کابوس، خواب دیدن ترسناکی است که در همه سنین، حتی یکسالگی نیز وجود دارد. موضوع کابوس کودک یکساله، جدایی از والدین؛ کابوس کودکان 3 تا 6 ساله، گم شدن، دزدیده شدن، و تعقیب از سوی انسان یا حیوان است، و کودکان 6 تا 10 ساله، بیشتر درباره مشکلات مدرسه کابوس می بینند. علل 1. فشارهای روحی: هرگونه فشار روحی ناشی از اختلاف والدین، فرزند جدید، آزار خواهر و برادر و همسالان و... سبب کابوس می شود؛ پس فشارهای روحی فرزندتان را از بین ببرید. 2. رنجیدگی خاطر: اگر به سبب کتک، داد و فریاد و توبیخ شدید والدین، با رنجیدگی خاطر بخوابد، کابوس می بیند؛ بنابراین، به جای کتک و خشونت، از ساز و کارهای بازدارنده( ر.ک: ج1، ص 97) استفاده کنید و اگر او را کتک زدید یا به شدت توبیخ کردید، بکوشید تا پیش از خواب از او دلجویی کنید تا با آرامش بخوابد. 3. فیلم های وحشتناک: زمینه دیدن فیلم های وحشتناک و صحنه های دلهره آور را از بین ببرید. شنیدن داستان های وحشتناک از شما و دیگران نیز زمینه کابوس او را فراهم می آورد. چند توصیه أ. زمینه خوابی آرام را با رختخواب گرم و نرم و لباسی راحت و پتویی سبک فراهم آورید. ب. وقتی کابوس می بیند، کنار بسترش قرار گیرید و از علت ترس او بپرسید و به او بگویید که خواب دیده، و خواب دیدن طبیعی است. ج. پشت او را ماساژ دهید و با تکرار واژه ( آرام) او را آرام کنید. د. بدین جهت که شما را از خواب بیدار کرده است، او را توبیخ نکنید و نرنجانید. ه. پس از این که آرام گرفت، مدتی نزد او بمانید. و. او را به اتاق خود نخوانید. احتمال این که بدان عادت کند و بعد مشکلاتی را برایتان فراهم آورد، وجود دارد. منبع: کتاب نسیم مهر(2)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
پسر 5 ساله ام شب ها کابوس می بیند. علت آن چیست و آیا می توانم برای خواب راحت و بدون کابوس او اقدامی کنم؟
کابوس، خواب دیدن ترسناکی است که در همه سنین، حتی یکسالگی نیز وجود دارد. موضوع کابوس کودک یکساله، جدایی از والدین؛ کابوس کودکان 3 تا 6 ساله، گم شدن، دزدیده شدن، و تعقیب از سوی انسان یا حیوان است، و کودکان 6 تا 10 ساله، بیشتر درباره مشکلات مدرسه کابوس می بینند.
علل
1. فشارهای روحی: هرگونه فشار روحی ناشی از اختلاف والدین، فرزند جدید، آزار خواهر و برادر و همسالان و... سبب کابوس می شود؛ پس فشارهای روحی فرزندتان را از بین ببرید.
2. رنجیدگی خاطر: اگر به سبب کتک، داد و فریاد و توبیخ شدید والدین، با رنجیدگی خاطر بخوابد، کابوس می بیند؛ بنابراین، به جای کتک و خشونت، از ساز و کارهای بازدارنده( ر.ک: ج1، ص 97) استفاده کنید و اگر او را کتک زدید یا به شدت توبیخ کردید، بکوشید تا پیش از خواب از او دلجویی کنید تا با آرامش بخوابد.
3. فیلم های وحشتناک: زمینه دیدن فیلم های وحشتناک و صحنه های دلهره آور را از بین ببرید. شنیدن داستان های وحشتناک از شما و دیگران نیز زمینه کابوس او را فراهم می آورد.
چند توصیه
أ. زمینه خوابی آرام را با رختخواب گرم و نرم و لباسی راحت و پتویی سبک فراهم آورید.
ب. وقتی کابوس می بیند، کنار بسترش قرار گیرید و از علت ترس او بپرسید و به او بگویید که خواب دیده، و خواب دیدن طبیعی است.
ج. پشت او را ماساژ دهید و با تکرار واژه ( آرام) او را آرام کنید.
د. بدین جهت که شما را از خواب بیدار کرده است، او را توبیخ نکنید و نرنجانید.
ه. پس از این که آرام گرفت، مدتی نزد او بمانید.
و. او را به اتاق خود نخوانید. احتمال این که بدان عادت کند و بعد مشکلاتی را برایتان فراهم آورد، وجود دارد.
منبع: کتاب نسیم مهر(2)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
- [سایر] فرزند 12 ساله ام کابوس می بیند. علل آن چیست و چگونه می توان آن را از بین برد؟
- [سایر] پسر 5 ساله ام از تاریکی می ترسد؛ به همین جهت شب ها در اتاق جداگانه نمی خوابد. برای واداشتن او به خوابیدن در اتاق مستقل چه کنیم؟
- [سایر] فرزند 8 ساله ام شب ها دچار وحشت شبانه می شود. آیا وحشت شبانه نیز مانند کابوس، نشانه فشارهای روحی است؟
- [سایر] اگر پسر 5 ساله ام بعد از ظهرها نخوابد، آیا دچار مشکل جسمی و روحی خواهد شد؟
- [سایر] کودک 5 ساله من گاهی رختخواب خود را خیس میکند. آیا به او شب ادرار گفته میشود؟
- [سایر] پسر 6 ساله من هر چند ماه یک بار، دو یا سه شب پیاپی رختخواب خود را خیس میکند. آیا او شب ادرار است؟ علت چیست؟
- [سایر] سلام. پسر پنج ساله ای دارم که شب ادراری دارد. راه حلی برای این مشکل ارائه کنید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هنگامی که انسان خواب می بیند آیا روح از جسم جدا می شود؟ و آیا وقتی شخص دیگر را خواب می بیند، روح او با روح آن شخص ملاقات می کند؟
- [سایر] پسر 5 ساله ام درباره اعضای خصوصی بدن دیگران کنجکاو است و این مسأله مرا نگران کرده. آیا این نگرانی بجا است؟
- [سایر] پسر 5 ساله ام می ترسد از من جدا شود. لطفاً راهنمایی ام کنید تا بدانم چگونه می توان این ترس را از بین برد.
- [آیت الله نوری همدانی] زنی که نه سالش تمام شده و یائسه نیست اگر صیغه شود ، مثلاً یک ماهه ، یا یک ساله چنانچه شوهرش با او نزدیکی نماید و مدّت آن زن تمام شود یا شوهر مدّت را به او ببخشد در صورتی که حیض می بیند باید به مقدار دو حیض و اگر حیض نمی بیند ، چهل و پنج روز باید از شوهر کردن خودداری نماید .
- [آیت الله اردبیلی] خواب دوم و سوم حائض یا نفساء در شب ماه رمضان پس از پاک شدن، حکم خواب دوم و سوم جنب را ندارد، بلکه اگر برای بیدار شدن و غسل کردن کوتاهی نکرده باشد، خواب سوم او نیز اشکال ندارد؛ وچنانچه تا اذان صبح بیدار نشود، روزه او صحیح است و در صورتی که کوتاهی کرده باشد، خواب اوّل او نیز اشکال دارد و چنانچه تا اذان صبح بیدار نشود، روزه او باطل است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آخر وقت نماز مغرب برای افراد غیر معذور موقعیست که به اندازه خواندن نماز عشا به نصف شب وقت مانده باشد و آخر وقت نماز عشا برای افراد غیر معذور نصف شب است و شب را باید از اول غروب تا طلوع فجر حساب کرد، نه تا اول آفتاب. (5)
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که در شب ماه رمضان جنب است و میداند که اگر بخوابد پیش از اذان صبح بیدار میشود، چنانچه غفلت داشته باشد که بعد از بیدارشدن باید غسل کند، در صورتی که بخوابد و تا اذان صبح خواب بماند، اگر خواب اول او باشد، روزهاش صحیح است؛ نه قضا دارد و نه کفاره، و در خواب دوم و سوم، فقط قضا بر او واجب میشود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کفاره نزدیکی در حال حیض در قسمت اول آن؛ هیجده نخود طلای سکه دار و در قسمت دوم؛ نه نخود و در قسمت سوم؛ چهار نخود و نیم است. مثلا زنی که شش روز خون حیض می بیند؛ اگر شوهرش در شب یا روز اول و دوم با او جماع کند هیجده نخود طلا و در شب یا روز سوم و چهارم نه نخود و در شب یا روز پنجم و ششم چهار نخود و نیم بدهد.
- [آیت الله مظاهری] کسی که در شب ماه رمضان جنب است و احتمال میدهد که اگر بخوابد پیش از اذان صبح بیدار میشود در صورتی که بخوابد و تا اذان صبح خواب بماند روزهاش صحیح است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] هرگاه جنب در شب ماه رمضان بخوابد، و بیدار شود، اگر احتمال بدهد که اگر دوباره بخوابد برای غسل بیدار می شود می تواند بخوابد در صورتی که عادتاً خواب نمی ماند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر پدر یا جدّ پدری برای طفل خود زنی را صیغه کند، اگرچه مقداری از زمان تکلیف بچه جز مدّت صیغه باشد، مثلاً برای پسر 14 ساله خودش زنی را دو ساله صیغه کند اگر چه صلاح بچه باشد، بخشیدن آن مدّت را به زن اشکال دارد امّا زن دائمی او را نمیتواند طلاق دهد.
- [آیت الله سیستانی] اگر پدر یا جدّ پدری برای طفل خود زنی را متعه کند ، اگر چه مقداری از زمان تکلیف بچه جزء مدت ازدواج موقت باشد ، مثلاً برای پسر چهارده ساله خودش زنی را دو ساله متعه کند ، چنانچه صلاح بچه باشد میتواند مدت آن زن را ببخشد ، ولی زن دائمی او را نمیتواند طلاق دهد .
- [آیت الله نوری همدانی] اگر پدر یا جّد پدری برای طفل خود زنی را صیغه کند ؛ اگر چه مقداری از زمان تکلیف بچّه جزء مدّت صیغه باشد ، مثلاً برای پسر چهارده سالة خودش زنی را دو ساله صیغه کند ، چنانچه صلاح بچّه باشد ، می تواند مدّت آن زن را ببخشد ولی زن دائمی او را نمی تواند طلاق دهد .