eporsesh.com با مراجعه به روایات متوجه می شویم اولیای گرامی اسلامی به پیروان خود توصیه کرده اند باچند نفر طرح دوستی و رفاقت نریزند: 1 احمق و نابخرد؛ رفاقت با این گونه افراد جز درد سر و رنج و زحمت چیزی دیگر نیست . چنان که دربیانی از امام علی بن ابی طالب 7می خوانیم : 2 آلوده دامن و بزهکار؛ امام فرمود: . امام علی(علیه السلام)در ضمن وصایای خود به حضرت امام مجتبی(علیه السلام) فرمودند: با فاسد طرح دوستی نریز، چون دوست خود را فریب می دهد.(2) 3 چاپلوس و متملق ؛ حضرت علی(علیه السلام) می فرماید: کسی می تواند دوست شما باشد که تملق نکند؛ زیرا متملق با چرب زبانی کارهای زشت خود را زیبا جلوه می دهد و دوست دارد شما هم آن کاره باشید.(3) و در عوض سفارش کردند با افراد راستگو و امین و وفادار و خوش خُلق و رعایت کنندهء حقوق دیگران رفیق باشید. در وضع عادی و معمولی ، ظاهر سازی و چهرهء حق به جانب گرفتن و ادعای دیانت و صداقت و رفاقت کردن امکان دارد، امّا در وضع خاص و بحرانی ، خصلت های بد و زشت آشکار می گردد، و در آن موقعیت ظاهرسازی و پنهان کاری از بین می رود. بر این اساس بهترین راه تشخیص خوب و بد بودن افراد، امتحان و آزمایش در مواقع زیر است : 1 آزمودن در هنگام نیاز؛ کسی که در هنگام سختی ها و مشکلات از کمک خودداری می کند، شایستهء دوستی نیست . دوست مشمار آن که در نعمت زندلاف یاریّ و برادر خواندگی دوست آن باشد که گیرد دست دوست در پریشان حالی و درماندگی 2 آزمودن در هنگام خشم ؛ امام صادق(علیه السلام) می فرمایند: کسی که سه بار بر تو خشمگین شد و سخن ناخوشایندی درباره ات نگفت ، او رابه دوستی انتخاب کن >.(4) 3 آزمایش در مسافرت ؛ آدمی در مسافرت لباس تکلّف و ریا را از تن بیرون می کند و شخصیت حقیقی خود را نشان می دهد. 4 امتحان از طریق امانتداری و راستگویی ؛ امام صادق(علیه السلام) می فرمایند: برای تشخیص آدم خوب و بد، نگاه به طولانی بودن رکوع و سجده اش نکنید،چون ممکن است طولانی کردن از روی عادت باشد، لکن به راستگویی و امانت داریش نگاه کنید.(5) 5 آزمودن از طریق دوستان و معاشران ؛ امام علی(علیه السلام) می فرمایند: اگر کسی کار و دینش بر شما مشخص نبود، بنگرید با چه کسانی رفت و آمدمی کند؛ اگر دوستانش اهل دیانتند، او نیز دیندار است و اگر اهل دین نیستند، او نیز بهره ای از دین نبرده است >.(6) 6 توجه به دستورهای دینی . انسانی که به دستورهای دینی توجه دارد و به آن عمل می کند، شایستهء دوستی است .(7) پی نوشتها: 1.صدیق الاءحمق فی تعب ؛ جوان فلسفی ، ج 2 ص 334 2.... فانّ قرین السّوء یغیر جلیسه . 3.نهج البلاغه ، فیض الاسلام ، قصار 285 . 4. وسائل الشیعه ، ج 8ص 502 5.بحارالانوار، ج 68 ص 8 حدیث 10 چاپ بیروت . 6.همان ، ج 71 ص 197 حدیث 31 چاپ بیروت . 7.ر.ک : ویژه نامه مجلهء با معارف اسلامی آشنا شویم ، ص 5 16 eporsesh.com
eporsesh.com
با مراجعه به روایات متوجه می شویم اولیای گرامی اسلامی به پیروان خود توصیه کرده اند باچند نفر طرح دوستی و رفاقت نریزند:
1 احمق و نابخرد؛ رفاقت با این گونه افراد جز درد سر و رنج و زحمت چیزی دیگر نیست . چنان که دربیانی از امام علی بن ابی طالب 7می خوانیم :
2 آلوده دامن و بزهکار؛ امام فرمود: .
امام علی(علیه السلام)در ضمن وصایای خود به حضرت امام مجتبی(علیه السلام) فرمودند: با فاسد طرح دوستی نریز، چون دوست خود را فریب می دهد.(2)
3 چاپلوس و متملق ؛ حضرت علی(علیه السلام) می فرماید: کسی می تواند دوست شما باشد که تملق نکند؛ زیرا متملق با چرب زبانی کارهای زشت خود را زیبا جلوه می دهد و دوست دارد شما هم آن کاره باشید.(3)
و در عوض سفارش کردند با افراد راستگو و امین و وفادار و خوش خُلق و رعایت کنندهء حقوق دیگران رفیق باشید.
در وضع عادی و معمولی ، ظاهر سازی و چهرهء حق به جانب گرفتن و ادعای دیانت و صداقت و رفاقت کردن امکان دارد، امّا در وضع خاص و بحرانی ، خصلت های بد و زشت آشکار می گردد، و در آن موقعیت ظاهرسازی و پنهان کاری از بین می رود.
بر این اساس بهترین راه تشخیص خوب و بد بودن افراد، امتحان و آزمایش در مواقع زیر است :
1 آزمودن در هنگام نیاز؛
کسی که در هنگام سختی ها و مشکلات از کمک خودداری می کند، شایستهء دوستی نیست .
دوست مشمار آن که در نعمت زندلاف یاریّ و برادر خواندگی
دوست آن باشد که گیرد دست دوست در پریشان حالی و درماندگی
2 آزمودن در هنگام خشم ؛
امام صادق(علیه السلام) می فرمایند: کسی که سه بار بر تو خشمگین شد و سخن ناخوشایندی درباره ات نگفت ، او رابه دوستی انتخاب کن >.(4)
3 آزمایش در مسافرت ؛
آدمی در مسافرت لباس تکلّف و ریا را از تن بیرون می کند و شخصیت حقیقی خود را نشان می دهد.
4 امتحان از طریق امانتداری و راستگویی ؛
امام صادق(علیه السلام) می فرمایند: برای تشخیص آدم خوب و بد، نگاه به طولانی بودن رکوع و سجده اش نکنید،چون ممکن است طولانی کردن از روی عادت باشد، لکن به راستگویی و امانت داریش نگاه کنید.(5)
5 آزمودن از طریق دوستان و معاشران ؛
امام علی(علیه السلام) می فرمایند: اگر کسی کار و دینش بر شما مشخص نبود، بنگرید با چه کسانی رفت و آمدمی کند؛ اگر دوستانش اهل دیانتند، او نیز دیندار است و اگر اهل دین نیستند، او نیز بهره ای از دین نبرده است >.(6)
6 توجه به دستورهای دینی .
انسانی که به دستورهای دینی توجه دارد و به آن عمل می کند، شایستهء دوستی است .(7)
پی نوشتها:
1.صدیق الاءحمق فی تعب ؛ جوان فلسفی ، ج 2 ص 334
2.... فانّ قرین السّوء یغیر جلیسه .
3.نهج البلاغه ، فیض الاسلام ، قصار 285 .
4. وسائل الشیعه ، ج 8ص 502
5.بحارالانوار، ج 68 ص 8 حدیث 10 چاپ بیروت .
6.همان ، ج 71 ص 197 حدیث 31 چاپ بیروت .
7.ر.ک : ویژه نامه مجلهء با معارف اسلامی آشنا شویم ، ص 5 16
eporsesh.com
- [سایر] چه کسی را می توان به عنوان دوست انتخاب کرد؟
- [سایر] چگونه در محیط های غیر اسلامی خارج از کشور می توان ایمان خود را حفظ کرد؟
- [سایر] آیا می توان گفت چون فقر منشأ بی ایمانی است پس همه چیز ومیزان ایمان به مادیات بستگی دارد؟
- [سایر] آیا در نماز شب گفتن اسم 40 مؤمن واجب است؟ حالا می خواهم بدانم چه کسانی را می توان نام برد؟ و چه کسانی مؤمن به حساب می آیند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مشهوراست که در نماز شب به چهل مؤمن دعا می کنند، آیا در این باره حدیثی وارد شده و دلیل شرعی دارد؟ و آیا دعا کردن به چهل مؤمن لازم است یا می توان بدون دعا، نماز شب را بخوانند؟
- [آیت الله خامنه ای] در مورد روزه مستحبی گفته شده که اگر برادر مؤمنتان به شما غذا تعارف کرد بهتر است قبول کرده اما ثواب را کامل می برید حال منظور از برادر مؤمن چیست؟ یعنی مادر و خواهر شامل این دسته نیستند؟ ملاک ایمان چیست؟ یعنی هر فردی را می توان مؤمن نامید؟
- [سایر] بردن آبروی مؤمن با چه گناهی مقایسه شده و در چه شرایطی جایز است و چگونه می توان از این گناه توبه کرد؟
- [سایر] شما چگونه جوانی را که به اسلام ایمان دارد اما از رحمت خداوند ناامید است راهنمایی می کنید؟ آیا با عقل می توان خدا را اثبات کرد؟
- [سایر] دوست دارم پاک باشم و در زندگی دنبال هوای نفس نباشم چطور می توان شهوت خود را در چنین شرایطی کنترل نمود؟
- [سایر] ازخدا خواستم یه همسر با ایمان در مسیر زندگیم قرار بگیره ولی تابه حال این اتفاق صورت نگرفته .خیلی دوست دارم زودتر تکلیفم مشخص بشه. چه راه حلی پیشنهاد می کنید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کافر شهادتین نگوید، ولی قلباً به معنی آن ایمان داشته باشد مسلمان است، اما اگر بر زبان جاری کند و یقین باشد که قلباً به آن ایمان ندارد احتیاط واجب آن است که از او اجتناب شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] فرزندان نابالغ کفار بعد از ایمان آوردن پدران آنها پاک می شوند.
- [آیت الله بهجت] مستحق زکات باید مؤمن (شیعه) باشد، مگر مورد چهارم و هفتم از مصارف زکات، که شرایط خاص خود را دارد.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است دایهای که برای طفل میگیرند شیعه و مؤمن و دارای عقل و عفّت و صورت نیکو باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مسافرت در ماه رمضان اشکال ندارد، ولی برای فرار از روزه، مسافرت مکروه است و همچنین است هر گونه سفر قبل از پایان شب بیست و سوم ماه رمضان، مگر این که سفر برای حج یا عمره یا استقبال برادر مؤمن یا از بیم تلف مال و یا تلف جان برادر مؤمن یا به جهت ضرورت دیگر باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خمس را می توان از عین مال متعلق خمس بدهد یا از قیمت آن ولی نمی توان از جنس دیگری داد.
- [آیت الله سبحانی] لازم است مؤمنان به خطبه ها گوش دهند و سکوت را انتخاب کنند و اگر گوش نکنند یا حرف بزنند کار خلافی انجام داده اند.
- [آیت الله اردبیلی] هرگاه در جلسهای نسبت به شخص مؤمنی غیبت شود و یکی از استثناهایی که در مسأله قبل بیان شد وجود نداشته باشد، علاوه بر این که گوشدادن به آن حرام است، بر هر فردی که قدرت دارد واجب است آن غیبت را ردّ کند و از آن مؤمن دفاع نماید. در روایات اسلامی آمده است: (هر کس قدرت دفاع از برادر مؤمن خود را که مورد غیبت و ستم قرار گرفته داشته باشد و دفاع نکند و در اثر سکوت او آن مؤمن ذلیل شود، خداوند او را در دنیا و آخرت ذلیل خواهد کرد).(1)
- [امام خمینی] - ترجمه سوره حمد (بسم الله الرحمن الرحیم ) یعنی ابتدا می کنم بنام خداوندی که در دنیا بر مؤمن و کافر رحم می کند و در آخرت بر مؤمن رحم می نماید. (الحمد لله رب العالمین ) یعنی ثنا مخصوص خداوندی است که پرورش دهنده همه موجودات است.(الرحمن الرحیم ) یعنی در دنیا بر مؤمن و کافر و در آخرت بر مؤمن رحم می کند.(مالک یوم الدین ) یعنی پادشاه و صاحب اختیار روز قیامت است. (ایاک نعبد و ایاک نستعین ) یعنی فقط تو را عبادت می کنیم و فقط از تو کمک می خواهیم. (اهدنا الصراط المستقیم ) یعنی هدایت کن ما را به راه راست که آن دین اسلام است. (صراط الذین انعمت علیهم ) یعنی به راه کسانی که به آنان نعمت دادی که آنان پیغمبران و جانشینان پیغمبران هستند. (غیر المغضوب علیهم و لا الضالین ) یعنی نه به راه کسانی که غضب کرده ای بر ایشان و نه آن کسانی که گمراهند.
- [آیت الله اردبیلی] (بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ) یعنی: (آغاز میکنم به نام خداوندی که در دنیا بر مؤمن و کافر و در آخرت بر مؤمن رحم مینماید.) (اَلْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعالَمینَ) یعنی: (ثنا و ستایش مخصوص خداوندی است که پرورش دهنده همه موجودات است.) (اَلرَّحْمنِ الرَّحیمِ) یعنی: (در دنیا بر مؤمن و کافر و در آخرت بر مؤمن رحم میکند.) (مالِکِ یَوْمِ الدّینِ) یعنی: (صاحب اختیار روز قیامت است.) (إیّاکَ نَعْبُدُ وَإیّاکَ نَسْتَعینُ) یعنی: (فقط تو را عبادت میکنیم و فقط از تو کمک میخواهیم.) (إهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقیمَ) یعنی: (ما را به راه راست (دین اسلام) هدایت کن.) (صِراطَ الَّذینَ أنْعَمْتَ عَلَیْهِمْ) یعنی: (به راه کسانی که به آنان نعمت دادی (راه پیامبران و جانشینان آنان و شهداء و صدیقان).) (غَیْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَیْهِمْ وَلاَ الضّالّینَ) یعنی: (نه به راه کسانی که بر آنان غضب کردهای و نه آنانی که گمراهند.)