وظایف اساسی پدر در تربیت فرزند را توضیح دهید؟
یک پدر نمونه و شایسته دارای وظایف اساسی است که در اینجا به سه وظیفه اشاره می کنیم: 1- مدیریت زندگی و تعیین مشی و نظام آن. 2- تأمین نیازها. 3- مسئولیت تربیت. مدیریت زندگی و تعیین مشی و نظام آن: یکی از وظایف اساسی پدر، مطلب بالا می باشد. پدر رهبر یک خانواده است و کارهایی که یک پدر در خانواده انجام می دهد عبارتند از : الف ) سازمان دهی تقسیم وظایف ب ) تعیین برنامه برای زندگی ج ) تنظیم اوقات د ) صیانت و مراقبت ه ) تعیین قواعد انضباطی و... تأمین نیازها : دومین وظیفه پدر تأمین نیازهاست. رئیس خانواده مدیر و مدبر خانه است. او با اندیشه و آگاهی خود موجبات سعادت و نیکبختی افراد را فراهم کرده و امکانات و رفاه و آرامش را برای همه مهیا می سازد. البته مادران در رفع نیازمندیهای کودک، سعی و تلاش می کنند، ولی طفل در اکثر اوقات چشم به دست پدر و اقدامات او دارد. حق فرزند برگردن پدر چیست؟ امام سجاد (علیه السلام) در مورد حق فرزند بر پدر می فرمایند: بدان که او پاره ای از وجود تو است. در دوران حیات در رابطه با خیر و شرش، تو باید از او مراقبت کنی. تو مسئول ادب و تربیت نیکویش هستی. تو باید او را به سوی پروردگارش جهت دهی. این تو هستی که باید او را کمک کنی تا به اطاعت خدا بپردازد. اگر درباره اش احسان کنی، پاداش می بری. اگر درباره اش بدی کنی، معاقب و مورد کیفر واقع می شوی. دوم: اساس و دامنه حقوق کودک پدر در رابطه با کودک مسئول است. مسئول سلامت جسم، روان، ذهن و... باید او را نیکو پرورش دهد، نیکو ادبش کند و هیچ بخششی بهتر از ادب و تربیت نیست. در دامنه و اساس حقوق کودک می توان موارد زیر را نام برد: 1- حق آموزش 2- حق پرورش 3- و سایر حقوق... دامنه پرورش نیز بسیار وسیع و شامل همه ابعاد وجودی انسان است و شامل موارد زیر است: 1- در جنبه بدن 2- در جنبه ذهن 3- در پرورش روان در جنبه بدن: والدین وظیفه رشد و پرورش بدن فرزند، تقویت عضلات و ماهیچه ها، حفظ کردن فرزند از بیماریها و... را به عهده دارند. در جنبه ذهن: والدین وظیفه پرورش ذهن، تخیل، هوش فرزند را به عهده دارند. این مسأله پرورش، با خرید کتابهایی در مورد هوش آزمایی کودک صورت می گیرد. در پرورش روان: والدین وظیفه دارند که مسائل مربوط به اندیشه های عالی مثل ایثار، عدالت و... را به کودک یاد دهند. یکی دیگر از مسائلی که پدران در پرورش فرزندان باید به آن توجه کنند، زمینه سازی برای هدفداری هاست. اصولاً در اسلام همه کارها بر اساس نیت و هدف مشخصی می باشد که این اهداف خود باید مبتنی بر فلسفه حیات باشد. باید پدران به فرزندان این نکته را بیاموزند که انسانها کیستند و چرا زنده اند. چرا کار می کنند، چرا می میرند و راز و رمز زندگی در چیست. داشتن هدف در زندگی باعث می شود که آدمی اندیشیده گام بردارد، نیکو پیش رود، حرکت و تلاشش نیز جهت دار باشد. از دیگر حقوق کودک می توان حق پذیرش، حمایت، کنترل، بهداشت، امنیت، پوشاک، مسکن مناسب و...را نام برد و پدر باید این شرایط را فراهم کند تا کودک از آن استفاده ببرد. www.eporsesh.com
عنوان سوال:

وظایف اساسی پدر در تربیت فرزند را توضیح دهید؟


پاسخ:

یک پدر نمونه و شایسته دارای وظایف اساسی است که در اینجا به سه وظیفه اشاره می کنیم:
1- مدیریت زندگی و تعیین مشی و نظام آن.
2- تأمین نیازها.
3- مسئولیت تربیت.
مدیریت زندگی و تعیین مشی و نظام آن:
یکی از وظایف اساسی پدر، مطلب بالا می باشد. پدر رهبر یک خانواده است و کارهایی که یک پدر در خانواده انجام می دهد عبارتند از :
الف ) سازمان دهی تقسیم وظایف
ب ) تعیین برنامه برای زندگی
ج ) تنظیم اوقات
د ) صیانت و مراقبت
ه ) تعیین قواعد انضباطی و...
تأمین نیازها :
دومین وظیفه پدر تأمین نیازهاست. رئیس خانواده مدیر و مدبر خانه است. او با اندیشه و آگاهی خود موجبات سعادت و نیکبختی افراد را فراهم کرده و امکانات و رفاه و آرامش را برای همه مهیا می سازد. البته مادران در رفع نیازمندیهای کودک، سعی و تلاش می کنند، ولی طفل در اکثر اوقات چشم به دست پدر و اقدامات او دارد.
حق فرزند برگردن پدر چیست؟
امام سجاد (علیه السلام) در مورد حق فرزند بر پدر می فرمایند:
بدان که او پاره ای از وجود تو است.
در دوران حیات در رابطه با خیر و شرش، تو باید از او مراقبت کنی.
تو مسئول ادب و تربیت نیکویش هستی.
تو باید او را به سوی پروردگارش جهت دهی.
این تو هستی که باید او را کمک کنی تا به اطاعت خدا بپردازد.
اگر درباره اش احسان کنی، پاداش می بری.
اگر درباره اش بدی کنی، معاقب و مورد کیفر واقع می شوی.

دوم: اساس و دامنه حقوق کودک
پدر در رابطه با کودک مسئول است. مسئول سلامت جسم، روان، ذهن و... باید او را نیکو پرورش دهد، نیکو ادبش کند و هیچ بخششی بهتر از ادب و تربیت نیست.
در دامنه و اساس حقوق کودک می توان موارد زیر را نام برد:
1- حق آموزش
2- حق پرورش
3- و سایر حقوق...
دامنه پرورش نیز بسیار وسیع و شامل همه ابعاد وجودی انسان است و شامل موارد زیر است:
1- در جنبه بدن
2- در جنبه ذهن
3- در پرورش روان
در جنبه بدن:
والدین وظیفه رشد و پرورش بدن فرزند، تقویت عضلات و ماهیچه ها، حفظ کردن فرزند از بیماریها و... را به عهده دارند.
در جنبه ذهن:
والدین وظیفه پرورش ذهن، تخیل، هوش فرزند را به عهده دارند. این مسأله پرورش، با خرید کتابهایی در مورد هوش آزمایی کودک صورت می گیرد.
در پرورش روان:
والدین وظیفه دارند که مسائل مربوط به اندیشه های عالی مثل ایثار، عدالت و... را به کودک یاد دهند. یکی دیگر از مسائلی که پدران در پرورش فرزندان باید به آن توجه کنند، زمینه سازی برای هدفداری هاست. اصولاً در اسلام همه کارها بر اساس نیت و هدف مشخصی می باشد که این اهداف خود باید مبتنی بر فلسفه حیات باشد.
باید پدران به فرزندان این نکته را بیاموزند که انسانها کیستند و چرا زنده اند. چرا کار می کنند، چرا می میرند و راز و رمز زندگی در چیست.
داشتن هدف در زندگی باعث می شود که آدمی اندیشیده گام بردارد، نیکو پیش رود، حرکت و تلاشش نیز جهت دار باشد. از دیگر حقوق کودک می توان حق پذیرش، حمایت، کنترل، بهداشت، امنیت، پوشاک، مسکن مناسب و...را نام برد و پدر باید این شرایط را فراهم کند تا کودک از آن استفاده ببرد.
www.eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین