به طور طبیعی، پسر از پدر، و دختر از مادر الگو می‌گیرد؛ اما به دو دلیل، نقش مادر بیشتر است: 1. رابطه‌ی عاطفی فرزند (چه دختر و چه پسر)با مادر، از رابطه با پدر افزون‌تر است؛ 2. کودک (چه دختر و چه پسر) بیشترین زمان دوران کودکی را با مادر صرف می‌کند. براساس یک محاسبه، کودک از لحظه‌ی تولد تا پایان دوران کودکی (12 سالگی) 95 هزار ساعت زندگی می‌کند. از این 95 هزار ساعت، 5 هزار ساعت در مدرسه و 5 هزار ساعت دیگر در کوچه و محله (غیر خانه و مدرسه) است، و بقیه، یعنی 85 هزار ساعت دیگر را مستقیم یا غیر مستقیم در دامان مادر به سر می‌برد؛ بنابراین، نقش مادر، مهم‌تر است. نگاهی به زندگی بزرگان دینی و حتی موحدان غیر مسلمان، این ادعا را ثابت می‌کند. بزرگانی چون شهید بهشتی، علامه طباطبایی، شیخ انصاری و... مادرانی وارسته داشته‌اند که آنان را با قلبی پاک و با یاد خدا بزرگ کرده‌اند. جنایتکاران تاریخ نیز به طور معمول، از دامان پاک مادری وارسته محروم بوده‌اند. روزی صدای مادر حجاج بن یوسف (جنایتکار تاریخ) از خانه‌اش شنیده می‌شد که با صدای بلند می‌گفت: هل من سبیل الی خمر فاشربها ام من سبیل الی نصر بن حجاج (1) آیا راهی به شراب هست تا آن را بنوشم و آیا راهی به خانه‌ی نصر بن حجاج هست تا... (نصر بن حجاج، جوانی بود که مادر حجاج بن یوسف، عاشق او شده بود). پی نوشت: (1)لغتنامه‌ی دهخدا، حجاج، ص 298. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
به طور طبیعی، پسر از پدر، و دختر از مادر الگو میگیرد؛ اما به دو دلیل، نقش مادر بیشتر است: 1. رابطهی عاطفی فرزند (چه دختر و چه پسر)با مادر، از رابطه با پدر افزونتر است؛ 2. کودک (چه دختر و چه پسر) بیشترین زمان دوران کودکی را با مادر صرف میکند. براساس یک محاسبه، کودک از لحظهی تولد تا پایان دوران کودکی (12 سالگی) 95 هزار ساعت زندگی میکند. از این 95 هزار ساعت، 5 هزار ساعت در مدرسه و 5 هزار ساعت دیگر در کوچه و محله (غیر خانه و مدرسه) است، و بقیه، یعنی 85 هزار ساعت دیگر را مستقیم یا غیر مستقیم در دامان مادر به سر میبرد؛ بنابراین، نقش مادر، مهمتر است.
نگاهی به زندگی بزرگان دینی و حتی موحدان غیر مسلمان، این ادعا را ثابت میکند. بزرگانی چون شهید بهشتی، علامه طباطبایی، شیخ انصاری و... مادرانی وارسته داشتهاند که آنان را با قلبی پاک و با یاد خدا بزرگ کردهاند.
جنایتکاران تاریخ نیز به طور معمول، از دامان پاک مادری وارسته محروم بودهاند. روزی صدای مادر حجاج بن یوسف (جنایتکار تاریخ) از خانهاش شنیده میشد که با صدای بلند میگفت:
هل من سبیل الی خمر فاشربها
ام من سبیل الی نصر بن حجاج (1)
آیا راهی به شراب هست تا آن را بنوشم و آیا راهی به خانهی نصر بن حجاج هست تا... (نصر بن حجاج، جوانی بود که مادر حجاج بن یوسف، عاشق او شده بود).
پی نوشت:
(1)لغتنامهی دهخدا، حجاج، ص 298.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
- [سایر] نقش پدر در تربیت مذهبی فرزند چیست؟
- [سایر] نقش کلیدی پدر در مراحل تربیت فرزند چیست؟
- [سایر] نقش الگوی والدین در تربیت فرزند بسیار مهم می باشد آیا می توان طبقه بندی رفتار پدر و مادر را بیان نمائید ؟
- [سایر] مسئولیت پدر و مادر در تربیت فرزند چیست؟
- [سایر] هماهنگی پدر و مادر در تربیت فرزند، چقدر اهمیت دارد؟
- [آیت الله بروجردی] فحش دادن به فرزند خود در موقع تربیت و نهی از کارهای ناشایست از قبیل پدر سوخته یا مادر سگ یا بیشرف، چه صورت دارد؟
- [سایر] وظایف اساسی پدر در تربیت فرزند را توضیح دهید؟
- [سایر] وظایف اساسی پدر در تربیت فرزند را توضیح دهید؟
- [سایر] رابطه بین اشتغال مادر و پدر و تربیت کودک چیست؟
- [سایر] تاثیرات اختلاف پدر و مادر در تربیت فرزندان چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] پدر و مادر میتوانند در مقابل یکدیگر از حقّ حضانت خود صرف نظر کنند، ولی نمیتوانند نسبت به نگهداری و تربیت فرزند کوتاهی نمایند و در صورت کوتاهی، حاکم صالح آنان را ملزم به تأمین حقّ فرزند میکند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر پدر یا مادر صلاحیّت نگهداری و تربیت کودک را نداشته و موجب فساد اخلاق و سوء تربیت دینی یا عدم سلامت جسمی فرزند شوند، حقّ حضانت از آنها ساقط میشود و در این صورت حقّ حضانت به ترتیب به افرادی که در مسأله 2997 گفته شد منتقل میشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر پدر یا مادر روزه مستحب را به صلاح فرزند ندانند و از روی دلسوزی او را از روزه گرفتن بازدارند چنانچه روزه مستحبی فرزند سبب اذیت پدر یا مادر شود حرام است.
- [آیت الله اردبیلی] روزه مستحبّی فرزند اگر اسباب اذیّت پدر و مادر یا جدّ او شود، جایز نیست.
- [آیت الله اردبیلی] علاوه بر تأمین مخارج فرزند، تربیت صحیح و اِشراف بر امور وی و آموزش خواندن و نوشتن و شنا و نیز تزویج او پس از بلوغ، از حقوق فرزند بر پدر میباشد.
- [آیت الله سیستانی] اگر پدر یا مادر به فرزند خود امر کند که نماز را با جماعت بخواند ، احتیاط مستحب آن است که نماز را به جماعت بخواند ، البته اگر امر و نهی پدر یا مادر از روی شفقت نسبت به فرزند باشد ، و مخالفتش موجب اذیت آنان شود ، حرام است بر فرزند مخالفت نماید .
- [آیت الله جوادی آملی] .مکلّف نمیتواند سهم ساداتِ مال خود را، به افراد واجبالنفقه خود مانند پدر، مادر، جدّ ،جدّه، فرزند و نوه بپردازد.
- [آیت الله خوئی] اگر پدر و مادر فقیر باشند و نتوانند کاسبی کنند، فرزند آنان اگر بتواند، باید خرجی آنان را بدهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر پدر و مادر فقیر باشند و نتوانند کاسبی کنند، و فرزند آنان بتواند، باید خرجی آنان را بدهد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر پدر و مادر فقیر باشند و نتوانند کاسبی کنند؛ فرزند آنان اگر بتواند؛ باید خرجی آنان را بدهد.