کودک 10 ساله ام به شدت برادر 6 ساله اش را کتک می زند. آیا راهی وجود دارد که بدرفتاری او را اصلاح کنم؟
با توجه به احتمال خطر و صدمه به فرزند 6 ساله، جلو این رفتار باید گرفته شود. با استفاده از راهکارهای ذیل در اصلاح بدرفتاری او بکوشید: 1. از بین بردن زمینه ها: زمینه های افزایش نفرت او را از برادرش با عدم تبعیض، عدم مقایسه، و عدم محبت ظاهری فراوان به برادر کوچک تر از بین ببرید. 2. از بین بردن فشارهای روحی: احتمال این که فرزند 10 ساله شما در خانه یا خارج از خانه تحت فشار روحی است، وجود دارد. با شناسایی ریشه های این فشارها، آن ها را از بین ببرید. 3. آموزش بیان احساسات: به او بیاموزید به جای کتک زدن برادر، عصبانیت خود را با کلمات بیان کند. اشکالی ندارد که به جای کتک، به برادرش بگوید از او متنفر است. 4. ارائه راه هایی برای تخلیه احساسات: اگر نمی تواند احساسات خود را در قالب واژه ها بیان کند، کیسه بوکس یا عروسکی بادی را تهیه کنید تا هنگام عصبانیت و اقدام به کتک کاری برادر، به کیسه بوکس یا عروسک مشت بکوبد. 5. آموزش تغییر وضعیت: اگر هنگام عصبانیت شدید، وضعیت خود را عوض کند ( از حالت ایستاده به نشسته، خروج از اتاق، نوشیدن کمی آب)، عصبانیتش فروکش خواهد کرد. چند توصیه أ. اگر شما و همسرتان با او یا برادرش چنین رفتاری دارید، آن را متوقف کنید. به تأثیر جدی الگوها توجه داشته باشید. ب. از دادن نقش های بد، چون شرور یا وحشی به او بپرهیزید. ج. زمان کتک کاری، او را نصیحت نکنید. برای اصلاح رفتار او، از موقعیت های عاطفی ( ر.ک:ج1، ص 41) و زمان و مکانی مناسب از جهت روحی بهره ببرید. د. در صورت احتمال خطر و صدمه به فرزند 6 ساله، جلو او را به صورت واسطه شدن فیزیکی بگیرید. ه. در صورت استمرار بدرفتاری، از شیوه محرومیت استفاده و او را از امکاناتی که در اختیار دارد، به طور موقت محروم کنید. و. در صورت مشاهده پیشرفت و تخفیف بدرفتاری، از تحسین او غافل نشوید. منبع: کتاب نسیم مهر(2)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
عنوان سوال:

کودک 10 ساله ام به شدت برادر 6 ساله اش را کتک می زند. آیا راهی وجود دارد که بدرفتاری او را اصلاح کنم؟


پاسخ:

با توجه به احتمال خطر و صدمه به فرزند 6 ساله، جلو این رفتار باید گرفته شود. با استفاده از راهکارهای ذیل در اصلاح بدرفتاری او بکوشید:
1. از بین بردن زمینه ها: زمینه های افزایش نفرت او را از برادرش با عدم تبعیض، عدم مقایسه، و عدم محبت ظاهری فراوان به برادر کوچک تر از بین ببرید.
2. از بین بردن فشارهای روحی: احتمال این که فرزند 10 ساله شما در خانه یا خارج از خانه تحت فشار روحی است، وجود دارد. با شناسایی ریشه های این فشارها، آن ها را از بین ببرید.
3. آموزش بیان احساسات: به او بیاموزید به جای کتک زدن برادر، عصبانیت خود را با کلمات بیان کند. اشکالی ندارد که به جای کتک، به برادرش بگوید از او متنفر است.
4. ارائه راه هایی برای تخلیه احساسات: اگر نمی تواند احساسات خود را در قالب واژه ها بیان کند، کیسه بوکس یا عروسکی بادی را تهیه کنید تا هنگام عصبانیت و اقدام به کتک کاری برادر، به کیسه بوکس یا عروسک مشت بکوبد.
5. آموزش تغییر وضعیت: اگر هنگام عصبانیت شدید، وضعیت خود را عوض کند ( از حالت ایستاده به نشسته، خروج از اتاق، نوشیدن کمی آب)، عصبانیتش فروکش خواهد کرد.
چند توصیه
أ. اگر شما و همسرتان با او یا برادرش چنین رفتاری دارید، آن را متوقف کنید. به تأثیر جدی الگوها توجه داشته باشید.
ب. از دادن نقش های بد، چون شرور یا وحشی به او بپرهیزید.
ج. زمان کتک کاری، او را نصیحت نکنید. برای اصلاح رفتار او، از موقعیت های عاطفی ( ر.ک:ج1، ص 41) و زمان و مکانی مناسب از جهت روحی بهره ببرید.
د. در صورت احتمال خطر و صدمه به فرزند 6 ساله، جلو او را به صورت واسطه شدن فیزیکی بگیرید.
ه. در صورت استمرار بدرفتاری، از شیوه محرومیت استفاده و او را از امکاناتی که در اختیار دارد، به طور موقت محروم کنید.
و. در صورت مشاهده پیشرفت و تخفیف بدرفتاری، از تحسین او غافل نشوید.
منبع: کتاب نسیم مهر(2)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین