب های دیگر مالی به دست آورد، چنانچه از مخارج سال خود او و کسانی که متکفل هزینه زندگی آنها است زیاد بیاید، باید خمس یعنی پنج یک آن را به شیوه ای که بعداً گفته می شود، بدهد.
- [آیت الله سبحانی] شیوه سر بریدن حیوان آن است که چهار رگ بزرگ گردن آن را، از پائین برآمدگی زیر گلو به طور کامل ببرند. و مقصود از چهار رگ: 1 (مری) که مجرای غذاست 2 (حلقوم) که مجرای نفس است 3 و 4 دو رگ دیگر که به حلقوم احاطه دارند. و اگر آنها را بشکافند کافی نیست.
- [آیت الله سبحانی] طلاق دادن زنی که در حال نفاس می باشد باطل است و نزدیکی کردن با او حرام می باشد. و اگر شوهرش با او نزدیکی کند، احتیاط واجب آن است که به شیوه ای که در احکام حیض گفته شد کفاره بدهد.
- [آیت الله اردبیلی] از هر زنی بجز زنانی که ازدواج با آنان حرام است و در مسائل آینده بیان خواهد شد و زنانی که در عدّه هستند یا در حال احرامند، میتوان خواستگاری نمود.