می توانید از روش تربیت خاموش استفاده کنید. تربیت خاموش، دو شکل دارد: استفاده از سکوت و استفاده از نگاه. وقتی فرزندتان رفتار نابهنجاری از خود بروز می دهد، با اظهار ناخشنودی در چهره، سکوت کنید. سکوت شما سبب تأمل فرزند و سازندگی او می شود. امام علی (ع) فرمود: رُبّ سکوتٍ ابلغُ من کلامٍ(1). چه بسا سکوتی که از سخن، رساتر است. گاهی سخن بر زبان جاری نمی شود؛ اما سکوت شما با فرزند حرف می زند. پرمود بترا( Permuda Betra)، روان شناس غربی می گوید: حرف هایی که بر زبان جاری نمی شوند، از سخنانی که بر زبان جاری می شوند، مهم ترند.(2) شکل دیگر تربیت خاموش، استفاده از نگاه است. نگاه انسان، دنیایی حرف دارد. گاهی یک نگاه پرمعنا، سرنوشت تاریخ را دگرگون ساخته است. معلم عمر بن عبد العزیز، هنگام عبور از کوچه، با شنیدن سخنان ناشایست وی درباره امام علی(ع) نگاهی از روی ناخشنودی کرد و گذشت و همین نگاه سبب شد تا عمر پس از رسیدن به حکومت، دشنام دادن به امام علی(ع) را ممنوع کند.(3) با نگاه می توان تقاضا، اعتراض یا تهدید خود را به فرزند منتقل کرد. استفاده از این روش برای فرزند شما که در برابر سخنانتان مقاومت شدیدی دارد، مناسب است. پی نوشتها: 1. غررالحکم، ص 215. 2. حسین سیدی، یک شاخه گل مینا، ص 96. 3. مرتضی مطهری، داستان راستان، ج2، ص 199. منبع: کتاب نسیم مهر(2)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
پسر 10 ساله ام در برابر تذکرهای کلامی من و پدرش بسیار مقاومت می کند. آیا راهی دیگر برای اصلاح او وجود دارد؟
می توانید از روش تربیت خاموش استفاده کنید. تربیت خاموش، دو شکل دارد: استفاده از سکوت و استفاده از نگاه.
وقتی فرزندتان رفتار نابهنجاری از خود بروز می دهد، با اظهار ناخشنودی در چهره، سکوت کنید. سکوت شما سبب تأمل فرزند و سازندگی او می شود.
امام علی (ع) فرمود:
رُبّ سکوتٍ ابلغُ من کلامٍ(1).
چه بسا سکوتی که از سخن، رساتر است.
گاهی سخن بر زبان جاری نمی شود؛ اما سکوت شما با فرزند حرف می زند.
پرمود بترا( Permuda Betra)، روان شناس غربی می گوید:
حرف هایی که بر زبان جاری نمی شوند، از سخنانی که بر زبان جاری می شوند، مهم ترند.(2)
شکل دیگر تربیت خاموش، استفاده از نگاه است. نگاه انسان، دنیایی حرف دارد. گاهی یک نگاه پرمعنا، سرنوشت تاریخ را دگرگون ساخته است. معلم عمر بن عبد العزیز، هنگام عبور از کوچه، با شنیدن سخنان ناشایست وی درباره امام علی(ع) نگاهی از روی ناخشنودی کرد و گذشت و همین نگاه سبب شد تا عمر پس از رسیدن به حکومت، دشنام دادن به امام علی(ع) را ممنوع کند.(3)
با نگاه می توان تقاضا، اعتراض یا تهدید خود را به فرزند منتقل کرد. استفاده از این روش برای فرزند شما که در برابر سخنانتان مقاومت شدیدی دارد، مناسب است.
پی نوشتها:
1. غررالحکم، ص 215.
2. حسین سیدی، یک شاخه گل مینا، ص 96.
3. مرتضی مطهری، داستان راستان، ج2، ص 199.
منبع: کتاب نسیم مهر(2)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
- [سایر] کودک 10 ساله ام به شدت برادر 6 ساله اش را کتک می زند. آیا راهی وجود دارد که بدرفتاری او را اصلاح کنم؟
- [سایر] برای اصلاح بدرفتاری های پسر 5 ساله ام دائم او را به بهشت بشارت می دهم و از جهنم می ترسانم. آیا این عمل من درست است؟
- [سایر] پسر 12 ساله ام بسیار فراموشکار است و وسایل مدرسه اش را در خانه و مدرسه جا می گذارد. آیا راهی برای حل این مشکل وجود دارد؟
- [سایر] ایا می توان دو فرزند پسر ودختر را با هم در حالی که یکی 15/5 سال و دختر 10 ساله است عقیقه کرد؟مکارم شیرازی
- [سایر] پسر 4 سالهام دارو نمیخورد و با بستن دهان مقاومت میکند. چه کنم؟
- [سایر] پسر 4 سالهام برای عمل دفع مقاومت میکند و دیر به دیر به دستشویی میرود. آیا علت خاصی دارد؟
- [سایر] وقتی نوجوان 14 ساله ام را نصیحت می کنم، به شدت مقاومت نشان می دهد. اشکال کار کجا است؟
- [سایر] پسر 4 سالهام در برابر دستشویی رفتن مقاومت میکند. علت چیست و چگونه میتوان این مشکل را برطرف کرد؟
- [سایر] پسر 4 سالهام برای عمل دفع مقاومت میکند و دیر به دیر به دستشویی میرود. آیا علت خاصی دارد؟
- [سایر] پسر 10 ساله ام از این که با همسالان درگیر شود، به شدت هراس دارد و این مسأله باعث شده تا نتواند از حق خود دفاع کند. لطفاً راهنمایی ام کنید.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر پسر بزرگتر شک دارد که پدرش نماز قضا داشته یا نه؛ چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله خوئی] اگر پسر بزرگتر شک دارد که پدرش نماز قضا داشته یا نه چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله سیستانی] اگر پسر بزرگتر شک دارد که پدرش نماز قضا داشته یا نه ، چیزی بر او واجب نیست .
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر پسر بزرگتر شک دارد که پدرش نماز قضا داشته یا نه، چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله سبحانی] پدر می تواند به پسرش زکات بدهد که برای خود زن بگیرد پسر هم می تواند برای آنکه پدرش زن بگیرد زکات خود را به او بدهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] پدر می تواند به پسرش زکات بدهد که برای خود زن بگیرد پسر هم می تواند برای آن که پدرش زن بگیرد زکات خود را به او بدهد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر پسر بزرگتر بداند که پدرش نماز قضا داشته و شک کند که به جا آورده یا نه؛ بنا بر احتیاط واجب باید قضا نماید.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] پدر می تواند به پسرش زکاه بدهد که برای خود زن بگیرد و پسر هم می تواند برای آنکه پدرش زن بگیرد زکاه خود را به او بدهد.
- [آیت الله بروجردی] پدر میتواند به پسرش زکات بدهد که برای خود زن بگیرد؛ پسر هم میتواند برای آن که پدرش زن بگیرد، زکات خود را به او بدهد.
- [امام خمینی] اگر پسر بزرگتر بداند که پدرش نماز قضا داشته و شک کند که بجاآورده یا نه، بنابر احتیاط واجب باید قضا نماید.