شب ادراری با بی‌اختیاری ادرار (Enuresis)، به معنای ناتوانی در کنترل ادرار، و نوع ویژه‌ای از مشکلات خواب کودکان است که شرایط خاصی دارد. خیس کردن‌های اتفاقی، شب ادراری نیست؛ حتی کودکان بزرگ‌تر از فرزند شما هم ممکن است به ندرت رختخواب خود را خیس کنند. ما در صورتی کودک را شب ادرار می‌دانیم که دو بار در هفته و دست کم سه ماه پیاپی رختخواب خود را خیس کند و حداقل سه سال سن یا سطح رشد معادل سه سال داشته باشد؛ بنابراین، به کودکان زیر سه سال حتی با وجود این شرایط، شب ادرار اطلاق نمی‌شود. کودکان شب ادرار به طور معمول، همزمان و همراه با این مشکل، نشانه‌های دیگری نیز دارند: آنان عصبی و تحریک‌پذیرند و آستانه تحمل پایینی دارند؛ از تاریکی می‌ترسند و به سختی می‌خوابند؛ گاهی در خواب سخن می‌گویند؛ احساس حقارت و ناامنی می‌کنند؛ عملکرد ذهنی آنان اندک است و افت تحصیلی دارند؛ ناخن می‌جوند و گاهی انگشت می‌مکند. منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
شب ادراری با بیاختیاری ادرار (Enuresis)، به معنای ناتوانی در کنترل ادرار، و نوع ویژهای از مشکلات خواب کودکان است که شرایط خاصی دارد. خیس کردنهای اتفاقی، شب ادراری نیست؛ حتی کودکان بزرگتر از فرزند شما هم ممکن است به ندرت رختخواب خود را خیس کنند.
ما در صورتی کودک را شب ادرار میدانیم که دو بار در هفته و دست کم سه ماه پیاپی رختخواب خود را خیس کند و حداقل سه سال سن یا سطح رشد معادل سه سال داشته باشد؛ بنابراین، به کودکان زیر سه سال حتی با وجود این شرایط، شب ادرار اطلاق نمیشود.
کودکان شب ادرار به طور معمول، همزمان و همراه با این مشکل، نشانههای دیگری نیز دارند: آنان عصبی و تحریکپذیرند و آستانه تحمل پایینی دارند؛ از تاریکی میترسند و به سختی میخوابند؛ گاهی در خواب سخن میگویند؛ احساس حقارت و ناامنی میکنند؛ عملکرد ذهنی آنان اندک است و افت تحصیلی دارند؛ ناخن میجوند و گاهی انگشت میمکند.
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
- [سایر] پسر 6 ساله من هر چند ماه یک بار، دو یا سه شب پیاپی رختخواب خود را خیس میکند. آیا او شب ادرار است؟ علت چیست؟
- [سایر] پسر 8 سالهام هیچ مشکلی جسمی ندارد؛ اما شبها رختخواب خود را خیس میکند. علت چیست و چه باید کرد؟
- [سایر] فرزند 2 سالهام را از پوشک گرفتهام؛ اما همچنان شبها بستر خود را خیس میکند. کودکان از چه سنی توان کنترل ادرار در شب را دارند؟
- [سایر] پسر 7 سالهام مشکل جسمی و فشار روحی (اضطراب) ندارد؛ اما شبها رختخواب خود را خیس میکند. علت چیست و چگونه باید مشکل را از بین ببریم؟
- [سایر] برای آموزش قرآن به کودک 5 ساله (در مراکز آموزشی) چکار باید کرد؟
- [سایر] برای تربیت کودک 5 ساله ام، دائم او را نصیحت می کنم. آیا این روش درست است؟
- [سایر] آیا ارتباط کودک 4/5 ساله با همسالان لازم است و اگر همسالان مطلوب در دسترس نباشند، چه باید کرد؟
- [سایر] پسر 5 / 3 سالهام گاهی در مکانهای نامناسبی مانند دیوار خانه ادرار میکند. علت این رفتار او چیست و چگونه با این مشکل مواجه شوم؟
- [سایر] پسر 5 / 3 سالهام گاهی در مکانهای نامناسبی مانند دیوار خانه ادرار میکند. علت این رفتار او چیست و چگونه با این مشکل مواجه شوم؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] کف چوبی مجتمع های آپارتمانی را که به ادرار کودک نجس شده، چگونه میتوان تطهیر کرد؟
- [آیت الله اردبیلی] ادرار و مدفوع انسان و هر حیوان حرام گوشتی که خون جهنده دارد (یعنی اگر رگ آن را ببرند، خون از آن جستن میکند) نجس است و اگر خون جهنده نداشته باشد نیز بنابر احتیاط واجب باید از ادرار و مدفوع آن اجتناب کرد، ولی فضله حیوانات کوچک مثل پشه و مگس که گوشت ندارند پاک است.
- [آیت الله اردبیلی] حیوانی که برای عقیقه انتخاب میشود، باید شتر یا گاو یا گوسفند باشد و بهتر است شرایط قربانی در آن رعایت شود، یعنی حیوان سالم و بدون عیب باشد و (شتر) حدّاقل پنج ساله و (گاو) دو ساله و (بز) بنابر احتیاط دو ساله و (میش) یک ساله باشد، ولی رعایت این شرایط لازم نیست، بلکه چنانچه حیوان چاق و پرگوشت باشد، کفایت میکند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آخر وقت نماز مغرب برای افراد غیر معذور موقعیست که به اندازه خواندن نماز عشا به نصف شب وقت مانده باشد و آخر وقت نماز عشا برای افراد غیر معذور نصف شب است و شب را باید از اول غروب تا طلوع فجر حساب کرد، نه تا اول آفتاب. (5)
- [آیت الله اردبیلی] کسی که ادرار او قطره قطره میریزد، باید برای نماز توسط وسیلهای مثلاً کیسهای که در آن پنبه یا چیز دیگری است که از رسیدن ادرار به جاهای دیگر جلوگیری میکند خود را حفظ نماید، و احتیاط واجب آن است که پیش از وضو، مخرج ادرار را که نجس شده آب بکشد و نیز کسی که نمیتواند از بیرون آمدن مدفوع خودداری کند، چنانچه ممکن باشد باید به مقدار نماز از رسیدن مدفوع به جاهای دیگر جلوگیری نماید و احتیاط واجب آن است که اگر مشقت نداشته باشد، پیش از وضو مخرج مدفوع را آب بکشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زنی بچهای را با شرایطی که در مسأله (2483) و بعد از آن، گفته خواهد شد شیر دهد، رابطههای رضاعی زیر پدید میآید، این روابط که نسبی آنها موجب محرمیت میشود رضاعی آنها نیز سبب محرمیت میگردد: 1 - آن زن مادر رضاعی کودک میشود. 2 - شوهر آن زن که شیر از اوست، پدر رضاعی کودک میشود. 3 - پدر و مادر آن مرد و اجداد او - اگر چه رضاعی باشند - جدّ و جدّه پدری رضاعی آن کودک میشوند. 4 - پدر و مادر آن زن و اجداد او - اگر چه رضاعی باشند - جدّ و جدّه مادری رضاعی آن کودک میشوند. 5 - پسران - نسبی و رضاعی - آن مرد یا زن، برادران رضاعی کودک و دختران - نسبی و رضاعی - آنها خواهران رضاعی او میشوند. 6 - نوادگان - نسبی و رضاعی - آن مرد یا زن، برادرزادگان و خواهر زادگان رضاعی کودک میشوند. 7 - برادر - نسبی و رضاعی - آن مرد عموی رضاعی و خواهر - نسبی و رضاعی - او عمه رضاعی کودک میشوند. 8 - برادر - نسبی و رضاعی - آن زن دایی رضاعی و خواهر - نسبی و رضاعی - او خاله رضاعی کودک میشوند. 9 - عمو و عمه و دایی و خاله آن مرد - هر چند با واسطه باشند - به ترتیب عمو و عمه و دایی و خاله پدر رضاعی کودک میشوند. 10 - عمو و عمه و دایی و خاله آن زن - هر چند با واسطه باشند - به ترتیب عمو و عمه و دایی و خاله مادر رضاعی کودک میشوند.
- [آیت الله اردبیلی] دوازده چیز نماز را باطل میکند و آنها را (مُبطِلات نماز) میگویند: * اوّل: آن که در بین نماز یکی از شرطهای صحّت آن از بین برود، مثلاً در بین نماز بفهمد که مکان نماز او غصبی است. * دوم: آن که در بین نماز عمدا یا سهوا یا از روی ناچاری، چیزی که وضو یا غسل را باطل میکند پیش آید، مثلاً ادرار از او بیرون آید؛ ولی کسی که نمیتواند از بیرون آمدن ادرار و مدفوع خودداری کند، اگر در بین نماز ادرار یا مدفوع از او خارج شود، چنانچه به دستوری که در احکام وضو گفته شد رفتار نماید، نمازش باطل نمیشود و نیز اگر در بین نماز از زن مستحاضه خون خارج شود، در صورتی که به دستور استحاضه رفتار کرده باشد، نمازش صحیح است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر در شب چیزی بخورد که میداند به واسطه خوردن آن، در روز بیاختیار قی میکند، احتیاط واجب آن است که روزه آن روز را قضا کند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر در شب چیزی بخورد که میداند به واسطه خوردن آن در روز بیاختیار قی میکند، احتیاط واجب آن است که روزه آن روز را قضا نماید.
- [آیت الله بروجردی] اگر در شب چیزی بخورد که میداند به واسطهی خوردن آن، در روز بیاختیار قی میکند، احتیاط واجب آن است که روزهی آن روز را قضا نماید.
- [آیت الله خوئی] اگر در شب چیزی بخورد که میداند به واسط خوردن آن، در روز بیاختیار قی میکند، احتیاط واجب آن است که روز آن روز را قضا نماید.